شگفتی عجیب، زمردی سبز از نخلستان در قلب کویر و روانی و فراوانی آب و یک چشمه هیجان انگیز که چون یاقوت قرمزی در انتهای روستا خود نمایی می کند.یکی از جذابیت ها خانه های این روستا است که مشرف به نخلستان می باشد، اولین جاذبه ای که وجود دارد قلعه گرمه است، که بنای دوران ساسانی است که مثل ما بقی دژها هم کاربرد مسکونی داشته هم دفاعی و دژی چهار طبقه بوده است که امروز شکل اولیه خود را از دست داده اما باز هم جاذبه ای مورد توجه است.
این روستا در قلب کویر در قسمت شرقی استان اصفهان در منطقه خور و بیابانک قرار گرفته و باغ های نخل و درختان انار و چشمه پر آبی دارد که ماهی های فراوان و درشتش در نزدیکی پاهای مسافران مشغول شنا هستند و در کنارشان به وفور مشاهده می شوند. منظره های این روستا بومی و زیباست و محصولات محلی را نیز میتوان از مردم خرید. از محصولاتی که مردم محلی در نزدیکی این چشمه به فروش می رسانند: سبزی های محلی مثل نعنای فوق العاده خوش بو، شوید، استخودوس، آویشن کوهی، خرما، آب انار، کشک و بسیاری محصولات طبیعی دیگر است. کوچه های روستا سرشار از سکوت و آرامش و هوایی پاک است و منظره نخلستان های آنجا بیشتر تصویر جنوب کشور را تداعی میکند.
روستای گرمه از توابع شهرستان نایین، بخش خور و بیابانک محسوب میشود که در حاشیه کویر مرکزی فلات ایران و در شمال شرق استان اصفهان قرار دارد. این روستا در بین کوه و دشت با پوششی از درختان خرما و انار واقع شده است. نخلستانهای خرما، بافت روستا، قلعه، امامزاده، چشمه آب معدنی، بیابانها و ریگزارهای وسیع که شنهای روان آن بههنگام باد به رقص در میآیند از مکانهای دیدنی روستای گرمه به شمار میروند.
منطقهای که روستای گرمه در آن جای گرفته پوشیده از باتلاقها، تپههای شنی و خاکهای رس نمکی است. این روستا از سطح آبهای آزاد ۷۵۰ متر ارتفاع دارد و آبوهوای آن در اثر مجاورت کویر گرم و خشک محسوب میشود. در اطراف گرمه بیابانها و مزارعی وجود دارد که در هر گوشه از آن دستههای شتر به راهپیمایی مشغول هستند. ریگزارهای وسیع که شنهای روان آن بههنگام باد به رقص در میآیند تماشایی هستند.
مردمان گرمه به زبان پهلوی صحبت میکنند که اصیلترین و قدیمیترین زبان ایرانیان است. گرمه منطقهای ادیبپرور است و افراد گرانقدری چون یغما جندقی، شاعر عالیقدر و حبیب یغمایی، سراینده شعر روباه و زاغ، برخاسته از این منطقه هستند.
خانههای گرمه از همان بدو ورود به روستا نظرتان را به خود جلب میکنند؛ خانههایی ساده و صمیمی که روی تپههای خاره بنا شدهاند و مشرف به نخلستان هستند. کوچههای تنگ و پرپیچ گرمه همراه با ساباتهای بسیار زیاد، توجه فیلمسازان را به خود جلب کرده است.
گرمه از معدود روستاهای خور و بیابانک است که زمستان چندان سردی ندارد؛ به همین علت نخلستانهای زیاد و خرمای بسیار خوبی دارد.
چشمه آب معدنی روستای گرمه هزاران سال است که از دل کوه میجوشد و ماهیهای زیادی در این چشمه زندگی میکنند که به دکتر فیش معروفند و اگر مثل ما خوش شانس باشید، می توانید در گرمای ظهر و در یک روز خلوت به مدت طولانی پاهای خود را به این ماساژورهای حرفه ای بدهید تا خستگی راه از تن بیرون کنید. این آب گرم برطرفکننده درد پا، درد کمر و آرتروز است و هرساله مردم بیشماری برای استفاده از این چشمه به این روستا میآیند. این تجربه آنقدر برای ما خوشایند بود که در انتهای سفرمان، مجددا به این چشمه برگشتیم ولی با ازدحام جمعیت حاصل از مسافران تور مواجه شدیم و متاسفانه از ماساژ مجدد محروم شدیم.
