داخل شهر همدان بنای و زیارتگاه تاریخی از اقلیت مذهبی وجود داره که مورد احترام این اقلیت دینی است. بنایی تاریخی و دیدنی که از سنگ و آجر روی بنای متعلق به قرن سه هجری ساخته شده است. این بنا شامل مدخل ورودی، دهلیز و مقبره، ایوان و شاه نشین است. دو قبر استر و مردخای در مرکز این بنا وجود دارد که با دو صندوق چوبی منبت کاری نفیس و قدیمی پوشیده شده. بالای مقبره کتیبه ای به خط عبری و به صورت برجسته و گچبری شده دیده میشه. خشایارشا با دختری به نام استر از قوم یهود ازدواج کرد و این پیوند دلیل حضور یهودیان در دربار شد. هامان یکی از درباریان بانفوذ بود که به حضور یهودیان حساس شده بود و دستور قتل یهودیان را از خشاریارشا گرفت. مردخای به کمک استر توانست فرمان شاه را پس بگیرد و مانع قتل یهودیان شود. مردخای، دایی استر بود که بعد از مرگ پدر و مادر استر سرپرستی او را برعهده گرفته بود. این مکان از یک طرف برای قوم یهود زیارتی و قابل احترام است و از طرف دیگر به عنوان یک اثر تاریخی با ارزش محسوب میشه.
مقبره استر و مردخای در شهر همدان قرار داره و داستان هایی که درباره استر خوانده بودم منو ترغیب کرد به این مکان سری بزنیم. امکان بازدید روزهای شنبه وجود نداره و تعطیله. بازدید از مکان ورودی نداشت و برای بازدید با یه اقای به شدت جدی وارد شدیم.که گفتن اجازه عکس گرفتن نداریم و وسط حرفاشونم صحبت نکنیم. توضیحات کوتاهی در مورد بنا دادن. داخل بنا که قسمت ورودیش سقف بسیار کوتاهی هم داشت دو صندوق بزرگ چوبی و خیلی ارزشمند قرار داشت. که یکی برای استر(ملکه خشارشاه)و دیگری عموش بود. متصدی اونجا خیلی اصرار داشتن که ما سریع تر بیرون بریم. موقع خروج هم ازمون به عنوان بخشش پول خواستن(این قسمتش اجباری بود.اختیاری نبود)و مبالغ کم هم قبول نمیکردن.
سلام به همراهان لست گرامی. من مهرماه ۹۸ از این آرامگاه دیدن کردم. اول از همه بگم که زمان خاصی برای بازدید وجود داره و باید هماهنگ کنید. فرد مسئول اونجا نسبت به این آرامگاه بسیار متعصب هست و سخت گیر. فیلمبرداری و عکاسی از داخل ممنوعه و شدیدا برخورد میشه. از داخل حیاط و محوطه بیرون میشه عکس گرفت. این آرامگاه در خیابان شریعتی قرار داره و در ورودیش در اطرافِ مغازه طلافروشا هست.
داستان های مختلفی راجع استرومردخای نقل شده که خوندن اونا خالی از لطف نیست.
این آرامگاه ورودی نداره اما در آخر همون آقایی که نگهبان اونجاست تقاضای پول با رضایت فرد میکنه. یعنی هرچقدر که دوست داشته باشید میتونید بهش بدید و مبلغ مشخصی تعیین نمیکنه.
این مقبره دومین مکان مقدس دین یهود هست و از احترام خاصی برای انها برخورداره .متاسفانه متصدی مقبره ها بهمون اجازه ی عکسبرداری رو نداد و عکسامون همه از بیرون هستن. ساختمان اصلی مقبره توسط در سنگی قدیمی و کوتاهی محافظت می شود تا افراد به حالت احترام وارد مقبره شوند ،بعد از عبور از اتاق کوچکی که در اون برای دعا صندلی چیدند وارد مقبره ی اصلی شدیم که در اون دو قبر که با صندوق های منبت کاری شده محافظت میشه رو دیدیم روی دیوار ها هم نماد ها و دعا هایی به خط عبری نوشته شده بود . بر اساس گفته ی متصدی در همدان فقط ۱۲ نفر یهودی باقی موندند و زندگی میکنند و وظیفه ی محافظت و مراقبت از مقبره به عهده ی اونهاس . هنگام خروج هم متصدی به عنوان هدیه به مقبره مبلغی رو درخواست کرد که ما پرداخت کردیم.
این آرامگاه از مقدس ترین مکانهای یهودیان میباشد.داستانهای زیادی در مورد استر و مردخای گفته میشه و همین هم باعث جذابیت این مکان برای من بود.برای بازدید باید ساعتهای مشخصی مراجعه کنید که برنامه بازدید رو روی در نوشتن.برای ورود از در سنگی کوچیکی وارد میشید که حدود ۴۰۰ کیلو وزنشه.اول وارد اتاقی میشید که یه سنگ نوشته و چند تابلو برای معرفی این افراد و این مکانه.بعد باید از درهای چوبی کوتاه وارد اتاقی بشید که قبرها اونجا قرار داره.دو قبر که متعلق به استر و مردخای هستش در این مکان قرار داره.در کنار قبرها هم اتاق کوچکی قرار داره برای خواندن دعا و ذکرها.از داخل بنا عکس نمیذاشتن بگیریم.و ورودیه هم مقداری پول باید به پیر مرد مسئول پرداخت کنید که مبلغش به دلخواه خودتونه.۹۸/۱/۱۶
مقبره ی استر و مردخای, پیامبرِ یهودی, در همدان
که یکی از مهمترین مکان های یهودیان در ایران برای تجمعات اعیادِ مذهبی و نیایش محسوب میشود.هر سال جشن پوریم یهودیان نیز در این مکان برگزار میشود.یک مکانِ بسیار آرام بخش و دنج.چند سال پیش ازینجا دیدن کردیم و این آقا که متصدیِ این مکان بود برای من و خواهرم و مادرم کنارِ آرامگاهِ استر دعای عبری خوندن...
