موزه حمام قلعه یک موزه مردم شناسیه، که در سال ۱۳۸۷ شمسی در خیابان شریعتی، کوچه مهر، جنب حمام قلعه در شهر همدان افتتاح شده. ساعات کار این موزه از ۸ صبح تا ۱۰ شبه. مجموعه فرهنگی تاریخی حمام قلعه، به جز موزه سفره خانه هم داره که می تونین بعد از بازدید از این مکان تاریخی، با انواع غذاهای سنتی در "سفره خانه سنتی حمام قلعه" دلی از عزا در بیارین.
حمام قلعه از بناهای دوره قاجار است که در نزدیکی میدان امام و ابتدای خیابان شریعتی (عباس آباد) قرار داره. این حمام نسبتا بزرگ و وسیع نامش را از محله قدیمی قلعه گرفته است. حمام بعد از بازسازی تبدیل به موزه مردم شناسی شده که البته شامل چند مجسمه بیشتر نیست که در خیلی از حمام های تاریخی کشور میشه اینا را دید. بخشی از حمام نیز تبدیل به سفره خانه شده که شما می تونید در بازدیدتون نوشیدنی سفارش بدین و در یکی از رختکن های قدیمی حمام بشینید و چای یا دمنوش خود را سر بکشید.
در محله تاریخی قلعه همدان حمامی از عصر قاجار به نام حمام قلعه وجود دارد که اکنون تبدیل به سفره خانه و موزه مردم شناسی شده است. ورودی موزه همانند سایر حمامهای مناطق سردسیر به دلیل حفظ گرمای حمام کوتاه و کوچک است. اما پس از آن به فضای دلباز حمام میرسید که به خوبی و با سلیقه و نورپردازی به جا مرمت شده است. حوض چند ضلعی و زیبای حمام با آبی خنک محیط حمام را بسیار مطبوع کرده است. در بدو ورود مسئول حمام پای دخل نشسته است و بوق بلند حمام کنار دستش قرار دارد!. در گذشته زمانی که آب حمام با هیزم گرم میشد، مرد حمامی به پشت بام حمام میرفت و با بوق به مردم خبر میداد که آب حمام گرم شده است. در حجره های مختلف حمام جایگاه های سنتی برای نشستن و صرف غذا وجود دارد. معمولاً غذاهای سنتی مانند کشک بادمجان، دیزی و بزباش در این مکان ارایه میشود. موزه مردم شناسی نیز شامل توصیف حال و هوای حمامهای قدیم بود. یکی در حال دلاکی، یکی در حال حجامت و دیگری در حال سلمانی!. کلا اینطور کسب و کارها در حمامهای قدیم رونق خاصی داشتند. مزیت موزه این بود که در هر قسمت تابلوهای راهنما وجود داشت که به خوبی ویژگیهای هر قسمت را توضیح میداد. یک قسمت از حمام که قبلاً انبار هیزم بوده است شامل راهرو باریک و دنجی است که چایخانه شده است. نا گفته نماند که در گذشته هم یکی از سرگرمی های مردم صرف چای بعد از حمام و گپ و گفت در آنجا بود. در این چایخانه دمنوشهای مختلفی سرو میشود که خواص هر کدام با توضیحات کامل بر روی پوستری بر دیوار نصب شده است. با توجه به اینکه این موزه نزدیک به بازار سنتی همدان قرار دارد میتواند برای گردشگران انتخاب خوبی برای بازدید و صرف غذا باشد. به قولی هم فال است و هم تماشا!
ما برای بازدید مقبره ی استر و مردخای رفته بودیم که دیدیم روی تابلوی راهنما شهری نوشته بود حمام قلعه ، ما هم رفتیم پیداش کردیم . این حمام در خیابان شریعتی واقع شده (البته یکم کوچه پس کوچه داره ولی راحت میشه پیداش کرد) من شخصا با تغییر کاربری حمام های تاریخی با رستوران مخالفم و متاسفانه این حموم هم به همین عاقبت دچار شده بود . حمام بسیار زیبا و بزرگ بود و بخش های مختلفی داشت اما کسی نبود که توضیخاتی درباره ش بهمون بده . ورودی حموم ۳۰۰۰ تومن بود.
در همدان و محله ی قدیمی قلعه در خیابان شریعتی چشمتان به دیدن این حمام روشن می شود.حمامی قدیمی و زیبا که همزمان هم موزه مردم شناسیه و هم رستوران و هم حمام تاریخی؟!؟!حمام برای زمان قاجاره و تا حدود سال ۱۳۶۰هم استفاده می شده.۹۸/۱/۱۶