در 5 کیلومتری تخت جمشید جاذبهای قرار دارد که آثاری از دورهی عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان را در خود محفوظ نگهداشته است و یکی از مناطقی در ایران است که سهم بالایی در جذب گردشگر دارد. این منطقهی زیبا جایی جز نقش رستم نمیتواند باشد. علاوه بر آثاری که از دوره عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان در نقش رستم میتوان دید، نقش رستم آرامگاه چند پادشاه بزرگ هخامنشی مثل داریوش و خشایارشا، اردشیر اول و داریوش دوم نیز میباشد. اما این آثار به همینها ختم نمیشود، نقشهای برجستهی بسیار زیبایی از دوران تاجگذاری اردشیر بابکان و پیروزی شاپور اول به امپراطور رم هم در این نقطه به چشم میخورد.
نقش رستم شیراز در حدود ۱۰ کیلومتری شمال پرسپولیس یا تخت جمشید در استان فارس قرار دارد و کهنترین بناها، آرامگاهها، نقش برجستهها و کتیبههای ایران باستان در آن قرار گرفتهاند. در اطراف نقش رستم، مناطق دیگری نیز قرار دارند که منبع تاریخی مهمی برای شناختن تاریخ و تمدن ایران در دوره پیش از میلاد و اوایل سالهای میلادی به شمار میروند.
نقش رستم محوطهای باستانی است که شامل تخته سنگی عظیم با یادگارهای تاریخی از سه دوره تاریخی ایلامیان، هخامنشیان و ساسانیان میشود. نقش رستم اولین بار در سال ۱۳۰۲ هجری شمسی، توسط باستانشناسان آلمانی کاوش شد که در طی آن بقایایی از برجها و قلعههای دوران ساسانی کشف شدند. پس از گذشت ۱۳ سال از این تاریخ، کتیبهها و سنگنگارههای نقش رستم نیز از میان صخرهها و سنگها به دست آمدند. آبانباری در ضلع غربی نقش رستم و باقی مانده سایر کاخها و بناها، در طول کاوشهای بعدی بهترتیب کشف شدند.
نقش رستم شیراز را بهعنوان محل قرار گرفتن آرامگاههای پادشاهان هخامنشی میشناسند؛ اما امروزه برای مورخان و باستان شناسان، اهمیت این منطقه در دوران حکومت ساسانیان مشخص شده است. در عکسبرداریهای هوایی به وضوح میتوان باقی مانده برج و باروی ساسانیان را دید. نقش برجستههای نقش رستم نیز، از دوران حکومت ساسانیان به یادگار ماندهاند.
باقی مانده برجها و دیوارها از دوره ساسانیان، وجود قلعهای محدود به کوه در این منطقه را در آن دوره را نشان میدهد. هفت برج در ضلع جنوبی و چهار برج نیز در اضلاع شرقی و غربی کوه قرار داشتهاند. سبک معماری این بنا کاملا به معماری دوره هخامنشیان شباهت دارد. گرچه تاریخ دقیق ساخت این قلعه مشخص نیست، با توجه به اطلاعات موجود تاریخی میتوان، ساخت این برج و بارو را به دوره پادشاهی اردشیر و شاپور نسبت داد.
دلیل نامگذاری منطقه نقش رستم به این نام را بر اساس افسانهای قدیمی میدانند. بر اساس این افسانه، این منطقه محل رویارویی رستم و اسفندیار بوده است. در میان نقش برجستههای موجود بر صخرههای نقش رستم، تصویر فردی با هیبت پهلوانی و کلاه نوک تیز دیده میشود. برخلاف سایر تصاویر که هیبت و لباس آنها، هویت قومیشان را مشخص میکند، این شخص ظاهر شبیه به هیچکدام از اقوام را ندارد. در بعضی منابع، این تصویر را متعلق به رستم شاهنامه میدانند و بر همین اساس نام این منطقه را بر اساس این موضع نقش رستم گذاشتهاند.
