چاپارخانه میبد جزیی از کاروانسرای شاه عباسیه و قدمتش به دوره قاجار بر می گرده، یکی از مراکز عمده پستی و چاپاری قدیم بوده که تو مسیر ری کرمان قرار گرفته. چاپارخانه ها جایی بودن که امانات دولتی و نامه ها ی پر اهمیت رو نگه داری می کردن به همین علت به صورت دژ و قلعه ساخته می شدن که به راحتی بشه ازشون دفاع کرد. این چاپارخانه علاوه بر روزنه های دیده بانی تیرکش ها و دیوارهای بلند، یه محوطه روباز و دو محوطه سرپوشیده و اتاق هایی برای رئیس چاپارخانه و اقامت پیک ها و نگهبان ها و نگه داری اسب ها هم داره. در حال حاضر هم به صورت امانتی به اداره کل پست استان یزد واگذار شده تا تبدیل به موزه پست بشه. ماکت های بسیار زیبایی از پستچی های قدیمی و اسب هایی که نگهداری می کردن به همراه تمبرهای قدیمی و وسایل پست قدیمی و اسناد و تصاویر تاریخی مربوط به پست تو این چاپارخانه نگه داری می شه.
چاپارخانه میبد یکی از مهمترین استراحتگاه های بین راهی بوده و قدمت آن به دوره ی قاجار بر می گردد. این مجموعه در مسیر راه باستانی ری- کرمان و در کنار کاروانسرای میبد احداث شده است. در چاپارخانه ها تعدادی اسب و پیک تازه نفس نگهداری می شدند تا از آن ها جهت ارسال و مبادله سریع نامه ها و امانت ها استفاده بشود. چاپارخانه ها به صورت قلعه و دژ ساخته می شدند تا دفاع و حفاظت از آن میسر باشد و این اهمیت، از برج ها و دیوارهای بلند و روزنه های دیده بانی و تیراندازی و موقعیت خوب دفاعی آن پیدا است.
این ساختمان ها به تبعیت از سایر ابنیه فلات مرکزی ایران، دارای یک حیاط مرکزی است و آخورها در دورتادور حیاط آن واقع شده است. در سه طرف پشت آخورها اصطبل هایی قرار داده شده است که در زمستان ها و شب ها اسب ها و دیگر چهارپایان را در آن جا نگهداری می کردند.
خشت و گل از جمله اصلی ترین مصالحی بوده اند که برای ساخت این بنا به کار برده شدهاست و در قسمت هایی از سردر ورودی، پشت بام و پای دیوارهای داخل حیاط آجرهایی نیز به کار برده شده است. از تزئینات مشهود در این بنا می توان به نمای آجری سردر ورودی آن و کنگره های بالای حصار چاپارخانه نیز اشاره کرد.
در حال حاضر ماکت های بسیار زیبایی از پستچیان قدیمی و اسبانی که نگهداری میکرده اند به همراه تمبرهای قدیمی، وسایل پست قدیم و اسناد و تصاویر تاریخی مربوط به پست نگهداری میکنند. پیشینه این روش به زمان هخامنشیان میرسد و این قدیمی ترین شیوه پست در جهان است؛ از این رو ایرانیان را مخترع پست میدانند.
این مجموعه در مسیر راه باستانی ری کرمان و در کنار کاروانسرای میبد احداث شده است.قدمت چاپار خانه میبد به دوره قاجار برمی گردد و یک استراحتگاه بین راهی برای استراحت چاپارهای دولتی نیز بوده است. در چاپارخانه ها تعدادی اسب و پیک تازه نفس نگهداری می شدند و از آن ها برای ارسال و مبادله نامه ها و امانت ها استفاده میشد. چاپارخانه ها به صورت قلعه و دژ ساخته می شدند تا دفاع و حفاظت از آن میسر باشد. بنای چاپار خانه از خشت و گل ساخته شده و دارای حیاط مرکزی است و آخور ها در اطراف حیاط قرار دارند.واقع شده است.در سه طرف پشت آخورها اصطبل هایی قرار داده شده است که در زمستان ها و شب ها اسب ها و دیگر چهارپایان را در آن جا نگهداری می کردند.
بین حیاط و ورودی ساختمان اتاق هایی برای اقامت مسافران قرار داشت. در حال حاضر اسبها و چاپار ها بصورت ماکت و مجسمه ساخته شده اند و در این مجموعه نمایش داده میشوند. همچنین اسناد و وسایل قدیمی مربوط به نامه و پست در این مکان بصورت موزه قرار دارد.
چاپار خانه میبد هم یکی از دیدنیها شهر میبد هست که نزدیک کارونسرای میبد هست . قدمت چاپار خانه به زمان قاجار برمیگرده. تو چاپار خانه ها اصولا اسبهای نژاد خوب و تازه نفس نگه داشته میشده علت اهمیت چاپار خانه و نگهداری اسب تو این محل این بوده که از اسبها بعنوان پیک برای ارسال نامه و یا بسته های مهم استفاده میشده . اصولا چاپار خونه مثل قلعه ساخته میشدم و اصولا دوتا برج هم بوده که برای نگهبانی . شکل چاپار خونه به این شکل هست که یک حیاط مرکزی در وسط ساختنمون دیده میشه و اطراف هم آخور اسبها بوده . در واقع این قدیمی ترین شیوه پست در اون زمان محسوب میشده .#چاپار_خانه#میبد#یزد#ایرانگردی
چاپارخانه ها در ایران سابقه طولانی دارند و احداث آنها به دوره هخامنشیان برمی گردد. چاپارخانه میبد بنایی باقی مانده از دوره قاجار و در واقع یک اداره پُست است که بر سر راه ری- کرمان قرار داشته است. چاپار به نامه رسان گفته می شد و چاپارخانه محلی برای استراحت و تعویض اسب چاپار و همچنین توزیع مبادلات پستی بوده است. در واقع فکر احداث چاپارخانه در مسیرهای اصلی بین شهرها، نشان از نوعی برنامه ریزی و مدیریت منابع در بین ایرانیان بوده چرا که همه منابع (مثل اسب و ...) در یک جا ذخیره نبوده و در طول مسیر پراکنده می شد تا سرعت انجام کار و انتقال پیام ها نیز بالا رود. چاپارخانه میبد در کنار کاروانسرا، آب انبار و یخچال بنا شده که همگی تحت مجموعه ای به نام سامانه کاروانی معروف هستند.
چاپارخانه میبد:
چاپارخانه شهر تاریخی میبد که در زمان قاجار ساخته شده است و به عنوان استراحت گاهی بین راهی برای چاپارهای دولتی بوده است. این مجموعه در کنار کاروانسرای شهر بنا نهاده شده است و امکاناتی برای تیمار اسبها و استراحت چاپارها داشته است. با توجه به مهم بودن نامه ها و مبادلاتی که به صورت امانی بوده است ساختمان چاپارخانه به صورت دژ و قلعه ساخته شده است که جهت حفاظت، به این معماری نیاز بوده است. در زمان قاجار مرد ترجیح می دادند در چاپارخانه اقامت کنند تا کاروانسرا چون اتاقهای تمیزتر و امکانات بهتری داشت. این ساختمان از گل و خشت ساخته شده است و در اتاقهای آن برخی تجهیزات پست قدیم وجود دارد. در بخشی نیز اسطبل را با اسبهای مجسمه طراحی کرده اند.