در پانزده کیلومتری شهر قشم، در مسیر راهی که به منطقه باستانی خربز یا خربس و سپس به بندر سوزا منتهی می شه، یک رشته کوه طولانی وجود داره که در دل آن معماری صخره ای شگفتی قرار داره. ورود به این فضای صخره ای از طریق روزنه های غار مانندی ممکنه که تعداد آن ها به نُه روزن در سه ردیف می رسه. در ریف بالا شش، در حاشیهٔ وسط دو و در پایین یک روزن تعبیه شده .این غارها که از پدیده های کهن زمین شناختی به شمار می رن همراه با دیگر پدیده ها و کوه ها و خود جزیره قشم دنباله چین خوردگی های رشته کوه های زاگرس هستن که در هزاره های گذشته از زیر آب بیرون اومدن. این غارها از درون با مجموعه دهلیزها وتالارها و اتاق های متعدد و چشمه ها و روزنه های گوناگونی که رو به شمال و جنوب قرار دارن، مؤید حضور مردمانی از دوران های کهن در این جزیره هستند. پیداست که دست آدمیان به مرور زمان و به منظورکاربردهای گوناگون شکل و سیمای این غارها و دیواره های آنها رو دگرگون ساخته و مناسب نیازهای خود در آورده. در پشت روزنه ها، تالاری در دل صخره و سنگ حفر شده. سقف تالار مسطحه. این تالار محل به جای آوردن مراسم مذهبی ویژه ای برای بزرگداشت درگذشتگان، و به احتمال بسیار قوی مرکز پرستش «ایزدمهر» یا «میترا» بوده. بررسی اجمالی و جزئیات داخلیش، نشانگر احداث آن در دوره مادهاست. هم جواری این محل با شهر باستانی خربس نشون می ده که در دوره مادها یه تمدن بزرگ پیشرفته در جزیره قشم وجود داشته.
: یکی از جاذبههای زیبای گردشگری شهرستان قشم و از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. این غار در پانزده کیلومتری شهر قشم در سمت راست جاده قشم به روستای خربس و روستای رمچاه قرار دارد. در دل ارتفاعات روستای خربس، آثاری از معماری صخرهای دیده میشود که به عقیده برخی از محققین، نیایشگاه پیروان مهرپرستی و یا پرستشگاه آناهیتا (خدای آب) بوده است. برخی مورخان قدمت این غار جذاب را به دوره مادها نسبت میدهند .
اما هنگام بازدید از غار با راهروهای باریک متعددی روبرو خواهید شد که اکثر آنها به هم راه داشته و در نهایت به تالار بزرگ مرکزی غار منتهی خواهند شد .مورد استفاده این غار به بومیان منطقه و به منظور نیایشگاه و در برخی روایات بمنظور مکانی ایمن بمنظور اختفای زنان و کودکان از گزند حمله و یورش دزدان دریایی نقل شده است .
به هر روی با حضور در این مکان زیبا گوشه دیگری از جذابیت های بینهایت ایران زیبا رخ نمایان میکند و بیننده را مجذوب و متحیر از خالق این آثار جذاب .
از نکات جالب زمان حضورم در این اثر زیبا ، نمای زیبای خلیج فارس از بلندای غار و دیدن یک دکل نفتی عظیم الجثه در مجاورت ساحل بود که به گفته افراد محلی این دکل متعلق به کشور امارات متحده عربی بوده که بر اثر طوفان های سهمگین دریایی و به کمک امواج خروشان به این محل تغییر مکان داده بود .
جزیره ی زیبای قشم تقریبا از شست و پنج شهر و روستای بزرگ و کوچک تشکیل شده که یکی از این روستاها خوربس نام دارد. در جاده ی قشم به روستای خوربس پانزده کیلومتر که برانید، در سمت راستِ جاده ارتفاعات صخره ای نمایان می شود که حفره هایی داخلش تشکیل شده است، اینجا غر خوربس است !
اینجا را نیایشگاهی از دوران اشکانیان و ساسانیان میدانند که نشان از سکونتِ ایرانیان از زمان باستان در خلیج فارس دارد.
