لبخند ژِکوند، به شیرینی ماکارون (سفرنامه پاریس)

4.6
از 54 رای
آگهی الفبای سفر - جایگاه K - دسکتاپ
لبخند ژِکوند، به شیرینی ماکارون + تصاویر
آموزش سفرنامه‌ نویسی
15 بهمن 1399 09:00
37
33.2K

 

گنجینه تابلوهای نقاشی فرانسه

 موزه اورسای (Musée d'Orsay) در سال 1986 میلادی ساخته شده و ساختمانش در طرف مقابل باغ تویلری و در کنار رود سِن قرار گرفته است. ساختمان این موزه از بازسازی ایستگاه قطار قدیمی شکل گرفته برای همین زمانی که به آن وارد شدیم در بالای درب ورودی اصلی شاهد یک ساعت بزرگ بسیار زیبا بودیم. آثار نقاشان مشهوری همچون کلود مونه، ون گو، پیر آگوست رنوآر و بسیاری از هنرمندان مشهور دیگر در این موزه نگه‌داری می‌شوند.

 

xKkt7Oju7LiZcIZNVdkKsjZaGOMzNIDpAEYlHzyI.jpeg

بلیت فروشی موزه اورسای

 با اسکن کارت موزه‌های پاریس بدون پرداخت هزینه و معطلی وارد موزه شدیم و پس از دریافت نقشه بازدید خود را شروع کردیم. این موزه نیز همچون موزه لوور بسیار بزرگ بود و به بازدید از آثار بسیار مشهور که بر روی خود نقشه موزه مشخص شده بود اکتفا کردیم.

نقشه بازدید از موزه اورسای

 

2JDTmM10l8cMLGBehECtjsI5hcJ4kJzXuxOmL5BG.jpeg
موزه اورسای و ساعت بزرگی که در بالای درب ورودی نصب شده
tqoJmavNDQD06mRlGkaI0p9EVqBTFRHaV8zQCLPE.jpeg

موزه اورسای

 یکی از آثار بسیار مشهور این موزه تابلو نقاشی "رقص در مولن دو لا گالت" اثر پیر آگوست رنوآر (Pierre-Auguste Renoir) نقاش مشهور فرانسوی می‌باشد. از او به عنوان رهبر جنبش امپرسیون نیز نام برده می‌شود که در سال 1841 میلادی به دنیا آمده و در دوره‌ای با نقاش مشهور کلود مونه نیز همکاری داشته است.

 

7B15PZPpipqqXZEoatmGb1HjbCGyIqWfQ7OgjoTm.jpeg

تابلو نقاشی "رقص در مولن دو لا گالت" اثر پیر آگوست رنوآر در موزه اورسای

 این تابلو در سال 1876 میلادی نقاشی شده و در سومین نمایشگاه نقاشان امپرسیونیست در سال ۱۸۷۷ میلادی به عنوان یکی از برترین آثار نمایشگاه شناخته شده است. این نقاشی با الهام از باغی بر فراز تپه‌های مون‌مارتر در پاریس کشیده شده و زندگی مردم این شهر را در قرن 19 میلادی به نمایش می‌گذارد که در ادامه سفر از این تپه‌ نیز دیدن خواهیم کرد.

 

SIE3Dyb1e0Z4zXwYw9NBSsubExyzDO7ruKbHzNNj.jpeg

موزه اورسای

 همانطور که در موزه اورانژری از اثر مشهور کلود مونه یعنی نیلوفرهای آبی بازدید کردیم، در این موزه نیز یکی از مجموعه تابلوهای نیلوفر آبی نگهداری می‌شود.

 

fptzRWIgVWQHKF3yQ9oGe53MmNxD2aTutKW2s13Z.jpeg
تابلو نقاشی نیلوفرهای آبی اثر کلود مونه در موزه اورسای
xXz6jd8YWU2PyUOJm6rS5soB73ztjkOUJ0ur99UD.jpeg

کافه و رستوران موزه اورسای

 اما یکی از برترین آثار نقاشی جهان بدون شک تابلو نقاشی شب پرستاره اثر نقاش مشهور وینسنت وَن گوگ (Vincent van Gogh) می‌باشد که در این موزه نگهداری می‌شود.

 

Ktdaa37xauoRhelnXAbUgrbM3Mrvd6qcvfLy1eGe.jpeg

تابلو نقاشی شب پرستاره اثر وینسنت وَن گوگ در موزه اورسای

 این تابلو نقاشی یک اثر کلاسیک به شمار می‌آید و از اسکله شهر آرل (Arles) در کشور فرانسه در سال 1888 میلادی کشیده شده است. این اثر ونگوگ برای اولین بار در سال 1889 میلادی در نمایشگاه سالانه جامعه هنرمندان مستقل به نمایش درآمد. 
 یکی دیگر از آثار مشهور ونگوگ در این موزه، نقاشی پرتره خود او می‌باشد که در سال 1889 میلادی نقاشی شده و یکی از بهترین خودنگاره‌هایی است که این هنرمند از خود به تصویر کشیده است. 

 

USDFgSbOwFVTc3qnDmtNhDSMU84MgWeUuSKUqrDw.jpeg

تابلو پُرتره وینسنت ون گوگ در موزه اورسای 

اما جالب است بدانید آثار ون گوگ در طول مدت زنده بودنش چندان مورد پسند دیگران قرار نگرفت و در فقر شدید زندگی خود را به پایان رساند، ولی حدود 30 سال پس از مرگش نام او در کنار نام بزرگترین نقاشان جهان قرار گرفت.
 در این موزه علاوه بر نقاشی‌های مشهور، تعداد اندکی هم مجسمه قرار گرفته که یکی از مشهورترین آن‌ها مجسمه رقصنده کوچک چهارده ساله اثر اِدگار دِگا (Edgar Degas) می‌باشد.

 

mRsRFhfubvNbvNqvV9qa2SYIRRvfAbBlJnnd0Kxd.jpeg

مجسمه "رقصنده کوچک چهارده ساله" اثر اِدگار دِگا در موزه اورسای

 اِدگار دِگا نقاش، مجسمه ساز و طراح مشهور فرانسوی می‌باشد که مجسمه اصلی را در طی سال‌های 1879 تا 1881 میلادی از جنس موم خلق کرده و مدل او نیز یک شاگرد نوجوان بلژیکی رقص باله به نام "ماری ون گوتم" (Marie van Goethem) بود. خانواده اِدگار دِگا پس از مرگش سفارش ساخت 28 مجسمه برنزی را دادند که امروزه در موزه‌های سراسر جهان نگه‌داری می‌شود.
 به واقع موزه اورسای از نظر نقاشی حتی از موزه لوور نیز برتر بود؛ ساعت حدود 14:30 دقیقه بود که موزه را به قصد بازدید از کلیسای مشهور سَن‌شاپل ترک کردیم.

 

pyC2nnAL32ENZK66UbpsLC9au6keDvaeGPFl1Z21.jpeg

به سمت خروجی موزه اورسای 

درست در مقابل موزه اورسای پل رویال قرار گرفته که پلی سنگی با پنج قوس و به طول 110 متر بر روی رود سِن می‌باشد و باغ تیلوری را به موزه اورسای متصل می‌کند. این پل قوسی در سال 1685 میلادی با معماری یک معمار مشهور فرانسوی ساخته شده و به عنوان سومین پل قدیمی این شهر نیز شناخته شده می‌باشد.

 

2baUdryKtUIkoQThQI7XfQRUg4xBDjRykNboxjNY.jpeg
پل رویال، سومین پل قدیمی شهر بر روی رود سِن
LCqFOYSUb5tWWHtWbgxg9CBwnX3kVGoYn9RQ4Zlv.jpeg

حاشیه رود سِن و دکه‌های فروش کتاب و پوستر

1umQeuap5V2Ah0ZrarKw9W5ES09kJqf92Q3tWvFW.jpeg

در مسیر کلیسای سَن‌شاپل

 پل عشاق

 یکی دیگر از پل‌های رود سِن، پل هنر (Pont des Arts) می‌باشد که یک پل عابر پیاده ثبت شده در یونسکو بوده و هرم موزه لوور را به آن سوی رود سِن متصل می‌کند.

 

Aa47i7Cvnyl7lDwGdtBbfKSkgvztvthtGkA72mjH.jpeg

پل هنر

 این پل با 6 پایه و 7 قوس در بین سال‌های 1802 و 1804 میلادی در زمان پادشاهی ناپلئون و در مدت دو سال توسط مهندسین مشهور فرانسوی از فلز ساخته شد که در آن زمان نخستین پل فلزی پاریس به حساب می‌آمد. این پل بارها مورد بازسازی قرار گرفت تا در نهایت در سال 1984 میلادی با کفپوشی چوبی به شکل کنونی تبدیل شد.

 

13qv0PdTiY9x92jGFLEmiFWThkiEqpd0r4bVjtg3.jpeg

پل هنر

 طبق عادتی قدیمی زوج‌های عاشق همیشه با یک قفل به این پل می‌آمدند و با نوشتن نام خود بر روی آن و بستن آن به نرده فلزی پل، کلید را به سمت رود سِن پرتاب می‌کردند. رفته رفته تعداد این قفل‌ها آنقدر زیاد شد که امنیت پل را به خطر انداخت و در نهایت نرده‌های فلزی در سال 2014 میلادی با صفحات شیشه‌ای جایگزین شدند تا کسی دیگر به این پل قفل متصل نکند!

