آرامگاه یا بنای یادبود خیام نیشابوری بنایی است برای یادبود و بزرگداشت خیام، که بر روی مدفن وی قرار دارد. از نقاط دیدنی و گردشگری شهر نیشابور و استان خراسان رضوی است و همه ساله مورد بازدید شمار زیادی از گردشگران داخلی و خارجی و دوستداران این شاعر، ریاضی دان و ستاره شناس بزرگ قرار می گیرد. بنای این آرامگاه بدست حسین سیحون ساخته شده است.
آرامگاه حکیم خیام نیشابوری از معروف ترین جاذبه های گردشگری در شهر نیشابور می باشد. باغی پر از درختان تنومند و چمن کاری شده اطراف مقبره را فراگرفته و زیبایی این مکان مورد توجه گردشگران خواهد بود همانطور که آرامگاه حافظ و سعدی برای همگان جذاب است این مکان هم نظر همه را به خودش جلب میکند. تندیس ایشان نیز در ابتدای باغ قرار گرفته است. ما در سفرمان در یک اقامتگاه بومگردی در روستای جوری که در فاصله ۱۰ دقیقه ایی با این آرامگاه قرار گرفته اقامت داشتیم .
ورودی این مجموعه ۴۰۰۰ تومان است.
این آرامگاه فوقالعاده زیبا و با محیط آرومش واقعا به آدم حس خوبی میده. از بچگی که با شعرهای خیام آشنا شدم عاشقش شدم، به همین خاطر برای من یکی از اوجب واجبات رفتن به آرامگاه این شاعر، منجم، فیلسوف، حکیم، ریاضیدان ایرانی بود. این آدم بزرگ واقعا قابل ستایشه. مقبرهشو به دلیل ریاضی دان بودنش به صورت هندسی جذابی با کاشیکاری های آبی درست کردن که وسط درختای سر به فلک کشیده سبز رنگ مثل نگین انگشتری میدرخشه. این آرامگاه جذاب در شهر نیشابور و در نزدیکی مشهد واقع شده و به خودی خود میتونه جاذبهی دیدنی باشه.
حکیم عمر خیام نیشابوری، ریاضی دان، منجم و شاعر قرن پنجم هجریست و آرامگاه خیام معروف ترین جاذبه گردشگری شهر نیشابور است.طرح این آرامگاه از زندگی، زمانه و اندیشه های خیام گرفته شده است و سه ویژگی ریاضی دان، ستاره شناس و شاعر بودن او را به نمایش می گذارد. آرامگاه خیام در باغی در جنوب شرقی شهر نیشابور واقع شده و امامزاده و مسجد محمد محروق نیز در نزدیکی آن قرار دارد. آرامگاه خیام شامل یک کتابخانه و موزه می شود و تندیسی از خیام در ابتدای باغ نصب شده است.
در اطراف آرامگاه خیام امکاناتی مانند انواع بازارچه سوغات و صنایع دستی، کافه و رستوران، سفره خانه های سنتی وجود دارد.سازه این بنا از نام خیام - که به معنی خیمه دوز است- الهام گرفته شده و شکلی از یک چادر یا خیمه که خود را بالا کشیده به نمایش می گذارد. مقبره خیام شبیه الماسی تراش خورده است.این بنا ده پایه دارد که عدد ۱۰ می خواهد اولین عدد دو رقمی ریاضی و پایه اعداد اصلی را نشان دهد. این شکل هندسی و عدد 10 آن هر دو نمادی از دانش ریاضی خیام هستند.زمانی که تیغه ها در این سازه با یکدیگر برخورد می کنند فضاهایی پر و خالی به وجود می آورند که در قسمت های بالایی به شکل ستاره هایی دیده می شوند. از میان این ستاره ها آسمان آبی نیشابور پیداست. در نزدیکی گنبد آرامگاه ستاره ها کوچک و کوچکتر می شوند و در آخر یک ستاره پنج پر گنبد را کامل می کند. این ستاره ها، نقشی که از آسمان پیداست و شکل قرارگیری آن می خواهد وجه ستاره شناسی خیام را به نمایش بگذارد.
نکته دیگری که در طراحی آرامگاه به کار رفته، لوزی هاییست که از برخورد تیغه ها با هم ایجاد شده اند.این لوزی ها به غیر از خطاطی به وسیله نقش هایی از گل، برگ و پیچک و با استفاده از کاشی معرق زیبا شده است که می خواهد به شاعر بودن خیام اشاره داشته باشد. باغی که آرامگاه در آن قرار گرفته بزرگ و پر از درختان کاج است. محیط تمیز و خلوتی داشت .
هزینه ورودی 4000 تومان
ادرس:نیشابور، میدان فضل، بلوار شهدا، باغ خیام، آرامگاه خیام
شما می توانید با استفاده از اتوبوس های خط 10خود را به باغ خیام برسانید و در ایستگاه آرامگاه خیام پیاده شده و به سمت مجموعه حرکت کنید.
