از دوره حکومت کریم خان زند که خود را وکیل الرعایا می خواند؛ آثار زیبا و مجموعه های بزرگی در شهر شیراز بر جای مانده است. یکی از این بناها حمام وکیل نام دارد که با 11 هزار متر مربع مساحت، 8660 متر زیربنا، 120 متر طول و 80 متر عرض در سال 1187 ه. ق. توسط كریم خان زند در محله درب شاهزاده، خیابان طالقانی فعلی ساخته شده است.
اگر امروزه گاهی پارکها و در حالت لاکچری تر آن، گاهی جکوزی استخرهای عمومی جای بحث و گفتگو و یا غیبت پشت سر همدیگر میباشد، این نقش را در قدیم این گرمابه ایفا میکرده است و مردم ضمن زدودن کثیفی های بدن خود، کمی هم به معاشرت و گفتگو با یکدیگر میپرداختند. فضای داخلی حمام، معماری شگفت انگیزی دارد و اصولا درک فیزیکی چگونگی مکانیزم گرمایش آب در آن زمان، کمی شگفت انگیز است. گذر مجاور حمام(که بین حمام و مسجد وکیل قرار دارد) از نقاط بسیار معروف شیراز برای گرفتن عکسهای یادگاری و حتی فارغ التحصیلی است.
حمام وکیل یکی از جاذبه های شیراز است که در کنار بازار و مسجد وکیل قرار دارد و در دوره زندیه به دستور کریم خان زند ساخته شده است. این حمام از پیشرفته ترین اصول معماری زمان خود برخوردار بوده است و برای گرم کردن و گرم نگه داشتن فضای داخل ریزترین نکات را در نظر گرفته اند، این حمام نقش و نگار و تزیینات کم نظیر و زیبایی دارد و معماری بنا یادگاری از هنر ایرانیان است که به شدت دیدنیه. حمام وکیل علاوه بر کاربری گرمابه، محل اجتماعات مردم هم بوده است و بعد از انقلاب به موزه مردم شناسی شیراز تبدیل شده است و تعدادی مجسمه بسیار طبیعی با لباس های محلی و سنتی در حال حمام کردن و لباس شستن و انجام مراسمات سنتی مثل حنابندان، در آن قرار داده شده است، برای اینکه بیشتر با پوشش و آداب رسوم سنتی مردم شیراز آشنا شویم. بلیط ورود به حمام ۵ هزار تومان بود.
مکان بعدی برای بازدید حمام وکیل بود..
حمام وکیل در خیابان لطفعلی خان زند در همان محوطه ورودی باز وکیل و کنار مسجد وکیل قرار گرفته.
این حمام زیبا در دوره زندیه به دست کریم خان زند ساخته شده..
حمامی بسیار زیبا که در بدو ورود با صدای حمامچی قدیم و مجسمه های بسیار طبیعی تداعی حس و حال قدیم را دارد.
در یکی از اتاق ها مراسم حمام عروس برپاست.
در اتاق دیگر مشت و مال و حجامت و ...
در این حمام بخشی به نام شاه نشین است که ویژه شاه بوده..
موزه مردم شناسی در این حمام قرار دارد..
بلیط ورودی برای هر نفر ۵هزار بود
سلام. اولین بار که حمام وکیل رفتم و خیلی شوق و ذوق برای دیدنش داشتم، با یه رستوران سنتی مواجه شدم که اصلا در شان یه اثر تاریخی خاص نبود و یا حداقل کاربری مناسب و متناسب نبود. مدتها بعد شنیدم که قراره حمام وکیل کاربری اصلیش را پیدا کنه و مجسمه هایی را اونجا قرار بدن که عالم و کاربرد گذشته حمام و شرایط اون زمان را تداعی کنه. دیروز که با دخترم کوچولوم اونجا رفتم با همین صحنه مواجه شدم اما چه خوب میشد که یه حمام واقعی با همون عالم واقعی اینجا دایر بشه گرچه میدونم ممکنه مقاومت بنا را تهدید کنه
یکی دیگر از جاذبه های مجموعه وکیل شیراز ،حمام وکیل میباشد که در مرکز شهر خیابان آیت الله طالقانی قرار دارد .این اثر تاریخی ۱۱ هزار متر مربع است و به ۸۰ متر عرض و ۱۲۰ متر طول میرسد.
