درياچه اروميه كه ما بين استان هاي اذربايجان غربي و اذربايجان شرقي قرار دارد شور ترين درياچه كشور و خاورميانه مي باشد. اين درياچه كه با توجه به بارندگي هاي ابتداي سال ٩٨ جاني دوباره گرفته است و مي توان دوباره به ان درياچه اروميه گفت نه نمك زار اروميه . اين درياچه در بازه اي از سال ( اواسط تير تا اواسط شهريور) به رنگ سرخ ديده مي شود كه علت ان توليد مثل تك ياخته هايي به نام ارتميا است و در ان بازه درياچه واقعا زيبا و ديدني مي شود.
امسال برای دومین بار، به دیدن دریاچه ارومیه رفتیم. اولین بار در فروردین و دومین بار در مهرماه. در فاصله همین چند ماه هم کاهش آب دریاچه کاملا به چشم می آمد.
دریاچه ای زیبا و خاص که با بی توجهی و عدم مدیریت ها، رو به خشک شدن کامل هست و چقدر این موضوع ناراحت کننده است.
با همه اتفاقاتی که برای این دریاچه افتاده، هنوز هم زیبا و خاص است. انعکاس تصاویر و دیدن غروب آفتاب در کنار دریاچه بسیار دلنشین است.
از تبریز راهی دریاچه ارومیه شدیم و بعد از یکی دو ساعتی به جایی در میانه دریاچه ارومیه رسیدیم که محل جاده میانگذر این دریاچه است، جاده و پلی که قسمت شرقی و غربی دریاچه ارومیه را به هم متصل می کند .
مدت ها است که پدیده خشکسالی همراه با سوء مدیریت منابع آبی دست بدست هم داده و منجر به خشک شدن و کم آبی قسمت های وسیعی از سطح دریاچه ارومیه شده است . مناظری که از اسکله های مخروبه و کشتی و قایق های مانده در خشکی می دیدیم گواه این وضعیت اسفناک زیست محیطی بود. مناظری که به علت کاهش و پسرفت آب دریاچه ایجاد شده بود.
ساعتی را در کنار سواحل سفید و نمکی دریاچه به گشت و گذار پرداختیم . مناظر پیش رویمان هم زیباست و هم تاسف انگیز . لایه های نمک همه جا دیده می شود و دریاچه تا فواصل زیادی از ساحل، هنوز کاملا کم عمق است ، هرچند که به علت تیزی و خشن بودن بستر نمکی دریاچه ، قدم گذاردن و پیمایش در آن مشکل است و پاهایمان را اذیت می کند .
دریاچه ارومیه، علیرغم کم آبی و خشکسالی ها، همچنان زیباست . باید این دریاچه را از عوارض سوء مدیریت منابع آبی نجات داد . سدهای متعددی که در مسیر رودهای تغذیه کننده این دریاچه زده شده، یکی از علل اصلی کم آبی و خشکی دریاچه می باشد.
دریاچه ارومیه که امروزه وقتی از آن یاد میشود یاد خشکسالی های اخیر آب این دریاچه می افتیم در شمال غربی ایران بین دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی قرار گرفتهاست که بزرگترین دریاچه داخلی ایران، بزرگترین دریاچه آب شور در خاور میانه، و ششمین دریاچه بزرگ آب شور دنیا می باشد. زمانی این دریاچه یکی از جاذبه های معروف استان بود و هر ساله گردشگران بسیاری را به سمت خود می کشاند اما با توجه به کمبود بارش ها و احداث بزرگراه و... بخش اعظم این دریاچه خشک شد و در حال حاضر تنها در چندین قسمت محدود از جمله سمت کاظم داشی و قالقاچی و ... دسترسی به آب ممکن میشود. آب این دریاچه بسیار شور بوده و خواص درمانی دارد و قبلا در این دریاچه آرتمیا هم زندگی میکرد. به امید احیای دوباره این دریاچه زیبا که زمانی زیستگاه بسیاری از گونه های جانوری و پرندگان بود.
