کوه نمک جاشک مابین بندر دیر و شهر دشتی قرار دارد. این کوه نمکی به عنوان اثر ملی به ثبت رسیده است. ما از بوشهر حدود 2 ساعت به جاده ورودی این کوه رسیدیم اگر از بوشهر به دیدن کوه نمکی جاشک میروید جاده خاکی در سمت چپ شما خواهد بود . از جاده اصلی یک جاده خاکی شروع میشود و حدود 20 دقیقه راه خاکی است و بعد مسیر پیاده روی شروع میشود. در زمان سفر ما هوا بسیار گرم و طاقت فرسا بود و هرچند خیلی تلاش کردیم اما به گنبد نرسیدیم و برگشتیم. اگر قصد بالارفتن از کوه را دارید به نظرم سعی کنید قبل از طلوع اینجا باشید واقعا هوا گرم بود. دره های اطراف جاده خاکی واقعا بکر و دست نخورده و زیبا بودند و مسیر مان را به جای جاده عبور از دره انتخاب کردیم که بسیار لذتبخش بود.
در میانه مسیر جاده کنگان به خورموج در استان بوشهر رشته کوهی در سمت راست جاده وجود دارد که قسمتی از این رشته کوه از بلورهای زیبای نمک تشکیل شده است . به این منطقه از کوه اصطلاحا گنبد نمکی می گویند . ارتفاع این کوه ، کم نیست یعنی حدود 1350 متر از سطح دریا ارتفاع دارد .
با توجه به آنکه ارتفاع دامنه این کوه زیاد نیست ( 70 متر از سطح دریا ) صعود به قله این کوه هم کار ساده ای نیست .
ولی تقریبا تمام گردشگرانی که به این منطقه می آیند نه برای صعود به قله کوه بلکه برای دیدار از یک پدیده زیبا و شگفت طبیعی در این کوه می آیند .
مجموعه ای از آبشارها ، غارها و یخچال ها و چشمه ها که همه از بلورهای نمک تشکیل شده اند ، در دل کوه نمکی جاشک ، با زیبایی خیره کننده در پیش چشم گردشگران قرار دارند .
کریستال های سخت و نوک تیز نمک با رنگ های متنوع ، ، تلالو خاصی از نور و رنگ را در سنگ و صخره های نمکی این منطقه ایجاد کرده اند . در بعضی جاها ، صخره سنگ های زیبا شبیه یک کرم کارامل رنگی بزرگ در کنار شما خودنمایی می کند . صحنه های بدیعی برای گرفتن عکس های زیبا و شگفت ایجاد شده است .
در دل صخره و دره های این منطقه چند غار هم وجود دارد که ساحتمان دیواره آن ها نیز همه از رسوبات یا کریستال های نمک است و گاه استلاکتیت های دراز نمکی از سقف غارها آویزانند .
شرح زیبایی این منطقه فقط به کمک تصویر و فیلم امکان پذیر است .
برای دسترسی به مسیر ورود به منطقه کوه نمکی جاشک ، اگر از کنگان به سمت خورموج حرکت کنی بعد از حدود 55 کیلومتر( و 15 کیلومتر مانده تا روستای کاکی ) ، در سمت راست یک جاده خاکی می بینی که مربوط به یک معدن قدیمی نمک در این منطقه است . حدود 6 کیلومتر در این جاده خاکی نه چندان مناسب که برانی به محل پارکینگ گردشگری این منطقه می رسی . از این به بعد را باید پیاده طی کنی و عموما گردشگرانی در این منطقه خواهی دید که با کمک آنها قسمت اول مسیر را صحیح بروی . در غیر این صورت ، مخصوصا برای بار اول بهتر است که یک راهنمای محلی داشته باشی . به هر حال در همان اول مسیر باید تمایل به سمت راست مسیر داشته باشی تا در مسیر قرار گیری .
