این خانه موزه در چهارراه منصور( بهشتی) و در کنار مجتمع تجاری ایپک داخل کوچهای قرار دارد که وقتی از کنار تندیس شیخ محمد خیابانی مستقیم حرکت کنیم. سر در خانه را خواهیم دید. دو ساختمان در حیاط خانه قرار دارد که ساختمان اول، محل استقرار اداره امور موزههاست و ساختمان اصلی که در انتهای باغی کوچک قرار دارد است. خانه دارای یک طنبی، دو اتاق گوشوارهو دو اتاق در دو طرف طنبی قرار دارد. آثاری که در این خانه میتوان دید از جمله تندیسهای شیخ محمد خیابانی و دو تن از یاران خود، روزنامههای تجدد و مجله آزادیستان و عکسهای از زمان جنبش آزادی و رویدادهایی که در این جنبش اتفاق افتاد.
#گلفام_سفر
شیخ محمد خیابانی درسال۱۲۹۷(ه.ق)در شهر خامنه متولد شد.پدرش درپتروفسک از شهرهای قفقاز به تجارت مشغول بود.وی تحصیلات ابتدائی را در زادگاه خودگذراند و سپس عازم پتروفسک شد.سپس به تبریز بازگشت وبه تحصیل علوم دینی پرداخت.ایشان همچنین ریاضیات،حکمت، طبیعیات،تاریخ و ادبیات را نیز آموخت ودر مدرسه طالبیه به تدریس پرداخت.در سال ۱۳۲۵(ه.ق)با دختر آیت الله سیدحسین پیش نمازخامنه ای(جدبزرگوارمقام معظم رهبری)ازدواج نمود.درسال ۱۳۳۵(ه.ق)روزنامه تجددرا در تبریز منتشر کرد.پس از انعقاد قرارداد ننگین ۱۹۱۹در دولت وثوق الدوله ،رهبری قیام مردم تبریز بر علیه این قرارداد را برعهده گرفت.با انتخاب مخبرالسلطنه بعنوان والی تبریز،وی مامورسرکوب قیام شد.در ۲۲ شهریور ۱۲۹۹(ه.ش)قزاقهادر جستجوی شیخ،به خانه حاج شیخ حسنعلی میانجی هجوم آورده و شیخ محمد خیابانی که در این خانه مخفی شده بود را یافتند و به شهادت رساندند.مزار ایشان در صحن عبدالعظیم حسنی در ری می باشد.
خانه تاریخی شیخ محمد خیابانی در ضلع شمالشرقی چهارراه منصور(چهارراه شهید بهشتی)قراردارد.شیخ ۱۵ سال آخر عمر خودرا در این خانه گذرانده بود.این خانه در اواخر دوره قاجار ساخته شده است و یک طبقه است.شامل دو حیاط اندرونی و بیرونی است.حیاط بیرونی که حدود دویست مترمربع است با دو سه پله و دردو سمت حیاط دارای دو درب بوده که به داخل منزل راه دارد.دوراهرو اصلی داشته و اتاقهای جانبی در اطراف آن قرار دارد.دارای یک طنبی بوده که زیر زمین خانه درست در زیر این طنبی است.دراین خانه پلان و نماکاملا قرینه است.بنا آجرکاری شده با کتیبه های ساده گچی است.این خانه در ۲۵ شهریور ۹۸ به موزه تبدیل شده است و در حال حاضر دارای عکسهائی از دوران مشروطه، مفاخر آذربایجان و توضیحاتی در مورد آنها، مجسمه های مومی از سران مشروطه، اسناد و مدارک میباشد.این خانه-موزه ورودیه ندارد و بازدید برای عموم آزاد است.
در جلو این خانه و در گوشه شمالشرقی میدان شهید بهشتی،اخیرا تندیس شیخ محمد خیابانی اثری از استاد احد حسینی به مناسبت نود و نهمین سالگرد شهادتش نصب گردیده است.
خانه شیخ محمد خیابانی در ضلع شمال شرقی میدان شهید بهشتی (چهار راه منصور) و در ابتدای یک کوچه ای قرار دارد که توسط مجتمع های تجاری احاطه شده و پیدا کردنش در نگاه اول سخت است. اما اگر به گوشه شمال شرقی میدان بروید تقریبا سردرِ خانه از زیرِ ساختمان های بلند مشخص است. اگرچه بر سردرِ خانه عبارت "خانه موزه" نوشته شده اما خانه در حال حاضر کاربری اداری داره و دبیرخانه اجلاس حفاظت از بافت تاریخی اورآسیا بود. بنابراین فقط حیاط بیرونی قابل بازدید بود و امکان ورود به حیاط اندرونی نبود.
#تایسز تنها نشانی که از این خانه داشتم آدرسی کلی بود. میدان شهید بهشتی یا همان منصور سابق. در خود میدان به دنبال تابلویی راهنما بودم ولی چیزی مشاهده نکردم. خوب شد که نشانی بهتر در اینترنت یافتم. چهارراه منصور در ضلع شمال شرقی مسجد کریم خانه در کوچه ای باریک! انگار که نقشه گنج است! حتی این خانه بر روی نقشه گوگل هم نشان گذاری نشده است. در جهت شمال شرقی می ایستم و چشمم به راه باریکی میافتد که در پس مجتمعهای جدیدالاحداث گم شده است. اینجا خانه شیخ محمد خیابانی، مبارز مشروطه و موسس انجمن ایالتی و نماینده تبریز در مجلس دوران مشروطه است. خانهای یک طبقه با حیاطی و حوضی. داخل ساختمان، کاربری اداری دارد. دو دالان مواری با اتاقهایی در کنار و شاه نشینی مشرف به حیاط اصلی در وسط. در انتهای ایندو دالان فضایی کوچک و شبیه به حیاط اندرونی. در دیوارهای این خانه عکسهایی از بزرگان مشروطه و یاران شیخ محمد خیابانی نصب شده است. بازدید از این خانه موزه رایگان است.