سد مخزنی درودزن در صد کیلومتری شمال غرب شیراز، روی رودخانه کر احداث شده. ساخت این سد در سال ۱۳۵۱ خورشیدی به پایان رسید و آب نوشیدنی شهرهای شیراز و مرودشت از این سد تامین می شود. رشته کوه های زاگرس در گذشته کر یا کور نام داشت و به همین خاطر یکی از مهمترین رودخانه های زاگرس به کر معروف است که یکی از مهمترین منابع تامین آب در این منطقه استان فارس است، این رود نهایتا به دریاچه بختگان می ریزد. نام پیشین این سد، سد داریوش بوده است. هخامنشیان حدود ۲۴۰۰ سال پیش به خاطر نیاز به آب در این منطقه برای آبیاری مزارع سدی در حوالی روستای درودزن ساختند. نگاه وسیع داریوش هخامنشی و به خدمت گرفتن مهندسی و همت ایرانیان باعث ساخت یکی از تازه ترین سازه های آبی در این محل شد. این سد در بهترین نقطه از مسیر رود کر ساخته شده و با توجه به زمان ساختش یکی از شاهکارهای مهندسی جهان است. این سد از همان زمان به نام «سد داریوش» خوانده میشد و کشاورزان جهت آبیاری مزارع از این سد استفاده می کردند. بعدها این سد بازسازی شد و در دوران پهلوی نیاز به ساخت سدی بزرگ بود که بهترین محل ساخت آن در همین نقطه تشخیص داده شد و به همین دلیل بقایای سد داریوش از این محل به محلی در ۳ کیلومتری آن انتقال پیدا کرد.
دریاچه سد درودزن در نزدیکی شیراز در کنار روستای درودزن شهرستان مرودشت واقع شده است که علاوه بر اینکه آب شرب منطقه را تامین می کند برای کشاورزان منطقه هم نعمت بزرگی است برای دسترسی به آن دو راه وجود دارد راه اول از سمت مرودشت جاده پتروشیمی است که به روستای درودزن و سد ختم می شود راه دوم از سمت شهرستان بیضا و سپس کامفیروز می باشد . ما فروردین از مسیر کامفیروز به آنجا رفتیم که سراسر مسیر درختان بلوط می باشد که با توجه به بهار امسال سبز و دیدنی بود می توان ساعاتی را کنار دریاچه به استراحت و نیز ماهیگیری پرداخت .
یکی از بهترین مکانها برای پیک نیک کنار سدها هست که ما هم دوبار تا بحال به سمت سد درودزن که از قدیمی ترین سدهای خاکی کشور هست رفتیم. فاصله این سد تا شهر شیراز حدوداً ۱۰۰ کیلومتر و برای ورود به محوطه اون نیاز به اخذ مجوز ورود از سازمان آبفا دارید. فضای سبز بسیار خوب و دلچسبی داره اما امکانات خاصی بجز سکوی بتنی برای نشستن و سرویس بهداشتی نداره. پیشنهاد میکنم حتماً به این منطقه سر بزنید.
#تایسیز