وان، یکی از محبوبترین مقاصد سفر برای ایرانیان در کشور ترکیه محسوب میشود و میتوان گفت بیشتر گردشگران این شهر، ایرانیانی هستند که بهصورت زمینی به وان سفر میکنند. به همین دلیل، در این مطلب از مجله گردشگری لستسکند راهنمای صفر تا صد سفر زمینی به وان ترکیه را در اختیارتان قرار میدهیم.
وان کجاست؟
وان شهری است که در شرق استان وان ترکیه قرار دارد و اغلب ساکنان آن کردنشین هستند. این شهر مدرن، در فاصله 5 کیلومتری از ساحل دریاچه وان قرار گرفته و بهعنوان یک منطقه بزرگ شهری، تاریخ بسیار غنی دارد. وان را بهدلیل زیبایی و مناظر طبیعی اطرافش «مروارید شرق» مینامند. شاید جالب باشد بدانید که یک ضربالمثل قدیمی ارمنی هم به همین معنا وجود دارد که میگوید: «وان در این دنیا، بهشت آخرت». این عبارت در ترکی بهصورت «Dünyada Van ،ahirette iman» یا «وان برای این دنیا، ایمان برای آخرت» اندکی تغییر کرده است.
چرا به وان سفر کنیم؟
علاوهبر بازدید از جاهای دیدنی وان انگیزههای دیگری هم برای سفر به این شهر وجود دارد. همانطور که میدانید، برای سفر به کشور ترکیه، نیاز به گرفتن ویزا ندارید و به همین دلیل، سفر به این کشور، یکی از آسانترین سفرها برای ایرانیان است. همچنین وان، مقصدی بسیار عالی برای افرادی است که به خرید و گشتوگذار در مراکز خرید علاقهمندند. ایرانیان بسیاری هنگام زمان حراج در وان، به این شهر سفر میکنند. این شهر شرقی ترکیه، پر از مغازههای مدرن، پاساژهای بزرگ و رستورانها و کافههای متنوع است. شما میتوانید در بهترین رستورانهای وان طعم غذاهای محلی ترکی را بچشید و در خیابانهای سرزنده آن تا پاسی از شب قدم بزنید. بهطورکلی وان شهری است که در آن هرگز بدون برنامه نخواهید ماند.
البته مهمترین نکتهای که باعث میشود افراد، مشتاق سفر زمینی به وان شوند، نزدیکی این شهر به مرزهای ایران است. شما در سفر زمینی به وان نیازی ندارید تا مدت طولانی در مسیر بمانید. به همین دلیل سفر به وان و همچنین سفر با تور ترکیه از سفرهای محبوب ایرانیهاست. فاصله شهر وان از مرز رازی حدود 100 کیلومتر است و بدون درنظرگرفتن مدتی که در مرز منتظر میمانید، کمتر از 2 ساعت در راه خواهید ماند.
بهترین و معروفترین غذاهای ترکیه
انواع سفر زمینی به وان ترکیه
همانطور که میدانید، سفر هوایی بهدلیل ماهیتش، همیشه یکی از گرانترین راههای سفر است و بسیاری از افراد بهدلیل محدودیت بودجه سفر، سعی میکنند تا حد ممکن، سفرهایشان را بهصورت زمینی انجام دهند. البته موضوع درباره وان، کمی فرق میکند. برای سفر به این شهر، پروازی از ایران وجود ندارد یا در اوقات خاصی بهصورت محدود برقرار است؛ بنابراین، تنها راه سفر به این شهر، از طریق زمینی است. البته مسیر زمینی کمی زمانبر است؛ اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که هزینه های سفر زمینی به وان بسیار اقتصادی و معقولتر از سفر به برخی از مقاصد داخلی ایران است. در این قسمت از راهنمای سفر زمینی به وان، شیوههای سفر زمینی به به این شهر را بررسی میکنیم.
- سفر به وان با تورهای زمینی و با استفاده از اتوبوس و ون: متداولترین شیوه سفر به وان، رزرو تور از طریق آژانسهای گردشگری یا استفاده از وسایل حملونقل عمومی یعنی اتوبوس یا تاکسی و ون است.
