شهر باشکوه استانبول بسیاری از درهها و مکانهای چشم نواز ترکیه را در انحصار خود دارد. این درههای پر از آب، باعث به وجود آمدن پلهای بینظیری در این شهر شدهاند. پل های استانبول نقش بسیار مهمی را در شهر ایفا میکنند و باعث اتصال میان بخشهایی از شهر میشوند که به طور طبیعی از هم جدا شدند. برخی از این پل های معروف استانبول که وظیفه اصلیشان تسهیل حمل و نقل و ترانزیت است یا به دلیل زیباییشان در طراحی، اکنون به نماد شهر استانبول تبدیل شدند.
وقتی شهری از طریق تنگه و دریا به قسمتهای مختلف تقسیم شده است، باید در آن پلهایی وجود داشته باشد که عبور و مرور را بین دو سمت شهر، امکانپذیر سازد. در استانبول نیز، قسمت آسیایی و اروپایی و همچنین منطقه فاتح توسط پلهایی به یکدیگر متصل شدهاند که برخی از آنها در جهان رکورددار هستند. بازدید از این پلها رایگان است و مناسب کسانی است که به دنبال تور ارزان استانبول و کم کردن هزینههای سفر هستند. با لست سکند همراه باشید تا با پل های معروف استانبول بیشتر آشنا شویم.
1. پل بسفر، پل شهدای 15 جولای (Bosphorus Bridge)
در استانبول میتوانید پلهای بسیار زیبایی را مشاهده کنید که هر کدام داستان و تاریخ خاص خود را در این کشور دارند. یکی از این پل های معروف استانبول، پل بسفر است. اگر به استانبول سفر کنید، این پل از جاذبههایی است که توجه شما را به خود جلب میکند. پل بسفروس یکی از قدیمیترین پل های استانبول است که با نام (پل شهدای 15 جولای) نیز شناخته میشود. قدمت این پل معروف ترکیه به 50 سال پیش بازمیگردد. ساخت آن در سال ۱۹۷۰ شروع شد و در تاریخ ۳۰ اکتبر ۱۹۷۳ افتتاح شد و هم اکنون یکی از مهمترین و زیباترین پلهای جهان به شمار میرود. یکی از جالبترین ویژگیهای شهر استانبول قرار داشتن در دو قاره متفاوت یعنی آسیا و اروپا است و پل بسفر قسمت اروپایی استانبول را به سمت آسیایی آن متصل می کند!
طول پل بسفر استانبول 1150 متر است که از تنگه بسفر عبور میکند و 105 متر بالاتر از سطح آب قرار دارد. در شب، نور منحصر به فرد این پل معروف استانبول، جلوه بسیار زیبایی به این شهر تاریخی میبخشد. منطقه اطراف پل، مملو از رستورانهای ترکی مشرف به منظره فوق العاده تنگه بسفر است. روزانه حدود 180000 وسیله نقلیه از روی پل شهدای 15 جولای عبور میکنند. این پل منطقه اورتاکوی Ortakoy در قسمت اروپایی را به منطقه بیلربی Beylerbeyi در قسمت آسیایی متصل کرده است. بسیاری از آنهایی که با تور استانبول سفر میکنند، پل بسفر را در خاطراتشان ثبت میکنند و این پل برایشان یادآور استانبول میشود.
2. پل سلطان محمد فاتح (Fatih Sultan Mehmet Bridge)
یکی دیگر از پل های معروف استانبول، پل سلطان محمد فاتح است. این پل که به آن «پل دوم بسفر» نیز میگویند، پلی دیگر روی تنگه بسفر است که در سال 1988 ساخته شد. این پل معلق فولادین منطقه کاواچوک Kavacik در قسمت آسیایی را به هیساروستو Hisarustu در منطقه اروپایی متصل میکند. این پل در زمان ساخت، پنجمین پل معلق جهان از لحاظ طول به شمار میرفت ولی امروزه در جایگاه بیست و یکم قرار دارد.
تاریخچه ساخت و ایجاد این پل به چندین سال پس از ساخت اولین پل بسفر بازمیگردد، زمانی که معماری و صنعت در ساخت پل های استانبول به کمک هم آمدند. پل سلطان محمد نسبت به پل بسفر بسیار خلوتتر است و رفت و آمد در آن کمتر صورت میگیرد. اگر در سفر به استانبول، دنبال مکانی آرام با منظرهای زیبا و فوقالعاده هستید، بازدید از پل سلطان محمد فاتح و نوشیدن یک فنجان قهوه در کافه رستورانهای اطراف آن میتواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.
3. پل گالاتا (Galata Bridge)
یکی از معروفترین و زیباترین پل های استانبول، پل گالاتا است. شما میتوانید صف طولانی و منظم ماهیگیران را روی این پل ببینید. پل گالاتا در استانبول، امروزه به عنوان یکی از جذابترین و زیباترین جاهای دیدنی استانبول شناخته میشود. این پل معروف استانبول در تاریخ و ادبیات کشور ترکیه نیز مشهور است.