 

rXLfZnqQMGdS5nixLAdQAr4STEtK4nr2PONkApzl.jpeg
پل هنر، زمانی که غرق در قفل‌های بسته شده بود (عکس از اینترنت)
mgG3dMGNvtIWaNkjVadXf9VniKRFMX0t5jBYUvWi.jpeg

در مسیر کلیسای سَن‌شاپل

 به کلیسا که رسیدیم با صفی بسیار طولانی برای ورود مواجه شدیم اما من با اطمینانی که به کارت موزه ها داشتم، دست همسرم را محکم در دست گرفتم و با عبور از صف به ورودی کلیسا رسیدیم و با اسکن کارت موزه بدون معطلی وارد کلیسا شدیم.

 

نگین جزیره ایل دولاسیته

 کلیسای سَن‌شاپل (Sainte-Chapelle) یک کلیسای کاتولیک که به عنوان دومین جاذبه پر طرفدار شهر پاریس نیز شناخته می‌شود در سال 1248 میلادی در زمان لویی نهم در جزیره ایل دولاسیته (Ile de la Cité) (جزیره‌ای کوچک در میان رود سِن) ساخته شده است. 

 

xlPoVOIRf8Foi21lF4vcKqDIJfZfDvxabz1bkILt.jpeg

تصویر هوایی از جزیره ایل دولاسیته و کلیسای سَن‌شاپل که در آن مشخص شده (عکس از اینترنت)

rUaNSLaLbrg487LoS3vrv77WerH3xdVq8azlG2lW.jpeg

کلیسای سَن‌شاپل

 زمانی که وارد این کلیسا شدیم به اوج هنر و معماری گوتیک برخوردیم. در گذشته طبقه دوم این کلیسا به پادشاه اختصاص داشته و برای ساختش هزینه بسیاری انجام گرفته است و آثار بسیار ارزشمندی همچون تاج خار مسیح و بخشی از صلیب او نیز گردآوری شده و به گفته محققان بیشتر هزینه‌های ساخت این کلیسا برای جمع‌آوری چنین آثاری هزینه شده است.

 

RZagbvwm1IXKekpyKEipMRBYKKbgzEaroYggttOc.jpeg

کلیسای سَن‌شاپل

 دیدنی‌ترین بخش کلیسا پنجره‌های بسیار بلند و رنگین آن هستند که زیر نور خورشید چشم‌ها را به خود خیره می‌کنند. شیشه‌های عمودی این کلیسا در مجموع حدود 600 متر مربع وسعت دارند و با الگوهایی از کتاب مقدس طراحی شده اند.

 

bVNHjke0hR1svdv8VAjOpCoW3Tlr5tZJZHdcoQQj.jpeg

پنجره‌های بلند و رنگین کلیسای سَن‌شاپل

 یک قرن بعد از تأسیس این کلیسا یک پنجره‌ی گرد بزرگ شبیه به گل رُز در کنار سایر پنجره‌ها قرار گرفت که بر خلاف پنجره‌های دیگر، از رنگ سبز نیز در طراحی آن استفاده شده است که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید.

kYcpao5ZYlyHlFnF9Wx4hKrSobD2CKq0mLF1dbiS.jpeg

پنجره‌ی گرد بزرگ شبیه به گل رز در کلیسای سَن‌شاپل

dnmi1QF0pV9ylPv7i6Q0LxO0BsK8I548495CkRBI.jpeg

مجسمه‌‌ای در کلیسای سَن‌شاپل

متاسفانه به‌دلیل ابری بودن هوا نتوانستیم به شکل قابل توجهی از تماشای پنجره‌های رنگین کلیسا لذت ببریم و ساعت حدود 4 عصر بود که این کلیسا را ترک کردیم.
تصمیم داشتیم برای صرف ناهار دیر هنگام، به یکی از بهترین برگر فروشی‌های منطقه سَن‌ژرمن برویم که در مسیر چشممان به یک رستوران لبنانی به نام Chez Le Libanais افتاد و نتوانستیم جلو خودمان را بگیریم و گفتیم قبل از برگر یک ساندویچ لبنانی هم اینجا میل کنیم تا به قولی تَه‌بندی کرده باشیم.

 

cL1veh7YQeTFDzpUU5l2y6sQdKOdV6gDb8RCxXJt.jpeg
رود زیبای سِن
yQ5K1CXXw3PWDRrgQHxxvE9xPfco5ppU7h4PrTwx.jpeg
فواره سَن‌میشل
mn2SQ55HB8jzs9HAPiWmhFYsIW3WrpR6TyTPXFZX.jpeg
رستوران لبنانی Chez Le Libanais
wcTfaBb7d7K5ofDRkflLcveWlnhEiJn8pI1uvUCK.jpeg
سرآشپز رستوران لبنانی Chez Le Libanais
jmRRdnobYt53Cw4IRsp9TCHrORzCpVStDqaJAbvl.jpeg

ساندویچ خوشمزه در رستوران لبنانی Chez Le Libanais به قیمت 6 یورو

 در ادامه به رستوران Burger & Fries در بلوار سَن‌ژرمن رفتیم که دارای 3 شعبه در پاریس بود و یکی از بهترین برگرهایی که تا به حال تجربه کرده بودیم را در اینجا نوش جان کردیم.

 

PAp7UpACqARJQuOvwVilJFegvknac61SIbXfdeAO.jpeg
نمای بیرون رستوران Burger & Fries
sTOrTAaBuqPV1vXeKerF4Ge57F9RtmRzNimGUwqu.jpeg
فضای داخل رستوران Burger & Fries
JKGf3QjU69Vs62V56fSKfg2xrq8BVw2lfUCvkNBV.jpeg

غذای خوشمزه ما در رستوران Burger & Fries

 قیمت این ناهار با نوشیدنی نامحدود جمعاً 13/4 یورو شد که به نظرم مناسب بود و در ادامه بازدید‌های امروز به سمت پانتئون حرکت کردیم و پس از 15 دقیقه پیاده‌روی به خیابان Rue Soufflot رسیدیم که پانتئون در انتهای آن واقع شده بود.

 

YlIguePugGxWLCjLp30VtClSTkcd151xhRjFRMgL.jpeg

نمای پانتئون در انتهای خیابان Rue Soufflot

 محل دفن نام آوران فرانسه

 پانتئون (Panthéon) با معماری نئوکلاسیک در ابتدا با کاربری کلیسا در سال 1790 میلادی آغاز به کار کرد و در طول گذر زمان به آرامگاه تبدیل شد و نامش پانتئون قرار گرفت. خوشبختانه برای بازدید از این آرامگاه نیز با داشتن کارت موزه نیاز نبود هزینه‌ای پرداخت کنیم و به راحتی پس از اسکن کارتمان وارد آن شدیم.

 

2r122oScqKJnwJ6I5fDwT5J6Gaql553xURwQtYkp.jpeg
پانتئون
PieZHPoJ6qUgwUVRPFa0TuLncNt0SORl6gZEwkxR.jpeg
ستون‌های بیرونی پانتئون
prtY2SMpWsML4hlVG7lmFGA3gwcApaMcY1P6nP0n.jpeg

پانتئون

 از دور دست که به سمت پانتئون می‌رفتیم اولین چیزی که نظر ما را به خود جلب کرد گنبد آن بود که در ساختش از پانتئون شهر رُم الهام گرفته شده است.

 

z7s3yrohg8E6KdWtBRoH4jPKlnHu52ao9b5A9h4x.jpeg
گنبد پانتئون الهام گرفته شده از پانتئون شهر رُم
kgg7pqIoNlOOdDmRLLaeVeC3nAR4ttNdd37UV6EK.jpeg

ستون‌های بلند داخل پانتئون

 در این آرامگاه امروزه آثار و تابلوهای ارزشمندی نیز نگه‌داری می‌شود مانند مجسمه مشهور متفکر (The Thinker) اثر آگوست رودن که اگر بخاطر داشته باشید در روز دوم حضورمان در پاریس از موزه آن دیدن کردیم. 

 

F1LshV1ZOKhani0e4kUjyhFc5naQHnOEuH1tCYiD.jpeg

بنای یادبود اثر فرانسوا سیکارد که در زیر آن حک شده "آزادانه زندگی کن یا بمیر" 

 

 

 اما بخش جذاب این آرامگاه سردابه آن می‌باشد که محل دفن نام‌آوران کشور فرانسه بوده است. 

 

jqG8lLsrIDrilYVY6PTvrBCLDN1Rkdu04aPMYWmp.jpeg

سردابه پانتئون

 در ابتدای ورودی این سردابه به مجسمه و قبر ولتر (Voltaire) فیلسوف و نویسنده فرانسوی رسیدیم که در سال 1778 میلادی از دنیا رفته بود. او با وجود اینکه در یک خانواده مذهبی به دنیا آمده بود، در طول زندگی به دلیل مخالفت‌هایش با کلیسای کاتولیک، حمایتش از آزادی مذهب و آزادی بیان و .... بسیار مشهور شد.

 

erK7DszpVhqvJivkjLmyy8LiLFI94CBdjRvoQfzi.jpeg

مجسمه ولتر فیلسوف و نویسنده فرانسوی در سردابه پانتئون

 در اینجا قبرهای چهره‌های فاخر در اتاق‌هایی واقع در دور تا دور این سردابه قرار گرفته‌اند که در ادامه از آن‌ها بازدید کردیم.

 

morhzLiXn7qiuOgKB9zEDLiDYTohA0AvfLO0e3Ir.jpeg

یکی از اتاق‌های سردابه پانتئون

 یکی از چهره‌های شاخص که در اینجا دفن شده ویکتور هوگو (Victor Hugo) شاعر، داستان‌نویس و نمایشنامه‌نویس مشهور فرانسوی و از برترین نویسندگان تاریخ فرانسه می‌باشد که در سال 1885 میلادی از دنیا رفت. مشهورترین آثار او بینوایان و گوژپشت نوتردام نام دارند که شهرتی جهانی برایش رقم زدند و مردم فرانسه از او با نام یک قهرمان ملی یاد می‌کنند.

