عمارت چهل ستون یا کلاه فرنگی یکی از آثار مهم باقی مانده از دوره صفوی در قزوین و تنها کوشک باقیمانده از مجموعه کاخ های سلطنتی روزگار شاه طهماسب است. این بنا بر اساس معماری ترکان در دوطبقه ساخته شده و مساحتی بیش از ۵۰۰ متر مربع دارد. این مکان در حال حاضر به عنوام موزه قزوین مورد بهره برداری قرار می گیره.طبقه بالاش که موزه خوشنویسیه پنجره های ارسی بسیار زیبایی داره."عمارت کلاه فرنگی" به همراه سردر عالی قاپو تنها بناهای باقی مانده از باغهای دوره صفویه در قزوین است. این بنا در دوره قاجاریه توسط محمد باقر سعدالسلطنه فرماندار وقت قزوین بازسازی شد و چهلستون نام گرفت.
زمان بازدید ما بنا در حال مرمت بود. اطراف عمارت کلاه فرنگی بازارچه ی سنتی برپا بود. عمارت کلاه فرنگی یا کاخ چهل ستون از زمان شاه طهماسب صفوی در قرن دهم باقی مونده. این بنا به موزه ی خوشنویسی تبدیل شده نکته ی جالبی که وجود داشت این بود که ما کاخ چهلستون رو در اصفهان میشناسیم اما چهل ستون قزوین قدمتش بیشتر از کاخ چهل ستون اصفهان است. برای من جای سوال بود که چرا به این کاخ چهل ستون گفته میشه که با یکی از فروشنده های بازارچه که صحبت کردم و پرسیدم گفتن در زمان قدیم چهل نماد کثرت و زیادی بود و اون زمان فکر میکردن تعداد ستونهای این کاخ زیاده میگفتن چهل ستونه... حالا نمیدونم دقیقا این حرف درست بود یا نه اما برام خیلی جالب بود.
درست روبروی سبزه میدان قزوین،(ضلع جنوبی) در ابتدای باغ سعادت آباد عمارتی هشت گوشه دیده میشود بجا مانده از زمان صفویان. کاخی که شاه طهماسب صفوی دستور ساخت آن را به معماران ترک داد و در گذر زمان، دست هنرمندان قاجار نیز تغییراتی بر آن نشاند و نام کاخ چهل ستون گرفت.
این بنا در دوطبقه با مساحت حدودی 500 متر بصورت هشت ضلعی ساخته شده است.در نمای بیرونی،ستونهای مدور آجری دورتادور ایوان با طاق های کاشی کاری شده قاجاری تزیین شده اند، طبقه بالا غلام گردشی (راهروی پیرامونی) دارد با ستونهای چوبی ظریف که سقف قاب بندی شده دارد.بام آن بصورت شیروانیست و بر کبوتر نشین آن پرندگان مختلفی جا خوش میکنند.حتی چند طوطی نیز بر درختان این کوشک لانه دارند.
نقشه این بنا بصورت صلیبی (چلیپایی) و برون گراست.طبقه اول سالنی وسیع در میانه و چهار اتاق با هندسه متفاوت در چهارگوشه دارد.وجود پنجره های متعدد در اطراف بنا باعث گردش هوا و خنکی آن در تابستان میشده (که اکثر آنها امروزه پوشانده شده اند).
ویژگی این عمارت به نقاشی های دیواری مینیاتوری آن است که با طرح های لیلی و مجنون و رزمگاه ها و بزم های ایرانی تزیین شده بوده اما در طول زمان با تغییر حکومتها بسیاری از آنها با گچ پوشیده شده و مجددا در دوره قاجار نقش جدید برخود گرفته. در زمانی که به عنوان ساختمان نظامی فرمانداری به کار گرفته میشد(دوره پهلوی اول)، بیشتر آثار از بین رفتند.امروزه قسمتهای کمی از آن مرمت شده است.
در تالار اصلی حوض مرمری ساده جای مرمر حجاری شده قدیمی را گرفته و سقف مقرنس کاری بلند آن گچی و بدون رنگ است.
