۳۵۰ سال قبل در ده کرج کاروانسرایی ساخته شد که کم کم به عنوان مرکز شهر سازی ساختمان های زیادی اطرافش ساخته شد و کرج از اونجا کرج شد. این دیار تمدن هشت هزار ساله داره و یکی از نخستین خشت های دست ساز انسان هم در کرج کشف شد اما این کاروانسرای ۳۰۰۰ متری نقطه آغاز شکل گیری چهارمین شهر بزرگ ایران شد. جالبه بدونین در دوره قاجار از اینجا به عنوان پادگان و بعد هم مدرسه استفاده می کردن. کاروانسرای شاه عباسی یه بنای سنگی و آجریه و در شاهراه ابریشم قرار داشته و در سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده.
کاروانسرای شاه عباسی کرج در خیابان قدس، میدان قدس واقع شده. این بنا منسوب به دوره صفویان است؛ ولی امروزه مدرکی دال بر آن در دست نیست. در دوره معاصر نیز، اولین مدرسه کشاورزی ایران در این کاروانسرا تشکیل شده و اکنون در اختیار وزارت کشاورزی می باشد.
این کاروانسرا بنایی است با قاعده مربع شکل و مساحتی در حدود 3700 مترمربع، که حیاطی مربع شکل با ضلع نزدیک به سی متر در میانه آن قرار دارد. در پیرامون این حیاط، مانند اغلب بناهای مشابه، ایوانها و ایوانچه هایی قرار گرفته و هر یک از ایوانچه ها به حجره ای در پشت خود راه دارد. در گوشه های شمال شرقی و شمال غربی حیاط نیز، ایوانچه هایی احداث شده که هر یک به سه حجره متصل است. امروزه این حجره ها را به ایوانچه ی جلوی آنها الحاق کرده و فضایی بزرگ پدید آورده اند. نقشه های ارائه شده در اینجا صورت اصیل بنا را نشان می دهد.
گرداگرد بنا اسطبل قرار دارد. راه ورود به اسطبلهای جبهه شمالی از دو سوی ابتدای ورودی در داخل بناست؛ اما راه اسطبلهای جبهه جنوبی از پخهای گوشه حیاط است. در واقع، وجود دو نوع راه متفاوت به اسطبلها از ممیزات این کاروانسرا می باشد؛ چون در دیگر کاروانسراها معمولا این راهها طرح مشابهی دارند. قرار گرفتن ورودی در ضلع شمالی از دیگر ویژگی های این کاروانسراست؛ زیرا در دیگر کاروانسراها، ورودی معمولا در ضلع جنوبی است.
کاروانسرای شاه عباسی در میدان شاه عباسی شهرستان کرج قراردارد.این بنا سنگی -آجری است ومربوط به دوره صفویه است.مساحت آن ۶۰۰۰متر مربع بوده و درمسیر جاده ابریشم قرار گرفته وتنها کاروانسرای درون شهری ایران است و در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. این بنا دارای ۲شاه نشین،۲۲ حجره جهت اسکان مسافران و۵بارانداز بوده است و اکنون دارای گالری ،تالار پذیرایی، نگارخانه، چایخانه و بازارچه صنایع دستی میباشد.
کاروانسرای شاه عباسی که از سنگ وآجرو کاهگل ساخته شده است ومربوط به دوران صفویه ،در استان البرز و شهر کرج ودر جنوب شرقی میدان شاه عباسی قرار دارد. که در زمان خود به عنوان جایی برای استراحت کاروان ها استفاده می شده است. در اوایل دوران قاجاریه به یک قلعه نظامی تبدیل شد و در اواخر دوران قاجار به عنوان مدرسه از آن جا استفاده می شد. کل این بنا حدود 3هزار مترمربع است. مکانی جالب ودیدنی است.
کاروانسرای شاه عباسی کرج مانند بقیه کاروانسراهای دوره صفویه در شاهراه ابریشم قرارگرفته که بنایی آجریو سنگی است. در آن دوران کاربری بنا کاروانسرا و محل استراحت مسافران بوده و در دوره قاجار به قلعه نظامی و سپس مدرسه تبدیل شده،پس از ثبت در میراث فرهنگی و درحال حاضر به عنوان فضای پذیرایی ( کافه ، رستوران و تالار عروسی)و نمایش و فروش صنایع دستی استفاده میشود، رستوران سنتی واقع در این کاروانسرا طراحی و مبلمان زیبا و سنتی دارد، میزها و تختهای چوبی و همینطور سکوهای خود بنا برای نشستن استفاده میشود، و حیاط مرکزی آن نیز قابل استفاده است، تالار عروسی هم درقسمتی از کاروانسرا قرارگرفته، کیفیت و قیمت غذا هم مناسب است،بازدید از این کاروانسرا ترکیبی از تاریخ، فرهنگ، هنر و رستورانگردی است،ورودی کاروانسرا در نبش میدان قدس کرج، بالاتر از دانشکده کشاورزی، است و از مزایای آن داشتن فضای پارک خودرو برای استفاده کنندگان است.
این کاروانسرا با بنای سنگی و آجری مربوط به دوران صفویه است که در شهر کرج قرار داردو در سال ۱۳۶۸ در فهرست اثارملی ثبت شد .این بنا بین سال های ۱۰۷۸ تا ۱۱۰۹ در زمان شاه سلمان صفوی ساخته شده است .این بنا دارای بیش از ۳۰۰۰ متر مربع در شاهراه ابریشم قرار داشته است.در ابتدا برای کاروان ها و مرکب هایشان بعنوان مکان استراحت بوده در اوایل قاجار تبدیل به قلعه نظامی شد و در اواخر قاجار بعنوان مدرسه استفاده میشده. در حال حاضر امکاناتی مانند تالار پذیرایی،گالری،نگارخانه و چایخانه و بازارچه صنایع دستی و هنرهای سنتی و ارائه غذاهای اصیل ایرانی در محیطی دلنشین و تاریخی یکی از مراکز اصلی پذیرایی در استان البرز بشمار میرود.