سازه های آبی تاریخی شوشتر مجموعه ای به هم پیوسته از پلها، بندها، آسیاب ها، آبشارها، کانال ها و تونل های عظیم هدایت آب هستن که در ارتباط با یکدیگر کار می کنن و در دوران هخامنشیان تا ساسانیان، جهت بهره گیری بیشتر از آب ساخته شدن. در سفرنامه مادام ژان دیولافوآ باستان شناس نامدار فرانسوی از این محوطه به عنوان بزرگ ترین مجموعه صنعتی پیش از انقلاب صنعتی یاد شده است.
یکی از مهم ترین دلایلی که مارو به سفر خوزستان ترغیب کرد دیدن سازه های آبی شوشتر بود که یکی از میراث ارزشمند ایرانه که به ثبت جهانی یونسکو رسیده.
مجموعه ای بهم پیوسته از ۱۳اثر تاریخی شامل :پل ها،بندها ، آسیاب ها ، کانال های دست کند، تونل های هدایت آب ،که به صورت یک واحد هیدرولیکی در ارتباط باهم کار میکنند.
از این سازه در دوران هخامنشیان تا ساسانیان برای بهره گیری بیشتر از آب استفاده می شد که نهایت استفاده از آب را برای آشامیدن ،آبیاری،زمین های کشاورزی ،و صنعت را داشته اند.
با دیدن عظمت این سازه پی به نبوغ سازندگان باستان خواهید برد..
سازه ای که هم آب را یکسان و برابر به شهر رسانده هم از فوران رود کارون جلوگیری می کرده.
همچنین هوای خنکی را در گرمای منطقه به وجود می آورده و از راه شوادان ها به خانه های مردم میفرستادند.
هم چنین زمین های کشاورزی سیراب میشد و چرخ های آسیاب های گندم به کار می افتاد.
ورودی بازدید از این سازه ارزشمند ۵هزار بود.
بعد بازدید هنگام خروج خانمی پیشنهاد قایق سواری و دیدن همه آثار در امتداد رود را دادند به مبلغ ۴۰۰هزار که رفتیم و نیم ساعت روی قایق با توضیح لیدر محلی تک تک آثار از جمله بند شادروان،قلعه سلاسل ،بند میزان،کلاه فرنگی و باقی آثار را از نزدیک دیدیم.
و توقفی در جزیره عروس داشتیم.
حتما اگر شوشتر رفتید پیشنهاد قایق سواری رو رد نکنید که فوق العاده ست
چهارم بهمن ماه ۱۴۰۱ را برای دیدن سازه های آبی شوشتر انتخاب کردیم .سازه های به ابهت یک دنیا.این مجموعه به هم پیوسته در داخل شهر شوشتر در خیابان طالقانی قرار دارد.و بلیط ورودی به ازای هر نفر پنج هزار تومان میباشد.ساعت بازدید در نیمه دوم سال از ۹ صبح تا پنج بعدازظهر میباشد.
این سازه ها زمانی موجب رونق کشاورزی و نقش مهمی در حمل و نقل و بازرگانی داشته و همچنین آب را یکسان و برابر به تمام شهر رسانده است.در زبان شوشتری به سردابه ها شوآدون گفته میشود که از سازه ها آبی به شوآدون ها آب فرستاده میشده است.که هم موجب خنکی خانه ها و هم چرخ آسیاب برای تهیه آرد و نان استفاده میشده است.
متاسفانه قایقی جهت بازدید داخل محوطه نبود اما در درب ورودی افرادی تور قایق تمام سازه ها رو به افراد بازدید کننده پیشنهاد میدادند و واقعا پیشنهاد خوبی بود .