از پله های سنگی مرمت شده شمالی بالا میرویم و به طبقه دوم میرسیم.تالار بزرگی که با پنجره های اوروسی پنج چشمه با شیشه های رنگی پوشانده شده و محل نگهداری آثار خوشنویسی و موزه خط است.طبقه بالا چهار شاه نشین و چهار گوشواره دارد.
در یکی از آنها ساز ابداعی و خاصی به نام ساز فرش جای گرفته که از کاملترین سازهای جهان و در نوع خود تنها نمونه به شمار می آید، حاصل سه سال زحمت و اندیشه و هنر جوان خوش ذوق قزوینی آقای سیف اله شکری میباشد. در ساخت آن از ترکیب انواع چوب و فلزات استفاده شده و در گستره صدا از سازچنگ تا سنتور و سازهای کوبه ای را میتوان با آن نواخت.
هزینه ورودی این موزه 3000 تومان است.این بنا در سال 1337 در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردیده است.
این بنا در مرکز شهر قزوین و در نزدیکی سبزه میدان قرار دارد ؛ این عمارت زیبا با چهل ستون و دو طبقه در وسط یه باغ بزرگ با پوشش گیاهی و درختان بزرگ و قدیمی قرار گرفته است ؛ در ابتدای ورودی این باغ کیوسک بلیط قرار گرفته که نفری 3000 هزار تومان برای بازدید این عمارت زیبا باید پرداخت کنید ؛ در داخل این عمارت موزه با عنوان خوشنویسی فعالیت میکند که اثاری مربوط به این موضوع رو به نمایش گذاشته اند ؛ بر روی دیوارهای داخلی این عمارت نقاشی های قدیمی به چشم میخوره که متاسفانه بیشتر انها از بین رفته اند ؛ طبقه بالا که باید از راهروی تنگ با پله های نیم گرد به ان برسید با پنجره های زیبا و رنگی تزئین شده که واقعا خیره کننده است و بیشتر بازدیدکنندگان در این قسمت مشغول عکاسی و سلفی از پنجرهای رنگی این عمارت زیبا هستند ؛ سفر به قزوین بدون بازدید از این عمارت زیبا بی معناست
عمارت چهل ستون قزوین که به عمارت کلاه فرنگی نیز معروف است مربوط به دوران صفویه میباشد. شاه طهماسب هنگامیکه قزوین را به عنوان پایتخت برگزید این عمارت را بنا نهاد که جز معدود اثار باقی مانده در قزوین از ان دوره میباشد. چهل ستون ساختمانی هشت ضلعی و در دو طبقه است که در حال حاضر موزه میباشد. اما معماری خود بنا و همچنین نقش و نگارهای اندکی که بر روی دیواره های داخلی بنا باقی مانده است بسیار زیبا و در خور توجه است. نقاشیهای دیواری طبقه اول نمونهای از هنر نگارگری مکتب قزوین و دارای شهرت جهانی است. این دیوارهای مزین به نقاشی و دیوارنگارهها در نوع خود منحصر به فرد بوده و وجود سه لایه دیوارنگاره حاکی از گذشت ادوار مختلف تاریخی بر آن است.
در بازدید از شهر قزوین این عمارت زیبا ییک از اولویتهای شما خواهد بود.
عمارت چهل ستون قزوین (عمارت کلاه فرنگی) یکی از آثار دوران صفوی است. تنها کوشک باقی مانده از مجموعه کاخهای شاه طهماسب است. هزینه ورودی نفری2000 تومان است که به محض ورود به حیاط باید پرداخت کنید ومیتوانید نقشه راهنمای شهر قزوین ازباجه بلیط فروشی آنجاتهیه کنید. قدمت این عمارت از چهل ستون اصفهان بیشتر است.
عمارت چهلستون معروف به کلاه فرنگی یکی از آثار مهم دوره صفویه در قزوین است که در مرکز شهر قزوین و سبزه میدان در میان باغ بزرگی واقع شده است و تنها کاخ باقی مانده از مجموعه کاخ های سلطنتی روزگار شاه طهماسب است. این بنا در دوره قاجاریه مرمت شد و چهلستون نام گرفت. این بنا دو طبقه هست و پنجره های شیشه ای رنگی زیباییدارد که حس خوشایندی را القا میکنند، اما متاسفانه نقاشی های طبقه اول به مرور زمان از بین رفته است. این مکان هم اکنون به عنوان موزه خوشنویسی مورد استفاده قرار گرفته است. بلیط ورودی جهت بازدید از محوطه بیرونی(باغ) و عمارت ۲۰۰۰ تومان هست.