مجموعه نقش رستم در دل کوه قرار دارد و کوه نقش رستم با شیبی تند بهسمت جنوب غربی امتداد مییابد. بعد از نقش برجسته اردشیر بابکان، شکل کوه کاملا تیز میشود و در فاصله حدود ۱۵۰ متری آن دو بنای تراشیده شده از سنگ قرار گرفتهاند. این بناها به هرم فرو رفته شباهت دارند و در فاصله حدود یک متری از یکدیگر واقع شدهاند. این بناها شبیه به محل ذبح دینی یا قربانی هستند و در ساختار آنها نیز نشانههایی از همین کاربری دیده میشود. امروزه باستان شناسان عقیده دارند که این بناها در گذشته آتشگاه بوده است.
در پای کوه نقش رستم و در فاصله حدود ۱۵ متر از نقش برجسته ایلامی و نقش بهرام، حفاری منظمی بهشکل پنج ضلعی، توجه باستانشناسان را جلب کرده که به نظر میرسد محلی برای انبار کردن آب بوده است. امروزه دلیل وجود این گودی را وجود چاهی در گذشته میدانند که برای تامین آب شرب آن را حفر کرده بودند.
آرامگاههای پادشاهان هخامنشی (حشایارشاه، داریوش، اردشیر اول و داریوش دوم) در محوطه نقش رستم قابل مشاهده هست.
کتیبهها و نقش برجستههای نقش رستم بیشتر به دوره ساسانیان تعلق دارند، اما در میان آنها آثاری از دوره های هخامنشی و ایلامی نیز به چشم میخورند. این نقش برجستهها در قسمتهای مختلف کوه قرار گرفتهاند و در بخشهای مختلفی آنها را حفر کردهاند. بعضی از این نقش برجستهها بهدلیل قرار گرفتن در نقاط امنتر کوه، در طول زمان آسیب کمتری دیدهاند و متاسفانه به بعضی از قسمتها در طول زمان صدمههایی وارد شده است.
از نقش برجستههای موجود در کوه نقش رستم می توان به نقش برجسته ایلامی، بهرام دوم، شاپور اول، نرسی فرزند شاپور لول، اردشیر بابکان، هرمز دوم و کعبه زرتشت اشاره کرد.
بعد از دیدن تخت جمشید حدودا با بیست دقیقه رانندگی به نقش رستم رسیدیم . در کنار کوههای پرسپولیس از همان دور نقش رستم پیداست بسیار زیبا و فراخ . نقشه برجسته ها تصاویری از پادشاهان هخامنشی و ساسانیست .کنکاش های که در دل کوه کنده شده بسیار ظریف و با ابهت است .این تخته سنگ های عظیم از دوران ایلامی، هخامنشی و ساسانی به جا مانده است.سبک معماری این بنا کاملا به دوره هخامنشی شبیه است.بنا به افسانه های گفته شده محل قرارگیری نقش رستم میدان رویاروی نبرد رستم و اسفندیار بوده و ممکن است نام نقش رستم برگرفته از پیروزی رستم باشد. آرامگاه داریوش دوم روبه روی کعبه زرتشت در غرب نقش رستم قرار دارد.دل کندن از این بنا بسیار برایم سخت بود زیرا نظیرش را در مکانی دیگر ندیده بودم و باستانی بودنش یکی دیگر از شگفتی هایش بود .در کنار ورودی نقش رستم غرفه های از صنایع دستی و سوغاتی های شیراز و کلاه و چتر برای رفاه حال بازدید کنندگان برپاست و بلیط بازدید به این اثر پنج هزار تومان است .دیدن این نقش برجسته رو به شدت بهتون پیشنهاد میکنم.