این سازه های بی نظیر به عصر ساسانی ها برمیگرده اما در طی زمان و دوره های مختلف تکمیل شده. این مجموعه در مرکز شهر شوشتر واقع شده و ورودی هر نفر 10 هزار تومان بود. با دیدن این مجموعه بینظیر غرور و افتخار توی وجودم رخنه کرد و تنها چیزی که به ذهنم میرسید این بود که چقدر اون زمان مردم با فکر ، باهوش و مهندسی شده عمل میکردن. این سازهها، روزگاری موجب رونق صنعت و کشاورزی بودند و نقش مهمی در حمل و نقل، ارتباطات و بازرگانی داشتند.
سازه های آبی شوشتر، آب را یکسان و برابر به همه شهر میرسوندن و از فوران رود کارون جلوگیری میکردند. همچنین هوای خنکی را پدید میآورند که از راه شوادونها که در گویش شوشتری به سردابه و زیرزمین گفته میشود، آب را به خانههای مردم میفرستادند. علاوه بر آن، زمینهای کشاورزی سیراب میشدند و چرخهای آسیاب برای تهیه آرد گندم به کار میافتادند. این مجموعه از خیابان هم قابل مشاهده بود اما دیدن از نزدیک مخصوصا با قایق که هر قایق سواری 100 هزار تومان بود واقعا لطف دیگه ای داشت. به دلیل شلوغی بیش از حد ما زیاد نتونستیم از مجموعه دیدن کنیم که واقعا حیف شد.
ما در نیمه دوم بهمن ۹۸ از این جاذبه باستانی دیدن کردیم.آسیابهای آبی شوشتر که داخل شهر و در خیابان طالقانی این شهر باستانی واقع شده است یکی از بی نظیر ترین آسیابهای آبی جهان است.ورودیه آن برای ایرانیها ۵۰۰۰ تومن بود و برای توریستهای خارجی ۵۰۰۰۰ تومن.در زمستانها از ۸ تا ۱۷/۳۰ و در تابستانها از ۸ تا ۲۰ همه روزه بازه.در ابتدای ورود به مجموعه از بالا شاهد عظمت فوق العاده آن شدیم.مجموعه بهم پیوسته ای از پلها، بندها،آسیابها،آبشارها،کانالها و تونلهای عظیمی که هدایت آبها را برعهده دارند و با همدیگر در ارتباط هستند.این مجموعه از دوران هخامنشیان تا ساسانیان جهت بهره گیری مناسب و بهینه از آب ساخته شده است.چون درزمان اردشیر بابکان رودخانه کارون بسیار پرآب بود ، نرسیده به شوشتر و در قسمت شمالی شهر ، رودخانه مصنوعی و دستکندی به نام گرگر ساخته میشود که از داخل شهر عبور میکند و این تاسیسات بر روی همین رودخانه احداث شده است.ساختمانهای محوطه به سه دسته تقسیم میشود؛ در محوطه شرقی: ده آسیاب دارد که هرکدام دارای دو سنگ آسیاب است.در محوطه شمالی، سه آسیاب و همچنین تاسیسات مربوط به کارخانه برق مست فی که در سال ۱۳۳۲ ساخته شده است و تلمبه خانه که آب شرب شهر را تامین می کرده است.در محوطه غربی، بیست و یک آسیاب قراردارد که آب این آسیاب ها از تونل سه کوره تامین می شده است.علاوه برآسیابها، کارخانه یخ جولازاده و یک تلمبه خانه آب هم در اینجا موجود است.اساس کار مجموعه به این ترتیب بود که: سد گرگر مسیررودخانه را مسدودکرده و سطح آب را برای آبگیری سه تونل حفرشده در تخته سنگ بالا می آورد.تونلهای سه گانه(سه کوره،دهانه شهر و بلیتی)آب را به مجموعه هدایت کرده و به کانالهای متعددی تقسیم می کند که پس از گرداندن چرخ آسیابها، آب بصورت آبشارهائی با منظره ای بسیار زیبا به محوطه حوضچه مانند سرازیر می شود.بر روی رودخانه و قسمت حوضچه مانند هم یک قایق تفریحی کارگذاشته شده که گردشگران میتونند با اخذ بلیط نفری ۲۰۰۰۰ تومن دقایقی روی آب با قایقها دوری زده و از نزدیک شاهد فروریختن آبشارها به حوضچه رودخانه باشند و از زیر و پائین روی رودخانه گرگر مسافتی را طی کنند، که ماهم از این قایقها استفاده کردیم و پیشنهاد میکنم حتما شما هم استفاده کنید که لحظات خوب و شادی را به همراه دارد.مجموعه آبشارها و آسیابهای شوشتر به شماره ۱۳۱۵ در سال ۲۰۰۹ در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان دهمین اثر ایران، به ثبت رسیده است.
