این آسیاب آبی در سرتلخ از توابع شهرستان نیشابور قراردارد و بخاطر موقعیت مکانیش به آن "آسیاب سرتلخ" میگویند.
آسیاب سرتلخ تنها آسیاب آبی منطقه میباشد که هنوز هم کار میکند و آرد تولید میکند.
قدمت این آسیاب به دوره قاجار برمیگردد و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
از ویژگی های معماری این آسیاب وجود گنبدی در وسط و چهار فضا با ابعاد و کاربردهای گوناگون در چهارطرف آن است. که شامل گنبدخانه,اتاق آرد کردن غلات و تنوره آسیاب است.
طرز کارکرد آن هم اینگونه است که جوی آبی اطراف و بالای ساختمان قرار دارد که آب از طریق جوی وارد استوانه ای آجری میشود و بعد از پر شدن استوانه آب با فشار به پره های متصل به سنگ آسیاب برخورد میکند و باعث چرخیدن پره ها و سنگ آسیاب رویی میشود و با چرخ روی سنگ آسیاب زیرین که ثابت است و ریختن گندم آرد تولید میشود. اگر شما به این آسیاب بروید همانجا بصورت زنده شاهد تهیه آرد خواهید بود که واقعا دیدنی است. #تایسیز