بگذارید یک راست برویم سر اصل مطلب! اینجا بهترین جا برای گذاشتن پستهای اینستاگرامی است! اگر بهترین یار و همسفرتان اینستاگرام است، پس تراس بام رستوران چشمه میراب، انگار برای خود خود شما ساخته شده است.غذا و نوشیدنیها در سطح متوسط هستند، اما شما به خاطر چیز دیگری اینجا هستید؛ چشم انداز وسیعِ مسجد بزرگ (Poi Kalan)، که منارهای متعلق به قرن دوازدهم دارد. برای ثبت تصاویری که خوراک اینستاگرام باشند، کافی است هنگام غروب خورشید، سرتان را بالا بگیرید و گنبد فیروزهای را که در تاریک روشنِ آسمان میدرخشد، تماشا کنید.
شما همچنین میتوانید در بخارا بهترین و منحصر به فردترین تجربه ماساژ را داشته باشید: حمام بازار (Bozori Kord Hammam)، شاید حالا و پس از ۶ قرن استفاده، زرق و برق ورودی خود را از دست داده باشد، اما قطعا جو و فضای جذاب خود را به طور کامل، حفظ کرده است. این بنا، بنایی است که در قرن چهاردهم هجری ساخته شده و درهای این قدیمیترین حمام بخارا، همچنان به روی تمام کسانی که به دنبال تجربه کردن این سنت باستانی هستند، باز است. ترکیبی جذاب از ماساژ و حمام، هزینهای در حدود ۲۱ دلار دارد و یک ساعت و نیم طول میکشد. در حین اینکه روی یک سنگ داغ قدیمی، با قرنها قدمت دراز میکشید، یک ماساژور حرفهای، طوری اعضا و عضلات بدنتان را میکشد که تمام خستگیهایتان در میرود. البته اکثر ماساژورها گزینههای مختلفی از ماساژ را برای مشتریان در نظر میگیرند: ماساژ آرام، متوسط و شدید. اگر این اولین تجربه شما در حمامهای سنتی شرقی است، پیشنهاد میشود که حتما به همراه کسی بروید که در این زمینه، تجربه قبلی دارد.
یکی دیگر از جذابیتهای این منطقه وجود یکی از مقدسترین مکانهای این ناحیه در آن است. بهاء الدین نقشبندی، متولد سال ۱۳۱۸، یکی از روحانیان و آموزگاران معنوی بزرگِ اواسط دوره امپراتوری امیر تیمور و بنیانگذار فرقهای از صوفیان، به نام نقشبندیه بود. اگر چه که حرم و بارگاه او، خارج از شهر بخارا واقع شده و به مکهی آسیای مرکزی معروف است، اما این مجموعه فاقد تشریفات و آداب مورد انتظار برای چنین فردی است. بین دعا و عبادت سایرین، بزرگترها و کودکان، در سایه درختان در فضای سبز، استراحت میکنند. حرم بهاء الدین نقشبندی، از مرکز شهر با تاکسی تقریبا به اندازهی ۱۵ دقیقه فاصله دارد و افرادی که علاقهمند به تاریخ اسلام هستند، بازدید آن را در برنامههایشان قرار میدهند.
شما همچنین میتوانید بهترین غذای محلی را در اینجا امتحان کنید. جایی دورتر از بعضی رستورانهای تازه تاسیسی مثل Lyabi Hauz (میدان اصلی بخارا)، خواهید دید که خیابانهای نه چندان خوش منظره شهر، پر هستند از کافههای کوچک که خوراکهای محلی را سرو میکنند، به خصوص یکی از معروفترین غذاهای ازبکستان به نام پلوی ازبکی (خوراکی که مخلوطی است از پلو، گوشت، نخود، پیاز، هویج، کشمش و ادویههای فراوان است). نگذارید ظاهر این کافهها شما را فریب بدهد: چون غذایی که در اینجور جاها تهیه میشود، به شدت تازه و خوشمزه است. بیرون کافه می بینید که آشپزها، پلو را داخل قابلمههای بزرگ فلزی هم می زنند و بوی غذا تمام خیابان را پر کرده است. ضمنا حواستان به اندازهی پرسهای غذا باشد، چون افراد محلی معمولا به صورت گروهی در این کافهها غذا میخورند، پس هر پرس غذای پلوی ازبکی، چند نفر را سیر میکند.
اگر اهل قهوه خوردن باشید هم بخارا برایتان پیشنهاد منحصربفردی دارد! "خانه چای جاده ابریشم"، اگرچه که بیشتر بر تمایلات گردشگران تمرکز کرده، اما باید در فهرست مراجعههای هر کسی که طرفدار قهوه است، جا بگیرد. در این مکان، که دیوارهای آن، از کف تا سقف با پردههایی خوشرنگ و درخشان و آثار هنری پوشیده شده است، میتوانید از میان منویی مفصل، با انواع مختلف و متنوعی از قهوههای طعمدار، هر چیزی که خواستید را سفارش بدهید. ضمنا به همراه هر فنجان قهوه، کلی شیرینیهای مخصوص ازبکستان هم به شما تعارف میشود.
سفر که بدون خرید نمیشود، میشود؟ پس اگر به بخارا سفر کردید و اگر علاقه مند به هنر هستید، مدرسه بزرگ (Poi Kalan Madrassah) جایی است که میتوانید در آن، بهترین چیزها برای سوغاتی را تهیه کنید. انواع نقاشیهای سبک ایرانی و بخارایی در تمام سطح شهر پراکنده و در دسترس است، اما آثاری که در مدرسه بزرگ ارائه میشود، کاملا خاص و دستچین شده هستند. اکثرا خود هنرمندان صاحب اثر هستند که کارهایشان را میفروشند و به همین دلیل، بسیاری از آنها از گپ زدن و صحبت درباره تکنیکهای کاری، داستان های مربوط به ایده پردازیها و تاریخ پشت کارهای هنری جواهر مانند خود، لذت میبرند.
بهترین جا برای در امان ماندن از هجوم گردشگران هم بازار محلی بخارا (Bukhara Farmer’s Market) است که در خیابان سلیمان مورودوف (Sulaymon Murodov)، در قسمت غربی شهر واقع شده و علی رغم اینکه به بسیاری از مکانهای گردشگری نزدیک است، اما به شکل عجیبی، خالی از حضور گردشگران و در قُرقِ افراد محلی است که مشغول چانه زدن بر سر خرید و فروش چیزهای مختلف هستند؛ از انواع خنزر پنزر گرفته تا نبات و اسباب بازیهای پلاستیکی و تزئینات سفالی. این بازار یک هزارتوی بزرگ است و با اینکه تنها یک طبقه دارد و روباز هم هست، اما گشت و گذار در آن، چند ساعت وقت لازم دارد. اگر برایتان مهم نیست که محلی های کنجکاو، به شما خیره شوند، این بازار، مکان ایدهآلی برای یک تجربه عالی ازبکی، به حساب میآید.
آیا تا به حال به ازبکستان سفر کردهاید؟ اگر جوابتان منفی است، آیا مایل هستید که بین این همه مقصد مختلف، ازبکستان و بخارا را برای سفر بعدیتان انتخاب کنید؟
منبع: calvertjournal.com