نقش رستم، مجموعه ای از آثار به جا مانده از دوران ساسانیان و هخامنشیان و پادشاهان عیلامی است که در نزدیکی شهر مرودشت و با فاصله نسبتا کم از تخت جمشید قرار گرفته. عظمت این مجموعه به حدی است که ابتدا که وارد مجموعه میشویم، برای دقایقی محو عظمت این نقوش و کنده کاری ها میشویم. در دل کوه، گور دخمه هایی وجود دارد که متعلق به داریوش دوم، اردشیر اول، داریوش کبیر و خشایار شاه می باشد. همینطور نقش برجسته هایی از تاجگذاری شاپور اول و تاجگذاری نرسی و ...که سالهای سال است با صلابت بر دل کوهها استوار مانده و کعبه زرتشت که روایت های متعددی در موردش وجود داره.
جای پارک در جلوی محوطه وجود داره و هزینه ورودی سه هزار تومن هست.
#گلفام_سفر
نرسیده به شهر شیراز در شهر مرودشت استان فارس ، جاذبه هایی کهن و باستانی از تاریخ ایران زمین را مشاهده میکنید که هر یک در دل خود رازها و وقایعی را نهفته دارد.
یکی از این آثار نقش رستم میباشد که آرامگاه چند تن از پادشاهان هخامنشی نظیر ( داریوش ، خشایارشا، اردشیر یکم و داریوش دوم ) میباشد که به صورت گوردخمه هایی بر دل کوه میباشند که دسترسی به آنها برای عموم افراد غیر ممکن میباشد چون راهی برای رسیدن و ورود به این دخمه ها وجود ندارد، در پایین هر یک از این کتیبه ها نقش و نگارها و دیوارنگاره هایی را مشاهده میکنید که توضیحات هر یک از آنها بر روی تابلویی نوشته شده است و متعلق به دوره ساسانی میباشند.
کعبه زرتشت هم در این محوطه از زمان هخامنشیان به جای مانده که بر روی آن کتیبه ای از شاپور اول را مشاهده میکنید. همینطور هم سنگ نگاره هایی از اردشیر پاپکان و دیگر پادشاهان ساسانی.
وقتی وارد این مجموعه بزرگ و دیدنی میشوید مو به تنان سیخ میشود که در یک جا مقبره چند تن از بزرگترین و قوی ترین امپراتوری ایران زمین را مشاهده میکنید، به قدری از دیدن این مکان شگفت زده خواهید شد که وصف ناشدنی است، مقبره ها در سادگی تمام ولی در نهایت دقت و هنر و عظمت ساخته شده اند.
حفر و تراشیدن صخره ها و ایجاد مقبره هایی در دل آن کار بسیار سختی آن هم در دو هزار و اندی سال پیش به نظر می آید ولی خوب در نهایت زیبایی این کار انجام شده است.
اگر در زمان گرم سال به این مکان میروید حتما از کلاه و عینک استفاده کنید چون در غیر اینصورت بازدید از این مکان خیلی سخت خواهد بود.
نقش رستم زیباترین و جذاب ترین اثر تاریخی بود که من در سفر شیراز دیدم حتی بالاتر از پاسارگاد و تخت جمشید. مجموعه نقش رستم در دامنه کوه رحمت در شمال مرودشت قرار دارد که یک گنجینه بی نظیر از تاریخ ایران باستان را به نمایش می گذارد. مهم ترین آثار موجود در این گنجینه، آرامگاه ها و کتیبه های مربوط به دوره هخامنشی و ساسانی است. چهار مقبره که در ارتفاعی ۲۶ متر بالاتر از سطح زمین و در دل کوه قرار گرفته اند به ترتیب از راست متعلق به خشایارشاه، داریوش، اردشیر اول و داریوش دوم است. در واقع ابتدا در این محل داریوش مدفون شده و سپس خشایارشاه در سمت راست و بعد هم اردشیر اول و داریوش دوم در سمت چپ او دفن شده اند. نمای بیرونی آرامگاه پر از نقوش حکاکی شده و درِ ورودی آرامگاه نیز مربعی شکل است.
