نقش برجسته قاجاری در کنار چشمه علی و باروی ری در شمال شهر ری قرار دارد. کوهی با ارتفاع حدود ۲۰ الی ۳۰ متری که بر روی آن نقش برجسته فتحعلی شاه حکاکی شده است. فتحعلی شاه به هنر نقاشی و نقش برجسته علاقه زیادی داشت و بعد از رسیدن به حکومت یکی از اولین اقداماتش دستور حکاکی این نقش برجسته بوده است. در این نقش، شاه در وسط تصویر روی تخت نشسته است و ۱۶ تن از پسرانش به دورش ایستاده اند. و این تصویر نمادی از قدرت شاهنشاهی قاجار است. همچنین این نقش، دو کتیبه هم دارد که در کنارش حکاکی شده است. این نقش برجسته دقیقا در زیر باروی ری و بالاتر از سرچشمه علی قرار دارد و این ۳ در کنار هم، ابهت خاصی ایجاد کرده اند و نمادی از قدمت، هنر، سرزندگی و امنیت گذشتگانمان هستند. از این سنگ نگاره تاریخی، نگهداری و حفاظت خاصی نمیشود و بدون محدودیت میتوان از آن بازدید کرد و هزینه ای هم ندارد.
این نقش برجسته در شهر ری قرار داشته و گویا برای دوران اشکانیان بوده که فتحعلی شاه با تغییرات اون رو به نام خودش کرده و در کنار اون یه صندلی مانند از سنگ ساخته و در روی اون می تشسته و اون کتیبه رو می دیده۰ در کنار این کتیبه چشمه علی که مربوط به دوران اشکانی و بارو آن که مربوط به دوره ی ساسانی هست.
چشمه علی شهر ری و باروی مجاور ان پیشینه تاریخی قابل توجهی دارد. امروزه بخشهایی از این دیوار باقی مانده است، اما چشمه تقریبا خشک شده است و اثری از ان نیست. در این محل یک کتیبه قاجاری نیز قرار دارد که یکی از سه کتیبه مربوط به فتحعلیشاه میباشد که شاه را در یک مراسم درباری نشان میدهد . بازدید از این محل رایگان است و مراقبت خاصی از این مکان ارزشمند تاریخی نمیشود. اگر به شهرری سر زدید از این کتیبه زیبا و دیوار تاریخی شهر دیدن کنید.
چشمه علی از آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری شهرری به شمار می رود که در زیر باروی ری قرار گرفته است. چشمه علی سابقه ای دیرینه دارد و شاید در عکس های قدیمی، قالیشوئی آخر سال زنان را در کنار این چشمه دیده باشید. در کنار این چشمه، سنگ نگاره ای از دوره قاجار دیده می شود که مربوط به دوره فتحعلی شاه است. این حجاری به تقلید از کتیبه های هخامنشی و یک مراسم رسمی دربار در حضور پادشاه را نشان می دهد.
همنطور که می دونید در ایام گذشته تمام شهرها در کنار جاهایی تشکیل میشده که آب داشته، چشمه علی و تپه ی کنار آن قدمتی در حدود 8000 سال داره و یکی از نخستین اجتماع های بشر میباشد. مشابه سفال هایی که در کاوش تپه کنار چشمه علی به دست آمده، در تپه سیلک کاشان نیز کشف شده، و احتمال داده میشه که با توجه به روابط بین مردم ری و کاشان در قدیم نحوه درست کردن این گونه سفال به مردم کاشان در قدیم منتقل شده.
این چشمه از میان صخرهای بزرگ خارج شده و کمی دورتر تشکیل حوض کوچکی رو داده که در فصل گرما بچهها درون آن آب تنی میکنند. در کنار چشمهعلی باروی ری و نقش برجسته تاریخی مربوط به زمان فتحعلی شاه قاجار نیز وجود داره .
ضمنا در کنار بازدید از چشمه علی، می توانید برج طغرل و آرامگاه ابن بابویه و جهان پهلوان تختی رو هم که پیاده به فاصله 12 دقیقه ای از بارو هست رو ببینین.
نقش برجسته چشمه علی با ابعاد بزرگی از دوران سلطنت فتحعلی شاه قاجار بجا مانده و در منطقه چشمه علی شهر ری واقع است.
در دامنه جنوبی چشمه علی این نقش برجسته رو همه روزه و بصورت رایگان میتونید ببینید.
این اثر در سال ۷۸ به ثبت رسید.
در پایه نقش برجسته خندقی بخاطر دژ بالای آن قرار داشته که در زمان حمله دشمن پر از آب میشده تا از حمله مهاجمان جلوگیری کند و در تصویر میبینید ک فعلا اون خندق بی اب و پر از لجنه
وچیزی که خوشحالم کرد این بود که هیچ اثری از نوشتن یادگاری روی این بنا دیده نمیشد.
سنگ نگاره فتحعلیشاه در شهر ری یکی از کتیبه هایی است که به دستور شاه قاجار در کنار چشمه علی ساخته شد. هم عصر این کتیبه دو کتیبه دیگر موجود است. یکی در تنگه واشی و دیگری در جاده هراز به نام شکل شاه. در این نقش برجسته فتحعلیشاه بر روی تخت نشسته و پسرانش گرداگردش هستند. فتحعلیشاه با دیدن کتیبه های شیراز تصمیم به ساخت این کتیبه کرد. متاسفانه به دلیل عدم توجه به این اثار و بودن در مرکز شهر بخشهایی از این کتیبه تخریب شده است. برای دیدن این کتیبه هم زمان میتوانید در کنار باروی ری و چشمه علی از این کتیبه دیدن کنید.