ساعت بازدید همه روزه از 8 صبح الی 20 برای نیمه دوم سال
#گلفام_سفر
میگویند همزمان با ساخت گوربنای فرودسی به این فکر افتادند که برای عکیم خیام هم آرامگاهی بسازند. معمار این بنا آقای هوشنگ سیحون بودند. در کنار خیام امازاده محروق هم دفن شده است.
پا بر سر سبزه تا به خواری ننهی
کان سبزه ز خاک لالهرویی رسته است
#گلفام_سفر
خیام فرزند یک خیمه دوز نیشابوری، دانشمندی سرآمد در دو رشته ریاضی و نجوم و شاعری سرشناس بوده و پس آرامگاهش باید طوری طراحی می شد که هر سه ویژگی را به نمایش بگذارد. بنای آرامگاه او توسط هوشنگ سیحون در دهه ۱۳۴۰ طراحی و همزمان با آرامگاه کمالالملک از آن رونمایی شد. سازه ۲۲ متری آرامگاه نیز از شغل پدری خیام (خیمه دوزی) الگو گرفته است. طرح آرامگاه هر سه ویژگی ریاضی، نجوم و شعر این دانشمند ایرانی را به نمایش گذاشته است. آرامگاه ده پایه دارد و از هر پایه دو تیغه بالا می رود و با تیغه های دیگر برخورد و از روبهرو بر روی پایه مقابلشان پائین میآید. همه این تیغههای مورب در محور عمودی وسط برج همدیگر را قطع میکنند (نماد ریاضی آرامگاه). از طرف دیگر تقاطع تیغهها در سقف آرامگاه یک ستاره به وجود میآورد(نماد نجوم آرامگاه). در کتیبههای لوزی و کاشیکاری شده آرامگاه، بیست رباعی از خیام نگاشته است تا ویژگی شاعر بودن او نیز به نمایش درآید (نماد ادبیات آرامگاه). در باغ آرامگاه خیام، امامزاده محمد محروق نیز قرار دارد که در دوره تیموری بنا شده است.
ارامگاه حکیم خیام نیشابوری در شهر نیشابور و در قسمت قدیمی شهر واقع در یک باغ بزرگ و در همسایگی امام زاده محروق قرار گرفته است ؛ فصل بازدید ما در فروردین 98 بود که جمعیت زیادی بابت بازدید از این مکان زیارتی و سیاحتی و تاریخی امده بودند؛ این بنا از لحاظ معماری بسیار جالب توجه و منحصر به فر هستش که در توضیحات راهنمای گردشگری اشکال به وجود امده این بنا هر کدام نشان دهنده از نجوم و تاریخ مثل تعدادفصل و تعداد روزهای ماه و سال و... می باشد که برای ما خیلی جالب بود که هر کدام از این ضلعها نشانگر موضوعی هست و بی جهت بنا نشده است ؛ این بنا در نزدیکی تعداد زیادی جاذبه مثل قرار گرفته که میتونید با پای پیاده از همه انها دیدن کنید
آرامگاه خیام در باغ امامزاده محروق نیشابور قرار گرفته و یکی از نقاط دیدنی و زیبای شهر نیشابور است که سا لانه مردم زیادی به این مکان می آیند. حکیم خیام منجم،ریاضیدان ،دانشمند،و متفکر بزرگ که هر سه شخصیت را دارا بود به همین دلیل بنای وی را طوری ساخته اند که هر سه شخصیت وی را در بنا نشان میدهد بناو آرامگاه وی به صورت گنبدی ساخته شده که پایه ها با اشکال هندسی و لوزی های بزرگ و کوچک به هم متصل شده و در سقف آرامگاه یک ستاره به وجود آمده که سمبول ستاره شناسی خیام محسوب می شود؛مجموعه خیام کتابخانه،موزه،و مهمانخانه،را داراست که موزه خیام نزدیک آرامگاه وی و تندیس حکیم عمر خیام در محوطه موزه قرار دارد.
خیام، فیلسوف، ستاره شناس، ریاضیدان، رباعی سرای عاشق ایران است که آرامگاه او در باغی به همین نام قرار دارد.بنای آرامگاه او نیز توسط مهندس هوشنگ سیحون که در آن زمان ناظر ساخت و سازهای انجمن آثار ملی به همراهی حسین جودت بود،طراحی و ساخته شد. به گفته مهندس سیحون "اجزاء مثلثی شکل اطراف مقبره شکل خیمه را تداعی می کنند و این اشاره به نام خیام است.در باغ آرامگاه خیام،موزه خیام و آرامگاه امامزاده محروق نیز قرار دارد
حکیم عمر خیام نیشابوری ریاضیدان، منجم، شاعر قرن ۵ ه.ق بوده. طراحی ارامگاه ایشان هوشنگ سیحون در سال۱۳۴۱ ه.ش به پایان رسانده. ارامگاه داخل باغ زیباییست و در کنار زیارتگاه امامزادگان محروق و ابراهیم قرار گرفته. موزه کوچکی هم داخل باغ نزدیک ورودیست. مبلغ ورودی۲۵۰۰ تومن بود. چند مغازه در سمت چپ داخل باغ برای خرید خوراکی مثل بستنی و... و غذا مثل دیزی داره. غرفه عکاسی که بعضی مسافران لباس محلی می پوشند و عکس می گیرند. فروشگاه های سوغات نیشابور مثل انگشترهای نقره با نگین فیروزه، سنگ فیروزه و صنایع دستی می فروشند. اتوبوس خط۱۰ از داخل شهر به اینجا ایستگاه داره.
