عولادجان یکی از محلات قدیمی و اصیل تهران است که اکنون شامل سه خیابان و محله امامزاده یحیی، پامنار و ناصرخسرو می شود. در دوره قاجار این محله سکونتگاه کلیمیان بود و چند کنیسه در این محله همچنان برقرار است. عودلاجان امروزی در اثر گذر زمان دچار تغییرات زیادی شده اما همچنان بافت تاریخی و خانه های قدیمی آن تا حدی حفظ شده است. بازارچه این محله اخیرا به همت شهرداری تهران بازسازی و قرار شد به صنایع دستی اختصاص یابد اگرچه آن هدف مد نظر شهرداری هنوز تحقق نیافته است. خانه های تاریخی موتمن الاطبا، مدرس، قوام الدوله، معتمد السلطنه، مهربان، مهرانگیز، پهلوان رزاز، دبیرالملک، و ... در این محله قرار دارند. مساجد قدیمی مثل پامنار، مروی، آقامحمود، معمارباشی، و امامزاده هایی مثل امامزاده یحیی، حسینیه سادات اخوی، تیمچه اکبریان، قنادی بهار، حمام نواب و ... همگی در سطح این محله قدیمی پراکنده اند.
اگر به سر و صدای موتورها آن هم در کوچه های تنگ و باریک حساسیت ندارید این محله گزینه خوبی برای پیاده روی و کشف دیدنی هایش است. برای دیدن این محله به زمانی به بیش از یک روز نیاز هست و البته که بسیاری از دیدنی ها و بناهای قدیمی اون حتی روی نقشه هم ثبت نشده و در حین قدم زدن باید آنها را کشف کرد!
در يك روز تهرانگردي بازديدي از خانه ي مدرس و خانه ي مهربان واقع در سرچشمه ي تهران داشتيم
اما محله و حواشي بيشتر برام جلب توجه كرد.
وارد محله ي سرچشمه كه شديم
اولين چيزي كه ديديم
يه قنادي بود كه جزو اولين قناديهاي تهرانه، قنادي بهار با تاريخ تاسيس ١٣١٧ يكي از قديمي هاي اين حرفه اس، سري به داخلش زدم و با خودم قرار گذاشتم در راه بازگشت حتما از شيريني هاش بخرم?
كمي پايين تر از اين قنادي
يه حمام عمومي بود كه خيلي از ديدنش ذوق كردم خيلي وقت بود حموم عمومي نديده بودم ?
براي رسيدن به خانه ي مدرس وارد يه كوچه شديم
قبل از هر چيز تور ليدر توضيحي درباره ي محله داد كه خالي از لطف نيست بدونيد
اسم اين محله در قديم عودلاجان بود
در حقيقت اول "عو در آجلان"
يعني "محل تقسيم اب" بوده كه به تدريج عودلاجان تلفظ شده.
در قديم تمامي محله و منطقه سراسر باغ و چشمه هاي اب فراوان بوده كه اب چشمه ها بين باغها تقسيم بندي ميشده اين محله كه سر، چشمه ها بوده و اب از اين نقطه تقسيم ميشده
عو در آجلان و بعدها عودلاجان و سرچشمه ناميده شده.
در دوران قاجار اين منطقه يك منطقه ي عيان نشين بوده و تمام درباريهاي قاجار و پولدارهاي تهران در اين منطقه زندگي ميكردند هنوز اثاري از باغها در كوچه پس كوچه هاي محله وجود دارد.
به طور كلي محله رنگ و بوي تاريخي و قديمي رو داره كه براي كساني كه مثل من به تاريخ علاقمند هستند جالب خواهد بود.
كمي جلوتر به ساختماني با قدمت بيش از ١٥٠ سال رسيديم خانه ي فخرالمولك، كه در حال حاضر رستوران سنتي نون و نمك نام داره كه متاسفانه فرصت نبود غذاهاشو تست كنم، دوباره يه حمام عمومي ديگه!!! چند قدم جلوتر رسيديم به خانه ي مقدم كه دورتادور اتاق و موزه بود با دو حياط زيبا و يه شربت خونه در زيرزمينش كه به شخصه مشتري شربت ارغواني خوش رنگش شدم.
بعد از بازديد موزه در همون محل به ديدن خانه ي مهربان رفتيم كه توضيح مختصري در نقد بعدي خواهم دادم.
من كه لذت بردم از چند ساعت گشت و گذار در كوچه پس كوچه هاي سرچشمه ???