 

RLkmXYrWPb4H5DMHG7qWf3WMLMOkduy2uirKOtRL.jpeg
قبر ویکتور هوگو نویسنده مشهور فرانسوی در سردابه پانتئون
vemhQ3UpbAL4RwzfpFjHjqPiLmoZCum4ikhrMYKp.jpeg

سردابه پانتئون

 یکی دیگر از چهره‌های برتر که قبرش در این مجموعه قرار گرفته، ماریا اسکلودوسکا کوری (Marie Skłodowska-Curie) می‌باشد که ما اورا از کتاب‌هایمان با نام ماری کوری به یاد داریم. او یک فیزیکدان و شیمی‌دان لهستانی-فرانسوی بود که در ورشو پایتخت لهستان به دنیا آمد و نخستین زنی در تاریخ می‌باشد که توانست برنده جایزه نوبل باشد و نیز جزو معدود کسانی هست که دوبار موفق به کسب این جایزه شده است.

 

gWTX5poh8op3vbJgw9adARamXFHJ1z8c5eSAxsxF.jpeg

قبر ماری کوری فیزیکدان و شیمی‌دان در سردابه پانتئون

 ماریا کوری اکتشافات و تحقیقات بسیار ارزنده‌ای انجام داد و در پایان در اثر بیماری که به‌دلیل همین تحقیقات به آن دچار شده بود از دنیا رفت.

 بازدید ما از پانتئون به پایان رسید و در ادامه مسیر به سمت کلیسای سَن اِتین دو مونت در نزدیکی پانتئون رفتیم.

 

کلیسایی با معماری گوتیک

 کلیسای سَن اِتین دو مونت (Saint-Étienne-du-Mont) که در فاصله چند قدمی از پانتئون در محله لاتین و در منطقه پنج پاریس قرار گرفته، ساختش در سال 1624 میلادی به پایان رسیده است.

 

21bvXgFhJPeqoxp8oWOgy5fwCRUCJ5VonMJtcZKa.jpeg

کلیسای سَن اِتین دو مونت

 در طراحی این کلیسا از معماری گوتیک استفاده شده که باعث تحسین بازدیدکنندگان شده و همین شاید دلیلی باشد که رتبه این کلیسا در سایت تریپ‌ادوایزر از آرامگاه پانتئون نیز بالاتر باشد.

 

0EJSnUaVppFi7d4ObhkqxQl72MJN8XKJGiAHOiyH.jpeg

کلیسای سَن اِتین دو مونت

 در زمان بازدید ما همانطور که در تصاویر مشاهده می‌کنید تعداد از مردم در حال عبادت بودند و معمولاً گردشگران اجازه نزدیک شدن به محل راز و نیاز را ندارند تا آرامش عبادت کنندگان بر هم نخورد.

 

NcSGsBe4CojiJ4P8Nj5Q4ETSpyJl6TYLcbIiizZ8.jpeg
راز و نیاز مردم در کلیسای سَن اِتین دو مونت
pGWiuatVAnqpqXBJsa9qdtkXwsFRYfOOIIbIeNy8.jpeg

کلیسای سَن اِتین دو مونت

 پس از اتمام بازدید در ادامه برای خرید چند یادگاری به سمت یکی از بزرگترین و خوش قیمت‌ترین فروشگاه‌های خرید سوغاتی در پاریس که در محله لاتین قرار گرفته بود رفتیم که نامش Royal Souvenirs بود و توسط چند پاکستانی اداره می‌شد. 

 

tUC8C8N5OVUEA9s9ktwc4MLR1hcdEInktJYmus4o.jpeg

فروشگاه Royal Souvenirs

 در اینجا هر نوع یادگاری و سوغاتی که فکرش را کنید برای فروش قرار گرفته بود.

 

iughoCaIhUzl0r44jptAcuK1GhN8ODZ8bPlo4dxV.jpeg

فروشگاه Royal Souvenirs

 پس از انتخاب چند یادگاری برای حساب کردن به پای صندوق رفتیم و با دیدن پول با ارزش خود در کنار ارز سایر کشورها جامه‌دران از فروشگاه خارج شدیم و به راه خود ادامه دادیم!

 

sO2Ux4UW45lLJblwesb5D1vvDUQqZT7OAXrDpi9T.jpeg

ارزشمند‌ترین پول جهان در فروشگاه Royal Souvenirs

v6WBc9KpzrpuUMgOT9XZZFBUcAukCQsugCcVW123.jpeg
دکه‌های فروش کِرِپ فرانسوی
RV7lNd3s2BSQvb80F2CWnDOFA9oVRiZhOnm8EwcH.jpeg

کلیسای نوتردام در حال بازسازی و تعمیر پس آتش سوزی گسترده در آپریل سال 2019

 در ادامه مسیر به پل دی آرکل (Pont d'Arcole) برروی رود سِن رسیدیم که یکی از قدیمی ترین پل‌های پاریس به شمار می‌آمد.

 

E82i85Yfjs94GtucZktofxvDJYkS1XW17HpeCfsZ.jpeg
نمای رود سِن از پل دی آرکل 
OSzM8UayquDyztxX93IUtxDnoVtUJgTUOPk6HRBL.jpeg

قفلی زیبا نصب شده بر روی پل دی آرکل

 در آنسوی پل به حیاط ساختمان تالار شهر رسیدیم و به‌دلیل خستگی اندکی بر روی نیم‌کت‌های قرار گرفته در آنجا استراحت کردیم.

 

 زمانی که به حیاط با شکوه تالار شهر (Hôtel de Ville) رسیدیم آنجا مملو از گردشگر بود و کودکانی که به دنبال مرد حبابی می‌دویدند و با هیجان با حباب‌ها بازی می‌کردند شور خاصی به میدان بخشیده بود.

 

omeB4mAVDUW3nVTEwmxKyLzIcwVgqAvdd3mYvvkK.jpeg
ساختمان باشکوه تالار شهر
0JM7LnufEcWjjVKQPXqIlOI7g6P2ERrcsWN5K1Ch.jpeg

بازی کودکان با حباب‌های صابونی در حیاط ساختمان تالار شهر

 پس از اندکی استراحت به سمت آخرین مقصد بازدیدمان در این روز، مرکز پومپیدو و فواره استراوینسکی حرکت کردیم.

 در چند قدمی مجموعه پمپیدو فواره‌ای خاص به نام استراوینسکی (Stravinsky) قرار گرفته که در سال ۱۹۸۳ میلادی ساخته شده است. این فواره به ظاهر عجیب دارای ۱۶ اثر تزیین شده است که در استخر آب حرکت می‌کنند و آب می‌پاشند. این مجسمه‌ها نماینگر آهنگساز مشهور روسی ایگور استراوینسکی (Igor Stravinsky) بوده و از این رو به این نام نامیده شده است.

 

wWDfqc4vCiIFCynZBktZ5kfwXZH0QpZX6hbGiTjM.jpeg
فواره استراوینسکی در چند قدمی مرکز پمپیدو
MwWpYcgjhai8dOs9fVqaka30GwipTJtk3kMeNRGi.jpeg
فواره استراوینسکی در چند قدمی مرکز پمپیدو
vvm1b9pUa8tcH7PTysHZphFXkoCGNelvZDcg0g1A.jpeg
نقاشی دیواری روبروی فواره استراوینسکی
oCEu7opHfUj6y3oAj8BrG0PyKaGS7aEzvqVCAJAT.jpeg

مرکز پمپیدو

 بزرگ‌ترین موزه هنرهای مدرن در دنیا

مرکز پمپیدو (The Centre Pompidou) در واقع مؤسسه هنری و فرهنگی بسیار بزرگی است که در سال ۱۹۷۷ میلادی به ‌نام ژرژ پمپیدو رئیس‌جمهور فرانسه در زمینی به وسعت 1/7 هکتار ساخته شده که شامل موزه، کتابخانه، سینما و ... می‌باشد.  
 از دوردست که به این ساختمان نزدیک می‌شدیم با تاسیسات ساختمان روبرو شدیم که به جای اینکه از دید عموم دور باشد برخلاف آن در بیرون ساختمان قرار گرفته و این خود نمایانگر طراحی خاص و عجیب این مجموعه می‌باشد. 
 بازدید از موزه برای دارندگان کارت موزه‌های پاریس رایگان می‌باشد و برای رسیدن به موزه‌ که در طبقات فوقانی مجموعه قرار گرفته‌اند به سمت پله‌های برقی رفتیم که در بیرون ساختمان طراحی و نصب شده است.

بروشور مرکز پمپیدو

 

dFWoJDsIkmNJMCSZOn65v663mGYgD71KQIwPEd1m.jpeg

ورودی موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو

 در این موزه تعداد زیادی تابلو نقاشی، ماکت و ... قرار گرفته که برای عاشقان هنرهای مدرن بهشتی محسوب می‌شود.

 

o0FWBr5R9abqDyltxFsCnCbBaYlepbCuFeWNmMXL.jpeg

موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو

 یکی از برترین آثار این موزه تابلو نقاشی "پرتره روزنامه‌نگار سیلویا فون هاردن" اثر ویلهلم هاینریش اتو دیکس (Wilhelm Heinrich Otto Dix) نقاش آلمانی می‌باشد که شهرت او بیشتر به خاطر ترسیم بی‌پروا و واقع‌گرایانه جامعه شکست‌خورده و خشونت‌های جنگ می‌باشد.

