شیراز به مانند کتاب مصور تاریخی است که هر سمت آن نشانهای از تاریخ را در خود حفظ کرده است. در میان این نشانهها، خانههای قدیمی با معماری جذاب خود، گردشگران بسیاری را جذب میکنند. خانهی زینت الملوک یکی از همین خانههاست که در میان خیابان لطفعلی خان، منتظر ورود گردشگران است. اما چه چیزی این خانه را از سایر خانههای شیراز متمایز کرده است؟ با لستسکند همراه باشید تا در این خانه قدمی بزنیم و از زیباییهای وصفناپذیرش دیدن کنیم.
خانه زینت الملک یا زینت الملوک متعلق به دختر حبیب الله قوام الملک (قوام چهارم) است. ساخت خانه در سال 1290 هجری قمری توسط علی محمد خان قوام الملک دوم آغاز شد و در سال 1302 هجری قمری توسط محمدرضا خان قوام الملک سوم به اتمام رسید. زینت الملوک یکی از زنان خیّر و مومن شیراز بود که در سالهای جنگ تحمیلی خانهی وی پناهگاهی برای جنگزدگان بوده است. قسمتهایی از خانه که در زمانهای گذشته به نگهداری خوراک و لوازم اختصاص داشتند، در زمان زینت الملوک مکانی برای کمک به نیازمندان و امور خیریهی مخصوص بانوان بوده است.
خانه در ابتدا محل سکونت قوامها و خانوادهی آنها بوده و از طریق در زیرزمینی به نارنجستان قوام (خانهی قوام) راه داشت. در ورودی خانه معرقکاری شده است. حیاط دارای دو باغچهی زیبا و دو حوضچهی بزرگ و کوچک است. دیوارهای بیرونی ساختمان با کاشی هفت رنگ هلالی پوشیده شده که تصاویری از دو فرشته، خورشید و دو شیر شمشیر به دست و آیات قرآنی نیز بر آن نقش بسته شده است.
خانه دارای بیست اتاق است که تمامی آنها با گچکاری، آیینهکاری و نقاشیهای بینظیری تزیین شدهاند. بخشی از اتاقها دارای سقف چوبی هستند که بر روی سقف، تصاویری از گل و بوته، حیوانات و پرندگان نقاشی شده است.
اتاقها با پنجرههای ارسی و شیشههای رنگی که علاوه بر تابش آفتاب و انعکاس زیبای نور، محافظی در برابر حشرات بود، تزیین شدهاند. دیوارهای تالار اصلی یا تالار شاه نشین دارای آیینهکاریهای فوقالعاده زیبا است و در بخشهایی از دیوار، نقاشیهای زیبایی نقش بسته است.
خانه زینت الملوک تنها خانهی قدیمی شیراز است که زیر بنای آن به طور کامل زیرزمین و قابل استفاده بوده است. زیرزمین خانه دارای آجرکاریهای زیبایی است که امروزه تبدیل به نگارخانهی شخصیتهای مهم شیراز و ایران شده است. در این بخش، مشاهیر شیراز به مانند سعدی، کریم خانه زند، نصیرالملوک در کنار صاحب ملک (زینت الملوک) به صورت مجسمه های مومی قرار گرفتهاند و پذیرای گردشگران هستند. مجسمههای این نگارخانه توسط بنیاد فارس شناسی ساخته شده است. این موزه شباهات زیادی به موزهی مادام توسو در شهر لندن دارد.
آیا تا به حال در سفرتان به شیراز از این خانهی زیبا و موزهی جالبش دیدن کردهاید؟ آیا در تعطیلات نوروز قصد ندارید به شیراز سفر کنید؟