برای دیدن غار نیاز به کمی کوهنوردی هست و وقتی به بالای ارتفاعات میرسید اشراف پیدا میکنید به آبیِ خلیج فارس که خود جاذبه ای دیدنی است و وجود پرنده های شکاری و پروازشان بالای محوطه، فضا را دیدنی تر میکند.
برای این مکان توریستی محوطه ای شبهِ پارکینگ در نظر گرفته اند که سهولتِ دسترسی را برای تورها و خودروهای شخصی ایجاد کرده و بخشی از پارکینگ را اختصاص داده اند به غرفه هایی برای فروش صنایع دستی و یک بوفه هم وجود دارد برای فروش آب و چای و کلا خوراکی ...
غار خوربس در قسمت جنوبی جزیره قشم و در 15 کیلومتری جاده قشم به سوزا قرار دارد . این همان جاده ای است که بعد از غار خوربس به دره ستاره ها و جزایر ناز و هنگام می رسد .
ساختار کوه ها و ارتفاعات قشم ، عموما از ماسه های متراکم و سخت شده تشکیل شده است . کند و کار ناشی از فرسایش و رویداد های طبیعی در این تخته ماسه ها چندان سخت نیست که نمونه آن دره های زیبای تنگه چاهکوه و یا دره ستاره ها در قشم می باشد .
غار خوربس نیز که شامل چند دهانه روزنه مانند در دیواره یک کوه کم ارتفاع می باشد در همین تخته ماسه ها ایجاد شده ولی اکثر این روزنه ها و راهرو های پشت آن ها که به هم مربوط است دستکند و حاصل کار آدم های دوران گذشته است . کما اینکه در دوره اخیر نیز طرح های کنده کاری به دیواره این راهروها افزوده اند .
تنها قسمتی از غار که طبیعی است روزنه ای از غار است که در طبقه پایین این دهانه ها قرار دارد .
لینک گوگل مپ غار خوربس قشم :
https://goo.gl/maps/A8ujWmLdba8nGk3x7
غارها، یکی از پدیدههای جالب و شگفت انگیز دورههای زمینشناختی هستند. غار زیبای خوربس که نمونهای از این پدیدههای طبیعی است؛ در پانزده کیلومتری قشم، در سمت راست جاده قشم به روستای خربس و روستای رمچاه قرار دارد.
در دل ارتفاعات روستای خوربس، آثاری از معماری صخرهای دیده میشود که به عقیده برخی از محققین، نیایشگاه پیروان مهرپرستی و یا پرستشگاه آناهیتا (خدای آب) بوده است. یکی از این مکانهای دیدنی و زیبا و تأملبرانگیز غار خربس در جزیره قشم است که با معماری صخرهای و عالی خود، گوشهای از تاریخ این مرز و بوم را روایت میکند.
خوربس کجاست ؟ الان بهتون میگم در ۱۵ کیلومتری غرب شهر قشم غار خوربس هست که میگن این فضای صخره ای مربوط به دوره مادهاست . بازدید ما از یه زمین مسطح شروع شد که وارد یه حیاط مانند بزرگ میشدی وسط اون حیاط بزرگ گلکاری و چمن کاری خیلی قشنگ زده بودن که واقعا زیبای این پدیده رو دو چندان کرده بود بعد از رد شدن از این محیط قشنگ باید از پله های زیادی رد میشدی و کم کم وارد دالان های تاریکی و طویلی میشدی اونجا رو که رد میکردی میرسیدی به دهلیزای وهم انگیز که از اونجا باز به اتاقای وصل میشدی که مثل تراس های امروزی پنجره داشتن رو به بیرون البته جلوی بعضی از این تراس مانندا که ارتفاع زیادی داشتن با چوب حصار و حفاظ زده بودن ، از داخل این پنجره ها نورای قشنگی به داخل غار میتابید که نور داخلی رو تامین میکرد ، این مجموعه دو طبقه بود با رد شدن از پله های باریک و تنگ به طبقه دوم میرسیدی که از اون بالا هم دریا هم مناطق اون دور و بر رو میشد دید که البته میگفتن که این غارو دهلیزای قشنگ قبلا جای پرستش و نیایش بوده . اینم یکی دیگه از جاذبه های قشنگ قشم برید ببیندو لذت ببرید.?
