قلعه سلاسل یکی از قلعههای باستانی شوشتر میباشد که در حال حاضرفقط قسمتی از آن باقی مانده است، باقیمانده قلعه نشان دهنده معماری باستانی این جاذبه میباشد.
قلعه سلاسل
قلعه سلاسل یکی از قلعه های باستانی شوشتر است که در شمال غربی شوشتر و در کنار رودخانه شطیط قرار گرفته است.این قلعه به همراه ۱۵ اثر تاریخی دیگر ثبت جهانی یونسکو شده است.
قلعه سلاسل در مرتفع ترین بخش شهر و برروی بستری صخره ای واقع شده است.
قدمت این قلعه به دوران هخامنشیان برمیگردد
که در گذشته شامل سربازخانه،حیاط های متعدد،طویله،حمام ،شبستان،برج،باغچه،آشپزخانه و ....بوده است.
در حال حاضر از این قلعه که تا ۵۰سال پیش هم آباد بوده چیزی جز ویرانه ای نمانده که با قوه تخیل و مطالعه از قبل می توانید تصور کنید چه بنای باشکوهی بوده.
این قلعه تا زمان حکومت نادرشاه محلی برای حکومت محلی ها بوده .در سال ۱۳۴۱قمری رئیس اداره دارایی برای ساخت اداره دارایی کل ساختمان آن را خراب و مصالح آن را برای اداره دارایی بکار میبرد
شما اکنون میتوانید کمی از دیوارهای تخریب شده قلعه،شوادان و نهر داریون را در این محوطه بازدید کنید
این قلعه علاوه بر نقش دفاعی ،مرکز کنترل نهر داریون و محل استقرار والی خوزستان بوده.
یکی از قلعه های باستانی شهر شوشتر که متاسفانه امروزه بقایای بسیار کمی از آن باقیمانده است قلعه سلاسل میباشد که در شمال غربی در کنار رودخانه شطیط در مرتفع ترین ناحیه شهر شوشتر قرار دارد .
این قلعه در تاریخ پنجم تیرماه سال ۱۳۸۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
محوطه ای با مساحتی بسیار زیاد که شامل قلعه سلاسل ،شوآدان ها و نهرداریون میباشد.قدمت این قلعه به زمان هخامنشی ها برمیگردد و شامل شبستان ،قورخانه،نقاره خانه ،حمام،آشپزخانه،برج ،باغچه و سربازخانه میباشد.
محوطه سرسبز و فراخ بسیار زیبایی داشت و نهر داریون هم در همین محوطه قرار دارد.بلیط ورودی این جاذبه ۵ هزار تومان و ساعات بازدید در نیمه دوم سال از ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر میباشد.
قلعه سلاسل ، در شمالغربی شهر شوشتر ودر مرتفع ترین بخش شهر برروی بستر صخره ای واقع شده است.ما به انفاق جمعی از دوستان،از ورودی دروازه جنوبی در عصر روز ۲۴ بهمن ۹۸ جهت دیدن آن وارد این منطقه تاریخی شدیم.در بدو ورود هرچند یک در و نگهبانی داشت اما شخصی نبود که ورودیه از ما اخذ کند.این قلعه در گذشته دارای حیاطهای متعدد، کتها،سربازخانه،سردخانه،طویله،حمام ها،شبستان ها،برج ها،باغچه ها،حرم خانه،آشپزخانه،دروازه های متعدد،حوض های بزرگ، حصار، خندق و اسلحه خانه بود.اما اکنون یک محوطه وسیع در بلندی شهر است که خرابه ها و آثار اندکی از آن زمان باقی مانده و بعلت بارندگی های اخیر، پر از سبزه و بوته ها و گیاهان سرسبز بود.عملکرد قلعه علاوه بر جنبه استراتژیک و نظامی بعلت قرار گرفتن در محوطه سوق الجیشی مطلوب،همچنین محل حکومتی و شاید هم محلی جهت نظارت بر سازه های آبی و مرکز مدیریت آب منطقه بوده باشد.در ابتدای ورودی و در پائین تپه، محلی بود که در سال ۸۸ بعد از کاوشهای باستان شناسی ، به محل اسلحه خانه قلعه پی برده شده است.قطعات اسلحه و توپهای فلزی بسیاری از این مکان بدست آمده است.از بالای تپه قلعه،شاخه شطیط رودخانه کارون بسیار زیبا و تماشائی بود. عمارت کوشک یا حاکم نشین شوشتر در سه طبقه ودر مرتفع ترین قسمت قلعه سلاسل ساخته شده بود.برخی بانی آنرا به احمدشاه قاجار نسبت میدهند.در زمان نظام السلطنه مافی در سال ۱۳۰۷ ه.ق تعمیر و بازسازی شده است.این کوشک بعنوان قسمت اداری یا حاکم نشین مورد استفاده بوده است.نمای زیبای شاخه شطیط کارون از بالای کوشک بسیار دیدنی و زیباست.در زمان بازدید ما از این کوشک، با حلقه فلزی مانع ورود گردشگران به داخل کوشک شده بودند.هر چند چیز زیادی از کوشک باقی نمانده و تقریبا تخریب شده است.
شوادان فضائی است دستکند که در عمق ۱۰ تا ۲۰ متری زمین حفر می گردد.شوادان عضو لاینفکی از معماری کهن شوشتر است.وظیفه اصلی آن ایجاد دمای مطلوب و مطبوع در فصول مختلف سال می باشد.شوادان قلعه سلاسل نیز از یک فضای بزرگ با دو غلامگردشی در طرفین است.دو نور گیر یا هواکش موسوم به سی سرا در سقف ، عاملی برای دسترسی نظامیان به تونل های انحرافی درون آن با نام کوره بوده تا دسترسی آسان به محیط خارج داشته باشد. در واقع سی سرا را میتوان منافذ عمودی دستکندی ساخته شده از مصالح ساختمانی نامید که وظیفه اصلی آن تهویه هوای داخل شوادان می باشد.
قلعه سلاسل در مرکز شهر شوشتر و در کنار رود زیبای داریون قرار دارد و از بالای قلعه نمای بسیار زیبایی از رود را خواهید دید. قلعه در گذشته از بخشهای مختلفی مانند حیاط، سربازخانه، اشپزخانه، دروازه ها، شبستان و... تشکیل میشده است و پیرامون ان خندقی بوده است اما امروز تقریبا حالت مخروبه دارد. کوشک اصلی تا حدودی سالم است و همچنین شوادان که در معماری این منطقه نقش انبار را برای خنک نگه داشتن مواد غذایی برعهده داشته است. ورودی کانال دستکند نهر داریون نیز در این محل قرار دارد که اگر باز باشد میتوانید از ان بازدید کنید.
ورود به این قلعه رایگان است و مسیر بازدید تقریبا مشخص است.