معمولا تصاویر اسکناس ها در دولت های مختلف با توجه به سیاست های فکری آنها تغییر می کرده است.
اولین اسکناس در ایران در اواخر قرن هفتم هجری ( 13 میلادی ) و در دوره سلطنت پنجمین پادشاه ایلخانیان منتشر شد. تا پیش از آن ، سکه ، بیجک و برخی اسکناس های خارجی ( بخصوص منات روسی ) در این کشور رواج داشت. اما با الهام گرفتن از پول کاغذی چین ، در این دوره به مردم دستور داده شد تا سکه ها و زرهایی که دارند را تحویل داده و به جای آن پول کاغذی بگیرند – که به آن چاوه گفته می شد. بدین ترتیب برای اولین بار پول کاغذی در تبریز منتشر شد ، هرچند دوامی نداشت و با توجه به مخالفت شدید مردم خیلی زود از رونق افتاد. اسکناس یک درهمی چاپشده در آن زمان، قدیمیترین اسکناس شناخته شده در ایران است که منقّش به «لااله الاالله و محمد رسولالله» میباشد.
پس از آن شاید بتوان دوره قاجار را بعنوان دوره ای مستحکم در ورود اسکناس به بازارها دانست. واحد اصلی پول قاجار تومان، قران و شاهی بود. تومان واژهی ترکی ایغوری است به معنی دههزار که در تقسیمات لشکری هر دههزار سرباز تومان و فرماندهی آنها امیرتومان نامیده میشد. تا پیش از قاجار از این واحد پولی استفاده نمیشد. کوچکترین واحد پول ایران در آخر دوره قاجار، دینار بود. طبیعتا یک تومان معادل ده هزار دینار یا برابر ده قران بود.
پول دورهی قاجار تا اوایل دورهی پهلوی رایج بود. در سال 1308 خورشیدی واحد پول ایران تغییر یافت و از تومان به ریال تبدیل شد. هر چند از آنجاییکه 1 ریال جدید با 1 قران سابق برابر بود، مردم بجای ریال ، همان قران را میگفتند و امروزه نیز همچنان هر دو واحد پولی ریال و تومان مورد استفاده قرار می گیرد.
با لست سکند همراه باشید تا برخی از قدیمی ترین اسکناس های ایران را ببینید.
با تشکر فراوان از خانم سیمین ابراهیمی که این تصاویر را در اختیار ما قرار دادند.