میدان حسنآباد با نامهای پیشین: «میدان ملکالمتکلمین» یا «میدان هشت گنبد» یا «میدان ۳۱ شهریور» میدانی است در بافت تاریخی شهر تهران که در تقاطع خیابان امام خمینی (سپه) با خیابان حافظ و خیابان وحدت اسلامی (خیابان شاهپور) واقع شدهاست. پیش از ساخت این میدان تاریخی، باغ بزرگی در این منطقه وجود داشت که از املاک میرزا یوسف آشتیانی بود. پس از گسترش یافتن تهران، او آن منطقه را به نام پسرش، حسن، «حسنآباد» نامگذاری کرد. تا پیش از طرح گسترش تهران این منطقه چهارراهی کوچک باقی ماند که در ناحیه شمال غرب آن روزهای تهران قرار گرفته بود. در دوره شهرداری کریم آقا بوذرجمهری، چهارراه حسنآباد به میدانی دایرهایشکل به شعاع ۴۵ متر و مساحت حدود ۶۵۰۰ متر بنا تبدیل شد و در سال ۱۳۰۹ به بهرهبرداری رسید. با ساخت ساختمانهای گنبدی پیرامون این محله به هشتگنبد معروف شد. ساختمانهای چهار طرف میدان کار قلیچ باقلیان است و مهندس محاسب آن، معمار برجستهٔ ارمنی لئون تادوسیان بودهاست. ساخت گنبدهای مدور میدان اثر استاد اکبر نکووقت تک است که به استاد اکبر خواهرزاده معروف بود. بخشی از بافت تاریخی این میدان زیبا در آتش سوزی تیرماه ۱۳۹۸ دچار آسیب شد.
من در ظهر یک روز وسط هفته از این میدان بازدید کردم. به نظر میرسد بازدید از این میدان در شب و زمان خلوت خیابانها بهتر باشد. معماری خاص اطراف این میدان واقعا زیبا و چشمنواز است. هر چند بخش جنوب شرقی میدان و مقابل ساختمان بانک ملی حالتی شبیهسازی شده دارد و گویا قبلترها تخریب شده است. مغازههای این میدان بیشتر صنف فروش یراقآلات فعالیت میکنند.
میدان حسنآباد تهران که در روزگار قدیم با نام میدان هشت گنبد مشهور بود، بنایی بازمانده از دوره قاجار است. ساختمانهای چشم نواز دور میدان حسنآباد را قلیچ باقلیان با نظارت معمار برجسته ارمنی، لئون تادوسیان ساخت. نشانی از معماری سنتی ایرانی در این ساختمانها بهچشم نمیخورد و بجای آن میتوان شاهد سبک رنسانس بود. در گوشه شمال غربی میدان، قدیمیترین گورستان تهران وجود داشته است که اکنون بهجای آن نخستین ایستگاه آتشنشانی شهر دیده میشود. طی این سالها بناهای دور میدان حسنآباد مرمت، شستشو و بازسازی شدهاند. آخرین بار مرداد سال ۱۳۹۵ زیرسازی سنگها در شرق و غرب میدان مرمت شد. اگر میخواهید یک دل سیر زیباییهای میدان حسنآباد را ببینید، آخر شب بروید و روی یکی از نیمکتهای کنار میدان بنشینید. ایستگاه متروی حسنآباد هم درست دور میدان قرار دارد و به راحتی می توانید خود را به این مکان برسانید
میدان حسن آباد به عنوان یکی از میدانهای قدیمی تهران شناخته شده است که در گذشته نامهای دیگری نیز داشته و هم اکنون در تقاطع خیابان امام خمینی (شرق به غرب) و خیابان حافظ (شمال به جنوب) در منطقه ۱۲ تهران قرار دارد که قصه و داستانی طولانی را همراه خود یدک میکشد.
با توجه به اینکه این میدان در منطقه ای پر تردد از شهر قرار گرفته توصیه می کنم برای بازدید از وسیله شخصی اجتناب و برای رفت و آمد از ایستگاه مترو حسن آباد و یا اتوبوسهای خط شماره ۳۵۹ (میدان هفت تیر به راه آهن)، ۲۶۹ (بلوار استاد معین به فیاض بخش)، ۲۷۰ (قصرالدشت به فیاض بخش) و ۲۷۱ (مالک اشتر به فیاض بخش) استفاده نمایید.
اما چرا حسن آباد؟! این منطقه در گذشته که یک باغ وسیع بوده که به موستوفی الممالک یکی از بزرگان قاجار تعلق داشته و پس از ساختش نام فرزندش حسن را بر این باغ قرارداده.
این میدان با معماری اروپایی، در گذشته یک چهارراه کوچک بوده اما در سال ۱۳۰۹ تبدیل به میدان کنونی شد و همانطور که در تصاویر می بینید ۴ ساختمان گنبدی شکل در اطرافش ساخته شد که کاملا قرینه یکدیگرند و توسط یک معمار مشهور ارمنی طراحی شده اند.
امروزه این میدان سنگفرش شده و اطرافش را فروشگاه های زیادی در بر گرفته و منطقه ای سر زنده را شاهد هستیم.
همچنین از جاذبه های اطراف این میدان می توانم به خیابان کوشک مصری، خیابان ملل متحد، سردر باغ ملی، موزه پست، موزه عبرت، کتابخانه و موزه ملی ملک، موزه مقدم، موزه ثبت احوال، موزه صلح، موزه ملی و موزه ملی قرآن کریم اشاره کنم.
میدان حسنآباد یکی از قدیمیترین میدانهای تهران است. سالها پیش دراین منطقه باغ بزرگی وجود داشت که بخشی از املاک میرزا یوسف آشتیانی بود. پسر میرزا، حسن نام داشت و مدتی بعد املاک پدر به نام او یعنی حسنآباد نام گرفت .بعدها این باغ و املاک به صورت تکه تکه فروخته شد و در نهایت از حسن آباد تنها دو چهارراه باقی ماند.
ساختمانهای اطراف میدان حسنآباد به صورت متقارن با نظارت معمار برجستهی ارمنی ساخته شده و سبک رنسانس دارند. چهار ساختمان قرینه و مدور در چهار سمت میدان، با گنبدهای هماندازه که در شب با نورپردازیهای زیبا بسیار باشکوه هستند.
در ابتدای دههی پنجاه در گوشهی جنوب شرقی میدان، ساختمان بانک ملی ساخته میشود و باعث از بین رفتن قرینگی میدان میشود.
.
ميدان حسن آباد واقع در جنوب غرب تهران در تقاطع خيابان امام خميني و حافظ است . با بافت تاريخي كه مي توان آن را نماد تهران قديم در نظر بگيريم تمام خيابان هاي اطراف سنگفرشي شده هستش ساختمان هاي متفاوتي اطراف ميدان هستند كه در شب نماي زيبايي به آن مي دهند #تايسيز