مجموعه ابشارها و اسیابهای شوشتر مهمترین جاذبه این شهر است که در مرکز شهر قرار دارد. ابهت این محل واقعا عجیب بود و به نظر من زیباترین جاذبه این منطقه است. این ابشارها از ورودی های مختلف به داخل رود سرازیر میشوند و در گذشته از انها برای چرخاندن اسیابها و تولید ارد استفاده میشده که قدمت اسیابها به دوران ساسانی برمیگردد. همچنین نیروگاه برقابی مستوفی نیز برق این منطقه را در سالهای گذشته تامین میکرده است. امکان قایق سواری در رودخانه نیز وجود دارد که بلیت ان برای هر نفر بیست هزار تومان است. مسیر زیبا اما بسیار کوتاه بود. این ابشارها واقعا بی نظیر و خاص هستند و قدمت انها نشانگر دانش بالای پیشینیان ما در هدایت و بهره برداری از منابع ابی است. دیدن این مجموعه زیبا میتواند دلیل خوبی برای سفر به شوشتر باشد.
شاهکاری از نبوغ و خلاقیت انسانی که نشان از پیشرفت معماری و فناوری در ایران باستان داره، اختراعی جهت مدیریت آب در شهر باستانی شوشتر در شمال خوزستان و در فاصله حدودا ۱۰۰ کیلومتری اهواز. اگر در قالب تور و با اتوبوس به سمت سازه ها میرید بسته به اینکه کجا جای پارک پیدا کنید پیاده روی خواهید داشت اما با ماشین شخصی میتونید به راحت به ورودیه درب اصلی برسید. اطلاعات اینترنتی هم نیازی نیست داشته باشید همیشه یک راهنما مجرب داخل مجموعه حضور داره و اطلاعات جامعی رو در اختیارتون میزاره. ما چون بصورت گروه بودیم قیمت بلیط نفری ۳۰۰۰ تومن شد ولی بلیط اصلی ۶۰۰۰ تومن بود. بناهای نا زیبایی هم در بالای سازه ها به چشم میخوره ولی خب قطعا از زیبایی این اثر فاخر کاسته نمیشه. چون برای عکاسی هم زوایای جذابی داره حداقل ۱.۳۰ براش وقت بزارید #گلفام_سفر
یک مجموعه بی نظیر در شهر شوشتر که نشان از نبوغ سازندگانش دارد.پلها، بندها، آسیابها، آبشارها، کانالها و تونلهای بزرگ به منظور هدایت آب، بخشهای اصلی این سازهها هستند. تمامی قسمتهای این مجموعه در ارتباط با یکدیگر کار میکنند. از اوایل دوران هخامنشی تا پایان سلسلهی ساسانی، بهرهگیری مفید از آب با کمک این سازهها انجام میشد. از این سازهی عظیم به عنوان بزرگترین مجموعهی صنعتی پیش از انقلاب صنعتی یاد شدهاست.#گلفام_سفر
این شهر دارای تاریخ و تمدنی کهن است و زبان بیشتر مردم فارسی (گویش شوشتری) است. به سمت سازه های آبی شوشتر رفتیم، مجموعهای به هم پیوسته از ۱۳ اثر تاریخی شامل پلها، بندها، آسیابها، آبشارها، کانالهای دست کند و تونلهای عظیم هدایت آب هستند که در ارتباط با یکدیگر کار میکنند و جهت بهرهگیری بیشتر از آب ساخته شدهاند.این مجموعه از بیمانندترین نمونههایی است که جهت استفاده بهینه از آب در ادوار کهن مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاست.
