استاد حسین لرزاده( ۱۲۸۵ تهران_۱۳۸۳ تهران) معمار وهنرمند ایرانی بود که بسیاری از ساختمانهای دوره معاصر از جمله آرامگاه فرودسی ومسجد اعظم قم با معماری وی ساخته شد خانه تاریخی استاد لرزاده نیز بیش از۵۰ سال قدمت داردودر سال۲۴ آبان۱۳۸۵ به ثبت ملی رسیده.بازدید رایگان وهمه روزه ازساعت ۹ صبح تا ساعت۱۵ عصر میباشد .آدرس خیابان شریعتی پائینتر از بهار شیراز انتهای کوچه سخن
استاد لرزاده از معماران معاصر ایران است. شاید آرامگاه فردوسی شناخته شدهترین اثر و یا شاهکار هنری وی باشد. بیش از هشتصد اثر توسط وی خلق شده است و این جدای از آثاری است که با راهنمایی وی یا نظارت وی ساخته شده است. برای رسیدن به این خانه من از نقشهی گوگل استفاده کردم. البته پیاده به این خانه رسیدم. با توجه به یکطرفه بودن خیابان شریعتی در چند تکه، باید مسیر مناسب را برای خودرو شخصی پیدا کنید.
خانهی موجود بخشی از یک عرصهی بزرگ بوده که حالا بخشی از آن تفکیک و فروخته شده است. بخشی به بوستان محلی کوچکی تبدیل شده است و بخشی نیز به عنوان خانه موزه مورد استفاده قرار میگیرد. استاد هر چه که در ساخت و معماری هنرمند بوده ولی خانهی خود را چندان به تزیینات معماری نیاراسته است.
درب موزه به علت سردی هوا بسته بود و بعد از به صدا در آوردن در، باز شد.
خانم راهنمای موزه اطلاع کاملی از تاریخ زندگی استاد دارد. این خانه موزه که در دو طبقه قابل بازدید است به روایت زندگی هنری استاد میپردازد. من چند وقت قبل مصاحبهای از دختر ایشان خوانده بودم که تاکید داشتند همکاری استاد لرزاده با حکومت پهلوی به اکراه بوده است. چنانچه برای ساخت گنبد کاخ مرمر چندین بار شانه خالی کردهاند. البته اسنادی که در این خانه موزه به نمایش درآمده است، سربرگهایی را نشان میدهد که عنوان معمار دربار شاهنشاهی به ایشان اطلاق شده است. در موردی برای کاری نظر کارشناسی ایشان استعلام شده است.
از آثار شاخص وی بجز آرامگاه فردوسی میتوان به مسجد اعظم قم، سردر دارالفنون تهران، کاخ مرمر اشاره کرد.
در زمان بازدید و قبل از شروع آن یک فیلم مستند ۲۰ دقیقهای از زندگی ایشان به نمایش گذاشته میشود.
خانه موزه معمار لرزاده جدیدترین موزه تهران است که مهرماه امسال توسط شهردار تهران افتتاح شد. این موزه در خیابان شریعتی پایین تر از بهار، کوچه سخن قرار دارد و در زمانی که من بازدید کردم هنوز بلیت فروشی نداشت. این خانه با زیرزمین، چهار طبقه دارد و در دهه ۱۳۳۰ توسط خود استاد لرزاده طراحی شده و محل زندگی اش تا آخر عمر بوده و پس از مرگ او نیز توسط شهرداری خریداری و تبدیل به موزه شده است. اینجا یکی از جالب ترین خانه موزه هاست که مشخص است این پروژه فاخر با مطالعه و پژوهش جلو رفته و کار خوبی نیز از آب درآمده است. طبقه اول با عنوان تالار آشنایی به معرفی و زندگینامه و کارهای لرزاده اختصاص داره که به صورت خیلی قشنگ روی دیوار طراحی شده است. در سمت دیگر کارهای شاخص او روی دیوار طراحی شده و شجره نامه و چند سند شخصی از او روی دیوار قاب شده است. اتاق شخصی او نیز در این طبقه قرار دارد که فیلمی از او که درباره زندگی اش صحبت می کند به نمایش درآمده است. در طبقه دوم هم یکی از کارهای شاخص او معرفی شده که اولین مورد، کارهای لرزاده روی مدرسه و مسجد سپهسالار هست. قرار هست در هر فصل یک کار از او معرفی بشه. اتاق دیگری روی بالکن است که به معرفی معماری سنتی ایران می پردازد. همچنین اتاقی به نام اتاق نظم اختصاص به نمایش قطعاتی از شعرهای او دارد. طبقه سوم که تراس داره به سالن همایش تبدیل شده و طبقه زیرزمین نیز اختصاص به کودکان داره و کارهای اونا معرفی شده. ارتفاع زیرزمین کوتاهه و باید خم شد تا واردش بشی!
حسین لرزاده معمار معروف ایرانی متولد ۱۲۸۵ و درگذشته ۱۳۸۳، در ۸۴۲ پروژه فعالیت داشته از کاخ و مدرسه و بیمارستان گرفته تا بانک و مسجد و منزل مسکونی. او ۶۳۵ مسجد طراحی کرده و شاخص ترین پروژه هاش شامل آرامگاه فردوسی، مسجد اعظم قم، ساختمان شرکت نفت ایران و انگلیس، سردرِ بانک شاهی، سالن تنفس مجلس شورای ملی، و پروژه های اصلاح و بازسازی دارالفنون، مسجد سپهسالار، کاخ مرمر، کاخ سبز، عمارت بادگیر کاخ گلستان، و پروژه های مسجد و مدرسه ای در نجف و همچنین ورودی حرم امام حسین(ع) در کربلا. او البته دستی در شعر و خطاطی هم داشته، در مورد فامیلی اش هم گفته پدرش به خاطر صفا و سادگی به لُرخان معروف بود که موقع انتخاب نام خانوادگی، خان را حذف و زاده بهش اضافه کرده اند. البته تو متن انگلیسی روی دیوار خانه نوشته بود خان میشه لُرد و بنابراین حرف دال رو حذف و لرزاده بوجود میاد.
خانهای با آجرچینی ساده و محیطی بسیار آرام. در زمان مراجعه من (آذر ۹۷) کسی در خانه حضور نداشت و توانستم به داخل خانه بروم. افزوده شدن کولر و نرده (که اخیراً انجام شده) چهره خانه را به شدت زشت کرده است. این خانه در وسط بوستان لرزاده گنجانده شده است.این بنا با معماری پهلوی اول ساخته شده است. این معماری ساده ایرانی (آجر چینی ، شیشهها رنگی ، تراس متصل به خانه) در این خانه زیبایی خاصی را نمایش میدهد. یک کافی شاپ هم متاسفانه اخیرا به ضلع جنوب غربی هم اضافه شده است. #تایسیز