کاخ چهلستون عمارتی باقیمانده از دوره صفوی و مرکز حکومت دولت صفویان در دوره پایتختی قزوین بوده است. این کاخ ۸ ضلعی در سبزه میدان قزوین قرار داره و در دوره قاجار و زمانی که محمدباقر سعدالسلطنه حاکم قزوین بود، بازسازی شد. متاسفانه بسیاری از نقاشی های داخل کاخ که با آب طلا بوده، تخریب و از بین رفته است. البته در دوره های تاریخی بعدی نیز بر روی نقاشی های اصلی، طرح های دیگری اجرا شده بطوری که دیوار داخلی کاخ ۳ لایه است. اُرسی های طبقه دوم نیز از زیبایی های این کاخ است که اکنون تبدیل به موزه خوشنویسی شده است. به خاطر فضای کوچک داخل کاخ، اینجا در روزهای تعطیل معمولا شلوغ و غیرقابل تحمل است بنابراین بازدید در روز غیرتعطیل می تونه گزینه بهتری باشه.
دوستان سلام این مکان به جرئت میتونه یکی از بهترین جاهایی باشه که در سفر به قزوین باید به اونجا برید. کتاب ها و قرآن هایی که با خط کوفی و تاریخچه و تصاویر زیبایی که این مکان زیبا داره میتونه شما رو به وجد بیاره در اصل اصفهان نیز این مکان رو هم دارد ولی چون قبل از قاصفهان شاه تهماسب صفوی به خاطر حمله ی ترکان عثمانی پایتختو منتقل کردن قزوین ولی چون مشکل کم آبی داشت پایتخت به اصفهان منتقل شد.
کاخ چهلستون قزوین که به عمارت کلاه فرنگی نیز معروف است در مجاورت سبزه میدان قرار دارد و تنها کاخ باقی مانده از مجموعه صفوی می باشد که در میان باغ باصفا و زیبایی در دو طبقه نظر بازدیدکنندگان را به خود جلب می کند.
ورودی این کاخ 2000 تومان می باشد که شامل بازدید از فضای بیرونی و داخلی کاخ و طبقه دوم این کاخ که میزبان موزه خوشنویسی قزوین است می شود.
عمارت کلاه فرنگی که به چهلستون معروف است یکی از عمارت های دولتخانه صفوی بوده که استراحتگاه شبانه شاه طهماسب صفوی بوده.
در سال 1324 در دوره پهلوی دوم عمارت اصلی چهلستون که در نزدیکی عمارت کلاه فرنگی بوده تخریب می شود و نردم قزوین برای زنده نگه داشتن خاطره آن, عمارت کلاه فرنگی را چهلستون می نامند.
عمارت کلاه فرنگی نمای بیرونی جذابی دارد اما متاسفانه تغییراتی غیر اصولی داخلی (پله های مرمری, شوفاژها, چراغ ها) بر زیبایی بنا اثر منفی گذاشته.
این عمارت در دوره حکمرانی سعدالسطنه در دوره ناصرالدین شاه مرمت می شود و ستون های آجری در این دوره به بنا اضافه شده. راهنما ما آقای حضرتی ها گفتند در این مرمت تقریبا ظاهر عمارت تغییر کرده.
و بنا به گفته ایشان ارزش این عمارت به سه لایه نقاشی دوره صفوی است که زیر گچ است. نقاشی های سطح رویی مربوط به دوره قاجار است و تقریبا چیزی از آن نقاشی ها باقی نمانده است.
در دوره پهلوی اول از این مکان به عنوان زندان استفاده می کردند و در دوره سربازگیری به عنوان مرکز نظام وظیفه بوده و بسیاری از نقاشی های سطح رویی در این دوره از بین رفته.
امروزه عمارت چهلستون به موزه خوشنویسی قزوین تغییر کاربری داده.