در یکی از حجره های درون این سازه پیرمردی مشغول به بافتن و ساخت این قالیچه های دستبافت بود.قیمت این صنایع دستی از 120 تومان به بالا بود.
لحظاتی را در این مکان با قدمت عمیق تاریخی گذراندم، صدای آب از همه طرف شنیده می شد و پرنذگان بومی منطقه و گلهای صورتی که دور حصار ها و نرده ها خزیده بودند ، فضایی آرامبخش با دیرینه تاریخی رقم زده بود.
در ورودی از صنایع دستی منطقه عرفه برای فروش بود.اما جایی برای استراحت و نشستن کافی نبود.
آبشار ها و سازه های آبی شوشتر که جاذبه ای منحصر بفرد بحساب میاد و بیشتر بازدید کنندگان و گردشگران هدف سفرشون به شوشتر دیدن این جاذبه ی شگفت انگیز هست،در مسیر رودخانه ی گرگرساخته شده است.نظام آبی تاریخی شوشتر که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده هنوز دارای آسیاب های آبی هست که مشغول بکار هستند .ورودی این مکان از کنار امامزاده ای میباشد و بعد از اخذ بلیط و وارد شدن به این مکان اعجاز این شاهکار رو خواهید دید در این جاذبه فروشگاه های صنایع دستی و شربتخانه و کافه ای هم جهت استراحت وجود داره که توصیه میکنم حتما بستی های سنتی این منطقه رو در این کافه میل کنید.
یکی از شگفت انگیزترین جاذبه های شهر شوشتر، سازه های آبی این شهره، آبشارها و آسیابهای آبی شوشتر که قسمتی از این مجموعه رو تشکیل میده، بر روی رودخانه ای مصنوعی و دستکند به اسم گرگر ساخته شدن و به گفته باستانشناس فرانسوی دیولافوا، بزرگترین مجموعه صنعتی پیش از انقلاب صنعتیه، این شاهکار مهندسی مربوط به دوره هخامنشیه و در برخورد اول با ابن مجموعه شاید متوجه جزییات نشید ولی ابهت این سازه آبی کاملا شمارو تحت تاثیر قرار میده، مخصوصا وقتی متوجه میشید تمام این آبشارها در واقع تونلهای زیر زمینی و دستسازی هستند که تمام سطح شهر پراکنده اند و ارتفاع زیادی هم دارن.خروجیهای آب با شدت و سر و صدای زیادی ایجاد میکنن، متاسفانه نمیشه از آسیابها بازدید کرد، قسمتهای زیرزمینی پر از جزییات و دارای طراحی خاص هستن که نمیشه از نزدیک تماشا کرد. بر روی دریاچه وسط مجموعه مرغابیها و اردکهای روی آب مشغول شنا هستن و صحنه های جذابی رو ایجاد کردن.این آبشارها از سطح خیابان پایینتر هستن و از محله بالا و خانه تاریخی مرعشی نمای زیبایی دارن.
سازههای آبی تاریخی شوشتر مجموعهای به هم پیوسته از پلها، بندها، آسیابها، آبشارها، کانالها و تونلهای عظیم هدایت آب هستند که با یکدیگر کار میکنند و در دوران هخامنشیان تا ساسانیان برای استفاده بیشتر از آب ساخته شدهاست. مجموعه آسیابها و آبشارهای شوشتر در مسیر «رودخانه گرگر» که خود از شاهکارهای فنی و مهندسی قدیم است، بنا شده. رود گرگر کاملاً به صورت مصنوعی و دستکند ساخته شده و در زمان اردشیر بابکان، شاهنشاه ساسانی ساخته شده.سازه های آبی شوشتر از شاهکارهای فنی و مهندسی در جهان بشمار میرود.
