خلوت کریمخانی قسمت ای از موزه کاخ گلستان است .ایوانی کوچک و سر پوشیده با دیوارهای و ستونهای بسیار زیبا و حوض جوشی که در گذشته آب قنات شاهی ، که در آن حوض های کاخ جاری بوده و مقبره کریمخانی واقع شده ، در اواخر قرن ۱۲ هجری قمری آغا محمد خان قاجار بعد از پیروزی لطفعلی خان زند آخرین پادشاه زندیه ،دستور داد تا قبر کریم خان زند که در شهر شیراز قرار داشت شکافته و استخوانهای جسد را به تهران انتقال دهند و سپس استخوانهارا در زیر پله دفن کرد مکانی که امروزه به نام جلو خان یا همان خلوت کریمخانی شهرت یافت است. #خلوت_کریمخانی
تنها بخشی از مجموعه کاخ گلستان که نیاز به بلیت و ورودی ندارد همین خلوت کریمخانی است! خلوت کریمخانی بنایی است که بین ایوان تخت مرمر و کاخ اصلی قرار دارد و همانطور که از اسمش برمیآید در زمان کریمخان زند بنا شده است. این عمارت سه دهنه یا بخش دارد که در دهنه میانی یک حوض، در دهنه شمالی سنگ مزار ناصرالدین شاه و در دهنه جنوبی نیز یک تخت مرمر قرار دارد که برای نشستن مورد استفاده قرار می گرفته است. کاشیکاری ها و نقش و نگارهای زیبایی را در نمای بیرونی و درونی این بنا می توانید ببینید. حوض آب محل جوشش آب و جاری شدن آن به سمت جوی آبی در پایین عمارت و داخل باغ گلستان بوده است که اکنون آبی در آن جریان ندارد.
خلوت کریمخانی دو پلکان کوتاه از حیاط کاخ گلستان دارد که آغامحمدخان قاجار پس از آنکه مقبره کریمخان را نبش قبر کرد، استخوان های وی را به تهران آورد و در زیر همین پلکان ها دفن کرد تا به نوعی هر روز از روی آن رد شود. در سال ۱۳۰۴ و تحت نظارت رضاشاه این استخوان ها از زیر خاک بیرون آورده شد و دوباره در شیراز دفن شد.
سنگ قبر ناصرالدین شاه قاجار که روی مقبره این پادشاه در آستانه حضرت شاه عبدالعظیم (ع) قرار داشت برای در امان ماندن از تخریب به اینجا منتقل شده و اکنون درون محفظه ای شیشه ای قرار دارد.
برای بازدید از خلوت کریمخانی کافی است تنها بلیت ۵۰۰۰ تومانی ورودی مجموعه کاخ گلستان را دریافت کنید و به بازدید این بخش بروید. خلوت کریمخانی در شمال مجموعه و در شرق عمارت تخت مرمر قرار دارد. این بخش کاخ که در چند دوره تغییراتی در آن انجام شده است در نهایت به شکل کنونی در آمده است. البته اینجا که در زمان استفاده از کاخ در دوران قاجار محل اتصال اندرونی کاخ به مجموعه هم بوده محل دفن استحوانهای کریمخان زند بوده که توسط شاه قاجار به اینجا منتقل شده بود.
از آثار شاخصی که در این مکان به نمایش درآمده است، سنگ قبر ناصر الدین شاه است که در اوج شور انقلابی سال ۱۳۵۷ به طرز معجزه آسایی از تخریب در امان میماند. داستان ساخت این سنگ قبر تا سال ۱۳۷۰ که در همینجا به نمایش درآمده است، در اینترنت در دسترس است. قبلترها اینجا یک تخت مرمرین هم قرار داشت که در بازدیدم در مهرماه نشانی از آن نبود. تمام فضا از گنبدها تا دیوارهها همگی کاشیکاری و طرح زیبایی دارند.
خلوت کریمخانی ایوانی شامل سه دهنه است که سر در آن کاشیکاری های چشم نواز قجری و هر دهنه دارای دو ستون مرمرین است.در میانه ی این بنا حوضی وجود دارد که آب قنات شاهی از این آب بیرون میآمده و در باغ جاری میشده که الان خبری از آب جاری نیست ولی خروجی آب از بیرون ایوان مشخصه.این بنا در اوایل قاجار به ایوان تخت مرمر راه داشته است.از این سه ایوان تنها یکی دارای پلکان است که به محض وارد شدن ابتدا چشمتون با یک تخت مرمرین برخورد میکنه که نقشی از ناصرالدین شاه برآن حک شده است که معروفه که ناصرالدین شاه این بخش از بنارو خیلی دوست داشته و در اوقات فراغتش به کشیدن قلیون در این مکان میپرداخته.دلیل نامگذاری این بنا به خلوت کریمخانی به این دلیل است که اساس این بنا در زمان کریمخان شکل گرفت و دیگر به موجب رفتار وحشیانه آغا محمد خان و دفن استخوانهای کریمخان زند در پای پلکان است.این مکان هزینه ی مجزا برای بازدید ندارد.
