بر فراز تپه ای مشرف به شهر خرم آباد یکی از دیدنی های این شهر قرار داره که در طول تاریخ حکومت ها و رویدادهای تاریخی و حکومتی زیادی دیده. قلعه فلک الافلاک که با نام های قلعه دوازده برجی، دژ شاپور خواست و قلعه خرم آباد هم شناخته می شه در دوره ساسانیان بنا شده و کاربرد حکومتی و نظامی داشته. این قلعه از بخش های مختلفی تشکیل شده و کاربردهای متفاوتی پیدا کرده. این مجموعه نماد شهر و استان به شمار می ره و از تمام شهر قابل دیدنِ. از نکات قابل تامل در معماری بنای قلعه فلک الافلاک، وجود مسیرهای مخفی در ضلع جنوبی و فضاهای زیر زمینی در ضلع شمال و شرق بناست.
این قلعه که در شهر خرم اباد میباشد قبلا به نام قلعه شاپور خاص نامیده میشد و در ارتفاع بالاتری نسبت به شهر و سایر ساختمانها قرار دارد. داخل قلعه موزه ای از وسایل قدیمی، ماکت لباس ها و فرهنگ و زندگی روزانه و رسم و رسومات مردم ان منطقه به چشم میخورد.همچنین چند راه زیرزمینی در داخل قلعه تعبیه شده بوده برای مواقع فرار اضطراری که هنوز وجود دارد و ورودی ان را با نرده های فلزی پوشانده اند. یک بازارچه کوچک و یک چشمه اب خنک نیز در محوطه خارج قلعه موجود است.
قلعه فلک الافلاک یکی از جاذبه های دیدنی خرم آباد است که به دوره ساسانیان برمیگردد و آن را با نام قلعه دوازده برجی هم میشناسند. در گذشته بیشتر کاربرد نظامی و حکومتی داشته اما امروزه تبدیل به موزه باستان شناسی و مردم شناسی شده و محلی برای فروش صنایع دستی و تولیدات فرهنگی و چایخانه شده است. بلیط ورودی قلعه ۱۰ هزار تومان بود، وارد که میشوید قدم در حیاط و صحن بزرگ قلعه میزارید و در انتهای حیاط، قلعه چشم نوازی میکند. قلعه از سنگ و گل و آجر ساخته شده است و دارای ۸ برج و ۲ صحن میباشد، در گذشته برج های بیشتری وجود داشته که به مرور زمان از بین رفته است، داخل قلعه چایی به عمق ۴۰ متر وجود دارد که در گذشته آب قلعه را تامین میکرده است. داخل حیاط یک استخر بزرگ و در سمت دیگر، بازارچه محلی قرار دارد که در آن صنایع دستی و محلی به فروش میرسد، در قسمت دیگر مردم جمع شده بودند و گروهی در حال اجرای برنامه زنده بودند و در انتهای حیاط هم با بالا رفتن از پله ها وارد موزه قلعه شدیم. به نظر من موزه قلعه خیلی طولانیه و کمی خسته کننده است و اگر تفکیک میشد شاید بهتر میتونستیم دیدن کنیم. در کل بازدید از این قلعه و موزه رو حداقل یکبار باید تجربه کنیم. چندین راهرو پیچ در پیچ و تنوعی از آثار تاریخی و باستانی به چشم میخورد. از اسکلت های به جا مانده از اجساد قدیمی تا کاسه و ظروف گلی و مسی و مجسمه هایی در حال انجام رسوم قدیمی و نمادی از فرهنگ منطقه وجود دارد.
درود. بی شک در سفر به خرم آباد اینجا به عنوان جاذبه های برتر این شهر نمایان است. اینجا منسوب به دوره ساسانی و شاپور اول در قرن سوم میلادی است. اشراف کامل بر دره تاریخی خرم آباد داشته و قبلا خزانه حکومتی خاندان بدر بوده که هم اکنون به یک بازار کوچک فروش تولیدات فرهنگی و چایخانه نیز مجهز شده است. برای رفتن به بالای مجموعه و رسیدن به قلعه هم پله هست و هم رمپ و زیاد سخت نیست. حیاط مجموعه و بناهای داخل آن هم دیدینیست. در داخل موزه مجسمه ها و وسایل فلزی قدیمی و عتیقه دیده میشود. ویوی بسیار خوبی هم به مناطق اطراف دارد و بازدید از اینجا توصیه میشود. ورودی آن 10000 تومان برای هر نفر است.