مجموعه سازه های آبی شوشتر یک سیستم آبیاری پیچیده جالب و مهندسی شده مربوط به دوران هخامنشیانه که به عنوان دهمین اثر جهانی ایران در فهرست میراث یونسکو ثبت شده است.
این مجموعه از چندین قسمت تشکیل شده :
۱-بند میزان
۲-برج کلاه فرنگی
۳-رودخانه دست کند گرگر
۴-پل بند گرگر
۵-مجموعه آبشارها و آسیابهای آبی
۶-بند برج عیار
۷-نیایشگاه صابئین
۸-قلعه سلاسل
۹-بند ماهی بازان شوشتر (بند خداآفرین)
۱۰-کانال داریون
۱۱-بند خاک
۱۲-پل بند شادروان
۱۳-پل شاه علی
۱۴-پل بند لشکر
۱۵- بند شرابدار
۱۶-بند دختر
اکنون بخشی از این ساختار پیچیده باقی مانده و بیشتر گردشگرها مورد ۵ رو بازدید میکنن این قسمت با ریزش آب حاصل از پساب آسیابها، آبشارهای مصنوعی زیبایی را ایجاد کرده که به محوطهای حوضچه مانند می ریزند و منظره ای زیبا را در شهر شوشتر ایجاد کرده است. هنگام بازدید از این مجموعه میتونید خونه مرعشی که در کنار این مجموعه قرار داره و ویو زیبایی به این مجموعه داره رو هم بازدید کنید.
سازه هاي آبي شوشتر يكي از شاهكارهاي فني و مهندسي جهان است و شكوه معماري ايران ميباشد
مجموعه آسيابها متشكل از ٤٦ آسياب آبي و با قدمت ساساني ميباشد كه تامين آرد و ديگر اقلام شهر را بر عهده داشته است
آسيابهاي اين مجموعه به دو صورت شيبي و تنوره اي با بهره گيري از قدرت آب كار ميكرده است و اين مجموعه در كنار دوازده اثر ديگر به شماره ١٣١٥ به ثبت جهاني رسيده است
ششم فروردین ۹۸ بازدید ازیک مکان تاریخی بسیارجالب ودیدنی شهر شوشتر.جایی که درعکسها زیاددیده بودم ولی هیچوقت فرصتی فراهم نشده بود تاازنزدیک مشاهده کنم.خیلی دلم میخواست پسرم اینجاراببیند که خوشبختانه نوروز امسال میسر شد.هرچندکه هوابارانی بود و رودخانه هم گل آلود ولی بازهم به دیدنش می ارزید.سازه هایی که دردل خاک وسنگ خلق شده بود آن هم باامکانات ناچیز آن زمان،هدف ازساخت این سازه ها آسیاب کردن برنج وگندم بوده بااستفاده ازقدرت آب.توصیه می کنم اگر به استان خوزستان سفرکردید حتما ازاین مکان دیدن کنید.
سازه های آبی شوشتر مجموعه ا ی به هم پیوسته ازپلها، آسیبها وآبشارهای عظیم، هدایت آب هستند که درارتباط با یکدیگر کارمی کنند ودردوران هخامنشیان تا ساسانیان جهت بهره گیری بیشترازآب ساخته شده اند ودیدن این جاذبه زیبا رابه شما پیشنهاد میکنم.
