مسجد حاجی بایرام صوفی معروف و بنیانگذرا فرقه بایرامیه در محله قدیمی اولوس بر روی تپه ای ساخته شده. این مسجد در کنار مقبره خودش و معبد باستانی آگوستوس بنا شده است و در طی دوران مختلف بازسازی و مرمت شده. در حال حاضر مسجد از بیرون دو طبقه به نظر میرسد ولی از داخل فقط یک کمرپوش یکطرفه دارد. نمای بیرونی مسجد آجری است که در نورپردازی شب بسیار زیباست. دوطرف بنا رواق دار است. ورودی آقایان از در روبروی میدان و خانمها از پشت ساختمان است. سالن خانمها در زیرزمین قرار دارد که کاملا مشخص است به تازگی اضافه شده است ومساحت زیادی دارد و با پله برقی به سطح میدان می آید. معماری زیرزمین کاملا مدرن و با مصالح جدید است. در هردوطرف ورودی جاکفشیهای در دار نصب شده و محل وضو گرفتن با صندلی مبله شده و بسیار تمیز و شیک است. صحن اصلی مسجد که مختص استفاده آقایان است منبرچوبی و محراب سنگی دارد وسقف با چوبهای تیره پوشیده شده که نشان از قدمت و سبک معماری گذشته دارد. یک لوستر بزرگ و چند شاخه هم در میان آویزان است. در مواقع نماز بخصوص روزهای تعطیل بسیار شلوغ است و مراجعین زیادی دارد.
مقبره حاجی بایرام هم در کنار مسجد قرار گرفته که از استقبال و احترام زیادی بین مردم ترکیه برخوردار است.ساختمان مقبره یک مکعب که از داخل هشت ضلعی است با مساحت کوچک چسبیده به مسجدی تک مناره به نام خودش است.سقف گنبدی دارد. درب مقبره همیشه باز نیست. طوریکه در اولین بازدیدم که شب بود مردم از پشت پنجره زیارت میکردند و در روز بعد که روز تعطیل بود جمعیت زیادی داخل بودند و تعدادی هم از همان بیرون زیارت و دعا میکردند.داخل مقبره چند سنگ قبر به سبک قبرهای عثمانی نصب بودند که با پارچه پوشانده شده بود و بزرگترین سنگ مربوط به حاجی بایرام ولی است. سقف فرم گنبدی با تزیینات زیبایی پوشانده شده بود. نور طبیعی داخل فقط از یک پنجره کوچک کنار ورودی بود. در قسمت ورودی تعدادی روسری برای خانمها جهت استفاده در زمان ورود موجود بود.در روز تعطیل مردم برای زیارت، خواندن دعا و نذری دادن به این مکان می آیند.
مسجد حاحی بایرام ولی را تریپ ادوایزر یکی از جاذبههای آنکارا معرفی میکند. برای دیدن این مسجد و آرامگاه حاجی بایرام ولی که در کنار مسجد قرار دارد، باید خود را به منطقه اولوس برسانید. مترو و تعداد زیادی اتوبوس در اولوس ایستگاه دارند.
از ایستگاههای اتوبوس و ایستگاه مترو باید حدود بیست دقیقه پیاده روی کنید. مسجد و آرامگاه دارای صحن بزرگی است. در زمان بازدید من در روز شنبه، افراد زیادی در صحن مسجد در حال پخش لوکوم، شیرینی خاص ترکیه بودند. مقبره حاجی بایرام ولی به نظر بسیار مورد احترام است و افراد زیادی به دعا درکنار این قبر مشغول بودند. گنبد آرامگاه از سمت داخل تزیینات زیبایی داشت. به شکلی که از جنبه معماری گنبد بسیار زیباتر از مسجد بود.
مسجد که کمترین بهره را از تزیینات زیبای مساجد عثمانی برده است، پلان مستطیل شکل دارد. یک کفشکن بزرگ و بسیار تمیز در ابتدا قرار دارد. راه پلههای چوبی که در سمت چپ، به بخش مربوط به بانوان میرسد. در زمان بازدید من که وقت نماز نبود، امکان بازدید از آن بخش هم مقدور بود.
دورتا دور مسجد اسما الله، محمد، ابوبکر، عمر، عثمان، علی، حسن و حسین تک به تک نوشته شدهاند. در مورد سه خلیفه اول عنوان رضی الله تعالی عنه و از خلیفه چهارم به قول اهل سنت، عنوان رضی الله عنه ذکر شده است.
یک منبر چوبی بسیار بلند در کنار محراب قرار گرفته است. به نظر میرسد مسجد بعدها مرمت شده و یا بخشهایی از آن بکلی بازسازی شده است.