مقبره الشعرا یا همون آرامگاه شاعران مزار بسیاری از بزرگانه که زلزله ها و سیل ها از این مزارها چیزی باقی نذاشته. آخرین مشاهیری که توی این مقبره دفن شده، استاد سید محمد حسین شهریاره. معروفترین شعرایی که توی این مقبره دفن شدن، اسدی طوسی، قطران تبریزی، مجیر الدین بیلقانی، خاقانی شیروانی، ظهیر الدین فارابی، شاهپور نیشابوری، شمس الدین سجاسی، ذوالفقار شروانی، همام تبریزی، مغربی تبریزی، مانی شیرازی، لسانی شیرازی و شکیبی تبریزی هستن. به دلیل متروک شدن مقبره الشعرا پس از زمین لرزه های سال های ۱۱۹۳ و ۱۱۹۴ هجری قمری و به دلیل مدفون شدن بسیاری از شاعران و عارفان بزرگ در این گورستان، در شهریورماه ۱۳۵۰ خورشیدی مسابقه ای برای طرح یک بنای یادبود در مقبره الشعرا توسط روزنامه های اطلاعات و کیهان و مجلهٔ یغما برگزار شد و پس از چندی پیشنهاد «غلام رضا فرزان مهر» برگزیده شد و عملیات احداث بنای یادبود آغاز شد. هم اکنون این بنای یادبود نماد مقبره الشعرا و یکی از نمادهای شهر تبریز محسوب می شه.
یکی از قدیمی ترین گورستان های شهر تبریز به حساب می آید و در نزدیکی خانه امیر نظام گروسی واقع شده .این گورستان مقبره ی شاعران و ادیبان و اندیشمندان بزرگی چون شهریار و ثقه الاسلام و جمعی دیگر است .
به گفته ی برخی در این گورستان حدود ۴۰۰ شاعر و اندیشمند دعن شده اند اما ما تنها مدفن استاد شهریار رو دیدیم و از باقی افراد تنها چند سردیس و اسم شنیدیم .
معماری این بنا بسیار چشم نواز و جذاب بود
مقبره الشعرای تبریز در محله سرخاب تبریز و نزدیک خانه امیرنظام گروسی (موزه قاجار) قرار دارد. اینجا در واقع یک گورستان عمومی بوده است که بدلیل دفن شدن تعداد زیادی از شاعران به مقبره الشعرا معروف شده و بنای یادبود آن نیز در دهه ۱۳۵۰ طراحی و ساخته شده است. گفته می شود حدود ۴۰۰ نفر از شاعران و عارفان ایران زمین در اینجا به خاک سپرده شده اند از جمله شهریار، اسدی طوسی، قطران تبریزی، خاقانی، همام تبریزی، انوری ابیوردی، سلمان ساوجی، و ...
در مقبره الشعرا تبریز بیش از ۴۰۰ شاعر، عارف و ادیب ایرانی مانند استاد شهریار؛ خاقانی شروانی، اسدی طوسی، قطران تبریزی، همام تبریزی ، لسان شیرازی و... به خاک سپرده شده اند.مقبره الشعرا معماری و فضاسازی بسیار زیبایی دارد که از نمادهای شهر تبریز محسوب می شود. مقبره الشعرا در یکی از محله های تاریخی شهر تبریز و در نزدیکی آثار قدیمی دیگر قرار دارد. میباشد؛اولین منبعی که به این مکان اشاره شده «تاریخ گزیدهٔ مستوفی» تألیف ۷۳۰ هجری میباشد.
