همه میدانیم که با وجود وسایل نقلیهی گوناگون و مدرن، سفر بسیار آسان شده است و همه ساله بر شمار گردشگران افزوده میشود. آمارها نشان میدهند که در سال 2014 میلادی 1133 میلیون نفر سفر کردهاند و پیشبینی شده که این عدد تا سال 2030 به 1.8 میلیارد نفر برسد. حالا این سوال پیش میآید که ازدیاد سفرها و پیشرفت صنعت گردشگری به نفع محیط زیست است یا آسیبهایی جدی به آن وارد میکند؟
پژوهشگری آلمانی به نام سابرینا تحقیقی در این رابطه انجام داده و به نتایج جالبی رسیده است که نگاه کوتاهی به بحثها و نتایج او میاندازیم.
گردشگری به زبان ساده یعنی جابهجایی آدمها، حالا این جابهجایی بیشتر با اتومبیل، قطار یا هواپیما صورت میگیرد. مسافران طی سفرهایشان از هتلها و سایر اقامتگاهها و رستورانها استفاده میکنند که این موضوع خوب است زیرا برای کشورها درآمد تولید میکند؛ اما آیا درآمد حاصل از توریستها صرف حفاظت از محیط زیست نیز میشود؟ متاسفانه پژوهشها نشان میدهند که بسیاری از مراکز توریستی از کارگران ارزان قیمت و افرادی که دانش کمی دارند، استفاده میکنند و کارگران نیز آموزشی در راستای حفاظت از محیط زیست نمیبینند.
حالا حتی اگر فرض کنیم که صنعت گردشگری محیط زیست را به مخاطره میاندازد آیا میتوان جلوی سفر را گرفت؟ مسلما خیر؛ اما میتوان که با بالابردن سطح دانش مسافران از آسیب رساندن به طبیعت و محیط زیستمان جلوگیری کنیم. در ادامه نکتههایی را بیان میکنیم که دانستنش به شما مسافران عزیز کمک میکند تا هوشمندانهتر برای سفرهایتان برنامهریزی کنید تا از آسیب رسیدن به محیط زیست جلوگیری شود.
1-بهترین وسیله ی نقلیه چیست؟
سفر با هواپیما 20 برابر بیشتر از سفر با اتومبیل یا قطار گاز co2 تولید میکند؛ بنابراین سعی کنید طوری برنامه ریزی نمایید که از وسایل نقلیهی گوناگونی استفاده کنید. میتوانید برای کمک به محیط زیست با هواپیما به مقصد بروید اما در مقصد، برای رفتن به شهرهای دیگر سوار اتومبیل یا قطار شوید و دیگر در این مسیرها از هواپیما استفاده نکنید. حتی میتوانید در کنار سفرهای هوایی، یک یا دو سفر بعدیتان را زمینی برنامهریزی کنید.
2-اقامتگاه مناسب کجاست؟
اگر تصمیم دارید در طول سفرهایتان از محیط زیست نیز مراقبت کنید، باید بدانید که اقامتگاههای زیادی در سراسر دنیا ساخته شدهاند که کمترین آسیب را به محیط وارد میکنند. برای مثال در اقامتگاههای ایدهآل از میوهها و خوراکیهای ارگانیک استفاده میشود و اغلب، بومیان همان منطقه مواد غذایی ارگانیک را تهیه میکنند.
اگر اقامت شما به صورت کمپ است، مکانهایی را انتخاب کنید که کمترین آسیب به خاک وارد شود و زبالههای تولیدیتان را هم در محیط رها نکنید. همچنین پیشنهاد میشود که به میزانی که واقعا نیاز دارید آب همراه خود ببرید و از هدر دادن آب دوری کنید. در این راستا توصیه میکنیم که غذاهای محلی نوش جان کنید و خوراکیهایتان را از منزل با خود همراه نبرید.
3-چرا باید از قوانین پیروی کنیم؟
اگر گردشگران سعی کنند که در تفریحاتشان نیز به فکر محیط زیست باشند، تا حدود زیادی از آسیب به طبیعت جلوگیری میشود برای مثال وقتی به آفرود میروند فقط در مسیرهای مشخص شده حرکت کنند و به سایر بخشها وارد نشوند.
