آب انبار کلار میبد
آب انبار کلار میبد در دوره صفویه ساخته شده و روبروی کاروانسرای شاه عباسی قرار دارد. توازن معماری آن با ساباط و درگاه، زیبایی معماری این فضا را دوچندان کردهاست. نزدیکی زیاد میان این دو مکان تاریخی حکایت از نقش مهم آب انبار در این مجموعه اقامتی دارد تا حتی رهگذاران گذری نیز بتوانند از آب این آب انبار بهره ببرند.
ویژگی معماری آب انبار کلار، نسب به سایر آب انبارها، تعداد اندک پلههای آن تا پاشیر است و مسافران خسته که اغلب از مسافتهای دور و طولانی به این دیار آمدهاند، نیازی به پایین رفتن از پلههای زیاد و طولانی برای رسیدن به آب نداشتند.
ویژگی های بعدی: در بیرون از این آب انبار 4 بادگیر وجود دارد که وظیفه خنک نگه داشتن آب و تهویه فضای خزینه آب انبار را به عهده دارند. سقف داخلی آب انبار کلار بسیار بلند بوده و همین امر موجب خنک نگه داشتن آب انبار شدهاست. در ساختار هر آب انباری یک پاشیر وجود دارد که در پایینترین نقطه خزینه قرار دارد و شامل یک اتاقک است که با پایین رفتن از چند پله افراد به آب گوارا دسترسی پیدا میکنند.در آب انبار کلار میبد نیز پاشیر وجود دارد که به نسبت با پایین رفتن از تعداد اندکی پله به آب خواهید رسید. ملات اصلی استفاه شده در آب انبار کلار، ماسه بادی، آهک و خاکستر هستند و علت استفاده از این ملات جلوگیری از فساد آب درون مخزن و آب بندی آب انبار بودهاست.
آب انبارها نقش مهمی در ذخیره و نگهداری آب در مناطق کویری و کم آبی چون میبد داشته اند. یکی از آب انبارهای معروف این شهر به نام کُلار در کنار یخچال، چاپارخانه و کاروانسرای شاه عباسی قرار دارد که به سامانه کاروانی معروف است. این آب انبار دارای چهار بادگیر زیباست. بر اساس سنگ نوشته آن، آب انبار کلا در قرن یازدهم هجری احداث شده است.
#آب_انبار_کلار در خیابان امام خمینی، بلوار قاضی میرحسین #شهر_میبد قرار گرفته است. این آب انبار در کنار کاروانسرا و رباط و روبه روی یخچال میباشد. قدمت این بنا را به دوره صفویه نسبت میدهند و علت برتری و مزیت آن به نسبت آب انبارهای دیگه تعداد اندک پله هایش تا پاشیر آب انبار میباشد. این آب انبار هنوز هم به عنوان یک منبع آب آشامیدنی قابل بهره برداری میباشد. بازدید از این اثر رایگان و همه روزه قابل بازدید میباشد.
این اب انبار در شهر میبد و درست روبروی در ورودی کاروانسرای شاه عباسی جای گرفته است و توازن معماری زیبایی به ساباط و سردرگاه بخشیده است.ساخت اب انبار بر اساس سنگنوشته ی آن مربوط به قرن ۱۱ هجری قمری(۱۰۷۰)است و به روشنی همت معمار و هدف سازنده خیر خواه آن را برای بهره مندی رهگذران از آب گوارا بیان میکند.