غمگین ترین کشور دنیا کجاست؟ ممکن است تصور کنید که مقام افسرده ترین کشور دنیا و اولین کشور غمگین جهان، به ایران میرسد؛ اما باید بدانید که غمگین ترین مردم جهان در کشور افغانستان هستند. پس رتبه افسردگی ایران در جهان چند است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش، با ما در ادامه همراه باشید؛ زیرا قرار است در این مطلب از لستسکند افسرده ترین کشور جهان و شادترین کشور دنیا در 2025 را به شما معرفی کنیم تا بدانید جایگاه ایران را در این میان کجاست. همچنین در این مطلب، لیست خوشبخت ترین کشورهای دنیا را میبینید و با این کشورها آشنا میشوید.
آنچه در ادامه مطلب خواهید خواند
غمگین ترین کشور دنیا کجاست؟
گزارش شادی جهانی از سال 2012 شروع به کار کرده است و هر سال معیارهایش کمی تغییر میکند. محققان در سال 2025، لیست بلندبالایی از کشورهای دنیا را از لحاظ سرانه تولید ناخالص داخلی، آزادی در انتخاب زندگی خود، امید به زندگی سالم، حمایت اجتماعی، سخاوت عموم مردم و درک سطوح فساد داخلی و خارجی، با یکدیگر مقایسه کردهاند. نتایج بهدستآمده حاکی از آن است که غمگین ترین کشور دنیا، افغانستان است. در ادامه نام ۱۰ کشور را که جزو غمگینترین کشورهای دنیا هستند، بهترتیب میبینید.
- افغانستان
- سیرالئون
- لبنان
- مالاوی
- زیمباوه
- سودان جنوبی
- زیمبابوه
- بوتسوانا
- جمهوری کنگو
- یمن

لیست خوشبخت ترین کشورهای دنیا
امسال نیز مانند دوره گذشته، گزارش رضایت جهانی، خوشبخت ترین کشور دنیا را هم اعلام کرده است. جای تعجب نیست که فنلاند جایگاه اول لیست خوشبخت ترین کشورهای دنیا را به خود اختصاص داده باشد. فنلاند از سال 2018 در صدر جدول قرار دارد و در سال 2025 برای چندمین بار، بهعنوان شادترین کشور جهان شناخته شده است. فنلاند جزو کشورهای امن جهان نیز به شمار میآید.
در گزارش شادترین شهرهای جهان، رتبهبندی براساس گزارشهای شهروندان هر شهر از ارزیابی کیفیت زندگیشان است. در این گزارش، شهروندان، خودشان عوامل مؤثر در شادی را میسنجند و میتوانند آزادانه همه عوامل آشکار برای محققان یا پنهان از دید آنها را بیان کنند. این گزارش بهنوعی شادترین مردم دنیا را هم نشان میدهد. در ادامه، لیست خوشبخت ترین کشورهای دنیا در این گزارش را میبینید.
- فنلاند
- دانمارک
- ایسلند
- سوئد
- هلند
- کاستاریکا
- نزوژ
- اسرائیل
- لوکزامبورگ
- مکزیک
- استرالیا
- نیوزیلند
- سوئیس
- بلژیک
- ایرلند
- لیتوانی
- اتریش
- کانادا
- اسلوونی
- جمهوری چک

رتبه ایران در شادترین کشورهای جهان
ایران در گزارش شاخص شادی جهانی ۲۰۲۵ در رتبه ۹۹ با امتیاز 5.1 از 10 قرار دارد. بنابراین، ایران در جایگاه میانه این فهرست قرار گرفته و هنوز برای رسیدن به وضعیت بهتری نیاز به تلاشهای بیشتر در جهت بهبود شرایط زندگی مردم دارد این شاخص بر اساس عواملی مانند درآمد، حمایت اجتماعی، امید به زندگی، آزادی، فساد اداری و سخاوت سنجیده میشود. در حالی که ایران در مقایسه با کشورهای منطقه وضعیت نسبتا بهتری دارد؛ اما در مقایسه با کشورهای پیشرفته و شادتر، مانند فنلاند، دانمارک و سوئد که در صدر این فهرست قرار دارند، رتبه پایینتری دارد. ایران با مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مواجه است که بر کیفیت زندگی و سطح شادی مردم تاثیر میگذارد.