این بنا بر فراز تپه ای مشرف به شهر خرم آباد در استان لرستان که در وسط شهر خرم آباد واقع شده است. متاسفانه ما زمانی به اونجا رسیدیم که شب بود و چون زمانی برای موندن در این شهر نداشتیم مجبور بودیم همون شب بازدید کنیم و از زیبایی های قلعه در روز استفاده نکردیم که به نظر من در روز زیباتر بود. ورودی نفری 10 هزار تومان بود که داخل قلعه موزه ی اشیای تاریخی ، لباس های سنتی مردم لرستان و... بود. به نظرم این بنای بی نظیر که متعلق به دوره ی ساسانیان است میتونست تبدیل به جای جذاب تری بشه من خود بنا رو بیشتر از موزه ی داخلش دوست داشتم. چون ما در عید به بازدید این مکان رفته بودیم به شدت شلوغ بود و به خوبی نتونستیم بازدید کنیم.
این قلعه در شهر خرم آباد واقع شده است که مربوط به دوره ساسانیان است و نام قدیم آن دژ شاپور خواست می باشد. در سال های اخیر با مرمت نمای بیرونی و داخل قلعه موزه های باستان شناسی، مردم شناسی، آزمایشگاه مرمت اشیاء، مرکز فروش تولیدات فرهنگی و چایخانه سنتی در این مجموعه فرهنگی تاریخی راه اندازی شده است. مصالحی که در ساخت قلعه از آن استفاده شده است سنگ، آجر، خشت و ملات گچ و آهک می باشد.
مقابل این قلعه یک بازار روز هم وجود دارد.
قلعه فلک الافلاک بر فراز تپه بزرگ که از هر طرف مشرف به تمام خرم آباد قرار داره،زیر این تپه چشمه آبی وجود داره.
این قلعه دارای ۸ برج است که محیطش۲۲۸ متر و ارتفاعش ۵/۲۲ متر است
کاربرد امروزی قلعه موزه مردم شناسیه و قدمتش به دوران ساسانیان برمیگردد.
یکی از دلنشین ترین آهنگ هارو من اینجا داخل موزه شنیدم آهنگ لالای مادری برای فرزندش به لهجه لری خیلی آرامش بخش و دلنشین بود.
اطراف قلعه عکاسی با لباس سنتی و چایخانه و رستوران محلی وجود دارد.
به نظرم بهترین فصل برای دیدن خرم آباد فصل تابستونه چون هوای خنک و دلچسپی داره .
حتما پیشنهاد میکنم برید و ببینید و لذت ببرید.
#گلفام_سفر
فَلَکالافلاک یا دژِ شاپورخواست قلعهای تاریخی در مرکز شهر خرمآباد در استان لرستان است. فلکالافلاک با نام قلعه دوازده بُرجی هم شناخته میشود. این بنا بر فراز تپهای مشرف به شهر خرمآباد و در نزدیکی رودخانه، در مرکز شهر قرار گرفته و چشمگیرترین اثر تاریخی و گردشگری در این شهر است. تاریخ ساخت این قلعه به دورهٔ ساسانیان بازمیگردد..
قلعه آجری زیبایی که کاربری اون در حال حاضر موزه مردم شناسیه.
لرستان و خرم آباد از نخستین سکونتگاه های بشر در ایران هستندکه قدمت حضور انسان در آنها به 40تا50هزار سال قبل بازمیگردد..
