خانه کرد، موزه مردم شناسی مناطق کردنشین و بزرگترین موزه مردم شناسی مربوط به یک قوم در کشور است. این عمارت یکی از بزرگترین عمارت های اعیانی شهر سنندج است که دارای ارزش های ویژه معماری از لحاظ آجرکاری و گچبری و واروسی سازی است. حمام این عمارت زیباترین حمام خصوصی در بین حمام های سنندج است. ساخت این عمارت در دوره صفویه آغاز و در دوره های قاجار و پهلوی تکمیل شده است.
عمارت آصف که با نام خانه کرد در سنندج معروف است، به عنوان نمادی از هویت فرهنگی و گنجینه مردمشناسی مردم کرد از با ارزشترین آثار فرهنگی و تاریخی کردستان است. عمارت آصف که امروز در برگیرنده بخشی از پروژه فرهنگی خانه کرد، شامل فضاها و غرفههای نمایشی موزهاست، که یکی از قدیمیترین بناهای شهر سنندج محسوب میشود و در خیابان شاپور، نزدیک مسجد دارالاحسان قرار دارد. این عمارت توسط «آصف اعظم» (میرزا علی نقی خان لشکر نویس) در دوره صفویهاحداث شد.
این مجموعه شامل نگارخانه،حیات ورودی،حمام،غرفه های زندگی شهری و روستایی،مکتب خانه،قلاب بافی،زیورآلات،بخش کشاورزی،مشاغل و فنون و ابزارها،بخش اسناد و عکسهای تاریخی،اتاق خان،غرفه صنایع دستی،مطبخ،کتابخانه و مرکز اسناد است.
مجموعه عمارت آصف حدود چهارهزار متر مربع می باشد.
هزینه بلیط ورودی 3000تومان می باشد
#گلفام_سفر
این عمارت را خانه کرد هم می نامند ،که یکی از قدیمی ترین خانه های سنندج بوده و توسط میراث فرهنگی خریداری شده وامروزه خانه کرد را به عنوان موزه مردم شناسی اقوام کرد و البته بزرگترین موزه مردم شناسی در ایران میشناسند.
خانه کرد نمادی روشن از هویت،اصالت و فرهنگ مردمان کرد است.
این عمارت بخش های مختلفی از قبیل بخش مشاهیر کرد،مشاغل اقوام کرد،معیشت ،نگارخانه،حیاط ورودی،حمام ، غرفه های زندگی شهر نشینی،مکتب خانه، قلاب بافی ، زیورآلات،کشاورزی، بخش پوشاک، غرفه شکار، مطبخ و بسیاری بخشهای مختلفی است که از دیدن این همه فرهنگ غنی به وجد می آیید.
بازدیدهمه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۱ ظهر و ۴ بعد از ظهر تا ۱۸عصر میباشد البته این ساعات برای نیمه دوم سال است ولی در نیمه اول سال تا ساعت ۲۰ شب باز است.
بلیط ورودی ۳ هزار تومان است.
خانه کرد در سنندج ضلع شمالی خیابان امام خمینی(خیابان شاپور) که به میدان انقلاب ختم میشود قرار دارد.
در نزدیکی این بنا سازه های قدیمی دیگر هم مانند مسجددارالاحسان(مسجد جامع)،عمارت حبیبی،عمارت مشیر دیوان قرار دارد.
دیدن این خانه زیبا را اکیدا پیشنهاد میکنم.
#گلفام_سفر
خانه کرد در نزدیکی میدان انقلاب سنندج (مرکز شهر) یک خانه موزه است که در آن به صورت فشرده با تاریخ، رسوم و آداب مردم کرد آشنا می شوید، بلیط مجموعه برای ایرانیها ۳هزار تومان و برای خارجیها بیست هزار تومان است، خانه از یک حمام خزینه دار خصوصی و آشپزخانه در طرفین تشکیل شده است، حیاط بزرگ در وسط قرار گرفته و در گوشه دیگر حیاط اندرونی، در اتاقهای کناری و اتاق خان نشین نیز مجسمه های مومی مردمشناسی، آثار تاریخی و ابزار آلات مردم قرار گرفته است. در کل ارزش وقت و هزینه را دارد.