 

AC6AgJo3s0d5RiAioLMbIN2rpc9UU0vExBYZwivG.jpeg

تابلو نقاشی "پرتره روزنامه نگار سیلویا فون هاردن" اثر ویلهلم هاینریش اتو دیکس در موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو

 جالب است بدانید پس از به قدرت رسیدن نازی‌ها، آثار وی از مصادیق هنر فاسد شناخته شد و خود وی نیز از هنرستان هنرهای زیبای دِرسدِن اخراج شد.

 

UYyZwek2ipgugC8WXcEGOJGtexSCjyAkNLn1puRu.jpeg

موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو

 از دیگر آثار مشهور این موزه که به آن برخوردیم یک کاسه توالت با امضای مارسل دوشان (Marcel Duchamp) نقاش و مجسمه‌ساز فرانسوی بود که آثارش را بیشتر با سبک‌های دادائیسم و سوررئالیسم مرتبط می‌دانند. 

 

puCG6ewmx7XlS6GYExToDpAj7qtB7VZ7vkz3Rpa3.jpeg

کاسه توالت با امضای مارسل دوشان در موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو

 آثار دوشان در گسترش هنر غرب پس از جنگ جهانی اول بسیار تأثیرگذار بوده است. دوشان در واقع با امضا کردن این کاسه توالت و قرار دادن آن در نمایشگاه، به دنیای هنر تجاری دهن کجی کرد و بی‌محتوا بودن برخی از آثار این دنیا را ثابت کرد. جالب است بدانید بر اساس یک نظرسنجی هنری، کاسه توالت مارسل دوشان تأثیرگذارترین اثر هنری مدرن دنیا در تمامی دوران نام‌گرفته است.

 یکی دیگر از تابلوهای مشهور این موزه تابلو نقاشی با نام خطر و رقص (Danger/Dancer) بوده که اثر من ری (Man Ray) هنرمند آمریکایی است که البته نام اصلی او امانوئل رادینسکی می‌باشد که بیشتر دوره کاری‌ خود را در پاریس گذرانده است. او در خصوص این تابلو این طور نوشته که تفاوت بین خطر و رقص (در زبان انگلیسی) تنها یک حرف می‌باشد.

 

FAjd33J003sEdfXNZCfhLFft7HWgEeVD4ZD53fQZ.jpeg
تابلو نقاشی با نام خطر و رقص اثر من ری در موزه مرکز پمپیدو
B5YGykR30dXJrbd5RuVVwXDHIkARQD0v3lT6K2d1.jpeg
تابلو نقاشی "زن-آینه 2" اثر سیمون هانتای (Simon Hantaï) در موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو
314qpRILBaSkfexTxu0oD8qAK8I9KLrF8XsapDI3.jpeg
موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو
bCu4zRNRbQzw8PBN3B84pkCe1BphWQFytthfNh2W.jpeg

اثر Alfonso-Angel Ossario هنرمند فیلیپینی/آمریکایی در موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو

UokYbIkUlENinJxeRpiF2Sz8zhk3ptsm1fLTVZQw.jpeg
موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو
itMlXLa4fwyfYfHBAkRVe1XR1T9rvffgxTUR0ajf.jpeg
موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو
r1d1wQbJBmXGYdfHtqQ7ADsvuNAD3nnZDhST1d3s.jpeg

موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو

 در ادامه بازدید از موزه هنرهای مدرن وارد تراس آن شدیم و نمای زیبایی از برج ایفل را تماشا کردیم.

 

PispEyaBFPImwGXa30rSzc80N5lrm8iaB9j4ukuB.jpeg
تراس موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو
2jcie0rShhwS3ZCi9Hl6uryXczCRUXmu6UidXs7W.jpeg

نمای برج ایفل از تراس موزه هنرهای مدرن - مرکز پمپیدو

 ساعت حدود 8:30 دقیقه شب بود که از خستگی کف پاهایمان گِزگِز می‌کرد و با پایان برنامه امروز به سمت ایستگاه مترو اَغ اِ مِتیه (Arts et Metiers) رفتیم و در ایستگاه پُغت‌دُشامپِغه (Porte de Champerret) در خط 3 از مترو پیاده شده و به هتل برگشتیم.

 

ZLqqyL2Q0gYLwUvzwwKtpghvT4h4JVznp1AJZlgx.jpeg

ایستگاه مترو Arts et Metiers در خط 3

 

نقشه مسیر طی شده در روز ششم سفر – بیست و یکم مهر 98 

 

TujitYeIIW5FJOutWTX4vhSTRsDpmn0x3lKAcF5R.jpeg

جدول هزینه‌های روز ششم سفر – بیست و یکم مهر 98

 روز هفتم

بیست و دوم مهرماه 98، از گورستان پِرلاشِز تا بلندای مون‌مارتر

امروز آخرین روز حضورمان در شهر مَسحور کننده پاریس بود و قرار بر این بود امشب به سمت بارسلونا پرواز کنیم. صبح، زودهنگام بیدار شدیم و پس از صرف صبحانه‌‌، چک اوت کرده و چمدانمان را به بخش امانات هتل تحویل دادیم تا برنامه آخرین روز گردش خود را شروع کنیم.
 آسمان صاف و آفتابی بود و مقصد نخست ما گورستان پِرلاشِز بود که برای دسترسی به آن با مترو از ایستگاه کنار هتل یعنی پُغت‌دُشامپِغه (Porte de Champerret) در خط 3 به ایستگاه پِرلاشِز (Père Lachaise) در همین خط رفتیم.

 

op6rXPgISGLKTQHP3JRuvGcJnQXP7j1zL6z8GJPR.jpeg

ورودی اصلی گورستان پِرلاشِز

آرامگاه بزرگان

 گورستان پِرلاشِز (Père Lachaise Cemetery) که به عنوان یک باغ بسیار زیبا نیز شناخته می‌شود در منطقه بیستم پاریس قرار گرفته و دارای تعداد زیادی آرامگاه باشکوه می‌باشد. دور تا دور گورستان را دیوار سنگی قرار گرفته و با توجه به وسعت بسیار زیاد آن، در اطراف چندین درب ورود برایش اختصاص یافته که می‌توان برای ورود از آن‌ها استفاده کرد و البته بازدید از این گورستان نیز رایگان می‌باشد.

 

xdmeCEePaqYyRoK7LeY52rKdeufpYW0FgvhRVFyj.jpeg

نام افراد به خاک سپرده شده بر دیوار گورستان پِرلاشِز به ترتیب حروف الفبا 

 برای بازدید از این گورستان وسیع همچون موزه لوور و اورسای می‌بایست برنامه‌ریزی مناسب داشت و قبر اشخاصی که قصد بازدید از آن‌ها را داشتیم از قبل در نقشه خود گورستان نشانه‌گذاری کرده بودیم و از روی نقشه به پیش رفتیم. 


نقشه بازدید گورستان پِرلاشِز

 

gXaO3X1vZzWIsTvl0AK7pqAeTSm19K2uwuBwZ6Uv.jpeg
گورستان پِرلاشِز
WhMb5VoC18cxUtE35VXq9y03GfmJMrXTRRALWs7m.jpeg

کلیسای کوچک گورستان پِرلاشِز

 اما دلیل اصلی بازدید ما از این گورستان بازدید از قبر چهره‌های مشهور ایرانی دفن شده در اینجا می‌باشد که یکی از آن‌ها غلام حسین ساعدی نام دارد.

 همچون جوینده‌گان گنج نقشه را در دست داشتیم و در قبرستان به پیش می‌رفتیم تا بالاخره به قبر غلام حسین ساعدی رسیدیم.

 

zR0tCOKT6xqjOv2B6E731b2fFMkTUyst50GG89x9.jpeg

قبر غلام حسین ساعدی در گورستان پِرلاشِز

 خلاق‌ترین داستان‌نویسان ایرانی

 غلامحسین ساعدی ملقب به گوهر مراد، نویسنده، نمایش‌نامه نویس، سفرنامه‌نویس و پزشک ایرانی بود که در سال 1314 شمسی در تبریز به دنیا آمد. ساعدی در زمان تحصیل طعم سیاست را چشید و به‌دلیل فعالیت‌های خود توسط ساواک نیز دستگیر شد. سرانجام او پس از انقلاب سال 57 ایران را ترک و به فرانسه آمد و در اینجا نمایشنامه "اتللو در سرزمین عجایب" را نوشت و نهایت در سال 1364 شمسی در پاریس از دنیا رفت. جالب است بدانید فیلم مشهور "گاو" به کارگردانی داریوش مهرجویی بر اساس داستان "عزاداران بَیَل" از این داستان نویس مشهور ساخته شده است.

برشی از کتاب چوب به دست‌های ورزیل اثر غلامحسین ساعدی:

بعضی‌ها این جوری‌اند

وقتی یک نیش می‌خورند، فکر می‌کنند اگه دیگران هم نیش بخورند

درد اون‌ها کمتر می‌شه ...

 

LqQdPOsovkyEtSGYBLhFBTM0ukacAa8kICr7iO4J.jpeg

قبر غلام حسین ساعدی نویسنده مشهور ایرانی در گورستان پِرلاشِز

 دیداری با خالق بوف کور

 دیگر ایرانی مطرح که با فاصله کمی از قبر غلام حسین ساعدی در اینجا به خاک سپرده شده صادق هدایت نویسنده، مترجم و روشنفکر ایرانی می‌باشد که در سال 1281 شمسی در تهران به دنیا آمده است.

