بازار اراک در حال حاضر از تقاطع خیابان امام و امیرکبیر شروع می شود و به موازات خیابانهای محسنی و حصار ادامه پیدا میکنه و به میدان ارگ ختم میشه.
بانی بازار اراک یوسف خان گرجی حاکم وقت سلطان آباد( اراک) در زمان فتحلیشاه بوده و تاریخ ساخت اون به سال ۱۲۸۸ قمری بر می گرده.بازار اراک دارای یک چار سوق مرکزی هست که از چهار سوق به چهار جهت ادامه داره و جهت شمال به جنوب اون که راسته اصلی بازار رو تشکیل میده تقریبا ۱.۴ کیلومتره،
بازار دارای ۲۰ سرا و تیمچه و ۴ حمام (به نامهای حمام نو، حمام چهارسوق ، حمام شیخ الاسلام و حمام فیروزه بوده که تمامی اونها در گذر زمان تغییر کاربری داده ) و دو مدرسه بوده.
از سراهای معروف بازار سرای هزاوه ایها ، سرای نوذری، سرای کتابفروشها ، سرای حاج باشی و سرای اکبریان می باشد.
بازار به صورت یک راسته و تیمچه ها و گذر ها و سراها در دوسمت اون قرار دارن ، مصالح به کار رفته در اون غالب از خشت و گل و چوب بوده و سقف ها به صورت گنبدی و طاق ضربی و با نورگیرهای متعدد می باشد و بامها نیز همه از اندود کاهگل پوشانده شده اند .این معناری باعث شده که در زمستان و تابستان هوای داخل بازار متعادل باشه.
بازار دارای یک آب انبار با قدمت ۲۰۰ ساله هم بوده که متاسفانه در دهه ۶۰ بدستور شهرداری وقت??جهت توسعه مدرسه طلاب تخریب می شه
این بازار در سال ۱۳۵۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده
بازارسرپوشیده اراک یکی ازبناهای نخستین شهراراک است. مجموعه بزرگ بازار اراک شامل حمام، مسجد، مدرسه، آب انبارها، گذرها وکاروانسراها ست که درزمان فتحعلی شاه قاجار توسط یوسف خان گرجی درسال هزارو سیصدو بیست وهشت هجری قمری بنیان گذاشته شد. این بازار به مرکزیت چهارسوق، دارای دومسیرشمالی، جنوبی، شرقی وغرب است که از دوجهت به دروازه های قدیم شهرمتصل می شده است. در دهم آبان سال هزاروسیصدوپنجاه وپنج این بازار درفهرست آثارملی ایران قرارگرفت.
سرای کتابفروشها از جمله سراهای بزرگ مجموعه بازار اراک است یه یکی از بزرگترین سراها نیز میباشد. عمده تجارت این سرا که از اسمش نیز پیداست مربوط به کتاب و امور مرتبط به کتاب است. وجود یک راه فرعی برای عبور باربران و بار ها از نکات جالب این سرا میباشد. اگر گذرتان به اراک افتاد به دیدنش می ارزد.
سرای تقوایی مابین دو سرای هزاوه ايها و گلشن واقع شده است وحدود 1500متر مربع مساحت دارد. و دارای یک تیمچه و یک حیاط مرکزی است.این سرا دارای تزیینات آجری در لبه انتهایی دیوار و هره چینی است.سقف تیمچه با خرپاهای چوبی و ورقهای فلزی پوشیده شده ع.عمده عملکرد این سرا، کارگاه های خیاطی و تولید پوشاک است.
سرای کاشانی به لحاظ تزیینات و آرایه های معماری به کار رفته در تیمچه و نیز ستونهای زیبای سنگی بکار رفته دربخش روباز از زیباترین سراهای بازار محسوب میشود. این سرا ازدو بخش تیمچه و یک حیاط مرکزی تشکیل شده است. بخش تیمچه در دو طبقه و پوشش آن از نوع طاق و چشمه با تزیینات زیبای یزدی، بندی و کار بندی استو در وسط هر طاق،نورگير دایره ای شکل وجود دارد.
سرای کلیمی ها در بازار اراک و ما بين دو سرای صندوق سازها و سرای آقایی واقع شده است و مساحت آن بالغ بر 1000 متر مربع است و شامل فضای مستطیل شکل روبازی است که در طرفین آن مغازه ها جا گرفته اند.در بخش سرباز حدود 20حجره در دو طبقه وجود دارد.
گذر ملاقاسم از گذرهای معروف بازار تاریخی اراک است.در این گذر علاوه بر خانه های قدیمی و مغازه ها جایی مخصوص روشن کردن شمع وجود دارد که افرادیکه خواسته ای دارند در اینجا شمع روشن کرده و از شیر آب آنجا آب میخورند.روزعاشورا اینجا تقریبا شلوغ میشود
بازار سرپوشیده اراک در مرکز شهر قراردارد و بافت قدیمی و بسیار زیبایی دارد و در آن سراهای بسیاری دارد ازجمله سرای مسگرها،سرای نوذری،سرای صندوق سازها، سرای کلیمی ها و.... در این بازار، انبارها، گذرها و کاروانسرا ها ی متعددی وجود دارد. این بازار در زمان فتحعليشاه قاجار ساخته شده است و گذرهاي آن به شکل منظمی ساخته شده است. این بازار یکی از زیباترین بازارهای سنتی ایران است.
سرای کتابفروشها بزرگترین و زیباترین و دل انگیزترین سرای بازار تاریخی اراک است.رنگ آبی سقف این سرا در کنار پنجره های رنگی خودنمایی میکند.هنوز از این همه زیبایی سیر نشده اید که در انتها به حیاتی زیبا تر میرسید.حیات در وسط و تیمچه هایی با معماری زیبا در اطراف به صورت دوطبقه.واقعا"زیباست.