این موزه نمونه ای کوچیک اما واقعی از نحوه ی زندگی و فرهنگ سنتیِ روستاهای گیلانه.جالبه بدونید این موزه دیدنی در رابطه با معرفی تاریخچه و نوع فرهنگ و زندگی مردم در فضای باز ایجاد شده. در این موزه معیشت، کار، مسکن، صنایع دستی و انواع فضاهایی که در یک حوزه خانوادگی وجود داره بازسازی و به نمایش در آمده. نمایش ها و بازی های سنتی، پرورش گیاهان دارویی و درختان بومی، بازار روز، کارگاه صنایع دستی، مزارع برنج و باغات چای، معماری روستایی ملل، پارک بازی کودکان، چایخانه ها و رستوران های سنتی، اردوگاه تفریحی و پژوهشکده معماری و مردم شناسی همه و همه در این موزه دوست داشتنی به نمایش گذاشته شده. پشنهاد می کنم حتما سری به این موزه دیدنی بزنید .
از فومن که به سمت سراوان برویم، موزه میراث روستایی در سمت چپ چاده جلب توجه می کند.
موزه ای در فضایی سرسبز و بکر و زیبا که در آن خانه های سنتی روستایی گیلان جمع آوری شده اند. از خانه رعیت بگیر تا کدخدا و حاکم و خان.
برای گشتن در محوطه راهنماهایی در موزه حضور دارند که در بازه های زمانی مشخص بازدید کنندگان را همراهی کنند.
خانه های موزه بر اساس سطح مالی ساکنین آن طبقه بندی می شد و از کوچک و معمولی گرفته تا دو طبقه و بزرگ با رنگ و لعاب خاص خود دیده می شد.هرچه توان مالی بالاتر، خانه بزرگتر و پر امکانات تر. این خانه ها در مکان اصلی شان قطعه قطعه شده و دوباره در این موزه سرهم شده اند و برخی از آنها قدمت چند صد ساله دارند.
در محوطه موزه امکان عکاسی با لباس سنتی و یا غرفه های فروش خوراکی های سنتی نیز وجود دارد و ورودی موزه برای هر نفر 3 هزار تومان بود.
بازدید کامل و خوب اینجا حدود 3 ساعت زمان لازم دارد.
#گلفام_سفر
موزه میراث روستایی گیلان از نوع موزه های روباز است که در یک فضای جنگلی به وسعت ۴۵ هکتار طراحی شده تا تداعی کننده محیط واقعی زندگی در استان گیلان باشد. موزه در منطقه سراوان رشت و در کنار جاده سراوان به فومن قرار دارد. اندیشه ایجاد این موزه بعد از زلزله سال ۶۹ رودبار بوجود آمد تا معماری اصیل خانه های روستایی گیلان در گذر زمان فراموش نشود. دکتر محمود طالقانی با همکاری دانشگاه تهران این موزه را در دهه ۱۳۸۰ طراحی کرد. در این موزه فرهنگ و معماری ۹ روستا از ۹ منطقه مختلف استان گیلان که شامل جلگه شرق، مرکز و غرب، کوهپایه شرق و غرب، کوهستان شرق و غرب و ساحل شرق و غرب می باشد، به نمایش درآمده است. خانه های روستایی با حفظ اصالت به این موزه منتقل شده تا معماری روستایی گیلان برای نسل های آینده به یادگار باقی بماند.
هر کدام از این خانه ها که اغلب مربوط به صد تا صد و پنجاه سال پیش است، دارای شناسنامه و تاریخچه مشخص است که در وب سایت موزه می توانید آنها را ببینید و با ویژگی های آن آشنا بشید. البته اگر این اطلاعات بصورت تابلو در کنار هر خانه نصب می شد بهتر بود. به نظرم زیباترین خانه ها که در بسیاری از عکس های موزه هم اونا را می بینید مربوط به خانه های جلگه شرقی (لاهیجان) است که خانه های دو طبقه با ایوان و تلار هستند.
بازدیدهای اینجا هم به صورت با راهنما و بدون راهنما است. روزهای شنبه تا چهارشنبه بازدید بصورت گروهی و با راهنما و در ساعت های مشخصی انجام میشه ولی بقیه روزها بدون راهنماست.