- سفر به وان با ماشین شخصی: این شیوه مخصوص کسانی است که به جهانگردی با خودروی شخصی علاقهمندند. این سبک مسافران، ترجیح میدهند در طول سفر از وسیله نقلیه خود استفاده کنند و به شهرهای اطراف هم سفر کنند. البته باید خاطرنشان کرد که این شیوه، یکی از سختترین گزینههای موجود برای سفر به وان است.
- سفر به وان از طریق قطار: این روش یکی از زمانبرترین و البته لذتبخشترین روشهای سفر به وان است. سفر به وان با قطار بهطور مستقیم، تا پیش از کرونا انجام میشد؛ اما اکنون و بهصورت موقت، این نوع سفر انجام نمیشود.
بهترین مرز برای رفتن به وان کدام مرز است؟
ایران سه مرز مشترک با کشور ترکیه دارد که از طریق آنها میتوان وارد خاک این کشور شد. این سه مرز، بازرگان، سرو و رازی هستند. هرکدام از این مرزها، فاصله متفاوتی با شهر وان دارند که در مطلب فاصله وان با شهرهای ایران بهطور مفصل این مسافتها را بررسی کردهایم.
- سفر زمینی به وان ترکیه از طریق مرز رازی _ کاپیکوی در خوی: این مرز در آذربایجان غربی و شهر خوی واقع شده است و پرترددترین، نزدیکترین و بهترین مرز زمینی وان به شمار میآید.
- سفر زمینی به وان ترکیه از طریق مرز بازرگان _ گوربولاغ در ماکو: مرز بازرگان، مرزی 24 ساعته است و برخلاف مرز رازی، علاوهبر خودروهای شخصی، امکان عبور ترانزیتها از آن وجود دارد. به همین دلیل، ممکن است این مرز کمی شلوغتر از مرز رازی باشد. فاصله مرز بازرگان تا شهر وان ترکیه حدود 206 کیلومتر است. یعنی با عبور از این مرز، مسافران در مدتزمان تقریبی 2 ساعت و پنجاه دقیقه به شهر وان خواهند رسید.
- سفر زمینی به وان ترکیه از طریق مرز سرو _ اسندره در شهر ارومیه: این مرز هم بهصورت 24 ساعته فعال است و البته بهدلیل موقعیت مکانیاش برای کسانی که از استانهای جنوبی ایران قصد سفر زمینی به وان ترکیه را دارند، مناسبتر است. فاصله وان از این مرز حدود 228 کیلومتر است و مسافران در مدتزمانی 3 ساعته به وان میرسند.
سفر زمینی به وان ترکیه با تورهای زمینی
ازآنجاکه اغلب مسافران شهر وان از طریق رزرو تورهای وان برای سفر به این شهر اقدام میکنند، در این بخش از راهنمای سفر زمینی به وان، چگونگی و هزینه سفر به وان را از تهران و تبریز بررسی میکنیم. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، سفر زمینی به وان معمولاً از طریق مرز رازی انجام میشود و این مرز، اصلیترین و بهترین مرز زمینی وان است.
نحوه و هزینه سفر زمینی به وان ترکیه از تهران
اگر قصد دارید از شهر تهران بهسمت شهر وان بروید، باید خودتان را به ترمینال غرب تهران برسانید. در این پایانه، اتوبوسهای تهران به خوی در انتظار شما خواهند بود. حرکت این اتوبوسها معمولاً شبها حدود ساعت 7 تا 8 شب از تهران بهسمت خوی است. شما بابت جابهجایی با این اتوبوسها مبلغ جداگانهای نخواهید پرداخت و بلیط آنها در زمان رزرو تور از طریق آژانس گردشگری در اختیار شما قرار میگیرد.
فاصله شهر تهران تا خوی حدود 780 کیلومتر است و طی کردن این مسیر حدود 11 تا 12 ساعت طول میکشد. وقتی که به ترمینال خوی برسید، باید از اتوبوس پیاده شوید و به سمت تعاونی توری که خریداری کردهاید، بروید تا شما را بهسمت مرز ببرند. از ترمینال خوی بهوسیله ون یا تاکسی با صرف مدتزمان حدود 1 ساعت و 15 دقیقه، به مرز رازی _ کاپیکوی خواهید رسید و پس از آن با ارائه مدارک، پرداخت عوارض خروج و بررسیهای لازم، از مرز رد خواهید شد.