وقتی دربارهی حفاظت از محیط زیست صحبت میکنیم اکثر آدمها به سرعت به یاد نریختن زباله میافتند اما آلودگی تنها زباله یا دود اتومبیلها نیست. یکی از مهمترین آلودگیها که گردشگران نقش زیادی در آن دارند، مسالهی آلودگی صوتیست. اگر به دامان طبیعت میروید صدایتان را پایین بیاورید تا حیوانات را نترسانید و زمانی که از روستاها دیدن میکنید به یاد داشته باشید که صدای بلند شما ممکن است مردم محلی را آزار بدهد.
به قوانین و آداب مردم بومی در مقصدتان احترام بگذارید تا فرهنگها حفظ شوند و کسی از ورود گردشگر به شهر یا کشورش ناراحت نباشد. همچنین توصیه میشود در طبیعت هر گیاهی را نچینید و پیش از این کار به زیانهایش بیندیشید و دربارهی قوانین آن منطقه تحقیق کنید.
4- با بومیان چگونه رفتار کنیم؟
طی سفرهایتان تلاش کنید تا با بومیان ارتباطی مناسب برقرار نمایید –در صورت تمایل آنها-. یادگیری آداب و رسوم بومیها و آشنایی با آنها سبب میشود تا فرهنگشان بیشتر حفظ شده و از نابودی دور شوند.
فراموش نکنید که به هیچوجه نباید محلیان را به کاری مجبور کنید زیرا این کار باعث دلزدگیشان از همهی گردشگران میشود.
5- سوغات خوب کدام است؟
گردشگران نباید گیاهان یا جانوران را به عنوان سوغات با خود ببرند زیرا این موضوع باعث ایجاد آسیب جدی به اکوسیستم آن منطقه میشود. سعی کنید که همیشه برای دیگران الگوی خوبی باشید، اگر شما برای دیگران آسیبهای این کار را توضیح بدهید یا از انجام این کار خودداری کنید، حتما افراد دیگری نیز از شما پیروی خواهند کرد.
از دیگر معضلاتی که گردشگران باعث به وجود آمدنش شدهاند، میتوانیم به کندن بخشی از بناهای تاریخی اشاره کنیم. توریستها قسمتی از بناهای تاریخی را با خود میبرند تا سوغاتی از آن مکان داشته باشند؛ برای مثال جالب است بدانید که گردشگران مقدار زیادی از دیوار چین را کنده و با خود بردهاند. همچنین کندهکاری روی دیوارها و خاطرهنوشتن روی بناها یا درختان نیز به محیط زیست و جاذبههای گردشگری آسیب میرساند.
کارشناسان حفاظت از محیط زیست پیشنهاد میکنند که در هنگام خرید سوغات به جنس کالا توجه کنید و سعی داشته باشید که اجناس پلاستیکی و غیرقابل بازیافت نخرید.
گردشگران چه فایده هایی دارند؟
تا اینجا بیشتر به آسیبهایی که گردشگران به محیط زیست وارد میکنند پرداختیم و راههایی را برای حفاظت از محیط بیان کردیم اما اگر بخواهیم منصف باشیم باید بگوییم که گردشگران برای محیط زیست فایدههایی نیز دارند. باید قبول کنیم که اگر توریستها نبودند شاید بعضی از نقاط دنیا و دیدنیهایشان هیچوقت شناخته نمیشد همچنین گردشگران درآمد زیادی ایجاد میکنند که میتوان درآمد حاصل از سفر آنها را در راستای بهبود شرایط زندگی جانداران و حفظ محیط زیست خرج کرد. باید بگوییم که اگر مسئولان فعال در زمینهی صنعت گردشگری بتوانند سطح دانش کارکنانشان را افزایش بدهند، حتما شاهد خواهیم بود که به محیط زیست آسیب کمی وارد خواهد شد و برای بومیان مناطق دورافتاده نیز شغل ایجاد میشود.
شما چه راهکارهایی برای حفظ محیط زیست در سفر به نظرتان میرسد؟ آیا مکانی را میشناسد که گردشگران به آن آسیب زده باشند؟ دیدگاههای خوبتان را با لست سکند در میان بگذارید.
منبع: iynf.org