برج قربان یک برج 12 ضلعی آجری است که یک گنبد هرمی شکل با دوازده ترک آجری دارد. گنبد این برج 8 متر ارتفاع دارد و تمام قسمتهای آن از آجر و ساروج ساخته شده. نمای بیرونی بنا ساده بوده و هیچ کتیبهای ندراد و در تزیینات آن از گچ بریها و آجرکاریهای ساده استفاده شده است. گنبد بیرونی برج به صورت چند وجهی است اما گنبد داخلی به صورت نیم دایره و کروی شکل ساخته شده است. برج قربان بعد از چندین دوره بازسازی و مرمت در فهرست آثار تاریخی و ملی ایران به ثبت رسیده است.
بنای بعدی که برای دیدنش رفتیم برج قربان بود..
بنای تاریخی برج قربان یکی از جاذبه های شهر همدان است که در بافت کهن این شهر بین خیابان طالقانی و مدنی و در محله زندی ها قرار گرفته..
این اثر منسوب به سده های ششم تا هشتم هجری قمری است و از نوع مقبره های برجی با نقشه دوازده ضلعی بیرونی و درونی و گنبد دو پوش مخروطی به ارتفاع 16متر است.
نمای برج قربان در جداره بیرونی با اجر پوشیده شده و بنا بر روی پی سنگی قرار گرفته ..گنبد مخروطی بدون تزئینات خاصی با 9متر ارتفاع روی بنا ایجاد شده.
4دریچه یا نورگیر مشبک آجری برای بنا تعبیه شده که از داخل با قاب های چوبی پوشش یافته..در زیر برج سردآبی وجود دارد که طی عملیات مرمت بنا یافت شد..
بر اساس مستندات تاریخی این اثر جزئی از یک مجموعه بوده که شامل مدرسه مسجد و کتابخانه و خانقاه بوده ..و امروزه تنها بنای باقی مانده از آن مجموعه برج قربان می باشد..
این بنا آرامگه یکی از بزرگان همدان به نام حافظ ابوالعلا همدانی است و همچنین گفته میشود که عده ای از امیران سلجوقی در برج مدفونند..
یکی از جاذبه های باشکوه همدان میباشد .
در این روزهای کرونای تصمیم به بازدید از جاذبه های همدان گرفتم با سرچی در گوگل برج قربان را به عنوان اولین جاذبه با استفاده از مپ می انتخاب کردم .
این بنا با هشت متر ارتفاع که از ساروج و آجر ساخته شده یک برج دوازده ضلعی آجری با گنبدی هرمی شکل و دوازده ترک آجری است .
با رویا جان دخترعمه گرام راهی برج قربان شدیم پیاده کوچه پس کوچه های زیبا و قدیمی را پشت سر گذاشتیم تا اینکه به برج قربان رسیدیم برجی زیبا در وسط محله ای قدیمی که به دوره سلوجقیان برمیگردد.
این برج در خیابان طالقانی و محله زندی ها قرار دارد .تاریخچه ساخت این برج به قرن هفتم و هشتم هجری برمیگردد.
ساعات بازدید همه روزه به جز ایام تعطیل از ساعت ۸ تا ۱۹ میباشد.
اولش فکر میکردم اینجا قربانگاهه??واسه همین اسمش برج قربانه اما بعدش فهمیدم اسمش به خاطر یه فردی به اسم قربان که از این برج به عنوان سنگر در زمان شورش افغان ها استفاده کرده به این اسم معروف شده. این بنا بین خیابونهای چهار باغ شهید مدنی و شهید طالقانی واقع شده . ورودیه داره اما دقیقا یادم نمیاد چقدر بود .?
شهر همدان یکی از شهرهای تاریخی ایران است که میراث ارزشمندی را نگهداری می کند. برج قربان یکی از آثار تاریخی همدان است که در چهار باغ شهید مدنی و خیابان طالقانی واقع شده است. تقریبا در دل یک منطقه مسکونی قدیمی و در دل کوچه و پس کوچه ها قرار دارد. اما خوشبختانه سر خیابان اصلی تابلوی راهنما وجود دارد و ادامه راه با فلش های راهنما شما را به راحتی به آن خواهد رساند. زمان بازدید در حال مرمت بود و با اجازه سرکارگران توانستیم آنجا را بازدید کنیم. این مکان آرامگاه یکی از بزرگان ادب به نام حافظ ابوالعلاء و جمعی از حاکمان دوران سلجوقیان است که در سرداب آن دفن شده اند. برج نمای آجری ساده ای دارد و فاقد هرگونه تزیینات است. تنها چند پنجره مشبک در اطرافش نور را به سمت آرامگاه هدایت می کنند. درون بنا نیز تماماً آجرکاری شده است و قبر سنگی ساده ای در آن قرار دارد. محوطه اطراف آن هنوز نیاز به رسیدگی دارد و به صورت باغچه های کوچک و مربعی شکل است که مطمنا بعد از رسیدگی بسیار با صفا خواهد بود. این جاذبه نزدیک شیرسنگی همدان قرار دارد و اگر گذرتان به این سمت افتاد می توانید هر دو را با زمان کوتاهی بازدید کنید.