 

XhLObLTpBUh9oKYm780oxQa8XhzPBExRfEhg642x.jpeg

قبر صادق هدایت داستان نویس مطرح ایرانی در گورستان پِرلاشِز

از صادق هدایت به عنوان یکی از پدران داستان‌نویسی ایران نام برده می‌شود که تلاش‌های زیادی در این زمینه داشته است؛ اما مشهورترین اثر هدایت که از نظر بسیاری به عنوان برترین اثر ادبیات داستانی تاریخ معاصر نیز شناخته می‌شود، "بوف کور" نام دارد. هدایت در نهایت در سال 1330 شمسی به‌دلیل فشارهای روحی در پاریس خودکشی کرد.

 

N2akm4bdpxpPkJUSL6UrhghlEcDwQ0a5Am1Dxl8m.jpeg
نشان بوف کور در سمت چپ قبر صادق هدایت در گورستان پِرلاشِز
LejZ8xysAXXePEhTPpozUAzjZfpkEIYxdmmuM019.jpeg

گورستان پِرلاشِز

و دیگر نامداران...

 در نزدیکی قبر صادق هدایت، قبر مارسِل پروست (Marcel Proust) رُمان‌نویس مطرح فرانسوی قرار گرفته که بیشتر به‌دلیل رُمان مشهورش با عنوان "در جستجوی زمان از دست‌رفته" در دنیا مطرح می‌باشد. این رُمان در 7 جلد نوشته شده و هرکدام نیز نامی جداگانه دارد و به عنوان طولانی‌ترین رُمان زمان خود نیز شناخته می‌شود.

 

40DttrPIs4xlgePCM3fk4ryEPmtE58kvcM8P4QaC.jpeg
قبر مارسِل پروست رُمان‎‌نویس مطرح فرانسوی در گورستان پِرلاشِز
u5eSBSa8LB59XKKg7In5T2EQ77FXcYfMCcCGz9Wx.jpeg
گورستان پِرلاشِز
mlOoZXxMpTaIEuRQnhiUA9xafi4Df9o3dtopu6AQ.jpeg

قبر راجر هوبرت (Roger Hubert) تصویربردار مشهور فرانسوی در گورستان پِرلاشِز

 یکی دیگر از چهره‌های شاخص این گورستان اُنوره دو بالزاک (Honoré de balzac)، رُمان‌نویس مطرح فرانسوی می‌باشد. بالزاک حدود 90 رُمان و داستان را تالیف کرده و نام کمدی انسانی را برای این مجموعه خود برگزیده است و عده‌ای او را تأثیرگذارترین رُمان‌نویس دو قرن اخیر می‌دانند؛ امروزه تعداد زیادی از آثار بالزاک به زبان فارسی نیز ترجمه شده ‌است.

 

NqKHhWVRRdXtYDUaQy7VZvc0PQb0DjLSpq8HskcB.jpeg
قبر و مجسمه اُنوره دو بالزاک رُمان‌نویس مشهور فرانسوی در گورستان پِرلاشِز
EX1ybh83DgRkjRQ77wvYRyEIvcLNVh8RPjs63fst.jpeg

گورستان پِرلاشِز

 در ادامه به قبر اُسکار وایلد (Oscar Wilde) شاعر مشهور ایرلندی رسیدیم. وایلد در دوبلین پایتخت ایرلند متولد شده و به‌دلیل گرایشات جنسی خود و همچنین نوشته‌هایی که مردم آن‌را ایده‌های شیطانی می‌پنداشتند در زمان زندگی‌اش تقریباٌ از جامعه طرد شد و ناشناخته باقی‌ماند و یکی از شاعرانی می‌باشد که پس از مرگ شهرت فراوانی یافت. او نهایت به‌دلیل بیماری مننژیت از دنیا رفت و یکی از آخرین جمله‌هایی که به زبان آورد این بود که "تنها آرزویم این است که حرفم را می‌فهمیدند".
 جالب است بدانید فیلم پادشاه خوشحال (The Happy Prince) در سال 2018 در خصوص زندگی او ساخته شده است.

 

v8S0rzDlveFYdnmO6a1dVQchZJOUOYfBR9QicXEX.jpeg

قبر اُسکار وایلد شاعر مشهور ایرلندی در گورستان پِرلاشِز

mYW2oVW0NpJM1GuLbY6LlUDOidBCBi6lByzjSRH2.jpeg

گورستان پِرلاشِز

 از دیگر چهره‌های شاخص این گورستان ویکتور نواغ (Victor Noir) روزنامه نگار سیاسی فرانسوی در قرن نوزدهم می‌باشد که در سال 1870 میلادی درگذشت. وی در بین مردم به سمبلی برای بی عدالتی سیاسی تبدیل شد و مراسم خاکسپاری‌اش با حضور هزاران نفر و شورش‌های اعتراضی برگزار شد و پس از خاکسپاری مجسمه‌ای برنزی از او بر روی قبرش قرار گرفت.

 

IhjvZeXF7a39yprTCEjZTrgXdOY1thxIjJ4ErRYn.jpeg
مجسمه و قبر ویکتور نواغ (Victor Noir) روزنامه نگار سیاسی در گورستان پِرلاشِز
IkrIGI3roB9QFXfItruc62avXoPxYAWdN85NBLi3.jpeg

گورستان پِرلاشِز

 در میان چهره‌های شاخص این گورستان یک نقاش مشهور فرانسوی نیز به نام تئودور ژِریکو (Théodore Géricault) دیده می‌شود. ژِریکو از نقاشان مطرح سبک رمانتیک در زمان خود بود اما در طول زندگی کوتاه 34 ساله‌اش آثار زیادی از خود به جای نگذاشت. در تصویر زیر بالای قبرش مجسمه او را می‌بینید که دراز کشیده و در حال نقاشی می‌باشد.

 

Cog45kIfrMBPcIRwOmezjJOE3g99xAqkEk5L9JFO.jpeg

قبر تئودور ژِریکو نقاش فرانسوی در گورستان پِرلاشِز

 یکی از مهم‌ترین آثاری که ژِریکو خلق کرد، بازماندگان کشتی مدوسا نام دارد. این تابلو روایت یک داستان تلخ اما واقعی می‌باشد. داستان از اینجا رقم می‌خورد که در سال 1817 میلادی یک ناو دریایی فرانسوی که تعدادی مهاجر و سرباز را به سِنِگال جابه‌جا می‌کرد، در مسیر دچار مشکل شده و افسران و خدمه کشتی سوار چند قایق نجات شدند و جان خود را نجات دادند و مردم عادی را رها کردند. با خروج آن‌ها سایر مسافران کَلَکی ساختند و حدود 150 نفر از آن‌ها سوار آن شدند اما در نهایت 15 نفر بازمانده از این کشتی نجات پیدا کردند. این حادثه تاثیری عمیق در ذهن مردم فرانسه ایجاد کرد و ژِریکو به واسطه این اثر بسیار مشهور شد. همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید در زیر مجسمه او، این اثر نقاشی نیز نقش بسته است.

 

458-2 - Copy.jpg
تابلو نقاشی بازماندگان کشتی مدوسا اثر تئودور ژریکو نقاش فرانسوی (عکس از اینترنت)
NwnOmETlvDUGg08NxxvfMaEw6jtpDhCO2nDgSzyh.jpeg

گورستان پِرلاشِز

 اما از قدیمی‌ترین قبرهای این گورستان، قبر روشن‌فکر و نویسنده‌ی فرانسوی پیتر آبِلار (Peter Abélard) می‌باشد که در قرن یازده و دوازدهم میلادی زندگی می‌کرده. زندگی این اندیشمند قرون وسطی، نظریه‌های ارزشمندی را درباره‌ی نوع زندگی و تفکرات قشر فرهیخته آن زمان در اختیار جامعه کنونی می‌گذارد.
پیتر آبِلار در زمان زندگی به دلیل دیدگاه‌های تندش نسبت به کلیسا و برخی آموزه‌های آن مثل کفاره شدن مسیح و تَثلیث مورد خشم کلیسا و کلیساییان واقع شد و برخی از تعالیمش به عنوان بدعت، محکوم گشت و حتی کتابی که راجع به تَثلیث نوشته بود را سوزاندند.

 

UZGdDFsK5S6ozrwbqVSgy6EYbIa8Ce82WFXoPsQS.jpeg

قبر پیتر آبِلار روشن‌فکر و نویسنده‌ی فرانسوی در گورستان پِرلاشِز

 اگر در فصل زیبای پاییز به این شهر رویایی سفر کنید به واقع این گورستان نمایانگر زیباترین برگ‌ریزانی می‌باشد که در این شهر می‌بینید.

 

FW5B7X5ohjdcEtprNX3SFKT3eovogLDYh6BaIxhA.jpeg

برگ‌ریزان پاییزی در گورستان پِرلاشِز

 در بین افرادی که در این گورستان دفن شده‌اند یکی از برجسته‌ترین موسیقی‌دانان تاریخ نیز به چشم می‌خورد. فرِدِریک شوپن (Frédéric Chopin) فردی که در لهستان زاده شد و در طول زندگی خود نوآوری‌های فراوانی در عرصه موسیقی به نمایش گذاشت و از مهمترین افتخاراتش ابداع تعدادی از فرم‌های موسیقی بود.