در طبقه اول خوشنویسی های پیش از صفویه و در طبقه دوم خوشنویسی های دوره صفویه و قاجار به نمایش گذاشته شده.
عرض راه پله های پیچ بسیار باریک است و در یک ردیف می شود رفت و آمد کرد. تعداد بازدیدکننده که زیاد باشد باید صبر کرد تا افراد از پله ها پایین بروند تا خلوت بشه تا بشود از پله ها به طبقه دوم رفت.
در طبقه دوم با دیدن یکی از زیباترین خوشنویسی های میرعماد قزوینی و قباله ازدواج دوره قاجار و پنجره های رنگی ازدحام راه پله ها فراموش میشه و از تماشای ظرافت ها و زیبایی خوشنویسی ها لذت می بریم و مطمئنا با خود می گویید چه خوب شد که دیدن طبقه دوم را از دست ندادم.
با شنیدن چهل ستون, مطمئنا اصفهان به یاد و خاطر شما می آید. اما اینجا و در قزوین نیز عمارتی به این نام وجود دارد. قدمت بنا به دوران صفویه بازمیگردد و دقیقا در مرکز شهر قرار دارد. در میان محوطه و باغ بسیار زیبا و با صفایی ساخته شد است که هوایی مطبوع و خنک داشت حتی در تیرماه تابستان که زمان بازدید ما بود. خبری از شکوه و عظمت چهل ستون اصفهان اینجا نیست, اما بنا زیبا و استوار با معماری جالبی است. در دو طبقه بنا ساخته شده است. گچ بری ها و طاق های زیبایی دارد که البته اغلب فرسوده و از بین رفته اند. امروزه بخش داخلی ساختمان, میزبان موزه خوشنویسی قزوین است که آثار زیبا و اعلای خوشنویسی هنرمندان کشور و البته شهر قزوین نگهداری می شود. برای بازدید از موزه خوشنویسی خرید بلیط جداگانه احتیاج نیست و با همان 2 هزار تومان ناچیز در ورودی, علاوه بر باغ و بنای چهل ستون از موزه نیز می توانید دیدن کنید که پیشنهاد می شود حتما این کار را انجام دهید. لطفا در بالا رفتن از پله های این بنا احتیاط کنید چون با سنگ هایی صاف و نه چندان مناسب جایگزین شده اند. اگر خسته هستید در محوطه باغ اینجا بقدر کافی نیمکت برای استراحت وجود دارد. پیدا کردن جای پارک خودرو در خیابان عملا غیرممکن است ! مگر صبح خیلی زود. البته پارکینگ در دور و بر یافت می شود و با پارک خودرو پیاده می توانید اینجا و بسیاری دیگر از جاذبه های اطراف را ببینید.
کاخ چهلستون یا عمارت کلاه فرنگی قزوین در سبزه میدان قرار دارد و اکنون موزه خوشنویسی است و آثار زیبایی از خوشنویسان به نام در این مجموعه گردهم آمده است. حیاط و حوض جلو عمارت بسیار باصفا و زیباست و پنجره ارسی طبقه دوم عمارت واقعا دیدنی است نقاشیهای طبقه اول هم زیبا بودند که متاسفانه به شدت تخریب شده بودند. بلیط ورودی 2000تومان و در ایام شهادت تعطیل است و در روزهای عادی از 9صبح تا 6عصر برای بازدید عموم باز است.
