عمارت سالار سعید ساختمانی تاریخی و محل موزه سنندج است که در شهر سنندج ایران واقع شده. این موزه در خیابان امام کوچه حبیبی و در بخش برونی عمارت ملا لطف الله شیخ الاسلام قرار داره و در آن آثار و اشیاء تاریخی کشف شده از استان و سایر نقاط ایران به نمایش گذاشته شده. اروسی موزه سنندج یکی از نمونه های اروسی سازی و کار استادکاران سنندجی است.
موزه سنندج در عمارت سالار سعید واقع در خیابان امام کوچه حبیبی در بافت تاریخی شهر قرار دارد (بخش برونی عمارت ملالطف اله شیخ الاسلام قرار دارد) و اکنون به عنوان موزه باستان شناسی فعال میباشد که در آن آثار و اشیاء تاریخی كشف شده از استان و سایر نقاط ایرا ن به نمایش گذاشته شده است.ارسي تالار تشریفات این عمارت از بزرگترين ارسيهاي ايران است كه توسط استاد كار معروف كردستاني « استاد حبيب الله سنندجي» معروف به استاد نساء ساخته شده است .
عمارت سالار سعید یکی از بناهای تاریخی استان کردستان است که تبدیل به موزه سنندج شدهاست. این عمارت در اواخر دوره ناصر الدین قاجار بنا شدهاست. روش و سبک ساخت آن تحت تأثیر معماری دوره قجر بودهاست. در زیرزمین بنا حوضی است که سقفی گنبدی شکل دارد . این بنا از سنگ، آجر و چوب با پشت بام شیروانی ساخته شدهاست. زیباترین و جالبترین قسمت ساختمان، پنجرههای ارسی بزرگ هال میباشند که هفت در دارند و به خودی خود یک شاهکار هنری هستند.در بخش موزه آن اشیا دورههای مختلف از ماقبل تاریخ تا دوره قاجار نگهداری میشود که بخشی از این اشیا متعلق به استان کردستان و برخی متعلق به استانهای همجوار و برخی دیگر متعلق به استانهای دیگر یا مکشوفه از قاچاقچیان است.همچنین تعدادی جسد تاریخی نیز در اینموزه نگهداری میشود
سنندج از جمله شهرهای زیبای کرد نشین ایران است که در فصل تابستان به دلیل هوای مطبوعش گردشگران زیادی را به سمت خود می کشاند. یکی از جاذبه های ارزشمند آن موزه سنندج است. این موزه در واقع قسمتی از یک عمارت بزرگ است که در زمان ناصرالدین شاه قاجار بنا شده است. بخش اندرونی (خانه حبیبی) اکنون در اختیار میراث فرهنگی است و بخش بیرونی (خانه سالار سعید) تبدیل به موزه سنندج شده است. اولین چیزی که در بدو ورود به حیاط مصفای آن نظرم را جلب کرد، ارسی بزرگ هفت دری زیبایی بود که تلالو نور خورشید از میان شیشه های رنگی آن فضای داخلی موزه را رویایی کرده بود. شیشه ها با قریحه ای وافر کنار هم چیده شده و نقشی بی همتا را زده بودند. حوض بزرگ مستطیلی هم در جلوی آن وجود دارد که البته در زمان بازدیدم فواره های آن کم رونق بودند. موزه دربردانده آثار تاریخی ارزشمند از هزارههای پیش از میلاد تا دوران معاصر است. از خمره های سفالی تدفین گرفته تا گلاب پاش های شیشه ای جذاب دوران معاصر. یکی دیگر از زیباترین بخش های موزه به نظرم حوض خانه آن بود. حوض خانه از عناصر معماری سنتی است که محل تجمع افراد خانواده در روزهای تابستان بوده است. حوضی کوچک در زیر سقفی آبی رنگ و مزین به گچ کاری و آیینه کاری های زیبا که فضای دنج و دلنشینی را ایجاد کرده بود. یکی از قسمت هایی که تک تک اشیا آن را با اشتیاق نگاه کردم کاسه های سفالی پر نقش و نگار سفالی قرن 2 هجری بود که از نیشابور جمع آوری شده بودند و از دیدن طرح های فوق العاده آنها سیر نمی شدم. موزه در خیابان امام در کوچه حبیبی واقع شده است. هزینه ورودی 1500 تومان است و برای بازدید از آن می توانید 40 دقیقه زمان را در نظر بگیرید البته به شرطی که نیمی از آن را صرف گرفتن عکس در مقابل تلالو دلنشین ارسی خانه نکنید!!