 

TX9dZo5wMG10dsS5qriHoxrnUijelodfipCihM4K.jpeg
قبر فردریک شوپن موسیقی‌دان مشهور لهستانی در گورستان پِرلاشِز
kFUVoFbemE9WiDbbYAnmSPGhycEXrgT5f5nbE2Z5.jpeg

پاییز در گورستان پِرلاشِز

 

 

آنقدر این گورستان زیبا بود که بنظرم آرزوی هر انسانی است که پس از مرگش در این چنین مکانی دفن شود.
 ساعت حدود 9:45 دقیقه بود که به سمت ایستگاه مترو پِرلاشِز (Père Lachaise) رفتیم تا در ایستگاه آنوِغ (Anvers) در خط 2 پیاده شده و به بازدید از کلیسای زیبا و متفاوت ساکره‌کور برویم.

 زمانی که به نزدیکی کلیسا رسیدیم با خِیل عظیم گردشگران روبرو شدیم که در کوچه‌های منتهی به کلیسا حرکت می‌کردند و ما نیز قدم زنان کوچه‌ها را که سربالایی بود طی کردیم تا به ابتدای پله‌های کلیسا رسیدیم.

 

migS8HmGsOXOhYTCcE62xLc2xowydypZFIUdHjt3.jpeg
کوچه منتهی به کلیسای ساکره‌کور
zz1B3rUYIvTaeLjiDyZywtFB5WvbXfUtySaZRacr.jpeg

کلیسای ساکره‌کور

تاج محل به سبک فرانسوی

 کلیسای یک دست سفید رنگ ساکره‌کور (Basilique du Sacré-Cœur) در بالای تپه مون‌مارتر (Montmartre) قرار گفته، منطقه‌ای که در گذشته محل زندگی هنرمندان مشهوری چون کلود مونه، پابلو پیکاسو و وینسنت ونگوگ بوده است. این کلیسا منظره‌ای مسحور کننده به شهر پاریس دارد که برای رسیدن به آن باید پله‌‌های زیادی را به بالا بروید و یا با پرداخت 1/9 یورو از فونیکولار قرار گرفته در محل استفاده کنید تا به کلیسا برسید اما ما کمر همّت را بستیم و پیاده راهی کلیسا شدیم.

3xNArM4DJCahLKtGSFTcsNFNMlPkUZ9upFSQcmQb.jpeg

فونیکولار کلیسای ساکره‌کور

 

r3g9A2n7Nyys9Gei7qR1pep9xbz0wCWHpdgzo1KG.jpeg
نمای محله مون‌مارتر از کلیسای ساکره‌کور
FkgUWYjKIc74SyTKBnAqXq88w9JtlVJUt9YZHhq6.jpeg

جمعیت مشتاق به بازدید از کلیسای ساکره‌کور

 با اشتیاق پله‌ها را یکی پس از دیگری بالا رفتیم و پس از 10 دقیقه به کلیسا رسیدیم.

 

FYuc6ZwJT9S2c7vrs4EpKFgYIhCAxNFKzzsMLXqf.jpeg

ورودی کلیسای ساکره‌کور

 ساخت این کلیسا در سال ۱۹۱۴ میلادی به پایان رسیده و معمار آن پل آبادی (Paul Abadie) معمار مشهور فرانسوی بوده است. رنگ سنگ بنای بیرونی سفید یک دست بوده و شباهت خاصی با تاج محل در هندوستان دارد.

 

2YgxARaL9qHysOaFujxSzEANST2idX8fZuJJg2ZR.jpeg

کلیسای ساکره‌کور

جالب است بدانید معنی ساکره‌کور، قلب مقدس می‌باشد و در واقع به قلب مسیح اشاره دارد. در قبل از زمان مسیحیت و پیش از آنکه این کلیسا ساخته شود در این محل مکانی مقدس وجود داشت که کاهِنان در آن به پرستش می‌پرداختند و رومی‌ها معابدی در وقف خدایان مارس و مرکوری ساخته بودند.

 

U5r2vlHsoKNwId9V0ktgyiYb3UDh6cBVxhIYEIlx.jpeg
گنبد کلیسای ساکره‌کور
6zapQj6BEXdGMJYZ5TtlGQ74s8UXurZTpzwEgfyR.jpeg
کلیسای ساکره‌کور
rLpCEqoKEfXkpx74oEKikRQ3QUwv4kEJjTFnPSQN.jpeg

پنجره‌های رنگین کلیسای ساکره‌کور

 

 

پس از بازدید که حدود سی دقیقه زمان برد از کلیسا خارج شدیم و دقایقی را بر روی نیمکت‌های خارج از کلیسا نشستیم و از تماشای منظره شهر پاریس و محله مون‌مارتر لذت برده و اندکی استراحت کردیم. ساعت حدود 11:45 دقیقه بود و این بار پله‌ها را راحت‌تر از مسیر رفت طی کرده و به پایین رفتیم.

 

2lGGFbAj9GFNL1KZl9S4DhokbJFPNkcOm9gRQM44.jpeg

قفل‌های بسته شده به نرده کلیسای ساکره‌کور

 در ادامه مقصد بعدی ما دیوار عشق به فاصله تنها 500 متری از کلیسای ساکره‌کور بود.

 

ce3VWDjbxmG9Tx0TLRIE1bUWpZRhF6lcnAuk0BHl.jpeg

دیوار عشق در محله مون‌مارتر

 ای کاش عشق را زبان سخن بود (احمد شاملو)

دیوار من دوستت دارم (Le Mur des Je t'aime) یا دیوار عشق، یک دیوار مشهور آبی رنگ به مساحت ۴۰ متر مربع که در منطقه مون‌مارتر واقع شده و در سال ۲۰۰۰ میلادی با هدف ایجاد پیوندی عاطفی میان مردم ساخته شده است. برروی این دیوار خوش نویس مشهور فِردریک بارون (Frederic Baron) جمله دوستت دارم را ۳۱۱ بار به ۲۵۰ زبان دنیا نوشته است. 

 

ZG3bqwfY95SAOHcLq9sRWtDKatFSVrDmid7dY3I3.jpeg
دیوار عشق در محله مون‌مارتر
9E4aVHYql2pQgoI77TmnVgi4JVAcFMikWRjk571s.jpeg

دوستت دارم به زبان فارسی بر روی دیوار عشق در محله مون‌مارتر

 

 

تمام زوج‌های جوان به نوبت روبروی دیوار قرار می‌گرفتند و با یک حرکت عاشقانه عکسی به یادگار می‌گرفتند تا خاطره سفر به شهر عشق را همیشه با خود داشته باشند. پس از بازدید از دیوار عشق به قصد بازدید از مولن‌روژ (Moulin Rouge) به سمت بلوار کِلیشی (Boulevard de Clichy) حرکت کردیم. 

 

NNYZnJ9LoiRVgR4FEjSxSYalYwhke00CCBTgZHLG.jpeg
کوچه و پس کوچه‌های محله مون‌مارتر
iQzVyLn0I3JjRVMg8O4GAAPZpPR2vgc8doccoNvr.jpeg

کوچه و پس کوچه‌های محله مون‌مارتر

 بلوار کلیشی خود یکی از جاذبه‌های شهر پاریس به شمار می‌آید که به دلایل واقع شدن فروشگاه‌های عجیب در آن، قادر به قرار دادن عکس‌های آن نیستم!

 

S6E2OzIQIahLTyMadCnfw6gcYl8kbawLQsL1RWqR.jpeg
 مولن‌روژ

آسیاب سرخ پاریس

کافه مولن‌روژ (Moulin Rouge) که در لغت به معنای آسیاب بادی سرخ می‌باشد در سال ۱۸۸۹ میلادی توسط ژوزف اولر آغاز به کار کرد و بسیاری بر این باورند که رقص مشهور فرانسوی کان‌کان از این کاباره شکل گرفته است. امروزه هر شب هنرمندان مختلفی نظیر رقصندگان، خوانندگان و ... در اینجا به اجرا می‌پردازند و جالب است بدانید طی یک آتش‌سوزی در سال 1915 میلادی این مکان کاملاً از بین رفت اما مجدداً در سال 1921 میلادی دقیقاً به همان شکل ساخته شد.

 

8TqidD8pIK6RKz6kfyjHwsXxFIelq3nBqugUSPtj.jpeg

آسیاب بادی مولن‌روژ

 در ادامه مسیر به سمت کلیسای تثلیث مقدس رفتیم که یک کلیسای کاتولیک می‌باشد.

 

uaINr5DsXcNANWzAXYAwexOLX52tBWL5b4dV9yGu.jpeg

کلیسای تثلیث مقدس

 یادگاری از امپراتوری دوم فرانسه

 کلیسای تثلیث مقدس (Eglise de la Sainte Trinité) یک کلیسای کاتولیک در نزدیکی مرکز خرید لافایت، پشت میدان d'Estienne d'Orves و در منطقه ۹ پاریس قرار گرفته و در بین سال‌های ۱۸۶۱ و ۱۸۶۷ میلادی در مدت ۶ سال و در زمان امپراتوری دوم فرانسه با طراحی تئودور بالو (Theodore Ballu) همان معمار سالن شهر پاریس ساخته شده است.

 

sb2lfPopPEISyWkEtu9Pmk3CxxxPZeC79hckkrUV.jpeg

کلیسای تثلیث مقدس

 برج مرکزی کلیسا که از دور دست نیز به چشم می آید ۹۳ متر طول دارد؛ معماری داخلی کلیسا زیبا و چشم نواز بود و همین باعث شده بود تا یکی از مشهورترین کلیساهای این منطقه از پاریس نام بگیرد.

 

kFwZe0QqFpXQShul8WdMoAjScjpdZ9xFranI2YHy.jpeg

کلیسای تثلیث مقدس

 قار و قور شکم!