باید به این نکته توجه داشته باشید که معمولاً مجریان تورها همان ون یا تاکسی را برای ادامه سفر شما از مرز تا وان در نظر میگیرند که در ترمینال خوی سوار شدید و این ماشینها نیاز به تعویض پلاک و انجام مراحل مربوط دارند؛ بنابراین، با توجه به شلوغی مرز در زمانهای خاص، ممکن است حدود 2 تا 4 ساعت معطل شوید.
پس از انجام این مراحل و خروج از مرز رازی، شما وارد خاک ترکیه خواهید شد. در این زمان با ون یا تاکسی تور مربوط، بهسمت شهر وان حرکت خواهید کرد. پیمودن این مسیر، حدود 1 ساعت و 30 دقیقه زمان خواهد برد. ونها با توجه به تعداد مسافران در مقابل هتلهای این شهر توقف خواهند کرد. همه هزینه های سفر زمینی به وان، مانند هزینه بلیط اتوبوس رفتوبرگشت، هزینه اقامت و هزینه ترانسفر از خوی به وان و برعکس در قیمت تور شما محاسبه خواهد شد و نیازی نیست بهصورت جداگانه مبلغی را برای این موارد پرداخت کنید. کافی است پیش از قیمت غذا در وان را بدانید تا هزینه خوردوخوراکتان را در این شهر تخمین بزنید و بتوانید برای مدیریت بودجه سفر، بهتر برنامهریزی کنید. همچنین اگر بهقصد خرید به وان سفر میکنید، دانستن قیمت لباس در وان ترکیه به شما کمک میکند با دید بهتری برای سفرتان بودجه در نظر بگیرید.
نحوه و هزینه سفر زمینی به وان ترکیه از تبریز
مسافرانی که با تور وان از تبریز به این شهر سفر میکنند، از طریق اتوبوس که بهصورت روزانه در ساعت 7 صبح از تبریز بهسمت خوی حرکت میکند، خود را به خوی میرسانند. سپس با ون یا تاکسی، به مرز میروند و سایر مراحل، مانند سفر با تور وان از تهران است. قیمت این تور، در مقایسه با تورهایی که مبدأ آنها تهران است، کمی اقتصادیتر درمیآید؛ اما باید به این نکته هم اشاره کنیم که نرخ تورها چه از مبدأ تهران و چه از مبدأ تبریز، بسیار به زمان سفر، مدت اقامت و نوع هتل بستگی دارد. چنانچه تمایل داشته باشید در بهترین هتلهای وان، چه از نظر کیفیت و چه از نظر موقعیت اقامت کنید، هزینه سفر زمینی به وان بیشتر خواهد شد.
سفر زمینی به وان ترکیه با وسایل نقلیه عمومی
اگر سفر شما همراه با تور نیست و فقط با اتوبوس و وسایل حملونقل عمومی خودتان را به مرز میرسانید، برای تهیه بلیط اتوبوس تهران به خوی باید 320 هزار تومان بپردازید. سپس از ترمینال بهوسیله ون یا تاکسی با پرداخت هزینهای حدود 150 هزار تومان، خودتان را به مرز برسانید و بعد از رسیدن به مرز، مراحل عبور از گیت بازرسی انجام میشود. هزینه ون از مرز رازی تا وان، 170 لیر ترکیه است و پس از پرداخت آن، با استفاده از ونهای ترکی که در محوطه پارکینگ کاپیکوی وجود دارند، میتوانید خودتان را به شهر وان و هتل محل اقامتتان برسانید. این روش، سریعترین راه سفر زمینی به شهر وان ترکیه است.
مدارک لازم برای سفر زمینی به وان
مدارک لازم برای سفر زمینی به وان و بهطور کلی مدارک لازم برای خروج از مرز رازی، فقط پاسپورت و پرداخت عوارض خروج از کشور است. پیشنهاد میکنیم برای جلوگیری از معطلیهای مرز، پیش از حرکت، عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید. اینگونه میتوانید فقط با ارائه پاسپورت، از مرز رد شوید. گرچه برای سفر به ترکیه، نیازی به ویزا ندارید؛ اما برای رفتن به آنجا پاسپورت شما باید حداقل 6 ماه اعتبار داشته باشد.