جزیره قشم غارهای متعددی دارد. این غارها هر یک ویژگیهای خاص خود را دارند. یکی از این غارها، غار خربس است. غار خربس مجموعهای از حفرههایی کوچک در دل یک کوه است. این حفرهها در یک دوره زمانی توسط مردم شکل اتاق به خود گرفتند. در واقع غار خربس در یک دوره زمانی به پناهگاهی امن برای زندگی مردم تبدیل شد. حیاط این غار پوشش گیاهی دارد ک گویا بعدا توسط مردم کاشته شده است در حیاط این جاذبه ی دیدنی مغازه ای به عنوان چیز های خوردنی و سوغاتی شهر خودشان هست که آن ها را میفروشند و ورودی این غار نفری ۲۰۰۰ تومان است
غار خُربس یکی از دیدنی های طبیعی و البته تاریخی جزیره قشم است که در ۱۱ کیلومتری شهر قشم و در ساحل جنوبی حزیره قرار دارد؛ کمی جلوتر از هتل ساحل طلایی و در دامنه کوهی مشرف به ساحل. غار خربس توسط انسان ها ایجاد شده و در واقع از نوع غارهای دستکند است که سابقه به آن دوره مادها نسبت داده می شود و گفته می شود محل عبادت انسان هایی بوده که آیین مهرپرستی داشته اند(اگر چه این فقط یک نظریه است و هنوز نیاز با تایید بیشتری دارد). ساختار غار بسیار شبیه دخمه هایی است که در کردستان و لرستان و بعضی نقاط دیگر ایران وجود دارد. غار چهار دهانه دارد که البته بهم راه دارند و شاید بتوان همه آن ها را یک غار بحساب آورد. در نگاه اول فقط یک سری روزنه هایی در دل کوه می بینیم اما وقتی وارد غار می شویم با دنیایی دیگر مواجه هستیم و می توان گفت واقعا ارزش بازدید را دارد. تالارها، دهلیزها، پنجره ها، طاقچه ها و ... همگی بسیار جالب و دیدنی هستند.
غار خوربس از دیگر دیدنی های شهر زیبای قشم است که در فاصله ی ۱۵ کیلومتری قشم و خوربس در روستای رمچاه قرار دارد این غار سندی بر حضور ایرانیان در خلیج فارس است .این غار در میان لایه های رسوبی قرار دارد که در قسمت نرم آن این غار بصورت طبیعی ایجاد میشود و در دوره مادها و هخامنشیان و اشکانیان و ساسانیان تغییراتی بوجود اورده اند که بعنوان نیایشگاه از این مکان استفاده کنند
غار خربس در 15 کیلومتری قشم در سمت راست جاده قشم به روستای خربس و روستای رمچاه قرار دارد.در دل ارتفاعات روستای خربس، آثاری از معماری صخره ای دیده می شود که به نظر برخی، نیایشگاه پیروان مهر پرستی و یا پرستشگاه آناهیتا بوده است. قدمت آن به دوره مادها میرسد.مهمترین ویژگی آن،معماری صخره ای آن است و بسیار زیبا و جذاب و دیدنی میباشد.
یکی از جاذبه های گردشگری شهر قشم وازنقاط دیدنی استان هرمزگان درجنوب ایران غارخوربس است که درپانزده کیلومتری شهرقشم درسمت راست جاده قشم به روستای خوربس و وروستای رمچاه قراردارد.،که دردل ارتفاعات روستای خوربس، آثاری ازمعماری صخره ای دیده میشود که به عقیده محققین نیایشگاه بوده است.
خربس یا خوربس از غارهای دریایی است که بر اثر گرداب و تخلیه ماسه ها از حفره سنگ ها به وجود آمده است، و اثار صدف ها و بقیه موجودات دریایی بر سقف و دیوارها مشهود است.قبل از حمله اعراب به ایران، مردم با افزودن بر وسعت غار در بخش های تالار میانی و دهلیزهای انشعابی آهکی، که گفته میشود زیارتگاه مهری (میترایی) بوده است، از آن برای پناهگاه استفاده می کردند. نتایج بررسی ها نشان می دهند که غار متعلق به دوران مادها می باشد این غارهای دست کنده، مجموعه ای از حفره هایی است که با راهروهای باریک به یکدیگر راه دارند و در تالار مرکزی، که محل اجتماع بوده، دو تاقچه کوچک جا چراغی نیز ساخته شده است. در پای دهانه این غارها برکه ای برای نگهداری آب باران وجود دارد که اکثر ایام سال (جز مواقع بی بارانی) آب دارد. در کنار این غارها، چند غار جدید دیگر ساخته شده تا بر جذابیت اثر افزوده شود اما به نظر من بیشتر مکانی برای عکاسی هست و مصنوعی بودن آن زیادی توی ذوق میزنه.