درياچه اروميه كه ما بين استان هاي اذربايجان غربي و اذربايجان شرقي قرار دارد شور ترين درياچه كشور و خاورميانه مي باشد. اين درياچه كه با توجه به بارندگي هاي ابتداي سال ٩٨ جاني دوباره گرفته است و مي توان دوباره به ان درياچه اروميه گفت نه نمك زار اروميه . اين درياچه در بازه اي از سال ( اواسط تير تا اواسط شهريور) به رنگ سرخ ديده مي شود كه علت ان توليد مثل تك ياخته هايي به نام ارتميا است و در ان بازه درياچه واقعا زيبا و ديدني مي شود. #گلفام_سفر
دریاچه ارومیه در شمال غرب کشور و مابین استانهای آذربایجان شرقی و غربی قرار دارد. بزرگترین دریاچه کشور و بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه است. دریاچه ارومیه با داشتن صدها جزیره کوچک میزبان پرندگان مهاجری چون فلامینگو بود که با خشک شدن بخشهایی از دریاچه آمار این پرندگان بسیار کمتر شد. اطراف دریاچه تقریبا نزدیک پل میانگذر چند دکه کوچک برای خرید تنقلات وجود دارد و دیگر از هیچ امکاناتی خبری نیست. قایق موتوری برای یک گشت چند دقیقه ای وعبور از زیر پل نفری 10 هزار تومان میگیرند. هنگام غروب آفتاب دریاچه بسیار بینظیر و زیباست. امکان شنا در دریاچه تنها با بردن چند دبه آب از منزل امکانپذیر است البته با توجه به فواید بیشمار آب دریاچه ارومیه ارزش دردسر کشیدن را دارد
این در یاچه نیاز به معرفی ندارد و همه ما ایرانی ها با این که سال 98 بارندگی خیلی خوب بود ولی از حال بد این دریاچه تا حدودی خبر داریم ؛ نمی خوام زیاد از اوضاع بد خشکی دریاچه براتون بگم؛ این دریاچه وسعت زیادی داره که از وسط ان یه اتوبان رد میشه و یکی از راههای مهم ارتباطی هستش که مسیر ارومیه به شرق رو خیلی کوتاه کرده ؛ تو قسمت کنار عوارضی این جاده یه تفریحگاه ساحلی وجود داره که مردم برای شنا و قایق سواری از ان استفاده میکنن ؛ مبلغ قایق موتوری برای یک ربع 50 هزار تومان است که گردشگران را تا زیر پل برای عکاسی می برندکه البته نا گفته نمونه منظره زیبایی داشت ؛ راننده قایق ما ادم خیلی بد اخلاقی بود که اصلا طرز برخورد با گردشگر رو بلد نبود اما دست فرمونش عالی بود ؛در کل خوش گذشت
دریاچه ای که خاصیت درمانی منحصر بفردی داره و متاسفانه زمان بازدید ما بعلت بارندگی های ناکافی سطح آب بسیار پایین بود اطرافش دکه هایی وجود داشت که آب نمک و نمک رو برای فروش داشتند و در قسمت هایی که لجن وجود داشت کسایی به چشم میخوردند که برای درمان بیماری هاشون لجن مال شده بودند و یهو وقتی بلند میشدند حس میکردید که یک زامبی داره نزدیکتون میشه.لنج و قایق های پدالی روی سطح خشک شده ای که قبلا جزئی از دریاچه بود و فاصله ی زیادش تا ابتدای دریاچه خیلی غم انگیز بود.خداروشکر با بارندگی های اخیر گویا این دریاچه ی پر طرفدارروح تازه ای گرفته.