موزه میراث روستایی در نزدیکی شهر سراوان و رشت در استان گیلان قرار دارد.یک روز جمعه پاییزی تصمیم گرفتم به همراه همسرم به بازدید این موزه برویم. با رسیدن به مقابل موزه, تعداد زیاد ماشین ها باعث تعجب همسرم شد و من گفتم اینجا از مهمترین موزه های گیلان و موزه های فضای باز کشور است و به موضوع بسیار جذابی پرداخته است. ورودی موزه 3000 تومان بود.فضای موزه شامل چندین هکتار اراضی جنگلی و مرداب و غیره می شد و به قدری بزرگ بود که امکان حضور راهنمایان در همه جای آن وجود نداشت و راهنما ها فقط مقابل خانه ها حضور داشتند.این موزه شامل چندین روستا کوچک و بزرگ می شود که خانه های این روستا ها از جمله خانه های اصیل و قدیمی گیلان می باشند که بعضی از آنها بیش از صد سال عمر دارند و مصالح ساخت آنها چوب و خشت و گل است. این خانه ها از مناطق مختلف گیلان جمع آوری و سپس انتقال و بعد از آن در این مکان دوباره چینی شده اند. شاید بازدید کامل از آن 4 ساعتی طول بکشد. علاوه بر خانه ها بعضی وسایل قدیمی آنها هم در خانه ها وجود دارد. موزه بسیار جالبیست و گردشگران را با معماری گیلانی که بسیار خلاقانه و کاربردییت آشنا می کند. در کنار بعضی از خانه ها هم خانم هایی به پخت نان و شیرینی های سنتی مشغول هستند و خرید و تست کردن شیرینی هایشان خالی از لطف نیست.
این موزه اولین موزه ایی در کشور بود که می دیدم در آن تعداد جمعیت هموطنانم بیشتر از گردشگران خارجیست و این موضوع نشان از علاقه و اهمین هموطنانم به این موزه است.
به عنوان پیشنهاد اگر توضیحات مقابل خانه ها تکمیل تر باشد و با عکس و یا غیره هم همراه باشد بسیار جذاب تر خواهد شد.
این موزه که در 15 کیلومتری رشت و در مسیر جاده رشت-قزوین قرار داره شامل 25 مجموعه مسکونی- شامل خانه ها و بناهای جانبی- متعلق به 7 روستا مربوط به زیر حوزه های فرهنگی- معماری جلگه شرق، غرب و مرکز، کوهپایه شرق و غرب و کوهستان شرق و غرب گیلان هست(به نقل از وب سایت موزه). در واقع دیدن این موزه یعنی شما تمامی خانه های قدیمی استان رو از غرب تا شرق دیدید. محیطی بسیار آرام، زیبا و دوست داشتنی که حتما از دیدنش لذا میبرید. بلیط ورودی اون 3000 تومن و ساعت بازدید 9 صبح تا 6 غروب هست. در روزهای غیر تعطیل افراد رو در قالب گروه های 10 الی 15 نفره همراه با یک تورلیدر میفرستن تا هم بخوبی بتونن محوطه رو بگردن و گم نشن و هم اینکه توضیحات کاملی در خصوص هر کدوم از بناها بهشون داده بشه. ولی در روزهای تعطیل جلوی هر بنایی یک شخص هست تا توضحیات رو به بازدید کننده ها بده. (در روزهای غیرتعطیل تمام خونه ها رو نشون نمی دن!)
داخل هر کدوم از خونه ها رو میتونید بازدید کنید که حتما این کار رو بکنید چون وسایل داخل خونه ها عینا چیزهایی هست که مردم روستایی استفاده می کردن. همچنین برخی وسایل کشاورزی و دامداری و ... هم اطراف خونه هست. من خودم بچه روستا بودم و توی همچین خونه هایی بزرگ شده بودم (البته الان از اون خونه چیزی نمونده) وقتی این خونه ها رو دیدم و واردش شدن حس خیلی خوب و نوستالژیکی داشتم. تمامی جزئیات داخل و بیرون خونه ، حتی حیاط و پرچین ها بدرستی ساخته شده. در فاصله بین خونه ها و همچنین حیاط بعضی خونه ها نیمکت هایی برای استراحت هم هست. یه بازارچه محلی هم داره که صنایع دستی رو همونجا درست می کنن و میفروشن. یه آقایی هم هست که خونه های محلی مینیاتور درست میکنه و با قیمت بسیار مناسب میفرشه، من خودم تا حالا دو بار ازش خرید کردم.
