برج چهل دختر، درست در مرکز شهر دامغان و در محوطه امامزادگان «محمد و جعفر» قرار دارد و بازدید از آن رایگان می باشد. هرچند قرارگیری آن در پشت امامزاده جعفر، کمی دید آن را مختل کرده و به نوعی مانع دیدن این اثر تاریخی میشود.
گروهی براین باورند که نام چهل دختر یا چهل دختران را میتوان به دوران پیش از اسلام نسبت داد. باستانشناسان قدمت این اثر تاریخی را متعلق به سال ۴۴۶ هجری قمری و برابر با سال ۱۰۵۴ میلادی عنوان کردهاند. برج دربی کوچک دارد که به سمت جنوب باز میشود و برفراز آن کتیبهای ساخته شده از گچ مشاهده میشود. بازدیدکنندگان هنگام حضور در این مکان، میتوانند قبری ساده در مرکز برج که از گچ ساخته شده است را نیز مشاهده کنند، که متاسفانه صاحب آن مشخص نیست.
معماری این سازه در حدی زیبا احرا شده است که به نظر میرسد، الگوهای هندسی و خطاطی نمای بیرونی آن، در ساخت مدارس، مساجد و مقبرههای دیگر آن دوران، استفاده میشده است.
نکته جالب اینکه، نقشه کلی برج به صورت دایرهای و با بدنه استوانهای، آنقدر دقیق اجرا شده که، حوادث طبیعی کمترین صدمه بر بدنه برج، وارد نکرده است. البته در نمای اصلی مقبره به خوبی میتوان علیرغم استوانهای بودن شکل بدنه برج، تغییر قطر بدنه را که از پایین به بالا کمتر میشود، به وضوح مشاهده کرد. در ساخت برج، از آجرهای ظریف به گونهای هنرمندانه و زیبا روی یکدیگر کار شده است که بیننده تصور میکند، در چسباندن و قرارگرفتن آنها، از هیچ نوع ملاطی استفاده نشده است.
چیزی که در این سازه برای من جالب بود، ساخت آجرهای مقاوم در برابر آب، فشار و رنگهای متنوع و مختلف بر اساس تجربه و علم شناخت جنس خاک و ترکیبات آن هست که میتواند نشانگر هنرمندی و ذوق سازنده این اثر منحصر بفرد باشد.
برج چهلدختر دامغان یک برج آجری هست که در پشت آرامگاه امامزاده جعفر و کنار جاده دامغان به سمنان قرار دارد. ارتفاع برج تقریباً ۱۵ متر و محیط خارجی آن ۲۳ متر هست. این برج شباهت زیادی به برج طغرل ری دارد. اسم چهل دختر مربوط به دورههای قبل از اسلام میباشد و قدمت این برج به هزار سال میرسد. داخل برج قبری هست که مشخص نیست به چه کسی تعلق دارد. بازدید از این محل رایگان هست و درب ورودی برج بسته هست.
برج چهل دختر در دوران سلجوقی و در قرن 5 ه.ق ساخته شده . این برج در خیابان امام خمینی و در کنار دو امامزاده قرار دارد . این برج آجری با ارتفاع 15 متر در سال 446 ه.ق به دستور ابوشجاع اصفهانی ساخته شده و پس از گذشت سالها همچنان سالم و بدون تخریب باقی مونده. کتیبهای به خط کوفی در بالای برج چهل دختر قرار داره که خواندن آن بسیار دشواره. سقف مخروطی این برج شباهت زیادی به آرامگاه پیر علمدار دامغان داره.
این برج در نزدیکی امامزاده جعفر قرار دارد. بازدید از این محل رایگان است و درب ورودی برج نیز بسته است. در داخل برج یک قبر ساده قرار دارد که تاریخ ساخت و مالک ان مشخص نیست. در بیرون برج کتیبه ای به خط کوفی قرار دارد. علت نامگذاری این برج به چهل دختران مشخص نیست ولی گفته میشود در دوران پیش از اسلام چهل دختر که از دست دشمن فرار کرده بودند به این محل پناه اورده اند. اگر از مجموعه امامزاده جعفر بازدید میکنید دیدن این برج خالی از لطف نیست.
این مقبره در مرکز شهر دامغان پشت ارامگاه امام زاده جعفر قرار گرفته از سمت خیابان امام خمینی میتوانید به مرکز شهر بروید،ارتفاع این برج اجری پانزده متر هست .داخل ان یک قبر ساده گچی هست که مشخص نیست متعلق به چه کسی بوده. نام این مقبره احتمالا مربوط به دوران قبل از اسلام میباشد.هزینه ورودی هم ندارد رایگان است.