جالب است بدانید نام روستای گرمه با نام مازیار آل داوود عجین شده است. مازیار به همراه همسر فرانسوی و پدر و مادر خود، زندگی شهری را رها کرده و خانه اجدادی را به اقامتگاهی زیبا برای کویردوستان تبدیل کرده است. مازیار با شناخت منطقه و ذوقی که داشت، خانهای قدیمی را بازسازی و به عنوان بومگردی میزبان جهانگردان و گردشگران کویر کرد. با این حرکت، مازیار به همراه همفکرانش در روستاهای اطراف باعث رونق صنعت گردشگری و سطح زندگی مردم شد.
مازیار پس از بازسازی یک خانه سنتی، نام این خانه ۴۰۰ ساله را آتشونی گذاشت، که به زبان زرتشتی، شبنشینی دور آتش معنی دارد و ۱۲ سال قبل برای آن با عنوان اقامتگاه بومگردی مجوز بهرهبرداری گرفت که در این مدت توریستهای خارجی و ایرانی بسیاری به منطقه آمدهاند و با فرهنگ و طبیعت این منطقه نیز آشنا شدهاند. من خیلی سعی کردم تا مازیار رو ببینم ولی برادر ایشون، آقا پیام رو پیدا کردم و مطلع شدم به علت پیدا شدن معارض، اقامتگاه آتشونی بسته شده و ایشون فعلا مشغول پرورش شتر و کارهای شخصی هستن و تمایلی به ادامه کار در زمینه بومگردی ندارند.
دمای هوای این روستا در تابستان تا ۶۰ درجه و در زمستان تا ۷- درجه متغیر است. بنابراین بهترین زمان سفر به گرمه و گشتوگذار در این روستا فصلهای بهار، پاییز و زمستان است.
روستای گرمه در 25 کیلومتری جنوب شهر خور در شهرستان خور و بیابانک استان اصفهان قرار دارد .
احتمالا صفت زیباترین و متنوع ترین جاذبه گردشگری در روستاهای کویری ایران از آن روستای گرمه باشد . این روستا از معروف ترین روستاهای کویری مقصد گردشگران خارجی در ایران است و در کتاب لانلی پلنت ( lonely planet ) معرفی شده است .
اقامتگاه بوم گردی مازیار آل داوود به نام خانه آتشونی در روستای گرمه قرار دارد . در حقیقت رشد گردشگری این روستا و دیگر روستاهای خور و بیابانک به علت تلاش های چندین ساله مازیار آل داوود است که خانه پدری خود را تبدیل به اقامتگاه بوم گردی کرد و پذیرای گردشگران بویژه توریست های خارجی در این منطقه شد .
یک قلعه کهن و تاریخی ساسانی در مجاورت اقامتگاه آتشونی آل داوود در روستای گرمه قرار دارد .
تالابی با نیزار هایی زیبا و نخلستان ها یی در پیرامون روستا ، محیط طبیعی زیبا و دلنشینی برای این روستا رقم زده اند . مهمتر از همه چشمه ای است که از پای کوهی با دیواره سرخ رنگ در نزدیکی روستا بیرون می زند . گردشگران در پیرامون چشمه می نشینند و پای خود را داخل آب می گذارند تا ماهی های کوچک داخل این چشمه به پاهایشان نوک بزنند .
روستای گرمه که در محدوده خوروبیابانک استان اصفهان واقع شده، یک روستای تاریخی در دل کویر ایران است.گرمه در مسیر جاده ابریشم بوده و به این دلیل تاریخچه ای غنی را در دل خود دارد. در حال حاضر یکی از مقاصد توریستهای داخلی و خارجی در سفر به کویر مصر و استان اصفهان است.بافت روستا به صورت بومی با دیوارهای کاهگلی حفظ و تاحدودی مرمت شده که شامل کوچه های باریک، ساباطها و خانه های دو طبقه است. دلیل مورد توجه قرار گرفتن روستای گرمه ذکر نام اقامتگاه مازیار در کتاب معروف توریستی lonley planet است که هرساله تعداد زیادی توریست خارجی را به سمت خود جذب میکند. از دیدنیهای گرمه میتوان به نخلستانهای اطراف روستا اشاره کرد و قلعه ای چندطبقه که مربوط به دوره ساسانی بوده ودر حاضر سه طبقه از آن به صورت مخروبه باقی مانده.در انتهای مسیر نخلستانها به چشمه ای میرسیم که تعدادی ماهی در حوض تاریک سرپوشیده آن زندگی میکنند و به چشمه دکترفیش معروف است که مسافران برای تجربه ماهی درمانی به داخل آن میروند که روزهای تعطیل بسیار شلوغ است. اطراف روستا تالابهای کوچکی برای زندگی پرندگان وجود دارد. در مسیرهای توریستی گرمه دستفروشها محصولات محلی مثل شیره خرما، آب انار، خرما و صنایع دستی را برای فروش عرضه میکنند.برای ورود به روستا باید هزینه ورودی پرداخت کنید.