چند سالی است که موزه ی میراث روستایی ، با جمع آوری اطلاعات از معماری خانه های مختلف و جابجا کردن آنها به این موزه ی وسیع، سعی در شناساندن معماری اصیل گیلانی به مردم ایرانگرد است.
جالب است بدانید در همین گیلان که شاید به نظر وسعت زیادی نداشته باشد، تنوع خانه های روستایی بنا بر وضعیت محل و شرایط زمین، متفاوت است!
معماری خانه های کناره ی جلگه ی دریای خزر با خانه های منطقه ی دیلمان و حتی ناحیه ی هشتپر و آستارا کاملا متفاوت است. و این تنوع بینظیر را در موزه ی میراس روستایی به راحتی میتوانید ببینید.
بهتر است بدانید که خیلی از خانه هایی که در این محل برای نمایش عموم بنا شده اند، عینا همان بنای اصلی است که از روستاهی مختلف با دقیقترین ابزار شماره گذاری و جابجا شده اند. و چندین خانه هم از روستاهای اطراف لاهیجان، جایی که متولد شده ام نیز در این موزه وجود دارد.
این موزه در کیلومتر ۱۸ آزاد راه رشت-قزوین در جاده سراوان به رشت واقع شده است.این سایت موزه در زمینی به وسعت ۲۶۳ هکتار و در بخشی از آن که ۴۵ هکتار است، ایجاد شده که مابقی زمین احتمالا در آینده مورد استفاده قرار خواهد گرفت.درواقع بیشترین هدف از ایجاد این موزه ، شناسائی،واچینی و دوباره چینی گونه های مختلف معماری روستائی است که بناها در روستاهای جلگه شرقی،مرکز و غرب، کوهپایه شرق و غرب و کوهستان غرب از مکانهای اصلی خود به همان شکل برداشته شده و با همان معماری و با توجه به میراث معنوی گیلان، به این موزه منتقل شده و مورد بازدید گردشگران قرار گرفته است.با توجه به وسعت زیاد این موزه که ۴۵ هکتار است، حداقل به ۳ ساعت بازدید از موزه نیاز است تا مختصری با بناهای روستائی استان گیلان، صنایع دستی،پوشاک، سفره گیلانی و میراث طبیعی و کشاورزی ، آشنا شد.اما برای بازدید کامل موزه به ۸ ساعت ، یعنی از شروع زمان بازدید موزه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۸ ، نیاز است.در حال حاضر ۲۳ مجموعه مسکونی،از نقاط مختلف گیلان جمع آوری و دراینجا دوباره چینی شده است.علاوه بر واحدهای مسکونی، ۳ قهوه خانه سنتی، یک میجد، یک مدرسه. یک کارگاه آهنگری و یک کوره ذغال گیری سنتی در محل موزه بازسازی شده استخانه محتشم طلب، خانه رفیعی،خانه موسوی،خانه امینی وخانه بهزادی از خانه هائی بودند که ما از آنها دیدن کردیم.در مجموعه زمینی که خانه ها در آن دوباره چینی شده بودند، علاوه برخانه مسکونی ، اماکن نگهداری احشام، نگهداری علوفه و سایر اماکن مورد نیاز روستائیان هم به چشم میخورد.ورودی این موزه که زیر نظر میراث فرهنگی استان فعالیت می کند، ۵۰۰۰۰ ریال است.
تو این موزه شما میتونین به طور کاملا زنده و واقعی گیلان قدیم رو لمس کنین. خونههای این موزه از صاحبان اصلیش گرفته شده ابتدا شمارهگذاری شده، جدا سازی شده، در واقع واچینی شده و مجدد تو محله این موزه چینش شده. از شرق تا غرب و از شمال تا جنوب گیلان انواع ساختار خونهها و تفاوت هر منطقه گیلان رو میتونید اینجا ببینید. جنگل، شالیزار و رودخونه و پل و خانومهایی که در حال پخت نون محلی و غذاهای محلی هستن، کافهای که وسط موزهاستو چای لاهیجان و آش میتونین اونجا میل کنین و انواع اقسام دکههای صنایع دستی گیلان زمین و زنده بودن محیط، اینجا رو به یکی از بینظیر ترین موزههای ایران تبدیل میکنه. برای بازدید حداقل به چهارساعت زمان نیاز دارید و کل مسیر رو باید پیاده طی کنین. پس لباس و کفش راحتی فراموش نشه و برای گشنگی هم نگران نباشین قیمت کافهی داخل موزه خوبه و طعم غذاهاشم خوبه.
موزه صنایع دستی گیلان در شهر رشت است که از سال84 شروع به ساخت این مجموعه کردن که داخلش سرسیز و از خانه های قدیمی و صنایع دستی گیلان می باشد که به گفته خودشان این خانه ها اصل می باشد و وسایل خانه ها با کد گذاری به هم وصل شده جذابیت این موزه خیلی زیاد بود