ما برای ورود به دریاچه ارومیه از عوارض جاده ای که از وسط در یا چه زده بودند استفاده کردیم و نزدیک ساحل شدیم کنار ساحل مردم زیاد نشسته بودند و عده ای از مردم داخل دریاچه شنا میکردند به دلیل شوری آب بعد از شنا کردن خود را با آب شیرین که همراه خود آورده بودند شسته شو میدادن به دلیل شلوغی من حس خوبی نداشتم به اسرار بچه ها سوار قایقی شدیم که صاحب قایق خیلی آدم بد اخلاقی بود که من اصلا رفتارش را نپسندیدم. بعد از قایق سواری قسمتی از ساحل نمک میفروختند که به عنوان سوغاتی برای خانواده خریدم در کل خیلی ساحل اینجا رو دوست نداشتم ولی دیدن خود دریاچه و عکس گرفتن خوب بود
در سفری که در اواسط فروردین ۹۸ به ارومیه داشتیم از روی پل میانگذر دریاچه ارومیه عبور کردیم.برای گذر از این پل در هر رفت و برگشت، باید برای هر خودرو شخصی مبلغ ۵۵۰۰ تومان پرداخت کرد.وضعیت سطح آب دریاچه بعد از بارشهای خوب در فروردین ۹۸ نسبت به سال قبل بهتر شده بود اما در حد ایده آل نبود و اگر فکر اساسی نشود باز در تابستان شاهد خشک شدن این دریاچه خواهیم بود.قبل از خشک شدن ، مساحت این دریاچه ۶ هزار کیلومتر مربع بود و بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا محسوب می شد.دریاچه ارومیه که مابین استان های آذربایجان غربی و شرقی قراردارد، بزرگترین دریاچه داخلی ایران، بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه و ششمین دریاچه بزرگآب شور دنیاست.آب این دریاچه از رودخانه های زرینه رود، سیمینه رود، تلخه رود، گدار، باراندوز،شهرچائی، نازلو و زولا تغذیه میشود.درحال حاضر وسعت دریاچه ۲۵۸۳ کیلومتر مربع می باشد که نسبت به سال ۹۷، ۳۵۲ کیلومتر مربع افزایش نشان می دهد.
شاید جایی از دریاچه ارومیه که اندک آبی میشود دید همان در کنار پل شهید کلانتری، پلی که بر روی دریاچه ارومیه احداث شده است، دید. برای رسیدن به این قسمت از دریاچه ارومیه، از تبریز باید به سمت جزیره اسلامی بروید و سپس به سمت دریاچه ارومیه بروید. در بخشی که آب عمقی دارد چند قایقی به آب هست برای قایق سواری. سنگهای کنار جاده به عنوان موج شکن یا چنین چیزی برلی جلوگیری از نفوذ آب است. اگر می خواهید از میان دریاچه ارومیه عبور کنید این مسیر تنها و بهترین راه است.
دریاچه ارومیه بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قراردارد در آن چندین جزیره از جمله جزیره شاهی،اشک،کبودان، آرام، اشکو و.. قرار دارد با عبور پل از وسط دریاچه به زودتر خشک شدن آب این دریاچه کمک کردند. هر چند که قبلاً دراين دریاچه کشتیها رفت و آمد میکردند ولی بعلت کاهش شدید آب این دریاچه، دیگر هیچ نوع کشتی و قایقی در آن رفت و آمد نمی کند. گل و لای این دریاچه بسیار دارای خاصیت میباشد و قبلا به چندین کشور صادر ميشده است.به امید روزی که دریاچه ارومیه دوباره احیا شود و از بروز توفانهای نمک در استانهاي غربی کشور جلوگیری شود.
دریاچه ارومیه روزی یکی از مهمترین جاذبههای توریستی شمال غرب کشور بود. آب این دریاچه به حدی بود که تردد به برخی از جزایر مسکونی آن تنها از راه دریا و کشتی میسر بود. قسمت اعظم آب این دریاچه خشک شده است و کشتیها نه به گل که به خاک نشستهاند. تنها در بخش کوچکی از آن آب به صورت محدود وجود دارد.
دریاچه ارومیه یا پارک ملی دریاچه ارومیه یکی از بزرگترین دریاچه های جهان و بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه است .که متاسفانه خشک شد و الان میتوان نامش را کویر ارومیه نامید جایی که از مهمترین نقاط زندگی آرتمیا (نوعی سختپوست) و مقصد پرندگان مهاجری چون فلامینگو بود زمانی در آبهای مواجش کشتی رانی میشد و امروز ما با در مدفن خشک شدهاش چادر میزنیم .کاش بیشتر مواظب سرمایه هایمان بودیم