چند تا قهوه خونه به سبک قهوه خونه های روستا هم هست که حتما ازشون چایی بگیرید خیلی میچسبه.
برای بازدید از کل مجموعه باید دست کم 3 ساعت وقت بگذارید و شاید براتون خسته کننده باشه بنابراین حتما بین بازدیدها استراحت کنید.
سرویس بهداشتی و تابلو ها راهنمای زیادی داخل مجموعه هست که مسیر رو به شما نشون میده.
این موزه یک موزه فضای باز است که شامل تعدادی از خانه های قدیمی و زیبای استان گیلان است. این خانه ها طی یک پروسه طولانی و دقیق قطعه قطعه شده و به این محل منتقل و دوباره سرهم شده اند. قدیمی ترین خانه حدود 200 سال قدمت دارد. بلیت ورودی 3000 تومان است و یک لیدر توضیحات لازم را ارائه میدهد. ما دو مرتبه از این محل بازدید کردیم چندسال پیش که مراجعه اول ما بود مجموعه زیباتر بود و رسیدگی بیشتری صورت میگرفت. حتی لیدر نیز مجرب تر بود و توضیحات کامل و خوبی ارائه داد اینبار به این صورت نبود و بنابرگفته خود لیدر اکثر خانه ها نیاز به بازسازی دارند که بدلیل کمبود بودجه ممکن نیس. در داخل موزه غرفه های عکاسی با لباس محلی و فروش نان و محصولات محلی نیز وجود دارد. در این موزه انواع خانه های رعیت نشین و خان نشین و همچنین یک مدرسه قابل بازدید است. امیدوارم به این مجموعه زیبا رسیدگی بیشتری شود تا همچنان زیبا بماند.
موزه میراث روستایی گیلان یک مجموعه در فضای طبیعی باز جنگلی هست که در سراوان گیلان نزدیک شهر رشت قرار گرفته، از ابتدای ورودی شما از یک دالان چوبی با تزیینات کاملا روستایی رد میشید و وارد مسیری میشید که شمارو به قسمتهای مختلف مجموعه راهنمایی میکنه، یک نقشه هم رو تابلو هست که میتونه اطلاعات خوبی بهتون بده و همینطور مسوول اطلاعات میتونه بهتون بگه از کدوم مسیر برید، تعدادی از خانه های با ارزش بومی استان گیلان که هرکدوم مربوط به یک منطقه از گیلان میشن از مکان اصلی خودشون به اینجا منتقل شدن و مرمت شدن و قابل بازدید هستن، خانه ها مربوط به جلگه، کوهپایه و کوهستانهای گیلان هستند که سبک معماریشون باهم متفاوته و کاملا قابل تشخیصه، که مجموعه هم به این سه منطقه تقسیم شده، و یک آبگیر زیبا هم در مسیر میبینید، در مجاورت این خانه ها تعدادی از زنان با پوشش محلی، در همون مکان مشغول تهیه نان محلی و محصولات همون فصل هستن که میتونید ازشون خرید کنید، مغازه ای هم صنایع دستی مربوط به ادوات کشاورزی و غیره رو برای فروش به نمایش گذاشته، کافه جنگلی هم با میزهایی که از چوبهای درختان بدون پرداخت ساخته شده در مسیرتون هست که میتونید خودتون رو به صرف یک لیوان چای و یک کاسه آش دعوت کنید،برای بازدید حداقل یکساعت باید پیاده روی کنید و حداقل دوساعت وقت نیاز دارید، ماشین خارج از مجموعه در پارکینگ باید پارک بشه و کل مسیر رو باید پیاده برید و وسیله دیگه ای نداره، تابلوهای راهنما هم از اتوبان قزوین به رشت و جاده ای که به سمت فومن میره شمارو به این مکان راهنمایی میکنه.
یکی از جاذبه های مهم که در جنگل سراوان واقع شده است موزه میراث روستایی گیلان است. این موزه ورودی سه هزار تومانی در اردیبهشت 98 داشت. این موزه یک مجموعه بسیار وسیع جنگلی است که خانه ها و فرهنگ و رسوم شرق و غرب گیلان را به نمایش گذاشته است. مجمووعه خانه های از بازسازی خانه های قدیمی ایجاد شده است. بازسازی به این صورت بوده است که خانه های منطقه شرق و غربی گیلان را با اجازه صاحب بنا به این مجموعه انتقال دادند و سپس بازسازی کردند. علاوه بر خانه ها که به خوبی نمایانگر فرهنگ و سنن این منطقه است، در این مجموعه زنانی با لباسهای سنتی مشغول به پخت نان و شیرینی سنتی هستند. در این موزه چند رستوران سنتی نیز وجود دارد. در مجموع دیدن این موزه بسیار جالب بود و پیشنهاد میکنم یک الی دو ساعت زمان را برای دیدن این موزه اختصاص دهید.
