اگر اهل فیلم و گردش باشید، حتما زمان تماشای فیلم، لوکیشنهای خاصِ فیلمها و یا لوکیشنهای فیلمهای معروف توجه شما را جلب کرده است. موضوعِ گردشگریِ فیلم، امروزه بهعنوان یکی از انواع گردشگری در حال گسترش است. در گردشگری فیلم، لوکیشنهای خاص و جذابی که توسط یک فیلم به مخاطبین معرفیشدهاند و یا لوکیشن فیلمهای معروف و خاطرهانگیز، بهعنوان مقاصد گردشگری و حتی تورها مورد استفاده قرار میگیرند. با ما در لست سکند همراه باشید تا با چند لوکیشن فیلم و شهرکهای سینمایی معروف ایرانی آشنا شویم.
شبی که ماه کامل شد
این فیلم روایت داستانی واقعی و درام از عشق دختری تهرانی به برادر عبدالمالک ریگی است. در فیلم «شبی که ماه کامل شد» زندگی این دختر بهعنوان زنی قربانی در ماجرای گروه تروریستی عبدالمالک ریگی روایت میشود. شبی که ماه کامل شد از بازار سیستان و بلوچستان شروع میشود. لوکیشن اصلی فیلم نیز استان محروم سیستان و بلوچستان است. البته قسمتهایی از آن در پاکستان فیلمبرداری شده است. شبی که ماه کامل شد سعی دارد نشان دهد سیستان و بلوچستان در کنار حضور عبدالمالک ریگی، زیباییها و فرهنگ غنی خود را نیز دارد که باید به آنها توجه کرد.
مشخصات فیلم: سال ساخت 1397، افتخارات: 6 سیمرغ بلورین سی و هفتمین جشنواره فجر. کارگردان: نرگس آبیار.
ماهی و گربه
ماجرای این فیلم در رابطه با سفر چند دانشجوی جوان به شمال کشور برای شرکت در جشن بادبادکبازی است، آنها در کنار یک دریاچه و نزدیک رستورانی بین راهی که ظاهرا در غذاهایش از گوشت انسان استفاده میکند، کمپ میزنند. فیلم «ماهی و گربه» در روستای سقالکسار استان گیلان فیلمبرداری شده است. احتمالا برای خیلی از افراد دیدن این دریاچه، فیلم ماهی و گربه را تداعی میکند. سقالکسار دریاچهای زیبا و آرام با مساحت حدود 30 هکتار است که با گذراندن یک روز در کنار آن میتوانید از جنگل و کوهستان اطراف آن نیز لذت ببرید.
مشخصات فیلم: سال ساخت 1392، افتخارات: برگزیده جشنوارههای مختلف مانند ونیز، لیسبون، دبی، استانبول، سوئیس، اسلوونی، ویتنام و جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران. کارگردان: شهرام مُکری.
اژدها وارد میشود
«اژدها وارد میشود» درباره مأموریت یک مأمور ساواک به جزیره قشم برای بررسی پرونده خودکشی یکی از تبعیدیهای مارکسیست است. سبک این فیلم سورئال و ماجرای آن در دهه 40 اتفاق میافتد. لوکیشن فیلمبرداری فیلم اژدها وارد میشود در روستای چاهکوه جزیره زیبای قشم واقع شده است. همچنین یکی از زیباترین لوکیشن های این فیلم، دره چاهکوه است. این دره حدود 100 متر عمق دارد و به صورتی ضربدری در دلِ یک کوه سنگی قرار گرفته است. دره چاهکوه جزء جاذبههای ژئوپارک قشم است و امکانات اولیه گردشگری در این منطقه برای بازدید فراهم شده است.
مشخصات فیلم: سال ساخت 1395، افتخارات: نامزد 5 بخش در سی و چهارمین جشنواره فجر، کارگردان: مانی حقیقی.
خسته نباشید
فیلم «خسته نباشید» سفر زن و شوهر گردشگری را به نامهای ماریا و رومن به کرمان روایت میکند. آنها حین سفر با موسسه گردشگری طرف قراردادشان به مشکل میخورند، سپس فیلم با همراهی مرتضی (مستخدم اخراجی هتل محل اقامت آنها) و پسرعموی وی با زوج گردشگر ادامه پیدا میکند. لوکیشن اصلی این فیلم مناطق کویری استان کرمان است و این لوکیشن خاص علیرغم سختیهایی که برای فیلمبرداری به وجود آورده بود توانسته به نشان دادن شخصیتهای جهانگرد فیلمِ «خسته نباشید» کمک کند.
مشخصات فیلم: سال ساخت 1391، کارگردان: افشین هاشمی، محسن قرایی.