کتیبه های حکاکی شده در زیر آرامگاه ها مربوط به دوره ساسانی است. هفت کتیبه مهم مربوط است به: تاجگذاری نرسی، پیروزی بهرام دوم بر رومیان، پیروزی شاپور اول مقابل والرین امپراطور روم، پیروزی هرمز دوم مقابل دشمن، نقشی از شاپور دوم، نقش بهرام دوم که بر روی یک کتیبه عیلامی حکاکی شده است و تاج گذاری اردشیر بابکان. البته این ترتیب از نظر تاریخی و زمان نیست و بطور مثال کتیبه اردشیر بابکان اولین نگاره حکاکی شده در اینجاست.
در محوطه نقش رستم یک ساختمان مکعبی شکل قرار دارد که کعبه زرتشت نامیده می شود. درباره کارکرد این بنای زیبا نیز عقاید مختلفی بین باستان شناسان وجود دارد.
این مکان تاریخی و زیبا در ۶ کیلومتری شمال مرودشت و به فاصله تقریبا ۱۰ دقیقه از تخت جمشید قرار داره،بلیط ورودی ۵۰۰۰ هزار تومان بود البته با تخفیف، مقبره ۴ پادشاه هخامنشی شامل خشایار شاه ،داریوش بزرگ و اردشیر اول و سپس داریوش دوم در اون قرار داره،متاسفانه تمامی مقبره ها وضعیت بسیار بدی از لحاظ نگهداری داشتن و ترک ها وشکاف های متعدد در اثر اختلاف دما و ریزش آب در اونها ایجاد شده که بدترینش در مقبره اردشیر بوجود اومده،تنها یک قسمت با داربست در مقبره خشایار شاه به عنوان کارگاه مرمت ایجاد شده که اون هم عملا تعطیل بود،از راهنماهای موجود در محل هم که سوال کردم کمبود بودجه و اعتبارات مرمت رو مشکل اصلی میدونستن،واقعا تا چند روز بعد از دیدن اینجا با این وضعیتی که پیدا کرده حال بدی داشتم،از آثار دیگه اینجا کعبه زرتشت که سه کتیبه داره و سنگ نگاره های اردشیر بابکان هست البته شاید مهمترین اثر و سنگ نوشته و تصویر پیروزی شاپور بر امپراطور روم در جنگ ادسا هست که بررسی اون رو جداگانه انجام دادم
نقش رستم نام محوطه ای باستانی به شکل کوه است که چهار دخمه یا اتاقک در آن تراشیده شده است که هر کدام از این اتاقک ها آرامگاه یکی از شاهان هخامنشی است.
امکان دسترسی به این اتاقک ها برای بازدید کنندگان فراهم نیست و باید از پای کوه آنرا نظاره کرد. در زیر این آرامگاه ها چند نگاره حکاکی شده است که مربوط به دوران مختلف تاریخ کشورمان از جمله ساسانیان است.
مقابل کوه یک سازه به شکل مکعب وجود دارد که به اندازه یک ساختمان سه طبقه است و به نام کعبه زرتشت شناخته می شود. نقش رستم در شش کیلومتری تخت جمشید است. محوطه بزرگ است ولی امکان دیدن آثار تاریخی بصورت پیاده وجود دارد.
نقش رستم در کوه حاجی آباد و در ۵ کیلومتری تخت جمشید قرار گرفته که در دل کوه سه ورودی مربعی شکل وجود دارد که درون آنها مقبره چند پادشاه بزرگ هخامنشی مثل داریوش و خشایارشاه، اردشیر اول و داریوش دوم در نقش رستم قرار دارد. علاوه بر اینها نقش های برجسته ی بسیار زیبایی از دوران تاجگذاری اردشیر بابکان و پیروزی شاپور اول به امپراطور رم هم به چشم می خورد. و نکته قابل توجه این بود که چند سال پیش وقتیکه به این مکان رفتم رایگان بود و اینک نفری سه تومان از ایرانیها و بیست هزارتومان از توریستهای خارجی پول ورودی دریافت میکردند بابت هیچ خدماتی که ارائه میشد و فقط حصاری به دور کوه کشیده بودند، حتی یک آبسرد کن یا سایه بان، یا مسیر آسفالتی تا پای کوه، وجود نداشت و مامور آنجا به مردمی که معترض به این امر بودند می گفت، فقط سه تومنه ارزش نداره سه تومن، قدر تمدن ۲۵۰۰ ساله رو نمیدونین....؟!! جالبه که فقط یک حساب سرانگشتی از افرادی که روزانه به این منطقه سر میزنند بکنیم و اگر در نظر بگیریم همگی نفری سه هزار تومان پرداخت کنند چه مبلغ چشمگیری خواهد شد ولی دریغ از هیچ امکاناتی نه برای اینجا، نه تخت جمشید، نه نقش رجب و نه غیره ....