 ساعت حدود 13:30 دقیقه بود که دیگر گرسنگی امانمان را بریده بود و برای صرف ناهار همانطور که از قبل در برنامه مشخص کرده بودیم به سمت رستوران نَباب کباب (Nabab Kebab) در بلوار اوسْمَن (Haussmann) رفتیم.

 

sVZLx0h7T01t8Z71nP49nRg9bhYWsupCFKIGzFf2.jpeg
در مسیر رستوران نَباب کباب در بلوار اوسْمَن (Haussmann)
XB9yn2gJU5z2nug6YgBGDjiRMSWPcadgH1dkJFrn.jpeg

رستوران نَباب کباب

 سفارش ما در این رستوران ساندویچ کباب ترکی کلاسیک و یک بشقاب میکس بود که جمعا 20/5 یورو شد و به نظر خودم کمی ول خرجی کردیم!

 در هنگام پرداخت وجه ناهار صندوق‌دار به اشتباه وجهی بیشتر به من برگرداند و وقتی موضوع را به او اطلاع دادم و پول اضافی را برگرداندم اصلا باورش نمی‌شد که من پول اضافی را به او برگردانده‌ام و God Bless You گویان چندین بار از من تشکر کرد.

 

rX0WfFO05LWt7okOlbBKvN5sS957B7690783xAni.jpeg

رستوران نَباب کباب

T6GRx2Ef3Rc9ee1lhE2HSDUOwIxEkGF1ljn1t1lZ.jpeg

پخت نان پنیری در رستوران نَباب کباب

4M0e5rdAhj9mm0dnGIGhrzt2q7uNymxDl3xUEyeU.jpeg

ساندویچ کباب ترکی کلاسیک در رستوران نَباب کباب

m7E2DZ1gMK7IshvQsJYJ0tBaDFaBOsJGoBr6Rcnh.jpeg

بشقاب میکس در رستوران نَباب کباب

 پس از صرف این نهار دلچسب به سمت گالری مشهور لافایت در فاصله 10 دقیقه‌ای از این رستوران حرکت کردیم.

 

لاکچری‌ترین مرکز خرید پاریس

 گالری لافایت (Galeries Lafayette) ابتدا در سال ۱۸۹۴ میلادی آغاز بکار کرد و در آن زمان وسعت زیادی نداشت اما گالری امروزی در سال ۱۹۱۲ میلادی شکل گرفته و وسعت به مراتب بیشتری نسبت به گذشته دارا می‌باشد. این گالری شاید از نمای بیرون جلوه خاصی نداشته باشد اما زمانی که وارد آن شدیم لوکس بودن و زیبایی آن بر ما نمایان شد.

 

BASyddMmTWhm8mG7wMmpNn2bwqpFtsRRXQHsxBjm.jpeg

نمای بیرونی گالری لافایت

 جالترین نکته در خصوص این گالری بدون مرز بودن مغازه‌ها در طبقه همکف می‌باشد به نحوی که هیچ کدام دیواری ندارند.

 

XURTFDp7PohJ0XA5AGt9jShhqrHo4yxQCyVo2ycd.jpeg
فروشگا‌های بدون مرز در طبقه همکف گالری لافایت
SqtzEWt0UmxSSQJTSHKQbcNogNY1uGgcegTHUwfK.jpeg
طبقات گالری لافایت
Ha7z616YK2GtYpNPGnqOYdVOO1ImUCJcHqPcKMRG.jpeg
فروشگاه رولکس در گالری لافایت
FsDzI1fRxgb0AaduHkWx3XjV87CwpPQmekPO4XuW.jpeg

 ساعت رولکس با قیمتی باورنکردنی!

در سقف گالری، گنبد شیشه‌ای و فلزی مجموعه قرار گرفته که از نظر زیبایی نقطه عطف آن به‌شمار می‌آید و در زیر این گنبد نیز پلی شیشه‌ای واقع شده که گردشگران برای بازدید از آن صف می‌کشند و هر نفر ۵ دقیقه فرصت دارند که از آن بازدید کنند؛ در واقع در قالب گروه‌های چند نفری اجازه ورود داشتیم تا عظمت این گالری رو از روی این پل شیشه‌ای تماشا کنیم.

 

OmQDwDWJ0yZ2u4NOy1Vnh3ZO8xYDGWKlzEVoWbSi.jpeg

گنبد گالری لافایت و نمای پل شیشه‌ای از زیر

6BszxjNIrdtEDflXFeU7RXS2D6YvPFHSaXTYJdnz.jpeg

پل شیشه‌ای در گالری لافایت

4L53QTHTp9yarJSwf11uqgxBQZ71Q3SguJ1r76Uw.jpeg

نمای گالری لافایت از پل شیشه‌ای

 اگر بخواهم این گالری را با مراکز خرید لوکس دبی همانند دبی مال مقایسه کنم، گالری لافایت حرف چندانی برای گفتن نداشت و این البته بیشتر نشان از سرمایه‌گذاری‌های عجیب شیخ‌نشینان امارات دارد. همچنین گردشگران برای تماشای منظره زیبای شهر پاریس به پشت بام این مرکز خرید می‌روند که متاسفانه ما از آن بی اطلاع بودیم.  

 

به وقت ماکارون

 اما سفر به فرانسه بدون خوردن شیرینی مشهور فرانسوی ماکارون (Macaron) معنایی ندارد برای همین خیلی سریع در اینترنت بهترین شیرینی فروشی که در آن نزدیکی قرار داشت را جست و جو کردم. شیرینی فروشی زنجیره‌ای بسیار مشهور لادوره (Laduree) در مرکز خرید پرَنتام (Printemps) درست در کنار مرکز خرید لافایت قرار داشت.

 

H33vbG0cUL81JpzbfJuc1KF6MiwAbV0oSuzqu0I0.jpeg

به سمت مرکز خرید پرَنتام

J8akSR3SGsPOich8yycQozSdPWOoGCKFTUukddiG.jpeg
مرکز خرید پرَنتام 
SpvPlw4iPk7VOQA0iv8eHA2rmo8dqrKXOaMkbwPa.jpeg
شیرینی فروشی لادوره در مرکز خرید پرَنتام
mrYp9EQVeaFKJnywazxIOMCoNj7IcOhy6VWWLTq7.jpeg

تنوع زیاد ماکارون در شیرینی فروشی لادوره در مرکز خرید پرَنتام

 اما جالب است بدانید، این شیرینی مشهور فرانسوی خواستگاهش از ایتالیا می‌باشد و از سال 1500 میلادی به بعد در فرانسه رایج شده است. این شیرینی دارای دولایه مرنگ بادام (ترکیب سفیده تخم مرغ، شکر و بادام) می‌باشد که بین آن‌ها کِرِم کَره‌ای استفاده می‌شود و رنگ‌های مختلفی که مشاهده می‌کنید از طعم‌دهنده‌های مختلفی هستند که در پخت آن‌ها استفاده می‌شود.

 

m50s4oeHxbVm69oIx0rjgjSWHOKVEtAX1ptFEpn1.jpeg

شیرینی ماکارون

 اما ماکارون طعم شگفت انگیزی نداشت و خیلی هم شیرین نبود، شاید به اندازه لبخند ژِکوند شیرین بود؛ نه بیشتر و نه کمتر.
 این دو فِسقِلی ناقابل شد 4/2 یورو در حالیکه با این مبلغ در ایران می‌توانستیم حدوداً 4 کیلو شیرینی بخریم!

 

به وقت تلخ وداع

 امشب ساعت 21:40 دقیقه با ایرلاین رایان‌اِیر (Ryanair) از فرودگاه بووه تیه در نزدیکی پاریس به سمت بارسلونا پرواز داشتیم. برای رسیدن به این فرودگاه باید خودمان را به ترمینال مسافربری پُغت مَیو (Porte Maillot) می‌رساندیم که خوشبختانه با پیاده‌روی تنها 20 دقیقه از هتل فاصله داشت. 
 ساعت حدود 4 عصر بود که تصمیم گرفتیم با مترو و از ایستگاه اَوْغ کُمَغتَن (Havre Caumartin) به ایستگاه کنار هتل یعنی پُغت‌دُشامپِغه (Porte de Champerret) در خط 3 رفته و پس از برداشتن چمدان از هتل به سمت ترمینال مسافربری برویم.

 

TxOnfGIvC0DhCfNd5I7zV78H4savOztpgpuWFQLq.jpeg
ایستگاه مترو اَوْغ کُمَغتَن (Havre Caumartin) در خط 3
T5bK0YIqpXbfmnTuwJQ5lWFYYkCJu4kXoBor8T7h.jpeg

دستگاه‌های فروش بلیت در ایستگاه مترو اَوْغ کُمَغتَن (Havre Caumartin) در خط 3

 حوالی ساعت 16:30 دقیقه بود که به هتل رسیدیم و با توجه به اینکه چک اوت کرده بودیم و به اتاق دسترسی نداشتیم چند دقیقه‌ای را در لابی استراحت کردیم و سپس با تحویل گرفتن چمدان‌ هتل را به سمت ترمینال ترک کردیم. 

 

6eOLHG9qvgrayEAUanvqrvf88eYvw2C3EDODDgqx.jpeg
ساختمان هتل شامپره‌الیزه
q6CYMOZmCVO0K9QlVJ9fit9N9DmcfbK6N7ADZxkh.jpeg

لابی هتل شامپره‌الیزه 

 پس از 20 دقیقه پیاده‌روی به ترمینال پُغت مَیو رسیدیم و در بین راه خدارا شُکر می‌کردیم که انتخاب هتل‌ها را چه در رُم و چه در پاریس به نحوی انتخاب کرده بودیم که با داشتن چمدان نیازی به جابه‌جایی با مترو نداشتیم.

