یکی از کارهای مورد علاقه م خارج شدن از زندگی شهری و سفر به روستاها و طبیعت و جاهای بکره که هنوز زندگی و صمیمیت توش جریان داره..جایی که میتونه یه رود از کنار خونه ت رد بشه در حالیکه یه درخت تنومند کنار رودخونه و دم در خونت باشه. خونه سنگی،یا کاهگلی با در چوبی قدیمی و حیاطی که یه باغچه با چن تا مرغ و جوجه داشته باشه میتونه خیلی آرامشبخش باشه..
بعد مدتها یه روز با دوستام تصمیم گرفتیم بریم و روستای #ورکانه رو ببینیم..ورکانه یکی از روستاهای نزدیک شهر همدانه که در فاصله 25کیلومتری از شهر قرار گرفته..همون روستایی که سال 95 محل فیلمبرداری سریال علی البدل بود..
معنی نام ورکانه در زبان محلی از ور به معنی کنار و کان به معنی چشمه تشکیل شده(کنار چشمه).
قدمت این روستا به بیش از 400سال قبل برمیگرده و نکته ای که این روستا رو منحصر به فرد میکنه نوع معماری این روستاست.ورکانه تمام از سنگ ساخته شده و ساختار آن دوره رنسانس رو به تصویر میکشه و قدم زدن تو کوچه های سنگفرش در کنار باغها میتونه خیلی لذت بخش باشه..
از کنار باغها و آبی که در امتداد روستا جاریه قدم میزنی بعد یه پیاده روی دلچسب (اگه مثل ما خوش شانس باشید و فصل گردو برید که در ادامه مسیر میتونید کلی گردو تازه و خوشمزه هم بخورید??)میرسیم به اصطبلی که یکی از جاذبه های روستاس و قبل از انقلاب محل پرورش اسب بوده و به تازگی مرمت شده..اگه مسیر سفراتون به همدان خورد حتما از این روستای زیبا دیدن کنید
#گلفام_سفر
این روستا در ۲۵ کیلومتری همدان واقع است . قدمتش به ۴۰۰ سال پیش باز میگردد ، تاریخچه این روستا سخن از یکی از محله های روستا به اسم درب مسجد دارد که مربوط به اوایل دوره صفویه است.
ویژگی منحصر به فرد این روستا معماری سنگ نمای تمام دیوار ها و خانه هاست که روایتگر دوره رنسانس است .
در فاصله ۲ کیلومتری روستا اصطبلی که در سالهای پیش از انقلاب برای پرورش اسب های دربار بوده وجود دارد ، که امروزه تغییر کاربری داده و یکی از جاذبه های ورکانه به حساب میاید.
قلعه مهری خانم ، طبیعت چشم نواز روستا و گورستان ورکانه از دیگر زیبایهای این روستا به حساب میایند.
ما از همون شروع روستا پیاده تمام روستا رو گشتیم ، مردمانی مهمان نواز و خونگرم دارند ما در اواخر تابستان رفتیم که فصل چیدن گردو بود تمام اهالی آنجا مشغول به چیدن گردو و البته بسیار به ما هم تعارف کردند .
اما نکته که باید بگم داخل روستا اقامتگاه بومگردی هست که ما قبل سفر تماس گرفتیم که متاسفانه جوابگو نبودند و به امید رستورانی که در روستا بود رفتیم که آنجا هم تعطیل بود .
بهترین زمان برای سفر به این روستا فصل تابستان است .
روزی که فیلم علی البدل در نوروز دو سال پیش در شبکه ی یک پخش میشد، شاید فکرش را هم نمیکردم که روزی برای دیدن این روستا به همدان بیایم.
ولی آبان 98 به واسطه ی همایشی که همسرم در آن شرکت کرده بود، توفیق اجباری شد تا به همدان و این روستا سفری داشته باشم و به جای اقامت در شهر همدان، اقامت در این روستا را ترجیح دهیم.
برگهای زرد درخت گردو که روستا را یکپارچه زرد رنگ کرده بود چنان دلبری میکرد که دوست داشتی چشم از آن بر نداری.
جالب است بدانید که این روستا به پرورش اسبهای اصیل ایرانی شهرت دارد و اسبهای دربار پهلوی در سطبل این روستا پروش پیدا میکرده اند اما دلیل این شهرت در پروش اسبهای اصیل، وجود مهری خانوم از نوادگان و خان های روستا و از اربابان قاجار بوده.
ولی چند سالی از فوت مهری خانوم میگذرد و چند خانواده همچنان راه او را ادامه میدهند.