نقش رستم در فاصله 5 كیلومتری تخت جمشید قرار دارد. در این محل كه در گذشته حتما از قداست خاصی بر خوردار بوده، داریوش اول هخامنشی مقبره خود را در سینه صخره ای كوه به صورت یک گور دخمه ساخت. ساخت این آرامگاه از سال 519 پیش از میلاد آغاز شد. پس از او سه شاه دیگر هخامنشی به تقلید از او سه مقبره دیگر برای خود در كنار مقبره داریوش می سازند. در این محل ساختمان زیبای معروف به كعبه زرتشت و چند سنگ نگاره از ساسانیان نیز قرار دارد. #نقش_رستم
نقش رستم در نزدیکی مرودشت و نزدیک به جاده شیراز اصفهان و تقریبا سمت چپ تخت جمشید و آنطرف جاده قرار دارد . آثاری از زمان عیلامی ، هخامنشی و ساسانیان را می توان آنجا مشاهده که اوج شکوه و عظمت و نیز هنرمندی ایرانیان را در آن زمان به ببنندگان نشان می دهد که هر ایرانی با دیدن این آثار می تواند به خود و گذشته خود ببالد . در سینه کوه ودر ارتفاع حدود ۴ متری کوه مقبره های عظیمی قرار دارند که شهریاران هخامنشی در آنها آرمیده اند که به ترتبب از راست به چپ شامل :خشایارشاه، داریوش کبیر ، اردشیر اول و داریوش دوم می باشد و در زیر این آثار نیز نقوش برجسته مختلفی مانند تاجگذاری نرسی پسر شاپور یکم فرمانروای ارمنستان ، تاجگذاری شاپور اول و پیروزی او بر اردوان پنجم آخرین پادشاه اشکانی و ... قرار دارند . و نیز ساختمان بزرگ و مکعب شکلی که به کعبه زردشت معروف شده است که چون به کعبه شباهت دارد و احتمال می داده اند که آتشکده بوده باشد به این نام مشهور شده است .از راهنمای گردشگری می پرسم که چرا قبرها را در ارتفاع ساخته اند می گوید چون آن زمان سه عنصر خاک ، آب و آتش را مقدس می شمرده اند قبرها را در زمین ایجاد نکرده اند و جالب این که مساحت هر آرامگاه ۱۲۰ متر مربع در دل کوه می باشد که یکی ۹قبری و بقیه ۶ قبری می باشد . تمام آرامگاه ها پر از جواهرات بوده که در زمان حمله اسکندر به تاراج رفته است . دیدار از نقش رستم که مرور تاریخ ایران هست را به همه دوستان عزیزپیشنهاد می کنم .تمام فصول برای دیدن این اثر باستانی مناسب می باشد .