عمارت آصف یا خانه کرد در بافت تاریخی سنندج متعلق به دوران صفویه است و به عنوان موزه مردم شناسی فعال است این موزه بزرگترین موزه مردم شناسی مربوط به یک قوم در ایران است. بنا وحیاط عمارت بسیار زیبا و دلنشین است .و گوشه گوشه زندگی مردم کرد در اتاقهای جداگانه به نمایش در آمده است و بخش هایی مربوط به هنرمندان مشهور کرد است .از زیباترین قسمت ها دیت خاته های چوبی استاد بهزادیان است .
عمارت آصف که با نام خانه کرد در سنندج معروف است، به عنوان نمادی از هویت فرهنگی اقوام کرد و گنجینه مردمشناسی مردم کرداز با ارزشترین آثار فرهنگی و تاریخی کردستان است. عمارت آصف که امروز در برگیرنده بخشی از پروژه فرهنگی خانه کرد، شامل فضاها و غرفههای نمایشی موزهاست، که یکی از قدیمیترین بناهای شهر سنندج محسوب میشود و در خیابان شاپور، نزدیک مسجد دارالاحسان قرار دارد. این عمارت توسط «آصف اعظم» (میرزا علی نقی خان لشکر نویس) در دوره صفویه احداث شد. شکلگیری عمارت آصف به چهار دوره تقسیم میشود که دوره اول آن مربوط به بخش شمالی شامل تالار تشریفات، اتاقها و راهروهای طرفین و قسمتی از فضاهای بخش شرقی مربوط به دوره صفویهاست. دوره دوم شکلگیری عمارت آصف مربوط به نیمه نخست دوره قاجار است، در این دوره ضلعهای شرقی و غربی حیاط بیرونی و حمام عمارت ساخته شدهاست. دوره سوم که شامل احداث فضاهای اندرونی، سردر ورودی نیم هشتی و بازسازی بخش غربی تالار تشریفات میشود مربوط به سالهای ۱۳۱۲ تا ۱۳۱۶ هجری شمسی است. دوره چهارم شکلگیری عمارت آصف مربوط به سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲ است که شامل مرمت کلیه قسمتهای عمارت، تعویض سنگفرش کف حیاط، ساخت دوباره حیاط مستخدمان به شکل امروزی است.
خانه کرد یا عمارت آصف وزیری در خیابان امام خمینی(شاپور)سنندج قرار دارد. این خانه با مساحت حدود۴۰۰۰متر مربع در زمان صفویه ساخته شده و به آصف خان دیوان ملقب به میرزا علی نقی کردستانی یا میرزا علی نقی خان لشکر نویس تعلق داشته است و نامش را هم از نام صاحب خود گرفته است. در داخل بنا بزرگترین موزه قوم شناسی مربوط به اقوام کرد وجود دارد. نکته جالب اینست که در این بنا جلوه هایی از معماری سه دوره ی صفویه،قاجار و پهلوی به چشم میخورد.بعد از گذر از دالان و هشتی وروردی وارد حیاط میشویم،حیاط مرکزی در اصل اتاق تقسیم آب هم گفته می شود همچنین در مرکز حیاط اصلی و حیات اندرونی دو حوض زیبا به چشم می خورد. علاوه بر این 4 بخش اصلی، دالان، سردر و حمام نیز بخش های دیگر خانه را تشکیل می دهند. تزییناتی از قبیل: پنجره های ارسی، مقرنس کاری، گره چینی و ... نیز به خانه شکوه و زیبایی خاصی بخشیده است.
این عمارت نمادی از هویت فرهنگی قوم کرد بوده و از با ارزشترین آثار فرهنگی و تاریخی کردستان است و یکی از قدیمی ترین بناهای سنندج میباشد. این بنا توسط آصف اعظم در دوره صفویه احداث شده و بزرگترین موزه مردم شناسی مربوط به یک قوم در ایران است. از آنجا که سنندج در منقطه سرد و کوهستانی قرار دارد این خانه به صورت دو طبقه و مکعب شکل ساخته شده است که مناسب آب و هوای آن منطقه است. بخش اصلی خانه به دلیل جذب آفتاب و گرمای بیشتر در زمستان، رو به قبله ساخته شده و دیوارها هم دوجداره هستند.