سفر به وان با ماشین شخصی
این روش، یکی از پرهزینهترین و سختترین روشهای سفر زمینی به وان ترکیه است. هرچند پس از این مراحل و پرداخت هزینههای آن، اختیار سفر دست خودتان است و رفتوآمد در شهر و اطراف آن سادهتر خواهد شد؛ اما مراحلی که باید قبل از مراجعه به مرز طی کنید و همچنین مشکلات قیمت سوخت در خاک ترکیه، کار را کمی سختتر میکند. برای سفر با ماشین شخصی به وان، نیاز دارید مراحل زیر را برای خودروی خود انجام دهید:
- کاپوتاژ خودرو: یکی از مهمترین مراحل برای سفر به وان با ماشین شخصی، دریافت کاپوتاژ یا مجوز خروج از کشور برای خودروی شخصی است. برای دریافت کاپوتاژ خودرو باید به اداره گمرک مراجعه کنید.
دریافت گواهینامه و پلاک بینالمللی: برای این مرحله، پس از کاپوتاژ خودرو باید به کانون جهانگردی و اتومبیلرانی مراجعه کنید و با گذراندن مراحل اداری آن، گواهینامه یک یا سه ساله بینالمللی دریافت کنید. سپس، با ارائه گواهینامه و کاپوتاژ، پلاک بینالمللی را دریافت خواهید کرد.
دریافت بیمه شخص ثالث ترکی خودرو: برای سفر با ماشین شخصی در خاک ترکیه، مانند کشورمان ایران نیاز به دریافت بیمه دارید. این بیمه را میتوانید در شعب بیمه و همچنین مرز، دریافت کنید و معمولاً تا 90 روز اعتبار دارد. هزینه بیمه خودرو با توجه به مدت اقامت در ترکیه و نوع خودرو که عوامل تعیینکننده ریسک خودرو هستند، محاسبه میشود.
محدودیت بار در سفر زمینی به وان
تفاوتی ندارد که شما با چه وسیلهای سفر میکنید،؛ زمانی که میخواهید از کشور خارج شوید، باید بدانید که شما برای همراه داشتن بار محدودیت دارید. البته این محدودیت صرفاً مربوط به میزان بار شما نیست و بسیاری از کشورها مواردی را بهعنوان اقلام ممنوعه میشناسند و ممکن است همراهداشتن آنها برای مسافران موجب دردسر شود.
برای سفر زمینی به وان، شما میتوانید ۲۰ کیلوگرم بار ببرید و ازآنجاییکه این شهر یک مقصد مشهور برای خرید محسوب میشود، بهتر است خیلی کمتر از این میزان را همراه خود ببرید تا مجبور نشوید هنگام بازگشت از آوردن خریدهایتان صرفنظر کنید.
چند نکته درباره سفر زمینی به وان
وان همیشه جذابیتهایی برای مسافران دارد؛ اما دانستن برخی از نکات میتواند به تصمیمگیری برای یک سفر عاقلانه کمک کند؛ بنابراین در این بخش از راهنمای سفر زمینی به وان، با برخی از نکات مهم و کاربردی در سفر زمینی به این شهر آشنا میشوید:
- این نکته را در نظر بگیرید که مسیر تهران تا خوی و سپس مرز تا وان را احتمالاً در اتوبوس خواهید بود؛ بنابراین همراه داشتن یک بالش مسافرتی، به شما برای تحمل ساعتهای طولانی در جاده کمک بسیاری میکند.
- هرچند که شهر وان و پاساژهایش در همه روزهای سال برای مسافران جذاب است؛ اما از این نکته غافل نشویم که رانندگی در جادههای یخزده و هوای برفی خطرناک خواهد بود؛ بنابراین سفر در بهار و تابستان منطقیتر است.
- حتی اگر شده تنها چند کلمه ترکی یاد بگیرید. بلد بودن کلمات پرکاربرد، میتواند شما را از سختیهای زیادی نجات دهد.