#آرامگاه_خیام در شهر #نیشابور و در فضای سرسبز و بزرگی قرار دارد ، #خیام ریاضی دان، اخترشناس و شاعر بود که آرامگاه آن برگرفته از زندگی و زمانه و اندیشه های خیام بود که طراحی آن توسط #هوشنگ_سیحون انجام شده است. در محوطه آرامگاه علاوه بر مقبره خیام ، آرامگاه و مسجد محمد محروق که مردم او را امامزاده میشناسند نیز قرار گرفته است. آرامگاه خیام اصلی ترین و مهم ترین مکان دیدنی شهر نیشابور است که گردشگران زیادی را به سوی خود میکشاند. برای ورود به محوطه باید بلیط به مبلغ ۲/۵۰۰ تومان به ازای هر نفر تهیه فرمایید. در زمان ورود به باغ در سمت چپ موزه خیام را مشاهده میکنید و در روبه رو خود مقبره خیام و در سمت راست آرامگاه محمد محروق قرار دارد. بسیار فضای زیبا و سرسبز و دل انگیزی دارد که پوشیده از درختان بلند و گل های زینتی رنگارنگ میباشد. حس خیلی خوبی از بازدید این مکان خواهید داشت و تقریبا یک ساعت و نیم برای بازدید کافی میباشد.
عهد بستم كه دگر مي نخورم در همه عمر
بجز از امشب و فردا شب و شبهاي دگر
آرامگاه عمر خيام در شهر نيشابور انتهاي خيابان خيام در باغ بزرگي كه درختان كاج هميشه سبز آن را احاطه كرده اند قرار دارد حكيم عمر خيام رياضيدان ،منجم و دانشمند بزرگي است كه در قرن پنجم هجري مي زيسته و گرچه مقام علمي او از مقام ادبيش بالاتر است بيشتر شهرتش به واسطه رباعيات حكيمانه اي است كه سروده است در مجموعه خيام آرامگاه موزه و كتابخانه و باغ قرار دارد و يكي از نقاط ديدني شهر نيشابور مي باشد.
به جرات ميتوانم بگويم ارامگاه حكيم عمر خيام يكي از باصفاترين مكانهايي بود كه در سفر به نيشابور از آن ديدن كردم. خصوصا اگر در فصل بهار به اين مكان برويد و فضاي باغ و گلهاي انجا را در اين فصل ببينيد.
معماري مقبره كه براساس طرحي از هوشنگ سيحون اجرا شده بسيار چشم نواز است. توصيه ميكنم حتما فلسفه طرح و ساخت اين مقبره به اين شكل توسط هوشنگ سيحون را مطالعه كنيد، چون زماني كه باعلم به دليل طراحي اش انجا را مشاهده ميكنيد، زيبايي اش چندين براير ميشود.
در اين محوطه گاهي صداي موسيقي با اشعار خيام پخش ميشود كه شنيدنش خالي از لطف نيست.
علاوه بر مزار حكيم عمرخيام، امامزاده محروق هم در محوطه اين باغ وجود دارد.
موزه خيام نيز در همين محوطه است كه زمان حضور ما بسته بود.
ورودي اين مكان ٢٥٠٠ تومان بود.
پيشنهاد ميكنم حتما از اين مكان ديدن كنيد و هم از طبيعت زيبا و هم معماري و هنر بكار رفته در اين بنا لذت ببريد.
#تايسيز
آرامگاه خيام ، شاعر و رياضى دان ايرانى در شهر نيشابور واقع شده است. آرامگاه شامل يك باغ بزرگ است كه علاوه بر بناى اصلى مقبره شامل موزه هم مى باشد. بناى مقبره بسيار زيبا و منحصر به فرد و با توجه به علوم رياضى و نجوم ساخته شده و علاوه بر آن رباعيات خيام هم بر روى بنا نوشته شده است. فضاى بيرونى باغ هم مكان مناسبى براى تفريح و شامل انواع سوغاتى سرا و فيروزه فروشى و كافه است كه مكان مناسبى براى گشت و گذار و تهيه ى سوغات نيشابور است. ديدن اين آرامگاه زيبا را به دوستداران شعر و شاعران پارسى پيشنهاد ميكنم. #تايسيز