ایران چندمین کشور غمگین جهان است؟
ایران یکی از کشورهایی بود که در گزارش سال 2023 در لیست افسردهترین کشورهای دنیا از آن یاد شده بود؛ اما خوشبختانه در گزارش 2025 اثری از آن نیست.جایگاه ایران در لیست 2025 رتبه 99 از 147 کشور است. البته کارشناسان آن را یکی از کشورهایی میدانند که اکثر افرادش افسردهاند و در آنجا، شکاف طبقاتی زیادی دیده میشود.
در هر آماری که سازمانها اعلام میکنند، احتمال خطا و اشتباه وجود دارد؛ چراکه نتیجه دقیق این گزارشها به دقت و صحت اطلاعات اولیه بستگی دارد. در بسیاری از کشورها به دست آوردن چنین اطلاعاتی دشوار است. با وجود اینکه آمار پیش رو یکی از معتبرترین آمار اعلامشده از سوی سازمانهای بینالمللی است، باز هم توصیه میکنیم احتمال خطا را در نظر داشته باشید.

مقایسه ایران با سایر کشورها
در مقایسه با کشورهای همسایه، ایران در رتبه بالاتری قرار دارد. کشورهایی مانند پاکستان (رتبه ۱۰۹)، عراق (رتبه ۱۱۲)، و افغانستان (رتبه ۱۴۷ - آخرین کشور) پایینتر از ایران هستند. این موقعیت نسبتاً بهتر میتواند ناشی از زیرساختهای بهداشتی قویتر، سطح سواد بالاتر و دسترسی بهتر به خدمات درمانی و اجتماعی در ایران باشد.
با این حال، ایران همچنان فاصله زیادی با کشورهای با شادی بالا مانند امارات (رتبه ۲۲) یا قطر (رتبه ۲۳) دارد.
برای بهبود جایگاه ایران در این شاخص، توجه به کیفیت زندگی، کاهش نابرابریها، افزایش آزادیهای فردی و ارتقاء سلامت روانی جامعه ضروری است.

شاخص رضایت جهانی
یکی دیگر از سازمانهایی که سالانه لیست خوشبخت ترین کشورهای دنیا را اعلام میکند و آنها را براساس سطح شادی در جامعه میسنجد، سازمان ملل است. این لیست با عنوان گزارش رضایت جهانی، از سوی دایره راهکارهای توسعه پایدار که یکی از بخشهای اصلی سازمان ملل است، ارائه میشود. اساس این رتبهبندی، میزان رضایتی است که شهروندان از زندگی در یک کشور خاص، احساس میکنند.
نحوه کار دایره راهکارهای توسعه پایدار، به این شکل است که مجموعهای از کارشناسان اقتصاد، متخصصان مغز و اعصاب و کارشناسان آمار را در مقاصد مختلف استخدام میکند. این کارشناسان با ابزارهای گوناگون، شرایط فردی شهروندان یک جامعه را بررسی میکنند و در نهایت به یک گزارش جامع از وضعیت سلامت و میزان رضایت مردم میرسند. پایه و اساس این شاخص با آمارهای مشابه، متفاوت است.
دایره راهکارهای توسعه پایدار، تمام دادههای خود را از نمونههای جمعیتی میگیرد. برای این کار آزمونهایی تهیه شده است که کیفیت زندگی را تحلیل میکنند و در نهایت نشان میدهند یک فرد خاص در چه شرایطی زندگی میکند. سؤالاتی که در نظرسنجی مطرح میشوند، ساده و بدون ابهام هستند. علاوهبر آن، در هر کشور حداقل هزار نفر در این نظرسنجی شرکت میکنند. این نظرسنجی بهنام گالوپ معروف است. یکی از سؤالهای آن که بهنام نردبان کانتریل (Cantril) شناخته میشود، به این شکل است:
«فرض کنید زندگی، نردبانی با 10 پله است که از 0 تا 10 شمارهگذاری شده است. اولین پله شماره 0 و آخرین پله شماره 10 است. بالای نردبان، بهترین زندگی ممکن برای شما و پایین نردبان، بدترین زندگی ممکن را نمایش میدهد. در این لحظه از زندگی، احساس میکنید روی کدام پله ایستادهاید؟»
البته تأکید بر استفاده از دادههای فردی به این معنا نیست که این آمار، پایه و اساس علمی ندارد. شرایط اقتصادی و اجتماعی را هم در نتایج آمارهای این سازمان در نظر گرفتهاند. علاوهبر آن، تولید ناخالص ملی، حمایت اجتماعی، امید به زندگی، حق انتخاب آزادانه، سخاوت و رویکرد افراد به فساد نیز جزو معیارهای گزارش شادترین کشور دنیا هستند.