هزینه سفر به وان ترکیه
هزینه سفر به وان ترکیه 1403، تفاوت چندانی با هزینه سفر به وان ترکیه در سال گذشته ندارد. اگر در سال پیش میتوانستید با حداقل 3 میلیون هزینه، در یک هتل 3 ستاره یا بهترین هتلهای ارزان وان اقامت کنید، امسال میتوانید با حداقل 4 میلیون در یک هتل متوسط وان اقامت کنید. البته هزینههای سفر به این شهر وابسته به انتخابهای شماست. اگر بخواهید سفر لوکستری را تجربه کنید، هزینه بهترین هتلهای ۴ ستاره وان از شبی بیش از یک میلیون شروع میشود و در نهایت هزینهای که برای تور 3 روزه این شهر میپردازید، حدود 6 میلیون است. درمجموع باید بگوییم که سفر زمینی به وان، جزو سفرهای اقتصادی به شمار میرود.
کرایه ون از مرز رازی تا وان
کرایه ون از مرز رازی تا وان، برای هر نفر 170 لیر ترکیه است. میتوانید قبل از سوار شدن، نام هتلتان را به راننده بگویید تا خیالتان راحتتر باشد. ونهای وان، مانند ایران نیستند و ایستگاههای مشخصشدهای ندارند. این ونها براساس جایی که قرار است مسافران پیاده شوند، برنامهریزی میکنند و یکییکی مسافران را پیاده میکنند. اگر با تور سفر کنید، نیازی نیست پولی بابت این ون پرداخت کنید؛ اما اگر بهصورت شخصی به این شهر میروید، پرداخت کرایه قبل از حرکت ضروری است. این ونها چندین بار در مسیر، توسط پلیسهای ترکیه بازرسی میشوند و مسافران باید با همه وسایل پیاده شوند تا هم خودشان و هم بارهایشان بررسی شود. این پیادهشدنها و سوارشدنها ممکن است کمی شما را خسته کند؛ ولی وقتی وارد وان میشوید، تمام خستگیهایتان از بین میرود.
مراحل خروج از مرز رازی و ورود به مرز کاپیکوی
هنگام خروج از مرز، باید همه وسایل و چمدانهایتان را داخل گیت بازرسی قرار دهید و بعد روبهروی دوربین ثبت چهره اشخاص بایستید تا تصویر شما با تصویر روی پاسپورتتان چک شود. در این زمان، پاسپورت شما مهر خروج میخورد و میتوانید با چمدانتان از مرز رازی خارج شوید. بعد از آن، پلیسهای ترکیه کمی جلوتر در مرز کاپیکوی، وسایل شما را بهدقت میگردند. معمولاً اینکار را برای جلوگیری از حمل بیش از ۳ باکس سیگار، انجام میدهند.
فاصله مرز رازی تا وان
فاصله مرز رازی تا وان حدود 1.5 ساعت است که با بازرسیهای بین راه و ایستهایی که صورت میگیرد، ممکن است تا 2 ساعت هم طول بکشد. البته مسیر صاف است و پیچواپیچهایی مانند مسیر خوی تا مرز رازی را ندارد. اغلب ونها با سرعت متوسط روبهبالا این مسیر را طی میکنند.
خرید تور وان
برای سفر به وان، راههای مختلفی وجود دارد؛ اما سادهترین روش، خرید تور وان است. شما میتوانید در وبگاه لستسکند، با استفاده از فیلترهای مختلف، مناسبترین تور را انتخاب کنید. برای پیداکردن تور مناسب، بهتر است پکیجهای مختلف آژانسها را چه از نظر قیمت و چه از نظر هتلی که به شما پیشنهاد میدهند، مقایسه کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
سخن آخر
در این مطلب، راهنمای سفر زمینی به وان ترکیه را در اختیارتان قرار دادیم. بهطور کلی شهر وان، مقصدی مطلوب برای سفر زمینی است؛ زیرا از راههای مختلف میتوان سفری مقرونبهصرفه و کمهزینه را در این شهر تجربه کرد. هزینه های سفر زمینی به وان، یکی از موارد مهمی است که اغلب گردشگران این شهر، آن را در انتخابشان مد نظر قرار میدهند. سفر زمینی به وان ترکیه از آن تجربههایی است که بعد از بازگشت، همیشه در ذهنتان خواهد ماند و شاید به تکرار آن هم فکر کنید. اگر به سفرهای جادهای علاقهمندید، به شما پیشنهاد میکنیم تا مسافرت به وان را در اولویت سفرهایتان قرار دهید و پیش از عزیمت هم حتماً راهنمای سفر به وان را بخوانید.