پل گالاتا یک پل دو طبقه است و روی خلیج شاخ طلایی (Golden Horn) قرار دارد که در واقع منطقه تاریخی و قدیمی استانبول را به منطقه گالاتا، شیشلی و بی اوغلو متصل میکند. این پل پنج بار بازسازی شده است، اولین پل در سال 1845 ساخته شد و آخرین پل که پل کنونی است، در دسامبر 1994 تکمیل شد. پل گالاتا یکی از مشهورترین نمادهای شهر است و بسیاری از افراد محلی برای ماهیگیری در کنار این پل صف میکشند. در طبقه پایین این پل، رستوران هایی که ساندویچ ماهی سرو میکنند، از پرطرفدارترین رستورانهای منطقه هستند.
4. پل مترو گلدن هورن (Golden Horn Metro Bridge)
پل دیگری که اخیراً در استانبول ترکیه ساخته شده، پل شاخ طلایی است که در سال 2014 افتتاح شد، این پل به تردد قطارهای شهری اختصاص دارد. پل زیبای شاخ طلایی منطقه بی اوغلو را به منطقه فاتح استانبول، که از معروف ترین محله های استانبول به شمار میروند، متصل میکند و در حال حاضر یکی از زیباترین پلهای شهر است، اگر شما علاقهمند به دیدن این پل زیبا هستید، باید از خط مترو M2 استانبول استفاده کنید.
ساخت این پل مشکلات و مخالفتهایی را بههمراه داشته است، زیرا پایههای بلند این پل باعث میشد نمای منطقه تاریخی شهر خراب شود، این پایهها بیشتر از حد مجاز بلند بودند و در نمای شهر اختلال ایجاد می کردند.
5. پل یاووز سلطان سلیم (Yavuz Sultan Selim Bridge)
یکی از شگفتانگیزترین پل های استانبول، پل سلطان سلیم یاووز است. شاید کمی از این موضوع تعجب کنید، اما پل سلطان سلیم یاووز ترکیه به عنوان بلندترین پل معلق دنیا، پس از پل میلو فرانسه، در جهان رتبه بندی شده است. در واقع یاووز سلطان سلیم با ارتفاع 322 متر، دومین پل مرتفع جهان است. این پل قدمت زیادی ندارد و ساخت آن به چند سال قبل برمیگردد. یاووز سلطان سلیم در 26 آگوست 2016 افتتاح شد و دولت ترکیه با افتتاح و ساخت آن سعی کرد شهر استانبول را به افق جدیدی در سطح جهانی برساند.
امروزه این پل یکی از مهمترین نقاط دیدنی استانبول به شمار میرود. همچنین این سازه سومین پل روی تنگه بسفر است که منطقه گاریپچه Garipce در بخش اروپایی را به پویرازکوی Poyrazkoy در قسمت آسیایی شهر متصل میکند.
6. پل آتاتورک (Ataturk Bridge)
پل آتاتورک که با نام پل Unkapani شناخته میشود، یک پل بزرگراهی روی خلیج گلدن هورن در شهر استانبول است. نام این پل برگرفته از مصطفی کمال آتاتورک، بنیانگذار و اولین رئیس جمهور ترکیه است. ساخت این پل در سال 1836 به پایان رسید و در ابتدا هایراتیه نام داشت که محلههای Unkapani و Azapkapi در استانبول را به هم متصل میکرد. ساخت این پل به دستور سلطان محمود دوم انجام شد و خود او نیز در افتتاحیه با اسبش از پل گذشت.
پل اولیه حدود 400 متر طول و 10 متر عرض داشت و به عنوان یک پل برای عبور کشتیهای بزرگ ساخته شد و در سال 1875 با پل دیگری که از آهن ساخته شده بود، جایگزین شد. طول آن 480 متر و عرض آن 18 متر بود و تا سال1912 استوار ماند اما به دلیل پایان عمر مفیدش تخریب شد. پل فعلی بین سالهای 1936 تا 1940 ساخته شد و در سال 1940 با نام پل آتاتورک مورد استفاده قرار گرفت. طول آن 477 متر و عرض آن 25 متر است.
شاید بیشتر مسافران به دیدن همان چند پل معروف اکتفا کنند، اما اگر با تورهایی مثل تور استانبول 5 شب و 6 روز سفر میکنید، فرصت دارید در اوقات فراغتتان، سری به پلهای کمتر معروف هم بزنید و از چشماندازشان لذت ببرید.
سخن آخر
معمولا پلها نقش حیاتی را در عبور مرور دارند و به همین قصد ساخته شدهاند، اما در برخی از کشورها، پلهای بسیاری فقط در جهت ثبت رکورد یا ایجاد محلی تفریحی و دیدنی ساخته شدهاند و کاربردی در حمل و نقل ندارند. پل های معروف استانبول نیز در ابتدا برای تسهیل عبور و مرور ساخته شدند، اما با طراحی بینظیرشان توانستند نظر گردشگران را به خود جلب کرده و به عنوان جاذبههای مهم استانبول شناخته شوند. اگر مسیرهای حمل و نقل در استانبول را بشناسید، کافی است یک استانبول کارت تهیه کنید و از بیشتر این پل های استانبول با هزینه کمی بازدید کنید. اگر شما نیز تجربه سفر به استانبول و بازدید از این پلها را داشتید، میتوانید در قسمت نظرات تجربه خود را با دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.
تألیف: تیم نویسندگان لست سکند