مجموعه نقش رستم در فاصله کمی از تخت جمشید واقع شده که شامل چهار مقبره شاهان هخامنشی، سنگ نگاره هایی از اتفاقات مهم دوره ساسانی و کعبه زرتشت است، آرامگاههای خشایارشاه، داریوش کبیر، اردشیر اول و داریوش دوم در دل کوههای این مجموعه کنده شده اند و دسترسی به آن مقدور نیست،شکل مقبره ها چلیپا ست، در پایین این مقبره ها، شاهان ساسانی به خصوص شاپور، داستان پیروزیهای مهم خود را به صورت نقش برجسته نشان داده اند.کعبه زرتشت در قسمت گودی با ارتفاع پایین در مقابل این آرامگاه ها با استفاده از قطعات بزرگ سنگی ساخته شده و با پلکانی سنگی به داخل آن راه دارد که قابل بازدید نیست، در نگاه اول این مجموعه چند حجاری و مقبره ساده بنظر میرسند ولی پشت هرکدامشان داستانی پر از جزییات شنیدنی نهفته است، در مقابل هرکدام توضیحی نصب شده، ولی شما میتوانید از راهنماهای داخل محوطه هم استفاده کنید تا با جزییات بیشتری از فضا آشنا بشوید.
نقش رستم در فاصله ۵کیلومتری از تخت جمشید قراردارد و در گذشته از قداست خاصی برخوردار بوده است. داریوش هخامنشی و سپس به تقلید از او سه شاه دیگر هخامنشی آرامگاه خود را به صورت گوردخمه در دل کوه ساختند.چند سنگ نگاره از ساسانیان و یک سنگ نگاره ایلامی نیز در آنجا قرار دارد.مقبره داریوش، خشایارشا، اردشیر اول و داریوش دوم در آنجا قرار دارد. درهریک از این گوردخمه ها از ۳تا۹قبر قرار داردکه خانواده شاهی در آن دفن می شدند.نقش رستم از عظمت و زیبایی خاصی برخوردار است و وجود کعبه زرتشت آنجا را زیباتر کرده است.
نقش رستم، اثری زیبا و با ابهت و بی نظیر از دوران کهن ایران است و آثاری از سه دوره تاریخی در آن وجود دارد: دوره ایلامی، دوره هخامنشی و دوران ساسانی. همچنین چند آرامگاه عجیب با معماری منحصر به فرد در دل کوه وجود دارد که متعلق به پادشاهان هخامنشی است و از سمت راست، به این شرح است: خشایار شا، داریوش، اردشیر اول و داریوش دوم.
در محوطه نقش رستم، سازه ای به نام کعبه زرتشت است که در مورد تاریخچه و علت نامگذاری آن، اخلاف نظر های زیادی بین باستان شناسان وجود دارد.
همچنین نقوش بسیار زیبا و خاصی در دل کوه وجود دارد که برخی از آن ها عبارتند از: نقش تاجگذاری نرسی که در حال گرفتن حلقه قدرت از دست آناهیتا می باشد، نقش برجسته بهرام دوم، نقش برجسته شاپور اول و نقش برجسته تاج گذاری اردشیر بابکان و ...
این مجموعه در مرودشت قرار گرفته و در محوطه ورودی، پارکینگ بزرگی وجود دارد. بهترین زمان بازدید، صبح زود می باشد چون به علت آفتاب مستقیم و روباز بودن مجموعه، بازدید در ساعات گرمتر روز، سخت می شود.
نقش رستم ازآثاردوره ی عیلامی وهخامنشی وانسانی بوده است. آرامگاه پادشاهان بزرگی مثل داریوش وخشایار واردشیر اول ودوم می باشد. دراین مکان زیبا نقشهای برجسته ای ازدوران تاج گذاری اردشیر بابکان وپیروزی شاپور اول برامپرطور روم هم به چشم میخورد.
نام مجموعه ای است باستانی در روستای زنگی آباد واقع در شمال شهرستان مرو دشت که آرامگاه چهارتن از شاهنشاهان هخامنشی و نقش برجسته های متعدد از وقایع مهم دوران ساسانیان و نقش برجسته ای ویران شده از دوران عیلامیان است .از میان پادشاهان ساسانی اردشیر بابکان نخستین کسی است که در این محوطه ،سنگ نگاره ای تراشید.وی در حال دریافت حلقه قدرت از دست اهورامزدا به نقش کشیده شده است.پس از وی نیز شاهان ساسانی صحنه های تاجگذاری شان یا شرح نبرد ها و افتخاراتشان را بر سینه ی کوه نقش کردند.این مجموعه بسیار زیبا و باعث افتخار ایرانیان است.