بهدلیل متروکشدن مقبرةالشعرا پس از زمینلرزههای سالهای ۱۱۹۳و ۱۱۹۴ هجری قمری و به دلیل مدفون شدن بسیاری از شاعران و عارفان بزرگ در این گورستان، در شهریور ۱۳۵۰ خورشیدی مسابقهای برای طرح یک بنای یادبود برگزار شدو طرح «غلامرضا فرزانمهر» برگزیده شد و عملیات احداث بنای یادبود آغاز گردید. ورود به بنا بدلیل عملیات محوطه سازی از طریق راهروی نسبتا طولانی انجام میشود تعدادی سردیس شاعران در داخل فضا به چشم میخورد. همچنین در قسمتی از سالن صنایع دستی به فروش میرسد
مقبره الشعرا از گورستانها تاریخی تبریز هست که در محله سرخاب واقع شده است.اشاره به این گورستان در کتاب نزهت القلوب تالیف حمدالله مستوفی در سال ۷۴۰ هجری قمری شده است.بیش از ۴۰۰ شاعر و عارف نامی تبریز و کشورمان در این مکان آرمیده اند که مشهورترین آنها عبارتند از: استاد شهریار،اسدی طوسی،خاقانی شروانی،ذوالفقارشروانی،عزیزان مکری،ظهیرفاریابی،قطران تبریزی،لسانی شیرازی،مانی شیرازی،مغربی تبریزی،همام تبریزی،انوری ابیوردی،محمود ملموسی و میرزا ظاهر خوشنویس.
این مکان تاریخی و گردشگری در خیابان ثقه الاسلام و قسمت شرقی بقعه سید حمزه واقع شده است.
معرفی: مقبره الشعرا در شهر تبریز در استان آذربایجان شرقی واقع شده. در گذشته در محله ای به نام کوی سرخاب تبریز، شاعران زیادی زندگی می کردند که پس از مرگ در همانجا دفن شدند. از آن پس شاعران زیادی پس از سفر به تبریز وصیت میکردند که در این محل دفن شوند. این محل بعد ها به نام مقبره الشعرا نام گرفت که امروزه مقبره بزرگانی چون اسدی طوسی، قطران تبریزی، خاقانی شروانی و استاد شهریار می باشد.
دسترسی: این مکان در مرکز شهر تبریز واقع شده و به راحتی با تاکسی یا اتوبوس (ایستگاه سید حمزه) می توانید به اینجا برسید.
تجربیات شخصی: من و همسرم در سفری کوتاه به تبریز در تیر ماه سال 95 به دیدن مقبره الشعرا آمدیم. دیدن مقبره شاعر مشهور و محبوبم استاد شهریار بسیار خاطره انگیز بود و مرا یاد شعر مشهور این بزرگوار که در وصف دیدار با معشوقش نوشته انداخت:
آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا / بی وفا حالا که من افتاده ام از پا چرا
نوشداروئی و بعد از مرگ سهراب آمدی / سنگدل این زودتر می خواستی حالا چرا
عمر ما را مهلت امروز و فردای تو نیست / من که یک امروز مهمان توام فردا چرا
نازنینا ما به ناز تو جوانی داده ایم / دیگر اکنون با جوانان نازکن با ما چرا
در خیابان ثقه السلام و در محله سرخاب قدیم مقبره الشعرا که بیشتر با نام شهریار شناخته می شود قرار دارد. البته شهریار یکی از شناخته شده ترین شعرای این آرامگاه است و شعرای زیادی نیز در اینجا به خاک سپرده شده اند. محوطه سازی اطراف این ارامگاه چهره ای نازیبا به این محل داده و تقریبا دیدن نمای کلی از بنای این ارامگاه ممکن نیست. ورود به این بنا هم از دالان مانندی است که حس خوبی ایجاد نمی کند.
بعد از ورود به این بنا در کنار دیوارها مجسمه هایی از شعرایی که در این مکان دفن شده اند دیده می شود. صدای استاد شهریار که شعر حیدربابا را می خواند در محیط پخش می شود. در نزدیکی وسط بنا مزار استاد شهریار قرار دارد و در گوشه ای عکسی از وی. در زیر عکس بیت مشهور امدی جانم به قربانت ولی حالا چرا نوشته شده است. در قسمتی از این بن هم آثار و صنایع دستی هنرمندان تبریزی فروخته می شود.