موزه میراث روستایی گیلان یک اکو موزه طبیعی دائمی می باشد. اکو موزه به محیط و فضایی طبیعی و دست نخورده گفته می شود که در آن هویت و اصالت یک منطقه به نمایش گذاشته می شود. این موزه بیانگر زندگی روستایی نگین سبز ایران، گیلان می باشد.
برای دسترسی به این موزه می بایست 15 کیلومتر از رشت به سمت تهران آمده و در سمت راست به سمت جاده سراوان به فومن بپیچید، موزه درست در سمت چپ شما قرار گرفته.
ابتدا وارد ساختمانی چوبی شدیم که دفتر این موزه بود. با توجه به فصل زمستان و کمبود بازدید ها و گستردگی موزه، بازدید تنها به همراه راهنما و در ساعاتی خاص امکان پذیر می باشد (معمولا هر 2 ساعت یکبار). راهنمای موزه یک دختر خانم گیلانی بود و در طول مسیر توضیحات لازم رو برای ما بیان کرد. او گفت در فصل تابستان و ایام نوروز این مجموعه بصورت کامل آماده استقبال از بازدید کنندگان است اما در حال حاضر به دلیل تعمیرات تنها امکان بازدید از 40% این مجموعه امکان پذیر می باشد. این مجموعه متشکل از خانه های روستایی به شکل های مختلف می باشد که معیار تقسیم بندی آنها توان مالی صاحب خانه آنها بوده است. هرچه توان مالی صاحب خانه بالاتر بوده شکل خانه و امکانات آن به مراتب بالاتر بوده است. بیشتر این خانه ها توسط سازمان میراث فرهنگی از صاحبان آنها خریداری شده و یا توسط صاحبان آنها اهدا شده و بخش به بخش به اینجا منتقل شده و در محل موزه مجدداً برپا شده اند. از سایر امکانات این موزه می توان به چندین کافه، محل پخت غذا و نان محلی، عکاس خانه، فروشگاه صنایع دستی و ... اشاره کرد که البته این امکانات در زمان اوج بازدید برقرار هستند.
زمان مورد نیاز برای بازدید از اینجا حدود 4 ساعت می باشد و هزینه بازدید برای گردشگران داخلی 3000 تومان و برای گردشگران خارجی 20،000 تومان می باشد. بازدید از این موزه را بسیار به شما پیشنهاد میکنم.
از جاذبه های اطراف اینجا می توانم به پارک جنگلی سراوان و لذت قایق سواری با قایق پدالی در تالاب بسیار زیبای آن و دریاچه سقالکسار اشاره کنم.
سلام.این موزه زیبا در مسیر جاده قزوین به رشت و نرسیده به رشت هستش.در محیطی باز و زیبا و آرامش بخش میتونید از اون دیدن کنید.خانه های سنتی و آداب و رسوم و لباسها و نحوه پختن غذاها و نانهای مختلف رو میتونید توو این موزه ببینید.اگر سمت رشت رفتید حتما این مکان رو بازدید کنید که خیلی زیباست
این موزه در پارک جنگلی سروان در استان گیلان و ابتدای ورودی جاده رشت به فومن می باشد بعد از زلزله سال ۶۹رودبار بدلیل از بین رفتن این گونه خانه ها و جایگزین با خانه های جدید و مدرن به فکر دکتر محمود طالقانی و باکمک خانم مهندس پویا میر یوسفی این خانه هادر روستاهای مختلف گیلان خریداری شده و با کدگذاری و تهیه همون خانه در موزه نمادی از فرهنگ ،معناری وصنایع دستی روستاها به نمایش گذاشته میشود باورود به این مجموعه بقدری محوزیبایی این موزه میشود که گذر زمان را در آنجا متوجه نخواهید شد این موزه ،دارای نان وغذاهای محلی،قهوه خانه،سرویس بهداشتی نیز می باشدبنابراین بدون نگرانی به گذشت و گذار بپردازید#تایسیز