نقش رستم یکی از آثاری است مقبره همه ی پادشاهان ساسانی و هخامنشی است که پادشهان عبارتند از : داریوش بزرگ ، خشایار، اردشیر یکم و داریوش دوم است که درون کوه است زیرا در زمان قدیم خاک را مقدس میدانستند که هر قطعه سنگ قبر حدود ۴ تن درون کوه است و به اندازه یک خونه بزرگ درون کوه را خالی
کرده اند.
یکی از آثار معروف آنجا کعبه زرتشتی است که درون پشت بام ۲۵ قطعه مربع شکل است که هر قطعه دو تن وزن دارد .
یک تصویر که دو پادشاه یکی سوار اسب ودیگری پیاده است که نشانگر برد معروف پادشاه ساسانی که پادشاه روم را شکست داد و نماد قدرت ساسانی است که توسط اردشیر بابکان تراشیده شد
در چند کیلومتری تخت جمشید بنای تاریخی ارزشمندی به نام نقش رستم وجود دارد که در بردارنده چندین نقش برجسته می باشد و آرامگاه چند تن از پادشاهان ایران است. اولین چیزی که در بدو ورود به نقش رستم توجهتان را جلب خواهد کرد نمادهای صلیبی شکل بر بالای کوه است که در حقیقت ورودی آرامگاه پادشاهانی چون خشایارشاه و داریوش است. طرح ورودی این آرامگاه ها برگرفته از تخت جمشید است و در وردی هر کدام چهار ستون و سرستون مشابه می توانید ببینید. بالای آرامگاه ها نیز نقشی از پادشاه و ملازمانش دیده میشود. این مکان ها قابل بازدید نیستند و به دلیل قرار گیری در این ارتفاع از دسترس دور هستند. اما در پایین محوطه چندین نقش برجسته با شکوه قرار دارد که هر کدام متعلق به زمان های مختلف از عیلامیان، هخامنشی تا ساسانیان است. هر نقش داستانی برای خودش دارد که دست مایه بیشتر آنها پیروزی پادشاهان بر دشمنانشان است. در یک نقش پیروزی شاپور اول بر والرین رومی را می بیند و در نقشی دیگر تاجگزاری نرسی. گاهی بهرام دوم در حال نبرد است و گاهی نقش هرمز دوم با صلابت بر سنگها نقش بسته است. در جلوی این نقش برجسته ها بنای چهار گوشی وجود دارد که به کعبه زرتشت معروف است ولی هنوز به درستی کاربری آن مشخص نشده است. بازدید از این مجموعه حدود یک ساعت از وقتتان را خواهد گرفت و اگر در فصل گرم راهی بازدید شدید توصیه میکنم کلاه آفتابی و بطری آب را نیز همراه خود داشته باشید.
با سلام من چند وقت پيش براي بار اول رفتم شيراز وقتي رفتم نقش رستم تا چند دقيقه تو کما بودم واقعا اعجاب اوره واقعا عاليه اصن هر چي بگم کم.گفتم حتما بريد هه قشنگه جا پارک خوب داره وروديشم ارزونه در ضمن ميفهمي قديما چه خبر بوده#تايسيز #کوروش کبیر
این مجموعه که در شمال مرو دشت شیراز قرار دارد یکی از شاهکارهای باستان ایران زمین است. مجموعه مقبره های 4 شاه (داریوش بزرگ،خشایار شاه، اردشیر اول و داریوش دوم) است. نام این مجموعه احتمالا بعد از ارتباط برقرار کردن مردم با رستم و شاهنامه و پهلوانی، این نام را نهاده اند. قدیمی ترین نقش مربوط به دو ایزد و ایزد بانو است که مربوط به دوره عیلامی هاست. این عظمت رو باید رفت و از نزدیک دید تا به شکوه آن پی برد.
#تایسیز