در تورهای تهران گردی هم نام عودلاجان را خواهید دید و هم اودلاجان را. راستش به داستان موثقی برای این که کدام درستتر است نرسیدم. محلهی قدیمی عودلاجان محدوده بزرگی را شامل میشده است. عودلاجان کوچه پس کوچههای زیادی دارد. اما سر راستترین راه این است که از خیابان ۱۵ خرداد وارد خیابان یا کوچه امازاده یحیی بشوید و به سمت شمال حرکت کنید. جاذبهها و آثار تاریخی که در این مسیر خواهید دید بسیار ارزشمند و زیباست. از خانه کاظمی تا امامزاده یحیی و چنار معروفش، خانه موزه مدرس، خانه دبیر الملک و حمام نواب همگی بخشی از جاذبههای این محله است. راستش من در دوباری که از این محل بازدید کردهام هیچ وقت حس خوبی نداشتهام. هر چند خود جاذبهها بسیار زیباست، مثلا در خانه موزهی مدرس و حیاط زیبایش میخواهید ساعتی بنشینید و از چنین فضایی لذت ببرید و یا خیلی فضاهای دیگر اما بیرون و کوچه پس کوچهها چندان برای من خوشایند نیست. دوست دارم تا راهی پیدا کنم و از این فضا بیرون بروم یا نه، فرار کنم!
دیدن قدیمی ترین محله ی تهران به نام عودلاجان، یکی از بهترین تهران گردی های ممکنه استو
جایی وسط این تهران شلوغ و پر هیاهو، همان خانه های قدیمی که روزی در فیلمها میدیدیم .
توصیه ی من به دوستان عزیز برای رفتن به این محله، استفاده از تاکسی اینترنتی است، چرا که به دیلیل کوچه های باریک و عدم وجود جای پارک مناسب، استفاده از ماشین شخصی توجیهی ندارد.
عودلاجان از محله های تاریخی تهران است که در گذشته اعیان نشین بوده است و عمده ساکنان ان را کلیمی ها تشکیل میدادند. به همین خاطر در این محله تعداد قابل توجهی کنیسه قرار دارد. دیدنیهای متعددی در این محله قرار دارند مانند بازارچه عودلاجان که به خوبی بازسازی شده است، چنار 900 ساله، امامزاده یحیی، خانه های تاریخی از جمله خانه کاظمی ها و ...
بازدید از این جاذبه ها میتواند جذاب باشد اما متاسفانه رسیدگی درستی به این محله نمیشود و فضای تنگ و خلوت کوچه ها کمی ناامن به نظر میرسد. همچنین پیدا کردن جاذبه ها نیز کمی دشوار است و تابلو راهنمایی مناسبی وجود ندارد. البته میتوانید در تورهای ارزان قیمت یک روزه تهرانگردی شرکت کرده و از بناهای زیبای این محله لذت ببرید. راحتترین راه رسیدن به این محل استفاده از مترو میباشد.
محله عودلاجان از محلات قدیمی تهران در دل بافت تاریخی و منطقه ۱۲ تهران است. در گذشته رونق خاص خود را داشته و به دلیل نزدیکی به ارگ حکومتی و بازار جایگاه اجتماعی بالایی داشته که بیشتر جاذبه های محله مربوط به همان دوران است. محله ازچند گذر تشکیل شده که یکی گذرر امامزاده یحیی وجاویدی است و دیگری بازارچه عودلاجان، بیشتر خانه های تاریخی مثل خانه مدرس، کاظمی، قوام، خانه فخرالملوک،معمارباشی و... حمام تاریخی نواب که لوکیشن فیلم قیصر است و چند خانه که یکی به نام خانه مهرانگیز و کامبیز لوکیشن فیلمبرداری سریال معروف پدرسالار است در این گذر واقع شده اند. امامزاده یحیی همراه با چنار کهنسال خود مرکز مذهبی محله محسوب میشود. خوشبختانه در سالهای اخیر مرمتهای خوبی در گذرها و اماکن انجام شده و گردشگری در محله رو به افزایش است ولی بدلیل نزدیکی به بازار و تبدیل خانه ها به انبار، اسکان اقشار کم درآمد در محله،گذرهای باریک محله خیلی امنیت ندارد و حضور آزادانه معتادین چهره ناخوشایندی به محله داده که بهتر است در زمان حضور دقت کافی درامنیت خود داشته باشید. برای دسترسی به این محله میتوانید از دو ایستگاه مترو پانزده خرداد در جنوب غربی محله و بهارستان در شمال استفاده کنید.اولین بانک ایرانی که الان به نام تیمچه اکبریان معروف است و تبدیل به دیزی سرا شده است.