از جمله موزه های حال حاضر که در گذشته کاخی زیبا برای خود بوده، کاخ چهل ستون معروف به عمارت کلاه فرنگی در قزوین هستش که در مقایسه با کاخ چهل ستون اصفهان از قدمت بیشتری برخورداره و در دوره صفویه زمانیکه قزوین پایتخت ایران بوده ساخته شده. نکته جالب توجه وجود آثار تاربخب در قزوین هستش که این شهر از لحاظ تعداد آثار تاریخی رتبه اول در ایران داره. لا ورود به این کاخ ابتدا می بایست بلیت تهیه کنید. پشت این کاخ حیاط بزرگی داره و پر از درختان قدیمی و زیبا هستند که تا خیابان اصلی پشت کاخ ادامه داره اما متاسفانه شما نمیتونین پس از بازدید از این مکان از درب پشتی خارج بشین چون دربی وجود نداره و میبایست مجددا کل مسیر برگردین تا بتونین خارج بشین. تنها خدمات موجود در این کاخ هم فقط سرویس بهداشتی هستش که در انتهای حیاط قرار گرفته شده. ساعت بازدید از این مکان از ۹ صبح تا ۵:۳۰ عصر هستش. #قزوین_گردی #سفرباطلوع
یکی از ارزشمند ترین موزه هایی که رفتم موزه ی اثار خوشنویسی در عمارت کلاه فرنگی قزوین بود. من هیچوقت خط خوبی نداشتم اما تذهیب کار میکردم و وقتی کیفیت رنگهای الان و قبل رومیبینم واقعا تاسف میخورم. طبقه اول و دوم کاخ چهل ستون پر شده از آثاری که ظرافت و عشق توشون حرف اول رو میزنه . خط نستعلیق و شکسته نستعلیق عمده آثاری هست که به چشم میخوره.در کنار اون مجسمه های مرمر و خمره های سفالی . یکی از چشم نواز ترین کارهایی که دیدم یک طومار بود که کاتبش نامعلوم بود و بشدت ریزو هنرمندانه نوشته شده بود.
در مجاورت سبزه میدان قزوین چشمتون به عمارت کلاه فرنگی میخوره که تنها کوشک باقیمانده از زمان شاه طهماسب هست که به محض ورود هزینه رو پرداخت و سپس میتونید از کاخ و موزه خوشنویسی و فضای سبز و المان های اون دیدن کنید.عمارت چهل ستون قزوین به نسبت چهل ستون اصفهان از قدمت بیشتری برخوردار هست و در زمان قاجار توسط سعد السلطنه بازسازی شد.در محوطه بیرونی نمایشگاه صنایع دستی وجود داره و طراحی بابت تلف نشدن وقت گردشگر انجام نشده طوری که در انتهای این مجموع در سمت راست خیابان پیغمبریه است که در این خیابان عمارت قاجاری و مدرسه امید قرار داره که هیچ راهی نیست که شما پس از رفتن به انتهای عمارت بتونید خارج بشید بسمت خیابان پیغمبر و مجبورید همچنان از درب ورودی خارج بشید که تو اتلاف وقت سهم مهمی ایفا میکنه و در سمت چپ هم موزه قزوین هست که باز هم راه خروجی به سمت خیابان مجاور وجود نداره و سرویس بهداشتی تابلویی نداره و در انتهای باغ قرار گرفته که اصلا نه از لحاظ قرارگیری جایگاه خوبی داره نه از لحاظ نظافت
کاخ چهلستون قزوين و موزه خوشنويسي که در طبقه دوم اين عمارت برپاشده از جاذبه هاي گردشگري شهر قزوين هست. راهنماي بسيار خوشروي موزه آقاي رحماني، با صبر و حوصله بسيار تمامي جزئيات معماري، نقاشي هاي ديواري و آثار خوشنويسي رو برامون توضيح دادند و در نهايت نيز راهنمايي هاي ارزشمندي براي بازديد از ساير جاذبه هاي شهر در اختيارمون گذاشتند. از زيبايي هاي اين بنا پنجره هاي اورسي رنگارنگ سالن بالا بود و نقاشي هاي ديواري سه دوره صفويه، قاجار و پهلوي که روي هم در سه لايه انجام شده بودند. بازديد از بنا نفري 3 هزارتومان هزينه داشت و تا ساعت 5 بعداز ظهر هم بيشتر باز نيست.