غار خوربس در نزدیکی شهر قشم قرار دارند و مسیر رسیدن به آن و دسترسیش راحت است
در دل ارتفاعات روستای خربس، آثاری از معماری صخرهای دیده میشود که به عقیده برخی از محققین، نیایشگاه پیروان مهرپرستی و یا پرستشگاه آناهیتا (خدای آب) بوده است. در جای جای این خاک، آثار و دیدنیهای بینظیری وجود دارد که اکثر آنها برای مردم ایران ناشناخته هستند. یکی از این مکانهای دیدنی و زیبا و تأملبرانگیز غار خربس در جزیره قشم است که با معماری صخرهای و عالی خود، گوشهای از تاریخ این مرز و بوم را روایت میکند. طبق بررسی های انجامشده روی محوطه باستانی خربس، قدمت این اثر به دوره مادها میرسد . غارهای خربس، بر پیشانی کوهی مشرف به ساحل جنوبی جزیره قشم واقع شده است که ۴ دهانه غار از درون به هم پیوسته در ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ متر آن به چشم میخورد که به غارهای خربس شهرت دارند. این غارها که از پدیدههای کهن زمینشناختی به شمار میروند؛ همراه با دیگر پدیدهها و کوهها و خود جزیره قشم، دنباله چین خوردگیهای رشته کوه های زاگرس هستند که در هزاره های گذشته از زیر آب سر برآوردهاند.
غار تاریخی خربس در ۱۵ کیلومتری جنوب جزیره قشم قرار گرفته است . این غار که قدمت آن به دورهی مادها میرسد و دنبالههای چین خوردگیهای رشته کوههای زاگرس است، معماری عجیب و مرموزی دارد و دورادور آن را تپهی های مرجانی کوتاه و بلند فرا گرفته است. ساختار غار را شبیه به دخمههای آذربایجان، کردستان، لرستان، بوشهر، اهواز و شوشتر میدانند. ارتفاع دیوارههای صخرهای غار خربس ۲۰ الی ۳۰ متر است و با گذشت زمان و در نتیجهی فروکش کردن آب دریا به شکل کوه با حفرههایی تو در تو نمودار گشته است. در گذر زمان نیز مردم شکل خاصی به آن بخشیده و کنده کاریهایی روی آن انجام دادهاند. در مورد مردمان این منطقه در گذشته و کاربرد غار در آن زمان نظریههای متعددی وجود دارد. برخی میگویند در عصر مادها از این غار به عنوان پرستشگاه مهر و الههی میترا استفاده میشد. حتی گفته میشود از تالار غار برای برگزاری مراسم یادبود اموات استفاده میکردند. روایتی دیگری میگوید پس از این که مردم این منطقه پیرو آیین زرتشت شدند از آن به عنوان «استوادان» استفاده میکردند، یعنی جایی که استخوانهای مردگان را در آیین زرشت نگه میدارند. در سالهای کنونی در سمت راست داخل غار هنرمندان سنگتراش دهلیزها و دالانهای جدیدی ایجاد شده است تا الگوی جدیدی برای شناسایی غارهای اصلی باشد. در درون این دالانها و دهلیزهای جدید، طرحهایی شبیه طرحهای باستانی کنده کاری شده است تا به اصالت آن لطمهای وارد نشود. برای رفتن به این غار ما از تورهای ترکیبی دره ستاره ها، جزایر ناز ، غار خربس و جنگل حرا استفاده کردیم هرچند به نظر من جذابیت این غار از دیگر قسمتهای قشم کمتر بود
غار خوربس یا خَربَس که از جاذبه های استان هرمزگان است در ۱۵کیلومتری شهر قشم و نزدیک روستای خوربس قرار داردودنباله چین خوردگیهای کوههای زاگرس است ویکی از شاخصهای معماری صخره ای میباشد.غار شامل دو طبقه است که طبقه اول طبیعی و طبقه دوم دستکند میباشد. غار خوربَس را به دوره اشکانی و ساسانی منتسب می دانند.دالان های خوربس از طریق دریچه هایی که نور غار را تامین میکند به بیرون راه دارد.داستانهای متفاوتی درخصوص این غاروجود دارد.بعضیها آنرا پناهگاهی جهت پنهان شدن از دزدان دریایی درقدیم میدانند و بعضی آنرا پرستشگاه و محلی برای آیین مذهبی درقدیم میدانند.
یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان قشم غار خوربس است که در 15 کیلومتری این جزیره قرار دارد. این غار در نزدیکی خوربس قرار داشته و گفتنی است در ارتفاعات این روستا آثاری از معماری صخره ای دیده شده است که نشان دهنده وجود نیایشگاه مهرپرستان یا پرستشگاه آناهیتا بوده است. این غارها که از پدیده های کهن زمین شناسی بشمار میروند همراه با دیگر پدیده ها، کوهها و خود جزیره قشم دنباله چین خوردگیهای رشته کوههای زاگرس هستند.
اين غارهاي ديدني در از آثار شاخص معماري صخره اي است غارها دو طبقه است و در بخش بالايي كه با پله به آن دسترسي پيدا خواهيد كرد دالان هايي وجود دارد كه نورگيري اين بخش توسط حفره هايي تامين شده است مسير هم با چراغ روشن شده كه بتوانيد در طول آن حركت كنيد تصورم اين بود كه دو طبقه به هم دسترسي داشته باشند ولي اين طور نيست و دو راه مجزا براي دسترسي به هر طبقه وجود دارد
بخشي از غارها ساخته دست بشر است و بخشي از آن طبيعي
به هر حال ديدن آن خالي از لطف نيست پس اگر به قشم رفتيد اين مجموعه را در ليست بازديد هاي خود قرار دهيد
ورودي براي هر نفر ٢٠٠٠ تومن مي باشد
جزیره قشم یکی از مقاصدی است که مراکز خرید و بازارهای آن به عنوان جاذبه ای مطرح به خصوص در ایام تعطیلات مسافران زیادی را به سمت خود میکشد.
ارزان بودن کالا نسبت به بسیاری از شهرها و تنوع آن اغوا کننده اما گاهاً فریب دهنده است. اما شاید هنوز خیلی ها ندانند که قشم تنها به بازارهایش ختم نمیشود و جاذبه های بیشتری مانند جزیره هنگام، جزیره ناز، پارک کروکودیل و دره ستارگان را در دل خود جای داده است.
یکی از با قدمت ترین جاذبه های این منطقه غارهای خربس است. این مجموعه غارها در حقیقت زاییده پدیده ای طبیعی و زمین شناختی است که طی سالیان دراز بر دل کوه نقش بسته است و سالهاست که در ارتفاع 20- 30 متری کوه جا خوش کرده است.
این سازه عظیم که از دور خودنمایی میکند حاصل یکی از چین خوردگی های زاگرس است که سر از خاک برآورده و شامل مجموعه ای از دهلیزها، تالارها و اتاقهای متعدد است که نشان می دهد مردمان اعصار گذشته آن را به صورت یک سازه دست کند در آورده اند. عده ای قدمت آن را به زمان مادها نسبت می دهند و آن را نوعی نیایشگاه پیروان مهرپرستی می دانند.
این مکان تا زمان ساسانیان محلی آباد بود و مکان تردد سیاحان. معروف است اینجا مکانی بوده است که مردم روستای خربس برای حفاظت از دزدان دریایی خانواده خود را در آن پنهان میکردند. اما اکنون از خود روستا چیزی جز ویرانه باقی نمانده است.
گذر از راهروهای دستکند و دلنشین آن و دیدن نمای زیبای جزیره از درون پنجره های آن بسیار لذت بخش است. در قسمتی از غارها نیز دهلیزی توسط هنرمندان امروزی تراشیده شده است که با الهام از طرح های باستانی کنده کاری هایی را بر آن نقش زده اند.
توصیه می کنم برای این جزیره رویایی زمان مناسبی را اختصاص دهید که علاوه بر خرید از جاذبه های منحصر به فرد آن نیز دیدن کنید.