این اثر یکی از سه منارجنبانی است که در ایران قابلیت تکان خوردن دارد. معماری فوقالعاده منارجنبان خرانق به دوره ساسانیان تعلق دارد و طبق گفتهها، قدمت آن از منارجنبان اصفهان نیز بیشتر است. همچنین این سازه تنها منارجنبان تمام خشتی جهان محسوب میشود. این بنای زیبا 15 متر بوده و از مرتفع ترین آثار تاریخی این منطقه به شمار می آید.
منار جنبان خرانق یکی از بهترین و بی نظیر ترین جاذبه های تاریخی در این روستا بوده و دارای معماری بسیار ویژه و منحصر به فردی می باشد. این بنا کاملا خشتی بوده و هیچگونه کاشی کاری، طراحی و رنگ در سطح آن مشاهده نمی گردد. منار جنبان خرانق طوری طراحی و معماری شده است که قادر به تکان های کوچکی با ضربات دست بوده و هرگز فرو نمی ریزد.
بنا به گفته ساکنین این روستا، بخشی چوبی شکل در قسمت بالایی این بنای تمام خشت وجود داشته که به دلیل ترس از ریزش و سقوط در زلزله های کوچک و بزرگ احتمالی و وزش های باد شدید، توسط سکنه برداشته شده و کنار گذاشته شده است. معماران ایرانی اعتقاد دارند که آجرهای این بنا را سازه های چوبی کنار یکدیگر نگاه داشته و مصالح خاصی در این بنا به کار نرفته است. از تفاوت ها و ویژگی های منحصر به فرد این بنا، وجود پله های دو طرفه در راهروهای این بنا بوده که تردد را برای گردشگران و بازدیدکنندگان آسان نموده و از تجمع جمعیت در راه پله های حلزونی این منار جنبان ممانعت می نماید.
در نهایت نگاه کردن به منار جنبان خرانق در حال و هوای کویری شهر بادگیر های ایران ، یک تجربه و لذت تکرار نشدنی بود و خستگی سفر را از تن من ربود و یک سفر رویایی برایمان رقم زد.
منارجنبان خرانق که در قلعه تاریخی خرانق واقع شده است برخلاف منارجنبان اصفهان که دوتایی است و گفته میشود به شکل U از زیر زمین به هم متصل هستند و با تکان دادن یکی دیگری نیز تکان میخورد؛ منارجنبان تکی است و کاملا از خشت ساخته شده و نمای آجری دارد. گفته میشود قدمت این منارجنبان از منارجنبان اصفهان بیشتر است.
#منارجنبان_خرانق در #شهرستان_اردکان در #روستای_خرانق و در دل #قلعه_خرانق جای گرفته است. #منارجنبان در شهر اصفهان نیز همانند اینجا وجود دارد و منار جنبان خرانق ساخت سازه اش به گونه ای است که با دست میتوانید تکانش دهید که بسیار جالب است و تفاوتش با منارجنبان اصفهان این است که اولا یک عدد میباشد و بعد اینکه تماما خشتی میباشد چون منار اصفهان دارای کاشی کاری نیز میباشد. این منارجنبان در دوره سلجوقیان ساخته شده است و دارای سه طبقه و دو راه پله مجزا برای بالا و پایین آمدن میباشد. کاربری این مناره برج دیده بانی و فانوس خانه بوده است.