عمارت آصف یا خانه کرد موزه ی مردم شناسی زیبا و بزرگی در مرکز شهر سنندجه. معماری بسیار زیبایی داره(بنا متعلق به دوره صفویه ست) عمارت چند بخش داره که بسیار دیدنیه و بخشی از زندگی کردها رو نشون میده .یکی از بهترین موزه های مردم شناسیه که تا به حال دیدم .
#تایسیز
این عمارت که به خانه کرد معروف است موزه ی مردم شناسی اقوام کرد هستش. یه موزه که این قوم با پیشینه ی تاریخیش رو میشه اونجا شناخت. خیلی دقت شده که تمام جزییات رو بسیار دقیق به نمایش بگذارن. این رو اضافه کنم این عمارت که توسط آصف اعظم در دوره صفویه ساخته شده که اکنون به موزه تبدیل شده. اگه گذرتون به شهر سنندج افتاد حتما این موزه رو پیشنهاد می کنم ببینید.
#تایسیز
خانه آصف وزیری از مقامات محلی کرد بنایی است که در دوره صفویه آغاز و در دورههای تاریخی بعد گسترش بافت. بنای نهایی مربوط به دوره قاجار است. این خانه امروز تبدیل به یک موزه مردمشناسی شده و مجموعه ارزشمندی برای معرفی فرهنگ کردستان گرد هم آورده است. به گردشگرانی که کردستان زیبا را برای سفر انتخاب میکنند توصیه میکنم که حتماً بازدید از این محل را در برنامه قرار بدن
گنجینه های مردم شناسی در هر شهر می تواند نقش مهمی را در آشنایی با فرهنگ و پوشش مردم آن منطقه ایفا کند. در سفری که به سنندج داشتم سری هم به گنجینه مردم شناسی آن یعنی خانه کرد یا عمارت آصف زدم. این خانه تاریخی متعلق به دوره صفوی است که در خیابان شاپور نزدیک مسجد دارالاحسان واقع شده است. ورودی ابتدای خانه فضایی باز است که چندین حجره کوچک و بزرگ دارد که تبدیل به سفره خانه سنتی شده بود. بانوی میانسال کرد در همانجا مشغول پختن نان تازه بود. بعد از گذر از سفره خانه به حیاط اصلی عمارت می رسید. ساختمان اصلی عمارت بنایی دو طبقه است که در وسط آن ایوانی با دو ستون بلند سفید قرار دارد. حوض مستطیلی بزرگی نیز درست در جلوی ایوان وجود داشت. دو طرف انتهایی ایوان دارای اتاق های سه دری بود که طاق های هلالی آن مزین به گچ بری و ارسی های زیبایی است. درون امارت همانطور که اشاره کردم تبدیل به موزه مردم شناسی شده است. در طبقه اول تندیس های مرمری از شخصیت های معروف کرد وجود دارد. همچنین یکی از بخش های جالب موزه نمایش لباس های سنتی مناطق مختلف کرد نشین بود که به زیبایی به نمایش گذاشته شده بود. بلیط ورودی این عمارت ۲۰۰۰ تومان است و برای بازدید از این خانه زمان نیم ساعته را پیشنهاد میکنم.
این بنا که قسمت هایی از ساخت آن به دوران صفویه و بخشهایی به دوران قاجار برمی گردد به نوعی موزه مردم شناسی کردستان به شمار میآید. گوشههایی از منازل شهری و روستایی کردنشین، مشاغل و حرفه ها، مکتبخانه و پوشاک کردی به نمایش در آمده است.
این عمارت که در خیابان امام سنندج قرار دارد دارای سر در آجری است. ورود به این عمارت بعد از گذر از یک دالان می باشد. حیاط بزرگ و دلباز که در قسمت شمالی دارای ایوان و شاه نشین می باشد.
در قسمت جنوبی این عمارت حیاطی کوچک متصل به آشپزخانه و محل کار خدمتکاران قرار دارد. در ضلع شرقی نیز اتاق هایی قرار گرفته استدکه به حییاط بیرونی مشرف است و هر اتاق امروز به نمایش گوشهای از فرهنگ و رسوم اهالی کردستان میپردازد.
در محوطه این عمارت غرفههای صنایع دستی دایر است.