در دوران زندیه کریم خان زند دستور ساخت این مجموعه را میدهد.
این روزها موزه مردم شناسی در این حمام قرار دارد.که مربوط به نحوه پوشش و آداب و رسوم مردم کهن شیراز است.وقتی وارد حمام میشوید هوای خنک حمام و خزینه های زیبای پر از آب همچنین صدای مردمانی که هر کدام مربوط به اصنافی است پخش خواهد شد.حمام وکیل با شماره ۹۱۷ در آثار ملی به ثبت رسیده است.بلیط ورودی این حمام ۵ هزار تومان و از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر باز است.
حمام وکیل هم یکی از زیر مجموعهی زندیه در شیراز هست که همجوار بازار و مسجد وکیل جای گرفته.
این حمام هم مثل دیگر حمامهای تاریخی کشورمون با معماری عجیب و زیبایی ساخته شده و حسابی دیدنیه!
از اونجایی که در گذشته حمامها علاوه بر اینکه مکانی برای شستوشوی بودن، محلی برای دورهمیهای روزانه هم بودن و میزبان مراسم مختلف، حالا در این حمام هم سعی بر بازسازی اون فضا شده و با مجسمههای مومی آدمها و همون مراسم رو به زیبایی احیا کردن.
مراسمی مثل حنابندان و گپ و گفتهای روزانه!
خلاصه که دیدن اینجا رو به همه پیشنهاد میکنم که موزهای به شدت دیدنیه!
حمام وکیل از دیدنی های مجموعه وکیله که در کنار بازار و مسجد قرار گرفته. فضای حمام خیلی بزرگ نیست اما بازدید ازش بسیار لذت بخشه. همه جای حمام مجسمه های مومی قرار گرفتن که شغل افراد خاص، فعالیت درمانی(مثل حجامت و کشیدن دندان) ، تجاری و مراسمی که در زمان قدیم در حمام انجام میشدن رو یادآوری میکنه. همچنین باندهایی اطراف حمام قرار گرفتن که صداهای مربوط به هر محوطه ای رو تداعی میکنن که لذت بخش ترینش، شعر شاد شیرازی هست که برای مراسم حنابندان اجرا میشه. در مجموع از بازدید از این مجموعه بسیار لذت بردیم و حتما دیدن اینجارو توصیه میکنم.
این حمام جز از مجموعه وکیل ، در کنار بازار قرار گرفته ، و نزدیک به ورودی کافی شاپ و فست فود وجود داره با سایبان ، مسیر خروجی مجموعه از ورودی جداست و مسیر یکطرفه هست . از در پشتی خارج میشید .
یکی از کارهای جالب که اینجا شده گذاشتن باند تو هر قسمت که صدای اون فضا رو کاملا القا میکنه از ورودی و خوش آمد گوشی و دلاک و خزینه تا حتی قسمتی برای مراسم حنابندان در شیراز همه جا این باند ها ، صدا و آهنگ هست ک ادمو به قدیم و اون دوران میبره
دسترسی به مجموعه وکیل میشه گفت از هر نقطه داخل شهر اتوبوسهایی به سمت میدان شهرداری حرکت میکنن که میتونین با استفاده از اونها خودتون به میدان شهرداری و حمام وکیل برسونید.
ورودی این مجموعه (آبان97) هر نفر 3000 تومن بوده
و بهترین زمان بازدید بهار (بخصوص اردیبهشت) و پاییز هست .