یکی از قدیمی ترین محله های تهران محله عودلاجان است که قدمت آن به 400 سال میرسد و در زمان قاجار اعیان و تجار در این محله سکونت داشتند. در حال حاضر عودلاجان با کوچه های تنگ و باریک و خانه های قدیمی جای جذابی برای کسانی است که به دیدن آثار تاریخی و قدیمی علاقه مند هستند. با توجه سکونت کلیمیان درگذشته در این محله چندین کنیسه وجود دارد . همچنین بازارچه سنتی عودلاجان، چنار 900 ساله در امامزاده یحیی ، موزه مدرس ، تیمچه اکبریان،خانه دبیرالملک و.. از مکانهای دیدنی این محله هستند. نام بعضی از کوچه ها نشان می دهد که در هر کوجه چه قشری سکونت داشته اند. البته با توجه به نزدیکی به بازار در کوچه های آن مرتب موتورها و چرخهای باربر در حال تردد هستند. چون کوچه ها باریک هستند تردد با ماشین به سختی در این محله انجام می شود . ما برای رفتن به عودلاجان در مترو 15 خرداد پیاده شده و از خیابان پامنار به محله رفتیم.
تهران شهر خیلی قدیمی ای نیست. یعنی نسبت به شیراز و همدان و شوش و ... زیاد قدمت نداره ولی از زمانی که به عنوان پایتخت انتخاب شده و در زمان قاجار، به محله ها و بخش های مختلفی تقسیم شده که برخی منطقه ها، در عین قدمت، همچنان اصالت و زیبایی خودشون رو حفظ کردن. یکی از این محله های قدیمی و زیبای تهران، محله عودلاجان، در نزدیکی بازار بزرگ تهران هست که از محله های اعیان نشین تهران قدیم هم بوده. مسیر دسترسی به عودلاجان هم بسیار راحته. کافیه از هر خط مترویی که سوار می شید، خودتون رو به ایستگاه 15 خرداد برسونید و با کمی پیاده روی، از ورودی بازار عودلاجان، وارد بافت قدیمی و تاریخی این منطقه بشید. تیمچه اکبریان، بازارچه و حمتم نواب، خانه مدرس، کنیسه عذرا یعقوب، امامزاده یحیی و چنار 900 ساله، عمارت دبیر الملک و ... بخشی از آثار دیدنی این منطقه هستن.
محله عودلاجان از قدیمی ترین محله های تهران می باشد که در گذشته محل زندگی قشر مرفه جامعه، بوده است. در حال حاضر در این محله تعداد بسیاری جاذبه تاریخی جای گرفته که بازدید از آنها می تواند بسیار هیجان انگیز باشد.
با توجه به اینکه این محله در منطقه ۱۲ و منطقه ای پر تردد قرار گرفته توصیه می کنم برای بازدید از وسیله نقلیه شخصی اجتناب و برای رفت و آمد از ایستگاه مترو پانزده خرداد واقع در خط ۱ (تجریش - کهریزک) به فاصله 15 دقیقه و یا از اتوبوسهای خطوط شماره 312 (میدان قیام – میدان رسالت)، 317 (میدان شوش – میدان بهارستان) استفاده نمایید.
این محله از شمال به خیابان امیر کبیر، از جنوب به خیابان پانزده خرداد، از شرق به خیابان ری و از غرب به خیابان پامنار منتهی می شود. از مکانهای دیدنی این محله می توانم به بقعه متبرکه امام زادگان یعقوب و محمد، چنار 900 ساله، بازارچه تاریخی عودلاجان که به تازگی مورد بازسازی قرار گرفته، کنیسه عزرا یعقوب، تیمچه اکبریان، کنیسه حاداش، کنیسه ملاحنینا، حسینیه سادات، میدان باغ پسته بک، حمام نواب، بازارچه نواب، موزه مدرس، موزه عمارت کاظمی و ... اشاره کنم.
بازدید از جاذبه های این محله به حدود 4 ساعت زمان نیاز دارد و بازدید از آنرا به شدت به شما توصیه میکنم اما به یاد داشته باشید که این محله بدلیل داشتن کوچه های باریک و عدم توانایی نقشه در نمایش جزییات و همچنین جو نامناسب کنونی این محله که آنرا تبدیل به انبار فروشندگان کرده بهتر است بهمراه یک راهنما از این محله بازدید نمایید و به یاد داشته باشید که برخی از این جاذبه ها همانند کنیسه ها امکان ورود ندارد.
از جاذبه های اطراف اینجا می توانم به سبزه میدان، بازار تهران، خیابان ناصر خسرو، سرای روشن، کاخ گلستان، شمس العماره، مسجد و میدان امام خمینی، مدرسه دارالفنون، موزه عبرت، موزه ملی، موزه ملک، موزه ارتباطات و ... اشاره کنم.