سلام. بعد از بازدید از عمارت تخت مرمر یه مقدار که به سمت شرق کاخ پیاده روی کنید به یک ایوان زیبا با معماری خاص میرسید که اگر کمی جلوتر بروید پله های ورودی آن را خواهید دید. این ایوان مسقف که سر دونبش است همونطور که از اسمش برمیاد در زمان زندیه ساخته شده و گویا ناصرالدین شاه قاجار علاقه زیادی به آن داشته و آن را بازسازی کرده و از آن استفاده نموده است. نمای بنا کاشیهای نقاشی شده بسیار زیبا هستش و داخل بنا از جنس سنگ مرمر می باشد که روی آن اشعاری زیبا بصورت برجسته حک شده است. همچنین تخت از جنس مرمر و آبنما و مجسمه هایی از جنس مرمر در این قسمت مشاهده خواهید نمود. این قسمت نیاز به تهیه بلیط برای بازدید ندارد و قطعا یکی از جذابیتهای مجموعه کاخ گلستان می باشد که همیشه هم پر از توریستهای خارجی و لیدرهایی هستش که برای توریستها در خصوص اون توضیح میدن.
اینجا در ضلع شرقی تخت مرمر اصلی تخت مرمر کوچک تری وجود دارد و ایوانی 3 دهنه با نام خلوت کریم خانی. تخت موجود در این بخش بسیار کوچک تر از تخت اصلی و ظاهرا مورد علاقه ناصرالدین شاه. سنگ قبر ناصرالدین شاه هم امروزه در این بخش از کاخ گلستان قرار دارد. تقریبا اگر از تخت مرمر شروع کنید اینجا دومین جایی خواهد بود که از کاخ گلستان خواهید دید. سنگ قبر ناصرالدین شاه بسیار پر جزئیات و زیبا است و ارزش دیدن دارد.
خلوت کریمخانی در شمال غربی کاخ گلستان قرار دارد و مربوط به دوره کریم خان زند است. سنگ قبر ناصرالدین شاه و تخت فتحعلی شاه که از جنس مرمر و بسیار زیباست در این قسمت قرار دارد.این بنا متشکل از سه ایوان است. در مرکز ساختمان یک حوض قرار دارد که قبلا آب قنات شاه در آن جاری بوده است . گفته میشود به دستور آقامحمدخان قاجار استخوانهای کریم خان را در پله های سمت راست این بنا دفن کرده اند تا محل عبور و مرور مردم باشد در زمان پهلوی استخوانها به قم منتقل شده است.هزینه بازدید 2000 تومان و زمان لازم برای بازدید حدود ده دقیقه است.
ایوانی در کنار بخش اصلی کاخ گلستان وجود دارد که خلوت کریمخانی یا جلوخان نامیده می شود این قسمت در زمان زندیه ساخته شده و حوضی در آن وجو داشته که آب قنات در آن جاری بوده. برای رفتن به این قسمت بایستی از چند پله بالا رفت . آقامحمد خان قاجار زمان سلطنتش برای تحقیر زندیه دستور داده بوده استخوانهای کریم خان را در زیر پله ها دفن کنند. البته در زمان رضا شاه این استخوانها ی باقیمانده از این قسمت برداشته شده اند. بنای ایوان با کاشیکاریهای بسیار زیبا تزیین شده و شامل حوض و تخت و پیکرتراشه ای مرمرین است. این قسمت محلی برای استراحت بوده و با کاشیکاریهایش از زیباترین بخشهای کاخ گلستان است
خلوت کریمخانی از قدیمی ترین قسمتهای کاخ گلستان هست، یک ایوان سرپوشیده که از سه رواق ستوندار تشکیل شده و با کاشیکاریهای رنگارنگ و زیبایی به رنگ زرد و آبی و صورتی پوشیده شده، برای رسیدن به ایوان باید از چند پله بالا برید. رواق وسط مظهر قنات بوده و یک حوض سنگی وسط فضا ساخته شده که به حوض و جوی آبی که در سطح پایین در محوطه هست ختم میشه، رواق اول محل قرارگیری تخت فتحعلی شاه و رواق آخر سنگ قبر ناصرالدین شاه که تصویری نقش برجسته از خود شاه برآن نقش بسته در ارتفاع نصب شده و با شیشه پوشانده شده، انعکاس کاشیهای دیوار روبرو به روی این شیشه تصویر زیبایی ایجاد میکنه که برای عکاسی مناسبه، گفته میشه آقامحمدخان استخوانهای کریمخان رو زیر پله های این رواق دفن کرده تا در محل عبور روزانه شاهان قاجار باشه. از زیبایی های این فضا میشه به طاقهای پوشیده شده با کاشیهای رنگی اشاره کرد.این مکان هم باهمان بلیط ورودی قابل بازدیده.