این گرمابه بخشی از مجموعه وکیل شامل حمام، بازار و مسجد وکیله که دیدن هرکدوم از این بخش ها بسیار جذابه. البته متاسفانه تو زمانی که برای بازدید رفتیم مسجد وکیل درش بسته بود و فقط موفق به دیدن حمام و بازار شدیم.حمام وکیل زیاد بزرگ نیست ولی تو هر قسمتش مجسمه های مومی درست کردن که مشغول به کاری هستن از قبیل سلمونی، شست و شو و دلاکی و ... که آداب و رسوب رو نشون میدن. قشنگترین قسمت حمام به نظرم همون قسمت مرکزیش که حوضچه ای داخلش قرار داره و سقف کار شده ی حموم هستش. بخش مفرحش هم به نظرم قسمتی بود که مراسم حنابندان رو تو شیراز نشون می داد و آهنگ شاد شیرازی رو پخش می کرد. دیدن حموم ورودی داره اما وردیش گرون نیست و ارزش حداقل یکبار دیدن رو داره. در ضمن با وجو اینکه ما تابستون رفته بودیم و هوا بیرون خیلی گرم بود اما داخل حموم تقریباً خنک بود و باعث شد با چند دقیقه نشستن تو حموم حالمون هم خیلی خوب بشه.
یکی از جاذبه های دیدنی شیراز، حمام وکیل است. مانند همه حمام های تاریخی این حمام نیزبه موزه مردم شناسی تبدیل شده و مجسمه های مومی در گوشه و کنار این حمام جای گرفته اند. از نکات بارز حمام گچبری ها و نقاشی های دیواری است که با اینکه اکثر آنها تخریب شده اما هنوز رد و نشانی از زیبایی آن به چشم میخورد. ورودی اینجا برای هر نفر3 هزار تومان بود و کمتر از یک ساعت برای بازدید از آن کافی. حمام بخش های مختلفی از قبیل خزینه، گرم خانه، آب انبار و ... دارد. قرار گیری حمام در مجموعه تاریخی زند که شامل مسجد و بازار و ارگ هم می شود، میتواند برنامه بازدید یک روزه ای برای مسافرین داشته باشد.
#گلفام_سفر
حمام یا گرمابه وکیل، در مجاورت مسجد و بازار وکیل قرار داره و به ارگ کریم خان هم نزدیکه. کار بسیار زیبا و جالبی که در این حمام تاریخی کرده اند اینه که مراسم و آداب و رسوم قدیم مردم شیراز رو با مجسمه های مومی که در بخش های مختلف قرار دادن، به خوبی معرفی کردند. البته تابلو ها و نوشته های مربوط به هر بخش هم توضیحاتی داشت که خصوصا برای توریست های خارجی خیلی کاربردی بود. معماری داخلی و تزیینات حمام هم به زیبایی انجام شده. طاق های گنبدی شکل با گچ بری های هنرمندانه و تصاویری که از داستان های قدیمی مثل شیرین و فرهاد و داستان شیخ صنعان و ... بر دیواره ها نقش بسته، نشون میده که در گذشته چقدر به زیبایی بنایی که می ساختند اهمیت میدادن. همچنین میگن طراحی این حمام به نحوی بوده که از هدر رفت گرمای داخل جلوگیری میشده. پیشنهاد میکنم حتما از این حمام تاریخی دیدن کنید و لذت ببرید #گلفام_سفر
این حمام در کنار بازار وکیل قرار داره، حمامی که بعد از عبور از درب اون از پله باید پایین بیاین تا به هشتی برسید، در وسط اون حوضچه بزرگی خواهید دید و دورتا دور اون با تندیس ها شبیه سازی شده تا تمامی مراسمی که در اون زمان انجام میشده رو به تصویر بکشه، مراسم جشن عروسی، حنابندان، تولد نوزاد، دلاک ها و ...