در دنیای تو ساعت چند است
فیلم عاشقانه «در دنیای تو ساعت چند است» داستان زنی به نام گلی را روایت میکند که بعد از 20 سال زندگی در فرانسه تصمیم گرفته است به زادگاهش شهر رشت بازگردد. در این بین شخصی به استقبال او میآید که ادعای آشنایی با گلی را دارد ولی او شخص غریبه را نمیشناسد. لوکیشن اصلی این فیلم شهر رشت است و طی فیلم به خوبی نقاط مختلف شهر رشت به نمایش گذاشته میشود. لوکیشن خاص این فیلم به درک اتفاقاتی مثل باخبر بودن از همکلاسی قدیمی، دیدن معلم قدیمی و مسائلی از این دست که فقط در فضاهای کوچک و صمیمی اتفاق میافتد، کمک میکند.
مشخصات فیلم: سال ساخت 1393، افتخارات: جوایزی از جشنوارههای پوسان، فیلم فجر، انجمن منتقدان و نویسندگان، ویلنیوس، فیلمهای شرقی ژنو، جشن حافظ، جشن خانه سینما و 5 جشنواره فیلم ایرانی استرالیا، کارگردان: صفی یزدانیان.
خیلی دور خیلی نزدیک
فیلم «خیلی دور خیلی نزدیک» داستانِ دکتر عالم، جراح مغز و اعصاب را روایت میکند که شب تولد فرزندش (سامان) متوجه بیماری تومور مغزی او میشود. در همین زمان سامان به همراه دوستانش برای تور ستارهشناسی به کویر سفر کرده است. دکتر عالم به دنبال پسرش به مناطق کویری سفر میکند و در این سفر با مشکلاتی مثل طوفان شن روبهرو میشود. لوکیشن این فیلم در مناطق کویری از جمله کویر مصر قرار گرفته است. این مناطق (روستاهای مصر و فرحزاد) به دلیل جاذبه ماسههای بادی بهخصوص بعد از فیلم خیلی دور خیلی نزدیک بیشتر مورد توجه قرار گرفتند و به جاذبههای گردشگری مورد بازدید تبدیل شدند.
مشخصات فیلم: سال ساخت 1383، افتخارات: برنده 5 سیمرغ بلورین بیست و سومین جشنواره فیلم فجر، شش تندیس دوره نهم جشن خانه سینما و یک جایزه جشنواره فیلم قاهره، کارگردان: رضا میر کریمی.
شهر موشهای 2
فیلم سینمایی موزیکال «شهر موشهای 2» در ادامه مدرسه موشها که جزء محبوبترین برنامههای تلویزیونی دهه شصت بوده است، ساخته شده است. در این فیلم، موشها 30 سال بزرگتر شدهاند، ازدواج کرده و کار و زندگی تشکیل دادهاند. فیلم شهر موشهای 2 در لوکیشنی شبیه به روستای کندوان ساخته شده است. این روستا از خانههایی صخرهای تشکیل شده که در نوع خود معماری بینظیر دارند. لوکیشن فیلم شهر موشها نیز بهصورت خانههایی صخرهای است.
مشخصات فیلم: سال ساخت 1393، افتخارات: یک سیمرغ بلورین در سی و سومین جشنواره فجر. کارگردان: مرضیه برومند.
قیصر
قیصر، شخصیت اصلی فیلم، به انتقام قتل برادرش فرمان و مرگ خواهرش که مورد تجاوز قرار گرفته است، عاملین ماجرا را که برادران آق منگل هستند، به قتل میرساند و در پایان خود نیز کشته میشود. فیلمِ قیصر در حمام نواب که ساختمانی قدیمی و آجری در محله عودلاجان است، فیلمبرداری شده است. این حمام دوره قاجار توسط دو دختر حاج نواب از نوادگان قاجار ساخته شده و بیشتر به دلیل فیلم قیصر موردتوجه قرار گرفته است. در حال حاضر نیز بهعنوان یک جاذبه گردشگری در محله قدیمی عودلاجان قابل بازدید است.
مشخصات فیلم: سال ساخت 1348، افتخارات: 6 جایزه جشنواره سینمایی سپاس 1348، جایزه تمبر طلا، جایزه فستیوال بینالمللی فیلم تهران، کارگردان: مسعود کیمیایی.
دایی جان ناپلئون
سریال دایی جان ناپلئون مجموعهای تلویزیونی است که بر اساس رمانی به همین نام ساخته شده است. در این مجموعه تلویزیونی بازیگران مطرح سینما از جمله غلامحسین نقشینه، پرویز فنیزاده، نصرت کریمی و محمدعلی کشاورز ایفای نقش کردهاند. فیلم دایی جان ناپلئون در خانه و باغ اتحادیه (امین السلطان) خیابان لالهزار ساخته شده است. این خانه مربوط به دوره قاجار است و به نوعی تنها بازمانده خیابان لالهزار قدیم و یکی از آثار باارزش معماری دوره قاجار شناخته میشود. باغ اتحادیه در زمان مشروطه پناهگاه عدهای از شخصیتهای دوران مشروطه بوده است.
مشخصات فیلم: سال ساخت 1355، کارگردان: ناصر تقوایی.
