در سال های نوجوانی وقتی به محل کار پدرم در بازار میرفتم, وجود خانه ایی قدیمی در میان مغازه های بازار بین الحرمین توجهم را جلب می کرد. خانه ایی با نمای ستونهای سنگی و دری چوبی که همیشه بسته بود. برایم سوال بود این خانه آن هم وسط شلوغی این بازار برای کیست. سالها به این منوال گذشت تا در دوران جوانی به موزه و کتابخانه مَلِک در میدان مشق رفتم و آنجا بود که با زندگی نامه حاج حسین مَلِک آشنا شدم, کسی که پدر بزرگش از دوستان امیر کبیر بود و امیرکبیر پس از فوت محمدشاه برای انتقال ناصرالدین میرزای جوان از پدربزرگ آقای ملک( مهدی ملک) صدهزارتومان وام می گیرد و بعدها خود نیز به تهران می آید و به پاس زحماتش به لقب ملک التجاری منصوب می شود. این خانه قدمتی بیش از 150 سال دارد و حاج حسین ملک در سال 1250 در این خانه متولد شد. خانه دارای دو بخش حیاط قاجار و پهلوی می باشد. حیاط قاجار با حوزی در وسط, گیاهانی در دورش و سنگ های حجاری شده و کاشی های هفت رنگ تزئین شده است. قسمتی که در زمان پهلوی ساخته شده است نیز تا سال 1375 به کتابخانه و محل جمع آوری نسخ خطی مورد علاقه حاج حسین تعلق داشت. بعدها در سال 1316 حاج حسین تمام اموالش را وقف آستان قدس رضوی و کارهای عام المنفعه می کند و لقب بزرگترین واقف ایران را در تاریخ به نام خود ثبت می کند. اخیرا درب این خانه به روی علاقه مندان به تاریخ و هنر و ماجراهای تهران و ساکنانش گشوده شد و من نیز توانستم از این خانه زیبا که سالیان زیادی آرزوی دیدنش را داشتم دیدن کنم. علاوه بر حیاط های زیبا داخل خانه هم شامل تالار مینا با گچ بری های زیبا, تالار معرق با سقف قاب بندی شده چوبی, اتاق کار حاج حسین ملک معروف به اتاق مخمل و همچنین سالنهای دیگر و سرداب و آشپزخانه می شود.
بازدید از این خانه از شنبه تا پنجشنبه
از ساعت 9:00 الی 16:30 امکان پذیر است .
حدود یکساعت زمان برای بازدید از این خانه کافیست.
در دل بازار تهران و در جایی که به بازار بین الحرمین معروف است، خانه ای قدیمی قرار دارد که با در ورودی جالب و عبارت «الملک هو الحق المبین» جلب توجه می کند. این خانه تاریخی تمام روزهای هفته بجز جمعه باز است و ورودی آن هم رایگان است. تا قبل از سال ۷۵ اینجا موزه و کتابخانه ملک بود اما بعد از انتقال آن به محوطه میدان مشق، این خانه تا سال ها تعطیل و اخیرا بازگشایی شده است. بر اساس زندگینامهای که خود آقای ملک نوشته، وی در این خانه بدنیا آمده و بنابراین این خانه حداقل بیش از ۱۵۰ سال قدمت دارد.
خانه دو بخش اندرونی و بیرونی داشته که بخش اندرونی تخریب و به جای آن کتابخانه ساخته میشه. در حال حاضر بخش بیرونی سابق خانه قابل بازدید است که یک حیاط مرکزی باصفا و حوض آب داره و دور تا دور اون هم بنایی به ارتفاع یک و نیم طبقه هست. طبقه زیرزمین شامل سرداب و آب انبار بوده و طبقه بالا نیز شامل چند تالار و اتاق هست. اتاق شمالی که وسط بنا هست به نام مخمل، اتاق خصوصی آقای ملک بوده است. سنگ های حجاری شده، آجرهای تراش خورده و قاب های کاشی هفت رنگ از تزئینات بیرونی این خانه است. تزئینات داخلی مثل سقف ها و دیوارها نیز جالب توجه است.
#گلفام_سفر
بار آخری که به بازار تهران رفتیم در شلوغی و ازدحام بازار تقریبا دیگه نایی برای رفتن نداشتیم که چشممون به در باز خانه ملک با سردر "هوالملک الحق المبین" خورد. به محض ورود به خانه انگار وارد دنیای دیگه شدیم، سکوت و آرامش بر فضای خونه حاکم بود. یه خونه قدیمی با یه حوض وسط حیاط و پر از نقاشی و کاشیکاری و گچبری های زیبا. وقتی وارد اتاق ها شدیم در و دیوار و سقف تزئینات چشم نوازی داشت، سقف اتاق ها با قاب بندی چوبی به شکل زیبایی تزیین شده بود. این بنا حدود 150 سال قدمت داره و به لحاظ معماری شامل دو بخش قاجار و پهلوی است. خانه ملک تا سال 1375محل نگهداری نسخههای خطی و کتابهای چاپی بوده که پس از ساختن ساختمان تازه کتابخانه و موزه ملی ملک در محوطه تاریخی باغ ملی تهران از سال 1376 به عنوان یک بنای تاریخی نگهداری میشه و شما میتونین به صورت رایگان از این خونه بازدید نمائید.البته شرایط نگهداریش زیاد مناسب نیست و در مرمتش کوچکترین سلیقه ای به خرج نداده اند ضمنا این بنا در حال حاضر متعلق به آستان قدس رضوی است.