هنرمعماری ایرانی در اینجا کاملا چشمگیر است از سقف هشت ضلعی بالای حمام که باعث روشنایی داخل این مکان میشه تا سیستم های گرمایشی هوا که باعث گرم بودن کف حمام میشه و از اتلاف گرما و سرد شدن این مکان جلوگیری میکرده.
این مکان زیبا نیز به دستور کریمخان زند ساخته شده.
#حمام_وکیل #سفرباطلوع #شیراز
حمام وکیل در بازار وکیل قرار داره. مقداری از سطح زمین پائین تر طراحی شده تا جریان آب در آن به راحتی وارو شود. مراحل استحمام با تندیس توضیح داده شده است. بخش های مختلف حمام بصورت نوشته توضیح داده شده است. توصیه می کنم اگر سایر حمام های تاریخی کشورمان را دیده اید، بازدید از این حمام جزو اولیت هایتان نباشد.
نکته ی برجسته راجع به این حمام معماری اونه، به طوریکه طوری طراحی شده که از هدر رفت گرما جلوگیری کنه. مثلا در زیر سنگ فرش کانال هایی برای عبور هوای گرم وجود داره تا کف حمام زودتر گرم بشه. یا اینکه ورودی حمام خیلی کوچیکه که از ورود سرما جلوگیری کنه و مثال هایی از این قبیل.
داخل حمام مجسمه هایی از افراد اون زمان درست کردن که جلوی بعضی از اونها نوارهای ضبط شده پخش میشه که در نوع خودش جالبه.
سقف این حمام هم خیلی زیباست
حمام وکیل در مرکز شیراز و جنب مسجد و بازار وکیل قرار دارد . این حمام به دستور کریم خان زند در سال ۱۱۲۸ هجری ساخته شده است . این حمام سنتی به گونه ای ساخته شده که از هدر رفتن هوای گرم جلوگیری کند . ورودی حمام از یک در کوچک است که با چند پله به هشتی ورودی می رسد . سربینه حمام به شکل هشت ضلعی منظم است . هشت ستون یکپارچه سنگی سقف گنبدی شکل آن را بر دوش دارند و در میان سقف گنبدی نورگیر بزرگی قرار دارد حمام دارای نگاره های آهک بری زیبایی از داستانهای کهن ایرانی است . قسمت بعدی حمام گرمخانه است و چهار ستون یکپارچه همانند ستونهای مسجد وکیل دارد . کانالهای جریان هوای گرم از خزینه کف حمام را گرم نگه می دارد .
درکنار مسجد وکیل شیراز یادگار دیگری از زمان کریم خان زند قرار دارد که حمام وکیل نام دارد. زیبایی اصلی حمام به آهک کاری های زیبای آن است. حمام اکنون موزه مردم شناسی است و ده ها مجسمه مومی آن روایتگر عادات و رسوم مردم آن زمان هستند. تمامی اینها روایتگر این است که حمام تنها مکانی برای شستشو نبوده بلکه مکانی برای مراودات اجتماعی محسوب می شده است. مراسم حنابندان، حمام زایمان و خواستگاری از جمله مراسمات رایج در آن زمان است که به خوبی در اینجا روایت شده اند. بر روی دیوارهای آن نیز نگارها به زیبایی گوشه ای از داستان های معروف را به نقش درآورده اند: صحنه معراج رسول، داستان شیخ صنعان و دختر ترسا و روایتی از بیژن و منیژه. حمام مانند تمامی حمام های آن دوران فضایی دنج و خنک دارد و به قسمت های مختلف مانند گرمخانه و سردخانه و خزینه تقسیم شده است.
حمام وکیل، یکی از بخش های مجموعه وکیل شیراز است که در کنار مسجد و بازار قرار گرفته و به دستور کریم خان زند ساخته شده. حمام معماری جالبی داره. همان معماری هوشمندانه و هنرمندانه ایرانی که باعث شده این حمام طوری طراحی شود که از هدر رفت گرما، جلوگیری شود. مجسمه های مومی که در حمام بودند، کسب و کارها و آداب و رسوم قدیم ایران را به خوبی نشان می دادند. من از همه بیشتر، بخشی را دوست داشتم که مربوط به رسوم عروسی و حنابندان بود و ترانه معروف شیرازی که در مراسم عروسی می خوانند هم در اینجا پخش می شد.