#قزوین #ایرانگردی
کاخ چهلستون قزوین معروف به عمارت کلاه فرنگی، در شهر قزوین قرار دارد و تنها کوشک باقیمانده از مجموعه کاخهای سلطنتی روزگار شاه تهماسب بهشمار میرود. در دوره صفویه و زمانی که قزوین پایتخت کشور محسوب میشد، از این بنا با نام کلاه فرنگی یاد میکردند. نقشهی بنا دارای طرحی با محورهای چلیپایی (صلیبی) و برونگرا است. در چهار طرف سالن وسیع طبقه اول، چهار اتاق با هندسه متفاوت از یکدیگر جای گرفتهاند. با چهار ایوان، در گذشته هوای مطبوعی در عمارت جریان داشت که امروزه برای محصور کردن و حفظ تزیینات، این ایوانها با پنجره بسته شدهاند. هر چند اکثر نقل قول های تاریخی بیان می کنند که این بنا و باغ به دستور شاه تهماسب صفوی ساخته شده؛ اما در برخی منابع آمده که این بنا در زمان شاه عباس کبیر احداث یا اینکه به شکل امروزی خود درآمده است. نقل شده کاخ هشت بهشت اصفهان با الهام از این بنا ساخته شده است. امروزه کاخ چهلستون به موزه خوشنویسی تبدیل شده و آثار برخی از خوشنویسان و خطاطان هنرمند و به نام ایرانی مانند مالک دیلمی، میرعماد قزوینی، درویش عبدالمجید، محمد حسین عماد کتاب؛ به همراه آثار و اشیایی تاریخی که از کاخ به دست آمده در آن نمایش داده می شود. از نکات جالب معماری و طراحی کاخ چهلستون، ارتباط آن با مجموعه دولتخانه صفوی است که از طریق تونل های زیرزمینی به یکدیگر راه دارند. تونل های زیرزمینی که تا بیرون شهر کشیده شده اند و در اصل برای خروج اضطراری از کاخ در هنگام حمله دشمن به وجود آمده اند. این کاخ در میدان آزادی(سبزه میدان)، باغ صفوی قرار دارد و ورودی آن مقدار ناچیز 2000 تومان است. ساعات بازدید هم از 9 صبح تا 17:30 است
قرن 9 هجری، دو کشور ایران و عثمانی، دو همسایه قدرتمند، به شدت مراقب تحرک های همدیگرهستن. عثمانی ها که همیشه چشم به خاک ایران داشتند، منتظر فرصت و اشتباهی از سوی ایران هستند تا به این کشور، تاریخ و منابعش حمله کنند و مرزهای خودشون رو گسترش بدن.امپریالیسم عثمانی قدرت گرفته و تا پشت دروازه های اروپا هم لشگر کشی کرده و نام عثمانی در همه دنیا بر سر زبان افتاده.
.
در این سوی مرزها، دومین پادشاهِ سلسله تازه تاسیس صفوی، شاه طهماسب، بر تخت نشسته . اما این سلسله هنوز چنان که باید و شاید جان نگرفته و خطر روز افزون عثمانی ها را میشه به خوبی حس می کرد.
شاه طهماسب تصمیم می گیره به دلیل تهدیدهای ترکان عثمانی، پایتخت را از تبریز به سمت شهرهای داخلی ایران ببرد، در این راه، قزوین مفتخر به نشان پایتختی ایران میشه.
.
حالا قزوین احتیاج به بنایی داره که در خور شاه ایران باشه و البته شکوه هنر و معماری صفوی که داره پا می گیره رو هم به رخ بکشه.
.
به همین دلیل شاه طهماسب زمین های زنگی آباد را از میرزا شرف جهان، از بزرگان شهر قزوین، میخره تا عمارت شاهی با شکوه خودش رو بنا کنه. او شاهی هنر دوسته، پس معماران چیره دست کشور را به خدمت میگره تا بنا به سنت باغ سازی ایرانی، باغی به شکل مربع بسازه با عمارتی دیدنی و تالارهای و ایوان ها و حوض هایی زیبا. و این گونه کلاه فرنگی ساخته میشه و تبدیل میشه به مقر فرمانروایی صفوی در قزوین.
.
زمان اما همیشه به کام عمارت کلاه فرنگی باقی نموند وگذشت سالها و تغییر پایتخت به اصفهان، کلاه فرنگی رو از یاد برد. تا اینکه در زمان قاجار، محمد باقر سعدالسلطنه، فرماندار خوش ذوق قزوین به یاد روزهای باشکوه عمارت کلاه فرنگی، اون رو مجدد بازسازی کرد واسم چهلستون رو براش انتخاب کرد.
اينجا داخل عمارت چهلستونه
.
Chehel Sotoun, a Safavid pavilion located in Qazvin which stands amid gardens in the central square of the old city and in which the Qazvīn museum is installed.
.