بازار عودلاجان در محله عودلاجان که یکی از محلههای قدیمی تهران است و در محدوده بازار بزرگ قرار دارد واقع شده است. ورودی بازار در خیابان ۱۵ خرداد حد فاصل خیابان پامنار تا خیابان مصطفی خمینی می باشد و ایستگاه متروی ۱۵ خرداد نزدیک ترین ایستگاه به این بازار هست. این بازارچه بسیار زیبا و نوستالژیک هست و حتی اگر قصد خرید هم نداشته باشید قدم زدن در اینجا خالی از لطف نخواهد بود و برایتان لحظاتی خاطرات تهران قدیم تداعی خواهد شد، بازارچه ای با بافت سنتی و حجره ها، درها و طاق های زیبا که هر بازدیدکننده ای را مجذوب خود میکند، صنایع دستی موجود در این بازار شامل محصولات منبت کاری، قلم کاری، سوزن دوزی، محصولات نمدی، انواع سفال و قالیچه های دستی می باشد، کیف و کفش و لباسهای سنتی زیبایی نیز در این بازار به چشم میخورد. در اواسط بازارچه یک دیوار یادگاری جالبی نیز وجود دارد که پر از تکه های سفالی نوشته شده است. از کافه رستوران های سنتی و با صفای این بازار هم نباید غافل شد.
عودلاجان یا اودلاجان از محله های قدیمی شهر تهران که از غرب به خیابان ناصر خسرو از شرق به ری از شمال به امیر کبیر واز جنوب به ۱۵ خرداد محدود است که محله اصلی امام زاده یحیی،پامنار و ناصر خسرو را دربر میگیرد واز نظر تاریخی به دلیلوجود بناهای تاریخی متعدد بسیارغنی است.به خاطر کوچه های کم عرض وباریک به کوچه های آشتی کنان شناخته شده
عودلاجان از محله های قدیمی شهر تهران است که سه محله اصلی امام زاده یحیی ،پامنار و ناصر خسرو را در بر میگیرد. ورودی اصلی بازار عودلاجان در خیابان ۱۵ خرداد است و بهترین راه دسترسی به این بازار ایستگاه مترو ۱۵ خرداد است . ساکنان این محله در قدیم بیشتر کلیمی و زرتشتیانی بوده اند و همچنین برخی از مشاهیر تاریخ معاصر ایران مانند خاندان قوام الدوله ، خاندان مستوفی، نصیرالدوله ، سید حسن مدرس و چهره ای نام دار در عودلاجان ساکن بودند .عودلاجان از مناطق اعیان نشین در دوره قاجار بوده است . بافت سنتی معماری این بازارچه به تازگی مرمت و بازسازی شده است ، به حدی زیبا و دل انگیز است که گاه از محصولاتی که داخل بازارچه عرضه میشود غافل میشوی. اصلی ترین محصولات که در عودلاجان به فروش میرسد صنایع دستی شهرهای مختلف است .در حین پیاده روی به دیوار یادگاری می رسید در این دیوار تکه های سفالی است که روی هر کدام توسط افراد مختلف یادگاری نوشته شده است .داخل بازارچه کافه و رستورانهای مختلفی به چشم میخورد . در این بازار روزهای جمعه مراسم جمعه بازار برگذار میشود که دیدنش خالی از لطف نیست #عودلاجان #گلفام_سفر
دسترسی به این بازار از طریق خیابان پانزده خرداد و خیابان پا منار امکانپذیره و بازاری تاریخی با قدمت و اصالت فراوون و در عین حال باز سازی شده است.
در این بازار انواع صنایع دستی ،مینا کاری،ظروف ملیله و نقره و چرم و ...بفروش میرسه .فروشگاه ها بازسازی متحد الشکلی دارند و برای تامین امنیت و در عین حال حفظ زیبایی منطقه کرکره هایی دارند که از داخل مغازه بسته میشه و در ساعت ۶ بعد از ظهر شروع به بستن مغازه ها میکنند.
بازارچه سنتی عودلاجان که به زیبایی مرمت شده همچنان حالت قدیمی خود را حفظ کرده و طاقهای آجری و گنبد ها به همراه درهای چوبی حجره ها این قدمت را نشان می دهند. اکثر مغازه های این بازارچه به صنایع دستی اختصاص دارند و در آنها سفال و سرامیک ، جاجیم، ظروف مسی و میناکاری و.. به فروش می رسند. در کنار سرای اصلی چندین کوچه فرعی هم وجود دارد. گویا سالها پیش این قسمت متروکه بوده اما حالا بعد از مرمت خیلیها برای دیدن آن می آیند . آهنگهای قدیمی هم که پخش می شود حال و هوای تهران قدیم را بیشتر می کند
عودلاجان از محلات اصیل و قدیمی شهر تهران است. بازارچه عودلاجان هم اخیرا بازسازی شده و قرار است به نوعی فروشگاه تخصصی صنایع دستی باشد. سردرِ ورودی بازارچه از سمت خیابان پانزده خرداد بعد از خیابان پامنار قرار دارد (اگر از سمت شرق حرکت می کنید، قبل از پامنار). تیمچه معروف اکبریان که از ساختمان های قدیمی شهر تهران است، در انتهای بازارچه قرار دارد.
