یکی از مقصدهای اصلی ما در زوریخ موزه فیفا Fifa World Football Museum بود.
ساعات کاری موزه تازه تأسیس فیفا (افتتاح در سال 2016) از سه شنبه تا پنج شنبه 10 صبح تا 19 عصر و جمعه تا یکشنبه 10 صبح تا 18 عصر و دوشنبه ها تعطیل است.
ساعت 15:30 به ساختمان تیره رنگ موزه فیفا Fifa World Football Museum در خیابان General Wille Strasse رسیدیم.
به محض ورود در میان نوشته های روی پله های ارتباطی طبقات موزه، کلمه فارسی «خوش آمدید» در بین انواع نگارش زبان ها به ما رخ نمایاند.
دکور و قسمت ورودی طبقه همکف موزه نشان از مدرن بودن آن داشت. قبل از ورود با راهنمایی متصدیان موزه به طبقه زیرزمین رفتیم و کوله پشتی را در داخل کمدهای (SafeBox) تعبیه شده که به اسامی بازیکنان معروف کشورهای مختلف نامگذاری شده بود و در ابعاد و قیمت های مختلف فعال می شد گذاشتیم. (کمد انتخابی ما به نام اینیستا Iniesta بازیکن تیم ملی اسپانیا و بارسلونا و با هزینه یک فرانک بود.)
بلیط های ورودی برای بزرگسال نفری 24 فرانک و برای کودک 14 فرانک (جمعاً 62 فرانک) خریدیم.
پس از ورود به قسمت اصلی موزه در طبقه همکف خود را در وسط یک فضای دایره ای می بینید که محیط آن به طرز زیبایی کلکسیونی از پیراهن تیم های ملی کشورهای مختلف به ترتیب از رنگ طیف قرمز، نارنجی، سفید، سبز، آبی تا زرد در 3 ردیف آرایش شده اند. بی اختیار به دنبال پیراهن تیم ملی کشورمان در بین طیف رنگ های سفید می گردیم هر چه بیشتر می گردیم کمتر پیدا می کنیم. نهایتاً پیراهن تیم ملی ایران را در بین انبوه پیراهن های به رنگ قرمز (که غالب بودند) پیدا می کنیم. مگر پیراهن اول تیم ملی ایران سفید نیست چرا قرمز؟
دیوارهای جانبی این طبقه با مانیتورها و تلویزیون های بزرگ که هر کدام صحنه جذابی از فوتبال، این ورزش فراگیر، محبوب و پر طرفدار را نمایش می دهد آرایش شده است. چشم به هر سو می چرخاندی اثری، عکسی، تاریخچه ای از فوتبال می دیدی. اگر می خواستی همه آثار را ببینی لازم بود ساعت ها وقت صرف کنی.
در همین طبقه در قسمتی دیگر اتفاقات مهم فوتبالی را در سال های مختلف با عکس و نوشته مرور می کرد. این طبقه در اصل همبستگی بین 211 ملت را نشان می داد.
از طریق یک راه پله به طبقه زیرزمین 2 – رفتیم. استفاده از تکنولوژی روز و مدرن در نقاط مختلف موزه مشهود بود در این طبقه ابتدا اسناد و مدارک تاریخی مرتبط با فوتبال به نمایش گذاشته شده است.
در قسمت دیگر با تصاویر بزرگ بر روی دیواره ها، اتفاقات شاخص ، جدول کامل، توضیحات مرتبط، پیراهن ها و دستکش امضا شده و... مربوط به هر دوره جام جهانی به ترتیب از ابتدا تا انتها، هر فوتبال دوستی را سیراب می کند، در دکوری دیگر انواع توپ های جام جهانی، لباس های تیم ملی در شکل و شمایل دیگر، سمبل های جام جهانی، استادیوم های فوتبال را خواهید دید.
با تعبیه مانیتورهایی لمسی بزرگ به صورت میز، کلی از اطلاعات مرتبط با فوتبال، توپ ها، لباس ها و... بصورت مجازی نیز در دسترس می باشد.
بدون شک در این دیدار در همه جا به دنبال نامی از کشورمان ایران بودیم. شاخص ترین آنها جام جهانی 1998 فرانسه بودکه تصویری از بازی ایران و آمریکا در صفحه نمایش اصلی و پیراهن تیم ملی ایران در کنار پیراهن تیم ملی فرانسه (قهرمان آن دوره) قرار داشت. دیدن یک نمونه واقعی از کاپ جام جهانی از نزدیک نیز هیجان انگیز بود. حتی از نمایش صندلی های قدیمی ورزشگاهها هم نگذشته بودند.
در انتهای این بازدید از این طبقه، پس از انتظار کوتاهی که مدتش در یک تابلو اعلام میشد، وارد یک سالن نمایش کوچک شدیم که معجزه این ورزش و تاریخچه ای از آن را با یک فیلم کوتاه به نمایش می گذاشت.
این طبقه در واقع تاریخچه فوتبال و گالری جام های جهانی بود. پس از دیدن فیلم توسط متصدیان موزه به آسانسوری هدایت و به طبقه اول رفتیم که بخش زمین بازی Fields of play بود. در این طبقه به ازای هر بلیط و با ثبت آن در مانیتورهای مخصوص در 5 بازی فوتبالی خود را به چالش می کشید.
در قسمت بعدی در این طبقه، فضایی جالب و با دکوراسیون زیبا و شاد تعبیه شده بود که امکان ساخت کار دستی یا نقاشی مرتبط با فوتبال کشورها برای هر فرد فراهم بود و آثار در محل مشخص شده نصب می شد. (کلیه لوازم مورد نیاز از جمله کاغذ، مداد رنگی و... نیز وجود داشت)
در این بین دوباره طبق معمول کشور ایران استثناء بود. علیرغم اینکه اکثر نقاشی ها و کاردستی ها مرتبط با کشورها، رنگ پرچم و... بود، هموطنان ما، آن هم از نوع کسانی که توان سفر به سوئیس را دارند، رنگ آبی و قرمز و کری خوانی ها را به اینجا نیز کشانده بودند.
در کنار دیوار میزهای فوتبال دستی هم وجود داشت که یاد آور شود فوتبال از نوع دستی هم امکانپذیر می باشد.
در انتها طبق معمول این سبک جاذبه ها، فروشگاه سوغاتی فوتبالی با قیمت های آنچنانی، حسن ختام موزه بود. البته در مسیر خروج از موزه کافه رستورانی هم وجود داشت.
در هنگام برداشتن کوله پشتی از کمد، در ادامه کنجکاوی اسامی مرتبط با ایران به دنبال نام بازیکنان ایرانی گشتیم. پس از کلی جستجو نام نماینده جهانی فوتبال کشورمان آقای علی دایی را بر روی یکی از کمدها یافتیم. در کل موزه فیفا مجموعه ای منحصر بفرد از فوتبال و اجزای مرتبط با آن بود که هر علاقمند به فوتبال را سیراب می کرد.
#گلفام_سفر
موزه فیفا سوییس بر عکس اسم که جذاب هست و صرف نظر از کلکسیون زیبایی از فوتبالیستیهای معروف که اون جا هست از همه مهمتر کاپ جام جهانی که در اون موزه نگه داری میشه . ارزش هزینه کردن نداره . چون ورودی این موزه ۱۸ فرانک هست . شما تصور میکنید باید با یک جای خاص باید رو به رو بشین ولی اینطور نیست. پیشنهاد داده نمیشه .