پدرسالار
داستان فیلم درباره پدر خانوادهدوستی به نام اسدالله خان است که در عین دلسوزی بسیار پرصلابت و سختگیر است. ماجرای فیلم حول زندگی اسدالله خان و پسران و خانواده آنها شکل میگیرد. اسدالله خان اعتقاد دارد همه پسرانش باید در خانه وی زندگی کنند. فیلم پدرسالار در خانه قدیمی یکی از نوادگان قاجار به نام «خانم مهرانگیز» در محله تاریخی عودلاجان ساخته شده است. این خانه امروزه به خانهِ فرهنگِ امامزاده یحیی تبدیل شده است. خانه مهرانگیز قدمتی 84 ساله دارد و پس از فیلمبرداری سریال پدرسالار موردتوجه مردم قرار گرفت.
مشخصات فیلم: سال ساخت 1372 – 1374، کارگردان: اکبر خواجوی.
شهرکها و مجموعههای سینمایی
شهرک سینمایی غزالی
این شهرک سینمایی بزرگ در سال 1358 برای فیلمبرداری فیلم هزاردستان علی حاتمی توسط وی در غرب تهران ساخته شده است. سپس طی زمان، لوکیشنهای سایر فیلمها نیز به آن اضافه گردیده است. شهرک غزالی لوکیشنهای ساخته شده برای بسیاری از فیلمهای خاطره ساز را در خود جای داده است. تعداد زیادی از این لوکیشنها، تداعیکننده دوره رضاشاه و محمدرضا شاه است. علی حاتمی طرح اولیه ساخت شهرک سینمایی را با الهام از یک شهرک سینمایی ایتالیایی به اجرا گذاشت.
ازجمله معروفترین لوکیشن های این شهرک میتوان به لوکیشن فیلمهای: مریم مقدس (مورداستفاده در فیلمهای مریم مقدس، بشارت منجی، ابراهیم خلیلالله، ستاره خضرا، مسافر زمان، اشکها و لبخندها و راهآبی ابریشم)، شهر کوفه (سریال امام علی، ولایت عشق، تنهاترین سردار، طفلان مسلم، آخرین دعوت و ناسپاس)، لوکیشن لالهزار (هزاردستان، در چشم باد، کلاه پهلوی، سرزمین کهن، جهانپهلوان تختی، شب دهم، مدار صفر درجه، کیف انگلیسی، معمای شاه و شهرزاد)، لوکیشن بازارچه خانیآباد (جهانپهلوان تختی و پروژههای دوره معاصر و تهران قدیم)، لوکیشن کلاه پهلوی، لوکیشن سرزمین کهن، لوکیشن تبریز در مه و لوکیشن سریال شهرزاد اشاره کرد.
شهرک سینمایی دفاع مقدس
این شهرک سینمایی سال 1373 برای حمایت از فیلمهای دوران دفاع مقدس در نزدیکی اتوبان تهران - قم توسط نیروی مقاومت بسیج ساخته شده است. مساحت این شهرک حدود 550 هکتار است و طبق گفتهها تا سال 1393 حدود هزار اثر شامل فیلمهای سینمایی، فیلم مستند، سریال تلویزیونی، تلهفیلم، فیلم کوتاه و ویدئو کلیپ در آن فیلمبرداری شده است.
عکاس: نازنین کاظمی نوا / جام جم آنلاین
ازجمله لوکیشن های این شهرک میتوان به: لوکیشن خط مقدم جبهه جنگ شامل خاکریز با طول 700 متر، پاسگاه مرزی ایران و عراق در منطقه مرزی شلمچه، بیمارستان صحرایی، میدانهای مین و موانع ایضایی، قرارگاه فرماندهی، ایستگاه صلواتی دشت تانک، میدان موانع و برجهای نگهبانی اشاره کرد.
عکاس: نازنین کاظمی نوا / جام جم آنلاین
همچنین لوکیشن های بعضی فیلمهای تاریخی شامل: قصر فرعون، قصر زلیخا، سیلوهای داخلی و خارجی سریال «یوسف پیامبر (ع)» در این شهرک قرار دارند.
شهرک سینمایی پیامبر اعظم
عکاس: منصوره فردوسی جاه / ایرنا
این شهرک دیماه 1393 در آزادراه تهران – قم به مساحت 100 هکتار ساخته شده است. اولین فیلم ساخته شده در این شهرک سینمایی، فیلم محمد رسولالله است. در این شهرک سینمایی شهرهای مکه، مدینه، شعب ابیطالب، کلیسای بحیرا در شهر بصری شام و غار حرا ساخته شده است. طراح شهرک سینمایی پیامبر اعظم میلژن کرکا کلژاکویچ طراح اهل کرواسی است.
عکاس: منصوره فردوسی جاه / ایرنا
عکاس: منصوره فردوسی جاه / ایرنا
آیا تا به حال در یکی از این لوکیشنها بودهاید؟ آیا پیش از این، میدانستید به غیر از شهرکهای سینمایی، محلهی عودلاجان تا این اندازه در فیلمها نقشآفرینی کرده است؟