مسجد جامع مرند در مرکز شهر مرند واقع شده که مطابق کتیبه محراب مسجد، این بنا در سال ۷۳۱ هجری قمری در زمان سلطنت ابوسعید بهادرخان ساخته شده . محراب در قسمت جنوبی مسجد واقع شده و مزین به آیات قرآنی به خط کوفی و گچبری های بدیع می باشد.
یکی از آثار تاریخی باارزش استان آذربایجان شرقی مسجد تاریخی جامع شهر مرند است. در مورد بنای اولیه این مسجد گمانه زنی های فراوانی وجود دارد. برخی کارشناسان معتقدند که این مسجد در ابتدا آتشکده ای از دوران ساسانی بوده است که با گذر زمان تبدیل به کلیسایی برای ارامنه مسیحی می شود. اما با ورود اسلام و گرایش مردم به آئین جدید این کلیسا در نهایت به عنوان یک مسجد مورد استفاده قرار می گیرد که بر فرض درست بودن این نظریه این بنا چیزی در حدود 1500 سال پیش پایه گذاری شده است. اما بر طبق کتیبه موجود در داخل مسجد این بنا در زمان حکومت ایلخانی و به دستور ابوسعید بهادرخان حاکم آذربایجان به سال 731 هجری قمری ساخته شده است. بازدید از اینجا ورودی ندارد
خواندن تاریخچه این مسجد انگیزهای برای بازدید از این مسجد شد. در زمان مراجعه ما مسجد بسته بود ولی به لطف تجربه کلیسای سهرقه و کامنت دوست عزیزم جناب شفیعی، تصمیم به پرس و جو برای پیدا کردن کلیددار مسجد کردم. یکی از کسبه محل کلیددار مسجد بود و در وقتی غیر معمول زحمت باز کردن درب مسجد برای بازدید ما را کشید.
بخش اصلی مسجد که ارزش تاریخی بسیار بالایی دارد، محراب مسجد است. گچ بری و نقشهای روی محراب و خط زیبایی که با گچ بری نوشته شده است، واقعا زیبا و خیره کننده است.
در این قسمت مسجد سقف چوبی مسجد هم دست نخورده باقی مانده است.
با توجه به این که بنای اصلی این مسجد، کلیسا بوده است در قسمت بالایی و گوشه سقف در هر چهار طرف آثار آجرچینی به شکل صلیب دیده میشود.
در ورودی مسجد و در کنار کفشکن چهارچوب سنگی در قدیمی میجد نیز نگهداری میشود. بنا به گفته کلیددار مسجد درب قدیمی یک تکه سنگ مرمر بوده که به موزه تبریز انتقال یافته است.