عمارت زیبای خسروآباد سنندج در بلوار خسرآباد(شبلی) و پشت بیمارستان بعثت قرار گرفته..اگه از 4 راه وکیل به سمت 4راه صفری بریم این وسط دست راست مجسمه زیبای بانو مستوره اردلان رو میبینیم که در ابتدای ورود به بلوار که زمانی باغ عمارت بوده قرار گرفته..این مسیر زیبا رو که دو طرف درخت و آب از وسط درختان که به صورت جوی جاریست رو پیاده برید که تو هر فصلی حال و هوای قشنگ خودشو داره..?
انتهای این باغ زیبا عمارت زیبایی است..نزدیک عمارت که می شویم اولین چیزی که در نگاه اول خودنمایی میکند حوض بزرگ واقع در جلوی درب عمارت است.
این عمارت در نوع خود بی نظیر است و محل حکومت والیان اردلان بوده است.
این عمارت مدتی مقر حکومتی و نظامی شهر محسوب میشده.اما بیشتر مکانی برای برگزاری جشن ها و اقامتگاه افراد حکومتی بوده..و جالب اینجاست که عروسی تنها دختر فتحلی شاه قاجار با پسر امان الله خان اردلان در این عمارت برگزار گردیده?
از در ورودی که وارد میشیم با حیاط و عمارت زیبایی روبه رو میشیم و حوض صلیبی شکل این عمارت بسیار زیباست.
از دیگر بخش های جالب عمارت وجود یک حوض و فواره در طبقه ی سوم آن است که آب این حوض از قنات های موجود در کوه آبیدر تامین می شود.
این عمارت خانه نخستین زن تاریخ نگار جهان ماه شرف خانم قادری متخلص به (مستوره اردلان)بوده است..او شاعرو نویسنده کورد و همسر دوم خسروخان اردلان والی کردستان بود.
وقتی در ایوان های زیبای این عمارت قدم میزنی یاد زمانی که مستوره اردلان با همه جاه و جلال و زیبایی خود روزگاری در این باغ زیبا مست و خرامان راه رفته و شعرها سروده می افتی و بیشتر مجذوب زیبایی این عمارت می شوی..
کارگاه مجسمه سازی استاد هادی ضیاالدینی در حیاط این عمارت باشکوه قرار گرفته و مجسمه مستوره اردلان با 4 متر طول توسط این هنرمند کورد ساخته شده و در ابتدای بلوار قرار گرفته.
متاسفانه سالهاست که این مجموعه در دست بازسازی و هنوز تکمیل نشده و فقط ایام تعطیلات نوروز به مدت 13 روز درهایش به روی بازدید کنندگان باز است..
دز نزدیکی این عمارت هم دو کافه زیبا به نام های کافه روهیو و کافه عمارت قرار گرفته که جای قشنگی برای قرارهای دوستانه در نزدیکی این عمارت باشکوه است.
بنای خسروآباد در محله خسروآباد سنندج قرار گرفته است، ما که برای بازدید رفتیم ، بنا بسته بود، داشتیم بر میگشتیم که یک تور برای بازدید آمدند، به خاطر آنها که در را باز کردند ما هم وارد شدیم.
بنا به ادعای متصدی بنا برای مرمت بسته است گرچه ما نه کارگری آنجا دیدیم و نه تجهیزات مرمت و بازسازی.
عمارت نسبت به خانه کرد بزرگتر ولی نیازمند بازسازی جدی بود، دو بنا در ورودی و انتهای عمارت قرار داشت که متظره خوبی به اطراف داشت، یک چهرباغ هم بیرون عمارت در روبرو بود که مشخص بود در گذشته بزرگتر بوده است. محوطه حیاط هم کفش خاکی و پر از پرندگان مختلف ( اردک مرغ و خروس بود کت شاید برای بنای تاریخی خوب نباشد
این عمارت که جز شاخص ترین بنای استان است و مرکز حکومت خسرو خان اردلان است. این عمارت کتیبه ایی دارد که فتحعلی شاه قاجار و امان الله خان بر روی آن حک شده است. البته چند سال است که در حال مرمت آنند و اجازه ی بازدید فقط در ایام نوروز داده می شود.
#تایسیز