از جمله ی آنها خانواده ی میرزایی هستند که در ویدیویی که به زودی منتشر میکنم در باره ی آنها بیشتر خواهم گفت.
قدم زدن روی سنگفرش این روستا و دیدن زندگی مردم عادی روستا را از دست ندهید.
خانه های این روستا همچنان با سنگهای تخت پرانیتی ساخته میشوند که زیبایی خاصی به آن بخشیده.
با مردم محلی هم کلام شوید و از مصاحبت با آنها لذت ببرید، چرا که هدف اصلی از سفر، نه دیدن آثار تاریخی و موزه های آنجا، بلکه ارتباط با فرهنگهای مختلف است.
لزومی ندارد که در سفرتان به همدان، حتما در شهر ساکمن شوید، کافیست نیم ساعتی از شهر فاصله بگیرید و به این روستا و روستاهای دیگر مسیر ورکانه بروید تا آرامش خوابیدن در آن را از نزدیک لمس کنید.
ورکانه یکی از روستاهای نزدیک شهر همدان بوده که در فاصله ۲۵ کیلومتری از این شهر قرار دارد. این روستای زیبا که یکی از روستاهای دیدنی همدان بشمار می آید، در منطقه ای کوهستانی و در دامنه جنوبی زاگرس واقع شده است. این روستا در سال ۹۵ محل فیلمبرداری سریال علیالبدل، یکی از سریال های نوروزی، بود و همین موضوع باعث شناخته شدن بیش از بیش این روستا شد. نوع معماری روستای ورکانه از نوع سنگی و تقریبا تمام خانه ها از سنگ ساخته شده و ساختار زیبا و ویژه آن، دوره رنسانس را به تصویر می کشد. خانه پرفسور توفیق موسیوند نیز در این روستا قرار دارد. طبیعت زیبا و باغات سرسبز گردو و همچنین نزدیکی به سد اکباتان این روستا را به عنوان مقصد گردشگران در سال های اخیر تبدیل کرده است.
یکی از جاذبه های هر شهر که میتواند گردشگران داخلی و خارجی را به سمت خود بکشاند جاذبه های طبیعی و سنتی آن منطقه است که روستاهای گردشگری جزوی از آن محسوب می شوند.
در این بین طبیعت بی نظیر روستاهای گردشگری همدان و بافت سنتی آنها به عنوان یک ظرفیت مناسب گردشگری برای این استان محسوب می شود. بیایید نگاهی داشته باشیم به روستای سنگی ورکانه در شهر همدان.
این روستا در 20 کیلومتری همدان در مسیر جاده ملایر به همدان قرار دارد و برای رسیدن به آن باید جاده ای که از این محور به سمت سد اکباتان منشعب می شود را پی بگیرید تا بعد از گذشتن از سد و چندین روستا نهایتاً به ورکانه برسید. این روستا با پیشینه 400 ساله دارای طبیعتی بکر و بی نظیر است. اما آنچه که این روستا را متمایز می کند بافت سنگی خانه های آن است که در کنار معابر سنگفرش شده کوچه ها جلوه ای خاص را به روستا بخشیده است. پیرامون روستا معادن سنگ زیادی وجود داشت لذا برای ساخت خانه ها بیشتر از سنگ، سنگ لاشه و تا حدی هم خشت و آجر استفاده شده است. لذا در میان روستاهای سنگی ایران بی نظیر است و نام آن در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. باغات گردو، زردآلو و سیب نیز زیبایی و طراوات خاصی را برای روستا فراهم کرده اند.
اما در این روستا چند جاذبه مهم وجود دارد:
این روستا زادگاه پروفسور توفیق موسیوند سازنده نخستین قلب مصنوعی جهان است. همچنین لوکیشن تعدادی از فیلم های سینمایی نیز بوده است مانند فیلم "پرواز مرغابی ها" از علی شاه حاتمی و فیلم "شیر تو شیر" از ابراهیم فروزش.
علاوه بر آن بقایای اصطبل قدیمی معروف به اصطبل مهری خانم (دختر ارباب روستا) به چشم می خورد که در دست مرمت است و پیش از انقلاب به عنوان مرکز پرورش اسب های دربار معروف بوده است.
توصیه می کنم ماشین را در اول روستا پارک کنید و قدم زنان کوچه های این روستای سنگی را طی کنید و هم صحبت مردمان خوب روستا شوید که هر از چند گاهی سرکی از پنجره های شیشه ای می کشند تا مسافران جدید را ببیند.