درشمال خوزستان شهر شوشتر آسیاب آبی شگفت انگیزی وجود دارد. این سازه از هنرهای معماری دوران هخامنشیان است که به دوران سلطنت داریوش بزرگ بر می گردد. این سازه درآن زمان کمک به مهار آب برای استفاده بیشتر و بهتر از آب برای کشاورزی می کرده و ریزش آب از سطوح مختلف آبشارهای کوچک مصنوعی ایجاد میکند که بسیار زیباست.بهترین زمان مسافرت به خوزستان و البته شوشتر در فصل پاییز و ماه فروردین است که گرما کمتر اذیت میکند. در اطراف این جاذبه رستوران و دستفروشان هستند که دیدن آنها و خرید ازآنها بسیار دلنشین است، با لهجه زیبای جنوبی و مهمان نوازی بی حدشان شما را خوشحال و راضی میکنند. در تعطیلات عید بسیار شلوغ و مملو از جمعیت است اما حال و هوای خوبی دارد. خوش باشید
مجموعه سازه های آبی شوشتر یک سیستم آبیاری پیچیده بوده که قدمتش به دوران حکومت داریوش بزرگ و سده 5 پیش از میلاد باز می گردد. از زمان هخامنشیان تا ساسانیان، مجموعه ای از پل ها، بندها، آسیابها، آبشارها، کانالها و تونلهای عظیم هدایت آب ایجاد کردند تا از آب بیشتر بهره ببرند. اهمیت این سازه ها به این دلیل است که به عنوان بزرگترین مجموعه صنعتی پیش از انقلاب صنعتی شناخته شده و یکی از آثار جهانی ایران در یونسکو است و با توجه به زمان ساخت جزء شاهکارهای فنی مهندسی به حساب می آید. در این مجموعه آبشارها و آسیاب های آبی متعدد دیده می شود که از آسیاب ها برای تهیه آرد استفاده میشده. در قسمت شمالی محوطه آثاری از کارخانه برق مستوفی که در سال 1332 ساخته شده وجود دارد. در قسمت غربی این مجموعه کارخانه یخ جولازاده دیده می شود و اتاقک هایی به صورت چهارطاقی وجود دارد که به عنوان نمازخانه و استراحتگاه آسیابان استفاده می شده. بعدها در دوران قاجار تفرجگاهی در سیکا احداث شده که جهت استراحت و تفریح بوده. این مجموعه ، ساختاری حیرت انگیز و زیبا دارد، بعد از بازدید از این مجموعه می توانید از کوچه کنار آن به بالای این مجموعه بروید و ویویی از بالا از این مجموعه زیبا داشته باشید همچنین خانه قدیمی مرعشی در این قسمت وجود دارد که در زمان حضور ما تعطیل بود و ما به رستورانی در همان قسمت رفتیم که ویوی خوبی به آبشارها داشت.
#تایسیز اول از همه باید بگم ک من خودم اهل شوشتر هستم و باید به همه عزیزان پیشنهاد کنم ک برای یک بارم ک شده توی فصل بهار به استان خوزستان سفر کنن و حتما ب شهر شوشتر هم سری بزنن و از این شهر تاریخی ک در هر نقطه این شهر آثاری از پادشاهان و فرمانروایی تاریخی ایران هست لذت ببرن.
آبشار شوشتر هم یکی از پر جاذبه ترین آثار تاریخی این شهره ک در یونسکو هم ب ثبت رسیده. ابشارای زیبایی ک با فشار زیاده آب به رودخانه ای سرازیر میشن و دور تا دور اون رو کانال ها و تونل هایی در برگرفته.
در اونجا صدای آب و طبیعت زیبا شمارو میتونه مجذوبه این آثار تاریخی ک مربوط ب دوران هخامنشیان و ساسانیان بوده بکنه.و من پیشنهاد میکنم حتما از ابشارا و جاهای دیدنی دیگه این شهر زیبا و تاریخی دیدن کنید و لذت ببرید. برای دیدن ازین اثر تاریخی من حتی میتونم موقع تاریک شدن هوارو بهتون پیشنهاد کنم ک با نور پردازی و چراغهای زیاد اونجارو بینظیر کرده.