 

5Oj4jXDnicqWfAtx33gqtvxzyM98UK7zvwKr2GXq.jpeg

صف سوار شدن به اتوبوس

 در ترمینال یک صف نسبتاً طولانی برای سوار شدن به اتوبوس شکل گرفته بود و با وجود اینکه در بلیت قید شده بود حرکت از ترمینال 3 ساعت قبل از پرواز می‌باشد اما کسی توجهی به این موضوع نکرده بود و مثلاً خود ما با اتوبوسی رفتیم که 3:30 مانده به پرواز فاصله داشت. ما بلیت اتوبوس را از ایران برای هر نفر به قیمت 15/9 یورو به صورت اینترنتی خریداری کرده بودیم در حالی که همان بلیت در تریمنال به قیمت 17 یورو به فروش می‌رسید.

 

fCLT1knPuOT0fC2CLyFy4fQUaUaLfTTOZLomXQoI.jpeg
فروش بلیت اتوبوس به صورت حضوری
z4iH2zmIZKKDhaZLSLMbl8KqSPfhqzmFGYAEs8rZ.jpeg
اتوبوس‌ فرودگاه
AxFVgXARsCLCqKiFb4xZqgLs1K2j36EPjyxzyyMo.jpeg

نمای داخل اتوبوس‌ فرودگاه

 زمانی که سوار به اتوبوس شدیم آسمان شروع به باریدن گرفت و خوش‌شانس بودیم که در این چند روز باران در برنامه ما تداخل ایجاد نکرد. ساعت حدود 19:30 دقیقه پس از حدود یک ساعت و نیم طی مسیر در میان رعد و برق و طوفان به فرودگاه رسیدیم و تنها فکری که در آن زمان در ذهنم بود و استرس بر من وارد می‌کرد این بود که با این آب و هوا چقدر ممکن است پرواز ما تاخیر داشته باشد؟!

 

UPXkI5rUBBkZg0wup3HKTnCxC5kgJuKk2nH2Bwfy.jpeg

فرودگاه بسیار کوچک بووه تیه

 تاخیر در پرواز، یار جدا ناشدنی در سفرهای هوایی ما

 همان‌طور که در ابتدای ورود به پاریس هم اشاره کرده بودم فرودگاه بووه‌تیه به عنوان سومین فرودگاه پاریس شناخته شده می‌باشد که یک فرودگاه کوچک در نزدیکی شهر بووه است و معمولاً ایرلاین‌های ارزان قیمتی همچون Ryanair، Wizz Air و ... به آن پرواز دارند.
 وارد سالن فرودگاه که شدیم با مشاهده 2 ساعت تاخیر بر تابلو اطلاعات اندوه فراوانی نصیبمان شد و بلافاصله با هاستلی که در بارسلونا رزرو کرده بودیم تماس گرفتم و وضعیتمان را شرح دادم و با شنیدن اینکه پذیرش 24 ساعته دارند خیالمان کمی راحت شد.

 

6zDbtQmXtYINbSNJoosDHWvQ9dF2nJLEU120rYsb.jpeg

فرودگاه بسیار کوچک بووه‌تیه

ابتدا دقایقی را استراحت کردیم و پس از وزن کردن تنها چمدانمان که وزنش نباید بیشتر از 20 کیلوگرم می‌بود به سمت تحویل بار رفتیم. این نکته را عرض کنم که Check-In را بصورت آنلاین و از قبل انجام داده بودیم و کارت پرواز را بر روی گوشی دانلود کرده بودیم. پس از تحویل چمدان و چک کردن سایز کوله‌ها توسط متصدی خوش برخورد رایان‌اِیر به سمت بازرسی رفتیم. در اینجا هم از شانس من همانند فرودگاه رُم مورد بازرسی موردی برای تست مواد منفجره قرار گرفتم که کم کم به خودم هم شک کرده بودم که بین این همه مسافر چرا من؟!
وارد سالن انتظار که شدیم به‌دلیل تاخیر اکثر پروازها سالن انتظار بسیار شلوغ بود و جایی برای نشستن بر صندلی‌ها پیدا نمی‌شد. 

 

JPbYCTMduIKz1pfKK5ggzO3W0gyaPV1yoFL7TWs8.jpeg

سالن پرواز فرودگاه بووه تیه و ازدحام به دلیل تاخیر در پروازها

بارش باران آرام شده بود و حال موعد پرواز ما رسیده بود اما در کمال تعجب پرواز ورودی ما بر زمین فرود نیامده بود که ما را برای سوار کردن به هواپیما به صف کردند و برای جبران تاخیر بوجود آمده پس از اینکه آخرین مسافر از پرواز ورودی پیاده شد ما به هواپیما سوار شدیم؛ یعنی حتی فرصت نظافت هواپیما را هم به خود ندادند.

 

kaYEFTOsk8rZCQ2QgSFLHdREnbExNDEwac1HqmpL.jpeg

صف انتظار برای سوار شدن به هواپیما در فرودگاه بووه‌تیه

nnCtlzDrHhcdWIo35fihCNMfMJbywJmrItrXDlDC.jpeg
صف ورود به پرواز در فرودگاه بووه‌تیه
x3YKH6hiQkkX8g2DNHIvV1ZoOTCSdX8o76vucA6S.jpeg

بوئینگ 737 رایان‌ایر در فرودگاه بووه‌تیه

 در این پرواز نیز با درخواست از مسافر کنار خودم، همسرم که صندلی‌اش در ردیف اول بود و چندین ردیف با من فاصله داشت را به کنار خود آوردم و آماده پرواز شدیم.

 

VAKQuHPJQPm7IbXz5W47n7lWVEilgEPtWxWn6B3E.jpeg

نمای فرودگاه بووه‌تیه از درون بوئینگ 737 رایان‌ایر

 در پرواز‌های ایرلاین‌های ارزان قیمت شما باید برای هرچیزی که فکرش را کنید هزینه کنید. مثلا محفضه بالای سر صرفاً برای کسانی هست که بار دستی داخل کابین را از قبل خریده باشند و افرادی مثل ما باید کوله‌ها را در زیر صندلی مقابل قرار می‌دادیم، گرچه عده‌ای هم رعایت نمی‌کردند. با تمام این تفاسیر وقتی به بلیت 23 یورویی که خریده بودم فکر می‌کنم، قطعاً ارزش تمام این سختی‌ها را داشت.

 

sVOqYGWKfAHOJVkHMvBsLbTq4Tlgi6GyossRl7GJ.jpeg

کوله‌های ما که در زیر صندلی مقابل قرار‌گرفته

 شهر پاریس را با تمام زیبایی‌ها و دلربایی‌هایش در یک هوای بارانی ترک می‌کردیم و آرزو کردیم در آینده فرصتی پیش آید تا مجدد از این شهر عاشقانه دیدن کنیم.

 

Te8IyKUMd8BbVuRw6yyoKyMyBTGDvoZcA9MZiNcF.jpeg

بدرود شهر عشاق، پاریس

 

نقشه مسیر طی شده در روز هفتم سفر – بیست و دوم مهر 98 

 

38P1PXNeqiivBRoXUd2CPblS57cvJpnMseEmeTVR.jpeg

جدول هزینه‌های روز هفتم سفر – بیست و دوم مهر 98

 در پایان سفر از اینکه توانستیم با یک برنامه‌ریزی مناسب از اکثر جاذبه‌های مطرح شهر پاریس در زمانی اندک دیدن کنیم بسیار خشنودم و از شما نیز بابت مطالعه این سفرنامه تشکر می‌کنم و برایتان در دوران بیماری کرونا، آرزوی سلامتی دارم. امیدوارم از مطالعه سفرنامه لذت برده باشید و در آینده‌­ای نه چندان دور با مطالعه ادامه سفرمان به شهر افسونگر بارسلونا با ما همسفر شوید.

 

 

جزئیات برنامه سفر پاریس


پی‌نوشت:

در این سفرنامه اکثر کلمات فرانسوی که عموماً در بین ما ایرانی‌ها کم تکرار هستند، به همان شکل که در زبان فرانسوی تلفظ می‌شوند در این سفرنامه به رشته تحریر درآمده است.

آدرس پیج من در اینستاگرام:
Pouria_Eghtedari
آدرس پیج من در لستگرام:
Pouria.Eghtedari

لینک سفرنامه‌های پیشین:
1) سفر به سرزمین سیام (سفرنامه تایلند) (کاندیدای مسابقه سفرنامه ‌نویسی سال 96)
2) از سیر تا پیاز سفر زمینی به گرجستان و ترکیه (کاندیدای مسابقه سفرنامه ‌نویسی سال 96)
3) سفر به نگین خاورمیانه، امارات (سفرنامه دبی و ابوظبی) (برنده مسابقه سفرنامه ‌نویسی سال 97)
4) سفر به جزایر عاشقانه‌ها با کشتی کروز (از بندر کوش آداسی تا سانتورینی شگفت انگیز)
5) سفر به روستای گلگون ایران، ابیانه (کاندیدای مسابقه سفرنامه ‌نویسی سال 98)
6) کاشان، منزلگاه خانه‌های پر فروغ
7) از چشمه‌های شگفت انگیز باداب سورت تا دریاچه رویایی چورت
8) سفر به شهر اَبَدی، رُم

 

این سفرنامه برداشت و تجربیات نویسنده است و لست‌سکند، فقط منتشر کننده متن است. برای اطمینان از درستی محتوا، حتما پرس‌وجو کنید.

اطلاعات بیشتر