ذژ شاپور خواست در دوره سایانی ساخته شده ودر دوره قاجار نام ان به قلعه فلک الافلاک تغییر پیدا کرده و خوسبختانه مورد مرمت قرار گرفته و سالم موده و مانند نگینی بر روی تپه ای در نزدیکی شهر خرم اباد استوار قرار گرفته در این دژ یه موزه مردم سناسی مربوط به قوم لر قرار گرفته که خیلی جالب بود همه اداب رسوم و وسایلی که در گذسته استفاده میشده به خوبه به نمایش گداسته شده و یه بازار هم اطراف این دژ قرار دارد و دسترسی هم اسان هست
قلعه فلک الافلاک در دوره ساسانی بوده کار بر ی ان زمانی زندان بوده گویا. والان به موزه مردم شناسی تبدیل شده واداب رسوم مربوط به لرستان در ان به نمایش گذاشته شده اگه علاقه به اشنایی با اداب و رسوم هر شهر دارید بهتون پیشنهاد میدم بازدید کنید خوش بختانه بنا پایدار واستوار هست و مرمت ان اصولی بوده وا ین بنا در داخل شهر قرار دارد و رسیدن به ان اسان هست و بازاری در کنار ان قرار دارد که می تانید سوغاتی های مناسبی از ان تهیه کنید
قلعه فلک الافلاک، بر بلندای تپه ای در شهر خرم آباد، نمادی کهن از این شهر زیباست. این قلعه در دوران ساسانی ساخته شده و در طول عمر خود، اسامی مختلفی داشته: دژ شاپور خواست، دزبز، قلعه خرماباد، قلعه دوازده برجی و دژ سپه، برخی از این اسامی هستند. در نهایت در دوره فتحعلی شاه قاجار، نام زیبای فلک و الافلاک بر این قلعه تاریخی گذاشته می شود.
ما در زمان عید نوروز برای دیدن این قلعه رفتیم. بازدید کنندگان زیادی برای بازدید آمده بودند و تعداد راهنماها به نسبت بازدید کنندگان کم بود. راهنما برای ما از چاهی گفت که در این قلعه وجود دارد و عمق آن حدود 40 متر می باشد و هنوز هم آب دارد. همچنین گفت که متاسفانه به علت عدم رسیدگی دقیق به سیستم فاضلاب این مجموعه، احتمال نشست بنا در برخی قسمت ها وجود دارد که این موضوع جای تاسف داشت.
بخش های دیگری در مجموعه فلک الافلاک وجود داشتند: فروشگاه های صنایع دستی و فرهنگی، چایخانه سنتی (که بسیار باصفا و البته شلوغ بود)، موزه مردم شناسی، غرفه عکاسی و ... بازدید از این مجموعه زیبا و با شکوه را به همه دوستان پیشنهاد می کنم.
قلعه شاپورخواست که مربوط به دوره ساسانیان است و در دوره قاجار به قلعه فلک الافلاک معروف شد ، مهمترین نماد شهر خرم اباد به حساب می آید . قلعه از چهار سالن بزرگ، دو حیاط خلوت، چندین تالار کوچک، اتاق ها و دروازه هایی به سمت شمال تشکیل شده است . این قلع در طول تاریخ کاربری های مختلفی از محل حکومت و خزانه داری تا پادگان نظامی و زندان سیاسی داشته است . در حال حاضر این قلعه تبدیل به موزه ای بسیار زیبا شده است که به شدت پیشنهاد میگردد . نکته جالب وجود چاهی چهل متری در درون قلعه است که هم اکنون نیز قابل استفاده است
فلک الافلاک ،قلعهای تاریخی مربوط به زمان ساسانیان،در مرکز شهرخرمآباد در استان لرستان است. فلکالافلاک با نام قلعه دوازده برجی هم شناخته میشود. این بنا روی تپهای مشرف به شهر خرمآباد در مرکز شهر قرار گرفته است.بنای کنونی ،الحاقات فراوانی دارد که در دورانهای گوناگون به آن افزوده شده، بیشترین این تحولات مربوط به دوره صفویه تا قاجار میباشد. در ساخت این بنا از خشت، آجر (قرمز و بزرگ)، سنگ و ملات استفاده شدهاست و پلان بنای این قلعه تاریخی هشت ضلعی نامنظم است.داخل قلعه، موزه ی مردم شناسی و گنجینه آثار باستانی قرار دارد.