اگه اهل پیاده روی بخصوص در بافت های قدیمی شهر هستید، بازارچه بازسازی شده عودجالان و محله اون رو از دست ندید، این بازارچه با دیوارهای آجری و کوچه های سنگفرش شده با دالان های آب پاشی شده زیباش در عصرهای تابستون جون میده برای پیاده روی، حس برگشت به گذشته های دور سراغتون میاد، حتی اگه حجره هایی که اکثر محل فروش صنایع دستی اند بسته باشن. در ادامه این مسیر دیدن تیمچه اکبریان، محل اولین بانک در ایران رو که الان رستوران شده رو هم از دست ندید.
با کمک نقشه گوگل به بازارچه عودلاجان میرسم. این بازارچه یکی از مقاصد تورهای گردشگری تهران است. قبل رسیدن به این بازارچه ذهنیت دیگری از این محل دارم. تقریبا چیزی که در بیشتر بازارها و شهرها دیدهام. اما با رسیدن به این بازار تنها میتوانم یک شهرک سینمایی را تصور کنم که عدهای هنرور در آن فعالیت میکنند. اینجا غیر از خشتهای بازار چیزی قدیمی نیست. فعالیت اصیل و ریشهداری به چشم نمیخورد. به نظر من تلاشی که برای احیا بافت مرکزی تهران در این قسمت شده با بی سلیقگی همراه است.
بازارچه تاریخی عودلاجان از قدیمی ترین بازارهای تهران می باشد که در محله ای به همین نام و در کنار خیابان پانزده خرداد قرار گرفته.
با توجه به اینکه این بازار در منطقه ۱۲ و منطقه ای پر تردد قرار گرفته توصیه می کنم برای بازدید از وسیله نقلیه شخصی اجتناب و برای رفت و آمد از ایستگاه مترو پانزده خرداد واقع در خط ۱ (تجریش - کهریزک) به فاصله 10 دقیقه و یا با اتوبوسهای خطوط شماره 312 (میدان قیام – میدان رسالت)، 317 (میدان شوش – میدان بهارستان) در ایستگاه چهار راه سیروس به فاصله 5 دقیقه تا این محل، استفاده نمایید.
این بازاز به تازگی مورد بازسازی قرار گرفته اما مدیریت مناسبی بر آن انجام نمیگیرد زیرا در بازدید از این بازار شاهد تعطیلی تعداد زیادی از مغازه ها بودم. تعداد اندکی از مغازه ها که هم مشغول به کار بودند هر یک در یک زمینه ای فعالیت میکردند!
بازدید از این مکان را که در حدود 20 دقیقه زمان نیاز دارد در کنار بازدید از سایر جاذبه های محله عودلاجان به شما توصیه می کنم.
از جاذبه های اطراف اینجا می توانم به بقعه متبرکه امام زادگان یعقوب و محمد، چنار 900 ساله، سبزه میدان، بازار تهران، کنیسه عزرا یعقوب، تیمچه اکبریان، کنیسه حاداش، کنیسه ملاحنینا، حسینیه سادات، حمام نواب، بازارچه نواب، موزه مدرس، موزه عمارت کاظمی و ... اشاره کنم.
این بازارچه از بازارچه های بسیار قدیمی تهران است.چندین سال پیش بازارچه عودلاجان قسمتی تقریبا فرسوده و نیمه متروک بود و گاها محل تجمع معتادین نیز بود تا اینکه سازمان میراث فرهنگی با همکاری کسبه بازارچه تصمیم به بازسازی آن در سال 91 کرد.در سال 95 بازارچه عودلاجان با چهره ایی تمیز و بازسازی شده به عنوان بازارچه تخصصی و دائمی صنایع دستی در محدوده بازار افتتاح شد.امروزه این بازارچه محل تولید و فروش برخی صنایع دستی کشورمان است,گرچه هنوز هم تعدادی مشاغل غیر مرتبط در میان بازارچه هنوز هست اما حتما در سالهای بعد شناخته تر خواهد شد و رونق بیشتری خواهد داشت. این بازارچه در خیابان پانزده خرداد شرقی,ما بین خیابان پامنار و خیابان مصطفی خمینی قرار دارد. جمعه ها نیمه تعطیل است. #تهران #تهرانشناسی #بازار #آثار_تاریخی #صنایع_دستی