حمام وكيل كه از قسمتي از مجموعه وكيل در شيراز است به دوران زنديه و كريم خان زند برميگردد. حمام وكيل از نظر مكاني در قسمت غربي مسجد وكيل قرار گرفته است. اين مجموعه چندين قسمت ورودي، خزينه، ميان در،گرمخانه و ... دارد و چيزي فراتر از حمام عادي است چراكه كه حمام در دوران گذشته كاربردي بيش از صرفا شست و شو داشته است و انواع مراسم ها مثل تولد نوزاد، جشن دامادي و عروس شدن هم در انجا انجام ميشد، كليه اين مراسم به صورت نمادي در اين حمام به نمايش گذاشته شده است كه در نوع خودش جالب است. جالب است در تزيينات اين حمام نقش هايي از داستانهاي شيرين و فرهاد، حضرت ابراهيم، حضرت يوسف و ... را ميبينيد. در مجموع ديدن اين حمام براي اشنايي با تاريخ و فرهنگ گذشته جذاب است.
حمام وکیل که از آن به نام موزه _گرمابه وکیل نیز یاد میشود، در نزدیکی بازار و مسجد وکیل در بافت مرکزی شیراز قراردارد.این حمام در سال ۱۱۳۸ ه.ش و به دستور کریم خان زند ساخته شده است.سبک ساخت، به شکل حمامهای سنتی، ایرانی است.از خصوصیات بارز این حمام که ما در اردیبهشت ۹۸ از آن دیدن کردیم،نوع خاص معماری است که از هدر رفت گرما جلوگیری می شود.در کوچک ورودی با چند پله به هشتی میرسد.سربینه حمام بصورت هشت ضلعی منظم است.هشت ستون یکپارچه سنگی ، سقف گنبدی شکل آنرا به دوش می کشد.نگاره های آهک بری زیبائی از داستانهای کهن ایرانی دارد که احیائ و پیرایش آنها توسط استاد کرامت جوانمردی در پائیز ۷۹ شمسی انجام یافته است.در گرمخانه هم چهار ستون یکپارچه همانند ستونهای مسجد وکیل دارد.کانالهای جریان هوای گرم از خزینه، کف حمام را گرم نگه می داشت.در موزه مردم شناسی آن هم مجسمه های مومی مردمان با شکل و قیافه آن دوران و با لباسهای محلی آن زمان، بخوبی باز آفرینی شده است.
سلام به همه دوستان عزیز
یکی از جاذبه هایی که می توان در شهر شیراز از آن دیدن کرد، حمام وکیل می باشد. ورودی این جاذبه تاریخی برای ایرانی ها 3 هزار تومان و برای اتباع خارجی 20 هزار تومان است. این حمام که به دستور کریم خانه زنده ساخته شده است، همه اصول معماری لازم برای یک حمام خوب و ملزومات آن رعایت و طراحی شده است تا از هدر رفت هوای گرم حمام جلوگیری به عمل آید. در ابتدای ورودی این حمام، ماکت و نقشه حمام قرار دارد که می توانید آن را ببینید. انواع مجسمه های مومی در حالت های مختلف در جای جای این حمام قرار دارند که می توانید از آنها دیدن کنید. همچنین حوضی نیز در وسط این حمام قرار دارد. این حمام بخش های مختلفی دارد که از آنها می توان به خزینه، گرم خانه، میان در، هشتی، آب انبار ، جلوخان، خلوت و ... اشاره کرد. با توجه به اینکه این جاذبه در کنار مسجد وکیل و بازار وکیل قرار دارد و می توانید همه این مکان ها را ببینید، بازدید از آن را به همه دوستان پیشنهاد می کنم.