جغرافیای رضایت جهانی
میدانیم که میزان رضایت و خشنودی شهروندان، با میزان فقر و امنیت کشورها ارتباط مستقیم دارد. این موضوع را در سفر با تور خارجی و دیدن فرهنگ مردم به وضوح میتوان دید. به عبارتی در لیست غمگینترین کشورهای دنیا نیز، کشورهایی را میبینیم که ثبات سیاسی و اقتصادی ندارند. در شرق آسیا، تایوان با رتبه ۲۷ بهعنوان شادترین کشور منطقه ظاهر شده و از سنگاپور هم جلو زده است. در مقابل، بنگلادش با رتبه ۱۳۴ پایینترین رتبه را بین کشورهای آسیایی دارد که دلیلش مشکلات اقتصادی و بیثباتی سیاسی مداوم است.
جالب است بدانید به جای خاورمیانه، قاره آفریقا کمترین میانگین شادی را در جهان دارد. در این منطقه، موریس (رتبه ۷۸) به عنوان شادترین کشور شناخته میشود که دلیلش سطح زندگی نسبتاً بالاتر است. از سوی دیگر، سیرالئون به دلیل فقر گسترده، فساد سیاسی و زیرساختهای ناکافی، دومین کشور افسرده جهان معرفی شده است.
و در نهایت در اقیانوسیه، هر دو کشور استرالیا و نیوزیلند امتیاز قوی ۷.۰ را دارند و تنها کمی از ورود به ۱۰ کشور برتر جهان باز ماندند. امید به زندگی بالا و سیستمهای اجتماعی قوی از عوامل مهم در رتبه بالای این کشورهاست.
بهجز اوکراین، سایر کشورهای شاد در قاره اروپا قرار دارند و اروپاییها خود را جزو شادترین مردم جهان میدانند. بنابراین اگر دوست دارید شادترین کشورها و خوشبخت ترین کشور دنیا را ببینید، میتوانید با تورهای اروپا سفر کنید و از این کشورها بازدید کنید.

شاخصهای HDI و HPI
شاخص توسعه انسانی (HDI) و شاخص سیاره شاد (HPI) میزان شادی و رضایت مردم را معیار قرار میدهند و در نهایت متوجه میشوند که غمگین ترین کشور جهان کجاست. یک ایراد اصلی این شاخصها، استفاده از حامیان مالی یا همان اسپانسرهاست. حضور اسپانسر در آمارهای اینچنینی، اعتبار و صداقت آن را زیر سؤال میبرد. بهعلاوه این شاخصها، بیشتر متکی به ابزارهای اندازهگیری هستند. هدف نهایی از این آمار، فهمیدن میزان رضایت مردم از وضع زندگیشان است. این در حالی است که در شاخص توسعه انسانی و شاخص سیاره شاد، درک و نظر شهروندان از شرایط زندگیشان در نظر گرفته نشده است یا تأثیر چندانی در نتیجه نهایی ندارد.

سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم لیست خوشبخت ترین کشورهای دنیا را در اختیارتان بگذاریم و نام غمگین ترین کشور دنیا را به شما بگوییم. حالا که از این لیست باخیر شدهاید، تصور میکردید که جایگاه ایران اینگونه باشد؟ یا افغانستان مقام اولین کشور غمگین جهان را داشته باشد؟ فکر میکنید کدامیک از مناطقی که در لیست شادترین کشورهای جهان نام بردیم، بیخیال ترین کشور دنیا است؟ نظرتان را درباره این مطلب، با ما و دیگر کاربران لستسکند به اشتراک بگذارید.