در بسیاری از شهرها یکی از آثار تاریخی تبدیل به نمادی از شهر شده است که همیشه در تمامی پوسترها و کارت پستال ها و تبلیغات گردشگری حرف اول را میزند. این موضوع در مورد قلعه فلک الافلاک خرم آباد نیز صدق میکند . این سازه عظیم درست در وسط شهر قرار گرفته است و دسترسی به آن راحت است چرا که از دور به خوبی دیده می شود زیرا بر فراز تپه ای بلند قرار گرفته است. با اینکه قدمتش را به زمان ساسانیان نسبت می دهند اما به خوبی مرمت شده و سرپا است چراکه در دوره های بعد الحاقاتی به آن افزوده شد و دیوار و برج و باروهایش مرمت شد. از بالای قلعه نمای زیبایی رو به خرم آبا د خواهید یافت که البته باید زحمت کمی سربالایی را نیز متحمل شوید. این قلعه اکنون به موزه مردم شناسی و مفرغ خرم آباد تبدیل شده است و درون آن مشاغل سنتی این دیار در قالب ماکت ها و مجسمه هایی در معرض نمایش قرار داده شده است و می توانید ظروف قدیمی مفرغی را نیز در آنجا ببینید.
قلعه فلک الافلاک مربوط به دوره ساسانی هستش که یکی از خصوصیات معروف معماری این بنا قرارگیری آن در بلندترین نقطه شهری و ساخت آن بر روی صخره هستش،یعنی پی بنا از جنس صخره هست که در گذر از راهروهای بنا قسمتهایی از صخره که کاملا تراشیده نشده مشاهده میشود .بازارچه سنتی و رستورانهای مربوط به خود قلعه در فضای تحت نظر قلعه واقع هست .بنظر بنده سفره خانه سنتی قلعه و آشهای اون یکی از خاطره انگیزترین ها هستش بخاطر اینکه تمام فضای دور قلعه پوشیده از گیاه و درخت هست و بسیار خنک و دلچسبه جدای از زیبایی و خیره کنندگی فضای داخلی و ماکت های زیبایی که نماد سنت و رسوم لرستان هستش که به درستی ازشون یاد شده#تایسیز
به نظر من این قلعه یکی از باحال ترین و بلندترین قلعه هاییه که دیدم با اینکه چیزایی که توشه اکثرا مربوط به فرهنگ لرستانه ولی بودنشون توی این قلعه طوریه که انگار اون اشیا اون زمان داخل قلعه بوده و شگفت انگیز ترین چیز دیگه ای که هست سراب پایین قلعس و چاه ۴۰ متریی که اونجاس و جالب اینجاس که لوله هایی که به سراب راه داشته سفالی ان خلاصه که من احساس میکنم زیر این قلعه با عظمت میتونه یه شهر زیرزمینی وجود داشته باشه با هزاران شگفتی دیگه
#تایسیز
قدمت این مجموعه که به دوران ساسانیان بازمیگردد امروز به عنوان نماد خرمآباد در دل شهر جای گرفته است. ما در تعطیلات نوروز که قصد بازدید از جنوب را داشتیم توقف کوتاهی در خرمآباد برای دیدن این بنا داشتیم.
با توجه به شلوغی عید، پیدا کردن جای پارک خودرو سخت بود. البته شاید پارکینگ های عمومی در محل وجود داشت که ما متوجه نشدیم وتابلویی هم ندیدیم و در نهایت از جای پارک حاشیه خیابان استفاده کردیم. برای دیدن این مجموعهدزیبا باید از یک مسیر تقریبا شیب دار بالا بروید.
این بنا در دورههای مختلف بازسازی ومرمت شده است و کاربری های متفاوتی داشته و حتی زمانی در دوران پهلوی به عنوان زندان استفاده شده است.
داخل این بنا به عنوان موزه مردم شناسی و باستانشناسی قابل بازدید میباشد.