مقبره استرومردخای یکی از مهمترین آرامگاه های یهودیان ایران و جهان هست که در شهر همدان قرار داره و محل دفن استر"ملکه سوسن"ملکه یهودی پادشاه هخامنشی بوده.بنا در زمان ساسانیان ساخته شده و در دوران های مختلف چندین بار بازسازی شده.مقبره از سنگ و آجر و به سبک اسلامی ساخته شده.در داخل مقبره هدایا و اشیا عتیقه و گران بهای زیادی وجود داره که مهمترینش یک جلد تورات نوشته شده بر پوست آهو هست که قدمت زیادی داره.این بنا جز آثار میراث فرهنگی ایران به ثبت رسیده و البته برای بازدید نیاز به هماهنگی هستش.
شهر همدان یکی از شهرهای باستانی ایران زمین است که تاریخ پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است و در دل خود داستان ها و افسانه های زیادی دارد. یکی از این جریانات تاریخی در اعماق آرامگاه استر و مردخای آرام گرفته است. راهی میدان امام همدان شوید تا بتوانید این جاذبه تاریخی را با هم بررسی کنیم. کمی پیاده در خیابان شریعتی جلو بروید و به داخل کوچه استر بپیچید. درست روبروی حوزه علمیه زنگنه، گنبد آجری استر و مردخای را خواهید دید. آرامگاه همه روزه جمعه ها و شنبه ها صبح ها از ساعت 9 تا 12 و بعد از ظهر از ساعت 4 تا 7 عصر باز است. من اولین بار این بنا را 10 سال پیش دیدم و میتوانم بگویم تغییر و مرمتی از آن سال تا کنون نداشت. معلم بازنشسته آرامگاه را که به نوعی راهنمای آنجا بود بلافاصله شناختم. تقریباً همانطور مثل قبل بود و فقط کمی موهایش سفید شده بود! دقیقاً مانند همان سال ها بلیط ورودی اخذ نشد و به جای هزینه بلیط پیشنهاد کمک به کنیسه را داد. کمی برایم عجیب بود چرا که این بنا جزو آثار ثبت شده ملی ایران است. امیدوار بودم وضعیت برخورد با اقلیت های مذهبی بهتر شده باشد که ظاهراً اینطور نبود. 10 سال پیش به راحتی وارد شدیم و از داخل مقبره عکاسی کردیم و همان معلم بازنشسته چیزی از ارایه توضیحات کم نذاشت. اما اکنون به هیچ عنوان اجازه عکاسی از درون آرامگاه را نداد و به تقاضا و اصرار ما فقط توانستیم چند عکس از نمای بیرونی آن بگیریم (متاسفانه عکس های قدیمی را پیدا نکردم و عکس های درون آرامگاه از نت می باشد). با پرس و جو متوجه شدیم که میراث فرهنگی آنها را از این کار منع کرده است. در کل آنقدر استرس و عجله داشت که زودتر توضیح دهد و ما را از سر بازکند که ما هم جای اصرار بیشتری ندیدم که مبادا مشکلی برایش پیش آید. بعد از عکاسی از نمای بیرونی ما را به سمت در کوچک و سنگی آرامگاه هدایت کرد که کوتاه بود تا خمیده و با حالت احترام وارد شویم. مانند اکثر اماکن مذهبی ایران کفش ها را درآوردیم و وارد شدیم. خود بنا قدمتی 2500 ساله داشت و گنبدش که بعدها به آن اضافه شده بود قدمتی 700 ساله. در وسط اتاقی کوچک دو صندوق بزرگ چوبی منبت کاری شده وجود داشت که یکی مزار استر و دیگری مزار مردخای بود. استر ملکه یهودی خشاریاشاه بود که به کمک عمویش مردخای که از درباریان بود به این مقام رسید. زمانی که هامان وزیر خشایارشاه در پی توطئه ای جهت قتل عام یهودیان بر آمد استر و مردخای موفق شدند جلوی او را بگیرند. لذا در تاریخ اواخر اسفند تا اوایل فروردین جشنی به نام پوریم توسط یهودیان برگزار می شود که برای بزرگداشت این دو منجی قوم یهود است. این مکان یکی از زیارتگاه های مهم یهودیان در ایران محسوب می شود. طبق گفته های راهنما نیز در همین اتاق جلساتشان را برگزار می کردند. ده فرمان حضرت موسی (ع) نیز با خط عبری به همراه ترجمه اش روی دیوار وجود داشت. بعد از بازدید به قسمت پشتی آرامگاه رفتیم که قطعه سنگ صندلی مانندی وجود داشت که از آن به عنوان تختگاه خشاریارشاه یاد کرد. روبروی بنا نیز کنیسه ای وجود داشت که محل عبادت یهودیان در اعیاد مذهبی شان بود که متاسفانه امکان بازدید نداشت. نهایتاً سریع بازدید را تمام کردید و راهی شدیم. خیلی دوست داشتم بدانم آیا سایر بناهای مرتبط با اقلیت های مذهبی (ماننده آتشکده زرتشتیان) نیز این وضع مشابه را دارند یا خیر که امیدوارم اینطور نباشد.
#تایسیز