تذکر مهم : کریستال های نمکدر این منطقه در عرض هزاران سال شکل گرفته اند . بطور موکد احتیاط کنید که از هرگونه آسیب به آنها جلوگیری شود .
گنبد نمکی یا کوه نمکی جاشک، که از پدیده های منحصر به فرد زمین شناسی است و بزرگترین در نوع خودش در خاورمیانه، در جاشک ِ بوشهر واقع شده. اینجا که منتهی الیه رشته کوههای زاگرس هم هست، با وجود زیبایی اش و ثبت ملی به عنوان اثر طبیعی، نه تابلوی راهنمایی دارد و نه جاده ای آسفالت، و مسلما نه ورودی و نه نگهبان!
بخش هایی از این کوه پوشیده است با نمک های سفید و قلقلی، که از دور شکلی شبیه به برف به آن میدهند. اما تنوع رنگ و فرم در این بهشت نمکین بالاتر از این سفیدی خالص گرد است و با پیش تر رفتن، رنگ های صورتی و نارنجی و زرد و قهوه ای، آبشار، غار و قندیل هم میبینید، همه اما از نمک!
برای بالا رفتن از این کوه تجهیزات خاصی جز کفش راحت و مناسب و البته تمرکز کافی برای رفتن و زمین نخوردن لازم نیست، و اگر دل ِ پا گذاشتن روی این قشنگی های بانمک را ندارید، نگران نباشید چرا که این گنبد فعال و زنده ست و دائما به وسیله خودش بازسازی و ترمیم میشود.
به علت شوری بیش از حد محیط هیچ موجود زنده ای اینجا زندگی نمیکند، و این کوه باعث نمکین شدن آب و زمین های اطراف هم میشود، چرا که رودخانه ی مند، که از اینجا میگذرد را هم نمکی میکند.
این جاذبه رو حتما و فقط به آنهایی پیشنهاد میکنم که قدر این زیبایی را میدانند و هیچ اثری از خودشان باقی نمیگذارند! که ظاهرا این سرزمین عجایب هیچ دلسوزی جز خود ما ندارد.
تنوع رنگ ها و منظره سفیدپوش کوه به همراه سنگ های نمکی و کوه های مریخی هر گردشگری را شیفته جذبه و گیرایی آن می کند
غارهای ایجاد شده از گذر اب و صخره های تراشیده شده بدست سنگتراش روزگار گذر ساعت را از یاد بازدیدکنندگان می برد
و صدای ابشار ها و چشمه های جاری در دل کوه و البته خش خش نمک ها زیر پای عابران، همگی جلا و صیقل روح اند
میدانید نمک مصرفی شما فقط از دریا تهیه نمیشه؟ میدانستید کوه نمک واقعا وجود دارد؟ میخوام در مورد بزرگترین گنبد نمکی خاور میانه براتون بگم. گنبد نمکی جاشک، بزرگترین گنبد نمکی خاورمیانه که در استان بوشهر قرار دارد افسانهای در دل خود دارد، برخی این پدیده را ناشی از یک نفرین افسانهای میدانند و میگویند این گنبد نمکی در اثر یک نفرین بزرگ شکل گرفته و به صورت امروزی در آمده است. نقل است که در گذشتههای دور بزهایی در این منطقه بودند که شیر بسیار لذیذ و خوشمزهای داشتند و زنان را وسوسه میکردند تا شیر آنها را بدوشند. اما هر کس که شیر آنها را میدوشید با همان بز تبدیل به سنگی نمکی میشد. این سنگهای نمک در کنار هم جمع شدند و آنقدر زیاد شدند تا گنبد نمکی جاشک شکل گرفت و نماد یک نفرین بزرگ شد. درباره پدیده تخت دیو نیز افسانهای بر سر زبانهاست و روایات مختلفی از این و آن شنیده میشود. بر طبق این افسانه این مکان، محل حکومت و زندگی دیو بوده و وی را از آسیب در امان نگه میداشته است.